StoryEditorOCM
Dalmacijaprojekt kasni zbog strmovitog terena u planom

Zaštita okoliša: kasete za azbest na Vučjemu brdu

Piše PSD.
9. siječnja 2009. - 12:38

U ugradnju kasete zapremnine 1500 kubika Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uložit će 1,2 milijuna kuna

Premda je Grad Trogir jedan od prvih gradova u Hrvatskoj koji je s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost još prije šest mjeseci potpisao ugovor o gradnji kasete za odlaganje azbestnog otpada na deponiju Vučje brdo u Planom, ona još nije izgrađena.

Ugovor, prema kojemu se Fond obvezao da će u gradnju kasete zapremnine 1500 kubika uložiti 1,2 milijuna kuna, potpisali su gradonačelnik Vedran Rožić, direktor Komunalnog poduzeća “Dobrić” koje upravlja deponijem, Ante Ivica, te direktor Fonda Vinko Mladineo.

Tada je rečeno da će izrada projektne dokumentacije potrajati petnaestak dana, isto koliko i gradnja plohe za odlaganje azbesta. No, kako doznajemo od Vinka Mladinea, zbog problema specifičnog strmovitog terena trebalo je izmjestiti lokaciju, pa realizacija tog projekta kasni.

S obzirom na to da je nova dokumentacija gotova i da se svakodnevno očekuje početak radova, Mladineo se nada da bi Trogir mogao dobiti kasetu za odlaganje azbesta najkasnije za mjesec dana.

Povod njezinoj izgradnji bio je slučaj jednog mještanina u Planom koji je prije nekoliko godina na svoj posjed dopremio veliku količinu azbesta u namjeri da njime poravna pristupnu cestu.

Veća količina ostala je, što je uznemirilo tamošnje stanovnike. Oni su se požalili gradonačelniku Rožiću, koji je potom preko Fonda inicirao izgradnju kasete kako bi se taj azbest zbrinuo.

Škverani bez azbesta

Mladineo drži da je još jedna velika opravdanost izgradnje kasete u Trogiru i brodogradilište. Naime, iako Fond nije obavio očevid, smatra neospornim da je “Brodotrogir” u tehnološkom procesu gradnje brodova koristio azbest, kojega je vjerojatno još ostalo u krugu brodogradilišta.

Te njegove tvrdnje oštro opovrgavaju čelni ljudi brodogradilišta izjavama da je posljednji brod na kojemu je već bio ugrađen materijal s azbestom prije nekoliko godina bio “Logos houp”, te da je sav otpad odvezla austrijska tvrtka i odložila ga izvan Hrvatske.

Od direktora Fonda doznajemo da je sporni azbest s posjeda u Planom splitski “Cian” privremeno zbrinuo u svoje sklonište, dok ne bude gotova kaseta na trogirskom deponiju.

Iako se Mladineo nada velikom odazivu Trogirana za zbrinjavanjem azbesta, to više jer Fond snosi sve troškove, direktor Komunalnog poduzeća “Dobrić” Ante Ivica kaže kako su zasad samo dvojica građana iskazala zanimanje.

Stoga neki pretpostavljaju da bi se azbest iz drugih gradova mogao dopremati u Plano. Ivica to oštro opovrgava, dok Mladineo drži da bi to bilo poželjno, ali da se gradovi uglavnom tome protive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 02:47