stdClass Object ( [id] => 1162992 [title] => Srebrnjak pronađen uz Cetinu svjetski je raritet: do kada će arheološko blago koje krije Zagora završavati izvan naših granica? Pljačkašima vrijednih predmeta i zakon ide na ruku [alias] => srebrnjak-pronaden-uz-cetinu-svjetski-je-raritet-do-kada-ce-arheolosko-blago-koje-krije-zagora-zavrsavati-izvan-nasih-granica-pljackasima-vrijednih-predmeta-i-zakon-ide-na-ruku [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Vijest da je pronađen srebrni novac grčke kolonije Issa na Visu uzbudila je zaljubljenike u dalmatinsku povijest, jer je to dosad prvi zabilježeni primjerak srebrnog novčića (dosad su bili poznati samo bakreni), što ukazuje na gospodarsku moć Isejaca u drugom stoljeću prije Krista.

Zanimljivo je i što je novac pronađen na triljskom području, što pak upućuje na činjenicu da su Isejci trgovali s ilirskim plemenom Delmata, pa je njihov novac stigao duboko u Zagoru.

Tko ga je našao nije poznato, uspjeli smo doznati da je pronađen na obali Cetine kod Košuta prije četiri godine i došao je do riječkog kolekcionara koji ga je ustupio na istraživanje i ponudio na otkup Arheološkom muzeju u Splitu.

S ravnateljicom Muzeja triljskog kraja, povjesničarkom Sanjom Budić Leto porazgovarali smo o problematici nalaza u ovoj mikroregiji iznimno bogatoj arheološkim nalazištima, no bez mogućnosti kontrole institucija.

Naime, poznato je kako se u koritu ili na obalama Cetine često pronalaze arheološki artefakti, ali sve ostaje na dobroj volji pronalazača – "detektoraša" da prijavi nalaz institucijama.

– Veliki broj nalaza vezan je uz rimski logor Tilurij na Gardunu, a kontinuitet života u ovom kraju seže i dulje u povijest, budući da su na tom području boravili Delmati, a ovdje su oduvijek bila "vrata" prema Bosni i Hercegovini, kao mjestu bogatom resursima poput rudnika i šuma. Delmati su se tijekom stoljeća spuštali do mora, moguće je da su trgovali s grčkim kolonistima i tako je moguće da su nalazi poput ovog srebrnog novčića stigli duboko u dalmatinsko zaleđe. Poznato je i kako su tijekom jaružanja korita Cetine krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća "izranjali" brojni nalazi, što su arheolozi pokušavali kontrolirati, više ili manje uspješno. 

---

image
---

Zakon je po ovom pitanju jasan; devastacija lokaliteta i pljačka nalaza su kaznena djela, no praktički je nemoguće oduzeti artefakte počinitelju ukoliko se policijski službenici ne nađu na licu mjesta u tom trenutku. Ako je netko nešto pronašao, dužan je prijaviti nadležnom Konzervatorskom odjelu ili muzejskim institucijama. Ako ne prijavi, nažalost, ovisimo o dobroj volji "privatnog vlasnika", onda ga je dužan ustupiti stručnjacima za istraživanje, znanstvenu obradu ili izlaganje na izložbama, te ima pravo na financijsku pomoć za očuvanje nalaza ili zbirke ako je registrirana.

Dok je tako, mi samo možemo promatrati kako hrvatsko nacionalno blago završava u neregistriranim zbirkama privatnih osoba i nadati se da će nam dozvoliti istraživanje ili objavu znanstvenog rada, kao u slučaju novca o kojem je riječ – kaže nam ravnateljica Budić Leto.

U aktualnom broju Vjesnika za arheologiju i historiju dalmatinsku kojeg od 1878. tiska Arheološki muzej u Splitu, objavljen je znanstveni rad o isejskom srebrnjaku čiji su autori Paolo Visonà, poznati američki arheolog-numizmatičar i jedan od najvećih autoriteta za isejski novac, te Saša Paškvan i Ivan Pamić.

