‘Hi, is there a Croatian dish we must try when in Dubrovnik?‘, pitala je jedna turistkinja u fb grupi Dubrovnik Croatia Travel 2024., pa se povela rasprava o tome koje je to hrvatsko jelo koje bi trebala probati na odmoru kod nas.
Nakon što joj je jedna, također strankinja, predložila ‘sarmu, ćevape i burek, kao i obično‘, neki komentatori su joj odgovorili da su to bosanska, a ne hrvatska jela.
- Ali svi to jedu u Hrvatskoj, dakle dio je tradicionalne hrane - suflirala je također strankinja, ćija je obitelj u Zadru i u Požegi stalno uživala u tim jelima.
- Kao lokalac ta jela ne smatram tradicionalnima, iako i sam jedem ćevape. Pitanje je bilo o tradicionalnoj hrvatskoj hrani - pojasnio je Dubrovčanin, pa predložio nekoliko hrvatskih jela koja bi turistkinja koja ovih dana dolazi u Dubrovnik mogla probati, a to su peka (meso ili hobotnicu), crni rižot, buzara od morskih plodova ili pašticada kao jedno od njegovih omiljenih jela.