Zna se kako prekomjerna konzumacija soli štetno djeluje na ljudsko zdravlje.
Stoga su se istraživači iz Švicarske i SAD-a posvetili proučavanju pretpostavke kako su prerana smrt i duljina očekivanog životnog vijeka povezani s time koliko često netko dodaje sol u hranu, piše Slobodna Dalmacija.
Dodavanje soli u pripremljenu hranu uobičajena je praksa u zapadnim zemljama, te je izravno povezana s dugotrajnom sklonošću pojedinca prema hrani slanog okusa.
U zapadnjačkoj prehrani, dodavanje soli za stolom čini 6 do 20 posto ukupnog unosa soli, te se može koristiti za procjenu povezanosti između uobičajenog unosa natrija i rizika od smrti, tvrde autori studije.
501.379 ispitanika
Kako bi istražili ima li ova praksa utjecaj na preuranjenu smrt iz svih razloga i kraći očekivani životni vijek, znanstvenici su analizirali podatke 501.379 ispitanika koji su ispunili upitnik o učestalosti dodavanja soli hrani. Također su prikupljeni podaci o smrti i datumu smrti ispitanika.
Rezultati su pokazali kako je u osoba koje uvijek dodaju sol u hranu zabilježen 28 posto veći rizik od prerane smrti, u usporedbi s onima koji nikad ili rijetko dodaju sol.
Nadalje, znanstvenici su otkrili kako su osobe koje uvijek dodaju sol imale kraći životni vijek, u usporedbi s onima koji nikada ili rijetko dodaju sol.
U dobi od 50 godina, očekivani životni vijek smanjen je za 1,5 godina kod žena i 2,28 godina kod muškaraca koji uvijek dodaju sol u hranu, u odnosu na one koji nikada ili rijetko dodaju sol.
Rezultati ove studije podupiru preporuke za promjenu načina prehrane u svrhu poboljšanja zdravlja, zaključuju znanstvenici.