StoryEditorOCM
GastroI ZDRAVO I FINO

Jednostavna i efektna torta od mrkve s bijelom glazurom, djeca je obožavaju! Probajte je i vi napraviti

Piše Nina Čiča/Živim
22. prosinca 2022. - 12:05

Ova tipična američka torta vrlo je jednostavna i efektna, a ujedno zdrava, a recept donosi Živim. Možete je poslužiti u bilo kojoj prilici i nećete pogriješiti.

SASTOJCI ZA TORTU:

275 g brašna

4 jaja

6 srednje velikih mrkvi

1 žličica ekstrakta vanilije

1 žličica soli

2 žličice sode bikarbone

2 žličice cimeta u prahu

200 ml biljnog ulja

200 g bijelog šećera

100 g šećera od trske

100 g pekan oraha ili mljevenih badema

SASTOJCI ZA GLAZURU:

225 g krem sira

75 g slatkog vrhnja

1 žličica ekstrakta vanilije

125 g šećera u prahu

Želite li ovom smjesom i nadjenuti tortu, udvostručite sastojke.

PRIPREMA:

1. U zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, sol i cimet u prahu. U drugu posudu stavite ulje, šećer i vaniliju, miješajte električnim mikserom te dodajte jedno po jedno jaje. U rijetku smjesu postupno dodajte brašno te miješajte špatulom. Kad smjesa postane glatka, dodajte naribanu mrkvu i mljevene bademe ili pekan orahe. Dobro promiješajte, uspite smjesu u kalup za tortu koji ste prethodno namastili i posuli brašnom te pecite 45 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.

2. Izvadite tortu, ostavite da se ohladi i zatim iskrenite na pladanj.

3. Pripremite nadjev i glazuru: mikserom miješajte sir oko 5 minuta, zatim dodajte malo-pomalo šećer u prahu. Zatim dodajte slatko vrhnje i miješajte još nekoliko minuta da se zgusne.

4. Tortu vodoravno prerežite i nadjenite polovicom kreme od sira. Na kraju cijelu tortu premažite glazurom.

5. Ukrasite po želji, ostavite nekoliko sati u hladnjaku i poslužite, piše  Živim.

07. studeni 2024 20:23