Obišli smo Bavarin! Taman u zalazak sunca, razbudile su se poste ovogodišnjih majstora različitih delicija, a ako se još niste zaputili do Lazareta, imate vremena. Što nam je najbolje ‘sjelo‘, oko koje su se kućice zagužvali i zbog kojih majstorija, pročitajte u vodiču kroz Bavarin.
Food truck Picnic
Njihov signature burger upravo je i najpopularniji, a ova vrijedna tročlana ekipa neprekidno ih slaže čak i ranije popodne dok se još nije zagužvalo. Od mirisa, veselog cvrčanja mesa i zadovoljnih lica teško je uvatiti pauzu, a ovo im, od svih burgera koje imaju, najbolje ide:
Blackie Burger s krumpirovim brioche pecivom, dva umaka od kojih je jedan od senfa i meda, karamelizirani luk, burger i čips od pancete, cijena 8,90 EUR
Popularan je i njihov Školski burger, sa sličnim, a opet potpuno različitim dodacima. Sve je u umacima! - kažu nam s ovog zgodnog kamiončića s hranom.
Sjajno im ide i pommes frittes od batata. Momci kažu - možda malo i predobro!
O‘š kolač?
Kućica slastičarke Tee Mamut nezaobilazna je stanica svih ljubitelja slatkoga, tradicionalnog s twistom, mirisa bakinih kolača koji ne idu bez ‘naših‘ sastojaka - citrusa i maslinovog ulja. Osim standardnih, neobičnih O‘š kolač slastica, toplih ili hladnih, Tea je ove godine na Bavarin donijela jedno novo jelo s dozom nostalgije i mirisom proljenog cvata naranče.
Kugluf Oliver nastao je u spomen na neprežaljenog Olivera Dragojevića, i inače ljubitelja jednostavnog života, mora, Vela Luke, ribanja u zoru, maslinovog ulja, vina i jednostavnih kolača koji podsjećaju na djetinjstvo.
Kugluf Oliver
Sočan kolač /kugluf, klasičnog recepta (klasičnog u O‘š kolaču) čiji je jedan od opet omiljenih sastojaka svakog dobrog kuglufa i kolača - maslinovim uljem, te neodoljivim dresingom od citrusa, limuna i naranče. Prodaje se na prilično debele fete za 4 EUR.
Najbolje im idu upravo Oliver i ledene delicije Mare i Roza. Kremasti deserti u staklenki sastoje se od reda tamne čokolade, višanja, bijele kreme i orašastih plodova na vrhu, odnosno slične Roze s bijelom čokoladom.
Dizajnerica i masterchefica koja nas je oduševljavala koliko svojim modnim kreacijama, toliko i kulinarskim majstorijama u jednoj od sezona Masterchefa, ali i mirnoćom i osmijehom - Goge Milaković i ove je godina stigla svojim jelima dati prepoznatljivi štih. Već nam je od lani poznata jedna od najomiljenijih delicija - Koka u korpiću. I to uz pomoć lanjske kandidatkinje iz Dubrovnika, Jelice Boto koja nas je oduševila nastupom na MasterChefu, a ove godine ‘nastupa‘ na Goginoj kućici.
Koka u korpiću
Trgana piletina marinirana i s pestom i pireom od celera, umotana u kore od savijače, bačena na gril uz dresing od meda, različitim sjemenkama koja mirno ‘spava‘ na salati od matovilca ukrašena pravom čipkom kao na korpiću, ali tako slatkoj da nadupunjuje mekoću trgane piletine i njezin ‘korpić‘ savršeno izbalansiran okusima. Koka u korpiću stajat će vas 12 EUR.
Praščić Babe
Trgana svinjetina koja nije kuhana ni u jednoj kapi vode, već u divotama i čudesima od alkohola s primarno prošekom i brojnim začinima koji još i više ‘otvaraju‘ okuse i prošeka i mesa, uz cheddar sir i barbecue umak. Ova pulled pork delicija, kao i koka u korpiću, ‘spava‘ na salati od mrkve i celera. Parščić Babe stajat će vas 13 EUR.
Još jedan majstor zanata, poznat nam najprije iz Masterchefa a kasnije i iz brojnih kuharskih čudesa, Robert Predrag Žmire nije ni ove godine odolio Bavarinu i Lazaretima. Kako on to i inače voli, sve mu je dugotrajno kuhano, obrađeno do u detalje, minuciozno planirano, kao ono što mu ide najbolje ove godine - janjetina. I to ne bilo kakva. Na ožicu, s njokama, u savršeno velikim porcijama uz mirise kojemu prolaznici teško mogu odoljeti.
Janjeći kotlet kuhan deset sati, s cijelim dijapazonom začina, uz domaće njoke i posip od orašastih plodova. Tko bi mu odolio?
Beg‘s
Plant-based prehrana... odmah vam zvuči isključivo? Ne bismo rekli. Ne smetaju im mesojedi, svejedi, vegani ni vegetarijanci, dapače- i oni vole sve, ali su se u BEG‘s kuhinji okrenuli održivosti. A okusi njihovih poznatih i već na festivalim okrunjenih burgera, shisheva i quesadilla to i dokazuju. Imate iste, ako ne i bolje okuse, uz održivost, pa zašto ne probati? I od tek četiri jela koja su ‘dnijeli‘ na Bavarin, jedno uvjerljivo vodi - a to im je i najdraže.
Beg‘s Choco chilli je savršen dupli zalogaj s mljevenim Beyond Meat zamjenom za klasični mesni dodatak, tamnom čokoladom, Jalapeno čilijem, creme fraiche umakom i uljem od korijandera, sve umotano u taco tortilju, i to sve za 9,70 EUR.
Voljen na ovoj Beg‘s kućici je itekako i Karlos burger, plant-based brioche Kroštula, Beyond Meat burger/pljeskavica, Green Vie cheddar, barbecue umak, umak od meda, senfa i majoneze s ukiseljenom kapulom i Jalapeno papričicom i svježom rajčicom. I sve to za11 EUR.
Edulys
Momci iz raja školjaka, osobito kamenica, pravi su hit na ovogodišnjem Bavarinu. Osim svježih kamenica, 4 komada, sočna, puna i s čistim okusom mora uz dodatak limuna za 4 EUR, tu je ove godine i nekoliko hit jela s morskom tematikom. Pohane mušule u tortilji i crni burger od kozica najbolje im idu.
Posebnosti burgera od kozica ne smiju otkriti, ali svježina je SVE na što se oslanjaju i nisu pogriješili. Nude i priličan izbor finih vina, kako je i red uz svježe školjke, dodaci jelima su minimalni kako ne bi upropastili okus mora a svježina citrusa i ovdje igra veliku ulogu. Gutljaj mora, gutljaj vina, kud ćeš bolje!