StoryEditorOCM
ZagoraSVEČANOST U SUBOTU

U Imotskom se otkriva spomen ploča Žarku Domljanu, prvom predsjedniku Sabora: ‘Ostavio nam je u zalog svoju rodnu kuću‘

Piše Dalmacija SD
11. travnja 2024. - 18:13

Pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog državnog sabora, u subotu, 13. travnja 2024. u 11 sati u Imotskom bit će svečano otkrivanje spomen ploče dr. sc. Žarku Domljanu, prvom predsjedniku Sabora u suverenoj Hrvatskoj, na pročelju Gradske knjižnice "Don Mihovil Pavlinović", rodnoj kući dr. Domljana, piše Imotska krajina. Žarko Domljan umro je 5. rujna 2020. godine u Zagrebu, a rođen je u Imotskome 14. rujna 1932.

Spomen ploča je umjetničko ostvarenje nedavno preminule, velike hrvatske i europske kiparice, akademkinje, Marije Ujević Galetović.

Impresivnom popisu uzvanika, obitelji Domljan, Grada Imotskog i Sabora, pored saborskih zastupnika, članova mnogobrojne obitelji Domljan, pridružit će se i Doris Pack, bivša predsjednica Odbora Europskog parlamenta za Jugoistočnu Europu i velika zagovarateljica Hrvatske.

- Hvala obitelji Domljan, Gradu Imotskom i Hrvatskom državnom saboru.

S doktorom Žarkom Domljanom upoznala sam se slučajno, kada sam ga pozvala da navrati u Knjižnicu i da pogleda što mi to danas radimo i kako sve to danas izgleda. Srdačno je prihvatio poziv te je od tada često i rado navraćao.

Hodajući zadivljeno hodnicima i odjelima Knjižnice, često bi znao ponoviti rečenicu kako bolju sudbinu za kuću u kojoj se rodio nije mogao zamisliti osim da se u njoj nalazi knjižnica, knjige, najveće duhovno bogatstvo čovjeka. Usuđujem se kazati kako nam je tu rečenicu ostavio u zalog, kao obvezu. S njom je sve rečeno - izjavila je ravnateljica Gradske knjižnice dr. sc. Marija Jović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 11:15