– Srebrni novac otkriven je prije nekoliko godina u okolici Trilja, a po epigrafskim, ikonografskim i stilskim osnovama pripisujemo ga isejskoj kovnici s početka 2. st. pr. Kr. (200. – 175. pr. Kr.). Sama kovanica težine je 4,84 grama što sugerira da je možda bio u optjecaju kao reducirana korkirska didrahma. Iako se i prije pretpostavljalo da je Isa uz brončani kovala i srebrni novac, poput susjednog Farosa, dosad nikad nije pronađen nijedan primjerak te je ovaj nalaz uistinu senzacionalan! Srebrni novac koji su detektoristi nedavno pronašli u okolici Trilja može se pripisati Isi, grčkome gradu na otoku Visu, i to na uvjerljivim epigrafskim, ikonografskim i stilskim osnovama – navodi Visonà.

---

image
Paolo Visonà, poznati američki arheolog-numizmatičar i jedan od najvećih autoriteta za isejski novac
Luka Gerlanc/Cropix
---

Smatra kako je zbog svih navedenih razloga uključujući pretežitu uporabu isejskoga novca u okviru određene monetarne zone, njegov "regionalni doseg" i pojavu među grčkim i negrčkim stanovništvom istočne obale Jadrana, primjerice Ilirima, Liburnima i Japodima, nezabilježeno otkriće srebrnog novca Ise uzbudljiva novost.

– Sretne su okolnosti omogućile njegovo spašavanje od nestanka na tržištu antikviteta nakon što su ga pronašla dva detektorista početkom 2017. godine. Nije moguće s apsolutnom sigurnošću odrediti točno podrijetlo novca, budući da se navodi kako je pronađen "u blizini Trilja", nekih 25 kilometara sjeveroistočno od Splita, ili "na obali rijeke Cetine kod Sinja", ili "kod Košuta u blizini rimske ceste", tj. kopnene ceste koja je povezivala Akvileju i Lissus preko Tilurija, nekadašnjega uporišta Delmata i rimskoga kaštela za pomoćne postrojbe koje su nadzirale prijelaz preko rijeke Cetine i prilaz Saloni, ili pak "kod Košuta na obali Cetine", ili "na kosini na obali rijeke Cetine".

Prema jednome kazivanju isejski srebrni novac pronađen je zajedno s "rimskim republikanskim denarima". Bitno je da su detektoristi iz okolice Trilja i da su svi navedeni položaji međusobno blizu, jer se Trilj nalazi trinaest kilometara jugoistočno od Sinja, dok su Košute dio Trilja u blizini Garduna, na lokaciji antičkoga Tilurija – navode autori.

Ističu kako se ovim nalazom otvaraju nova pitanja o odnosima između Isejaca i Delmata, za koje je grčki povjesničar Strabon tvrdio da nisu koristili novac, a na njihovu teritoriju pronađeno je vrlo malo primjeraka grčkoga novca. Novac koji je tema ovog rada prvi je kao isejski identificirao Saša Paškvan, numizmatičar iz Rijeke, koji je za njegovo postojanje saznao na internetu.

Za nalaz su na koncu doznali Boris Čargo, arheolog i konzervator lokaliteta Ise, te Paolo Visonà, koji se nekim slučajem nalazio u Dalmaciji u rujnu 2019. godine. Paškvan je zaslužan što je omogućeno objavljivanje ovoga jedinstvenog primjerka kojeg je provjerila muzejska savjetnica Numizmatičke zbirke Arheološkog muzeja u Splitu.

– Iako je kovna pločica donekle istrošena, novac nije bio čišćen kemijskim putem. Prikaz gotovo polovice etnika IΣ na reversu i njegova ikonografija podupiru Paškvanovo mišljenje da je iskovana u Isi. Njezina je faktura također karakteristična za isejski novac, budući da su rubovi pločice zakošeni, što je karakteristično za isejske brončane primjerke s glavom Atene i kozom, koji mogu datirati u 3. st. pr. Kr. Pločica je vjerojatno iskovana u otvorenom kalupu i čini se da je izrezana dlijetom kako bi se razdvojila od druge kovne pločice. Nema uvjerljivih pokazatelja da bi ovaj novac mogao biti antička ili moderna krivotvorina. Sličan rubni profil i rez dlijetom ima još jedan isejski novac s glavom Dioniza na aversu i kozom na reversu, pronađen u podvodnim istraživanjima na Resniku devedesetih godina – iznose autori rada.

