StoryEditorOCM
Dalmacijastanari u vrličkoj 2 u sinju bez pristupa vozilima hitne

Zarobljeni u vlastitoj zgradi

Piše PSD.
9. lipnja 2009. - 13:08

Ne daj Bože da netko umre, morali bismo ga preko travnjaka na rukama nositi do pogrebnog vozila

Mi smo zarobljeni u vlastitoj zgradi. Nemamo pristup vozilima Hitne pomoći, dostavnim vozilima i u drugim slučajevima, osim što možemo pješice doći do svojih stanova na katu zgrade - kazala nam je Marija Nikolić u ime stanara devet stanova na katu zgrade u Vrličkoj ulici broj 2, koju u Sinju svi zovu “samačka zgrada”.

Gospođa Nikolić kaže kako već godinama stanari upozoravaju gradsku vlast na apsurdnu situaciju u kojoj su se našli ni krivi ni dužni.

- Prije smo mogli prolaziti kroz hodnik u prizemlju zgrade na kat, ali tada su stanari iz prizemlja zatvorili vrata na dnu hodnika i sada smo prisiljeni ići okolo na sporedni ulaz. To je, doduše, službeni ulaz na kat, ali do njega vodi uska betonska staza kojom ne može proći nijedno vozilo.

U zgradi je jedna bolesna žena pa kad po nju dođe Hitna pomoć, medicinsko osoblje je mora na rukama nositi preko travnjaka do ulice gdje je parkirano vozilo. Kad dovozimo ogrjev, moramo parkirati vozila ulicu dalje i onda na rukama prenosimo sve. Tako je i u slučajevima kad unosimo novi namještaj ili bilo što drugo u zgradu.

Moj suprug je nekidan platio kaznu za parkiranje 500 kuna jer smo morali parkirati vozilo stotinjak metara dalje od zgrade kako bismo unijeli kante boje za bojenje stana. Išla sam nekoliko puta u Poglavarstvo, ali do sada ništa nije riješeno - govori ogorčeno gospođa Nikolić, te dodaje kako se stanari u zgradi osjećaju kao građani drugog reda, jer svi u inače prometnoj ulici u središtu grada gledaju kad oni nešto unose ili iznose iz svojih stanova.

Nepodnošljivo stanje

- Ne daj Bože da netko umre, morali bismo ga preko travnjaka na rukama nositi do pogrebnog vozila - kaže Marija Nikolić.

Na pitanje zašto su stanari u prizemlju zatvorili vrata na dnu hodnika, Nikolić kaže da ne zna pravi razlog, jedino dodaje da je to bilo njihovo pravo jer je glavni ulaz na kat predviđen sa strane.

- Problem je u tome što gradske vlasti neće jednim građevinskim zahvatom riješiti ovo nepodnošljivo stanje, eventualno proširiti glavni ulaz ispred zgrade gdje se parkiraju vozila i proširiti stazu. Tako bi se još nekoliko naših auta moglo parkirati, a moglo bi se doći vozilom i do ulaza u zgradu u slučaju nužde - rekla je Marija Nikolić.

Pročelnica Gradskog odjela za komunalne djelatnosti Ivana Majić kaže kako je najveći problem u tome što je zgrada okružena javnom zelenom površinom za čiju prenamjenu bi trebala odluku donijeti gradska vlast, odnosno trebalo bi proći javnu raspravu i biti uvršteno u izmjene i dopune prostornoplanske dokumentacije plana Grada.

Kad će građani “samačke zgrade” konačno riješiti svoj problem, nismo uspjeli doznati u razgovoru s mjerodavnima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 18:36