Ovo je kolač koji ćete poželjeti jesti za doručak, ručak i večeru ili uz kavu. Toliko je sočan da vam se prsti doslovno lijepe za njega.
Ako volite malo intenzivnije okuse đumbira i šljiva nemojte štedjeti na njemu. Kolač se vrlo jednostavno priprema, a ako ga prekrijete i čuvate u prijanjajućoj foliji ili plastičnoj posudici mogao bi vam ostati tako sočan i nekoliko dana. Ovaj kolač može prilično dugo stajati, tako da, jednog kad ga napravite, imat ćete ga za par dana, piše Dobra hrana.
SASTOJCI:
Za nadjev:
500 g šljiva
50 g šećera
2 žličice naribanog đumbira
malo anisa
2 žlice meda
1 vanilin šećer
1 žličica cimeta
Za tijesto:
120 g glatkog brašna
50 g šećera
1 vanilin šećer
2 vrećice praška za pecivo
malo soli
250 ml mlijeka
125 g otopljenog maslaca
PRIPREMA:
Šljive prepolovite i odstranite im koštice. Dodajte im šećer, vanilin šećer, naribani đumbir, anis, med i cimet. Sve dobro promiješajte i pustite da odstoji 30 minuta. Za tijesto pomiješajte brašno sa šećerom, vanilin šećerom, praškom za pecivo i soli. Dodajte mlijeko i rastopljeni maslac. Sve dobro promiješajte. U namašćenu posudu stavite tijesto pa na njega poredajte šljive. Pecite sat vremena na 180 stupnjeva.