---

image
Cetina kod Trilja
Jakov Prkic/Cropix
---

Isa je kao trgovačko središte bila uključena u širok sustav trgovinske razmjene, a Isejci su u prvoj polovici 2. st. pr. Kr. kao rimski saveznici dali svoj doprinos rimskim ratnim pohodima protiv Filipa V. Makedonskog, Antioha III. Sirijskog i Perzeja, pa su sudjelovali u pomorskim operacijama sve do istočnog Sredozemlja. Također su uspostavili bliske odnose sa zajednicama u Tragurionu i Epetionu i osnovali stalno naselje u Resniku na ilirskoj obali.

– Tijekom cijelog tog razdoblja isejska je ekonomija vinarstva bila intenzivna, a trgovina i međunarodni utjecaj na vrhuncu. Kovanje srebra u Isi kao izraz građanskog ponosa, koliko god ono kratko trajalo, moguće je razumjeti u svjetlu takve političke i gospodarske klime. Budući da je izvorno možda težio i više od pet grama, to znači da mu je masa veća od ranorimskoga republikanskog denara i drahmi Apolonije i Dirahija, koji su u kasnom helenističkom razdoblju bili u širokom optjecaju na prostoru Jadrana. Isejce je na kovanje srebrnog novca početkom 2. st. pr. Kr. možda potaknula želja da dokažu svoju neovisnost i da imaju prepoznatljiv epihorski novac u višekulturalnom okruženju, u skladu sa sličnim trendovima u grčkome svijetu – zaključuje Paolo Visonà.

---

Što nam novčići mogu ispričati


"Srebrni novac iz okolice Trilja težak je 4,84 g, modul mu iznosi od 21 do 22 milimetra, a udio srebra tek treba utvrditi.

Na aversu je prikazana posuda s dvije ručke i visokom stopom, prepoznatljiva kao kantar, dok je na reversu prikaz grozda između dvaju listova vinove loze koji vise o vodoravnoj pritki ili štapu, iznad kojih je djelomično sačuvan natpis IΣ.

Moguće je i da su tipovi srebrnog novca smatrani potvrdom postignuća Ise i promicanjem najvažnijih isejskih proizvoda – keramike i vina.

Kantar i grozd bili su povezani s identitetom isejskoga polisa 'onako kako je predstavljan njemu samome i onima koji su koristili novac'.

Uvođenje novih tipova novca kojima se promicala isejska industrija vina i keramike, uz istodobno upućivanje na kult Dioniza, pokazatelj je gospodarskog uspjeha koji je grad ostvario u tom razdoblju, za razliku od razvidnoga nazadovanja Fara", ističu autori.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nesvakidašnji nalaz [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => nesvakidašnji nalaz 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-01-25 13:45:07 [created_by] => 3108 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-01-27 22:46:24 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-01-27 22:46:24 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 43 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/01\/25\/20684508.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/25\/20682602.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/25\/20682812.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/25\/9682697.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock","","Luka Gerlanc\/Cropix","Jakov Prkic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","Paolo Vison\u00e0, poznati ameri\u010dki arheolog-numizmati\u010dar i jedan od najve\u0107ih autoriteta za isejski novac","Cetina kod Trilja"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:41","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_20684508_1920.jpg":"1920x1080","k_20684508_1280.jpg":"1280x1280","k_20684508_1024.jpg":"1024x1024","k_20684508_640.jpg":"640x640","k_20684508_480.jpg":"480x480","k_20684508_340.jpg":"340x340","k_20684508_220.jpg":"220x220","o_20684508_1280.jpg":"1280x853","o_20684508_1024.jpg":"1024x682","o_20684508_640.jpg":"640x426","o_20684508_480.jpg":"480x320","o_20684508_340.jpg":"340x226","o_20684508_220.jpg":"220x146","h_20684508_1280.jpg":"1280x854","h_20684508_1024.jpg":"1024x683","h_20684508_640.jpg":"640x427","h_20684508_480.jpg":"480x320","h_20684508_340.jpg":"340x227","h_20684508_220.jpg":"220x147","pp_20684508_1280.jpg":"1006x1280","pp_20684508_1024.jpg":"805x1024","pp_20684508_640.jpg":"503x640","pp_20684508_480.jpg":"377x480","pp_20684508_340.jpg":"267x340","pp_20684508_220.jpg":"173x220"},{"size0":"952x481","hd_20682602_1920.jpg":"1920x1080","k_20682602_1280.jpg":"1280x1280","k_20682602_1024.jpg":"1024x1024","k_20682602_640.jpg":"640x640","k_20682602_480.jpg":"480x480","k_20682602_340.jpg":"340x340","k_20682602_220.jpg":"220x220","o_20682602_1280.jpg":"1280x646","o_20682602_1024.jpg":"1024x517","o_20682602_640.jpg":"640x323","o_20682602_480.jpg":"480x242","o_20682602_340.jpg":"340x171","o_20682602_220.jpg":"220x111","h_20682602_1280.jpg":"1280x854","h_20682602_1024.jpg":"1024x683","h_20682602_640.jpg":"640x427","h_20682602_480.jpg":"480x320","h_20682602_340.jpg":"340x227","h_20682602_220.jpg":"220x147","pp_20682602_1280.jpg":"1006x1280","pp_20682602_1024.jpg":"805x1024","pp_20682602_640.jpg":"503x640","pp_20682602_480.jpg":"377x480","pp_20682602_340.jpg":"267x340","pp_20682602_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","hd_20682812_1920.jpg":"1920x1080","k_20682812_1280.jpg":"1280x1280","k_20682812_1024.jpg":"1024x1024","k_20682812_640.jpg":"640x640","k_20682812_480.jpg":"480x480","k_20682812_340.jpg":"340x340","k_20682812_220.jpg":"220x220","o_20682812_1280.jpg":"1280x852","o_20682812_1024.jpg":"1024x681","o_20682812_640.jpg":"640x426","o_20682812_480.jpg":"480x319","o_20682812_340.jpg":"340x226","o_20682812_220.jpg":"220x146","h_20682812_1280.jpg":"1280x854","h_20682812_1024.jpg":"1024x683","h_20682812_640.jpg":"640x427","h_20682812_480.jpg":"480x320","h_20682812_340.jpg":"340x227","h_20682812_220.jpg":"220x147","pp_20682812_1280.jpg":"1006x1280","pp_20682812_1024.jpg":"805x1024","pp_20682812_640.jpg":"503x640","pp_20682812_480.jpg":"377x480","pp_20682812_340.jpg":"267x340","pp_20682812_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_9682697_1920.jpg":"1920x1080","k_9682697_1280.jpg":"1280x1280","k_9682697_1024.jpg":"1024x1024","k_9682697_640.jpg":"640x640","k_9682697_480.jpg":"480x480","k_9682697_340.jpg":"340x340","k_9682697_220.jpg":"220x220","o_9682697_1280.jpg":"1280x853","o_9682697_1024.jpg":"1024x682","o_9682697_640.jpg":"640x426","o_9682697_480.jpg":"480x320","o_9682697_340.jpg":"340x226","o_9682697_220.jpg":"220x146","h_9682697_1280.jpg":"1280x854","h_9682697_1024.jpg":"1024x683","h_9682697_640.jpg":"640x427","h_9682697_480.jpg":"480x320","h_9682697_340.jpg":"340x227","h_9682697_220.jpg":"220x147","pp_9682697_1280.jpg":"1006x1280","pp_9682697_1024.jpg":"805x1024","pp_9682697_640.jpg":"503x640","pp_9682697_480.jpg":"377x480","pp_9682697_340.jpg":"267x340","pp_9682697_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7931712 Threads: 1 Questions: 1651934312 Slow queries: 4911066 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111814100 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/srebrnjak-pronaden-uz-cetinu-svjetski-je-raritet-do-kada-ce-arheolosko-blago-koje-krije-zagora-zavrsavati-izvan-nasih-granica-pljackasima-vrijednih-predmeta-i-zakon-ide-na-ruku-1162992 [printLink] => /dalmacija/zagora/srebrnjak-pronaden-uz-cetinu-svjetski-je-raritet-do-kada-ce-arheolosko-blago-koje-krije-zagora-zavrsavati-izvan-nasih-granica-pljackasima-vrijednih-predmeta-i-zakon-ide-na-ruku-1162992?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 664886 [name] => isejski srebrnjak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-27 23:46:43 [main_article_id] => 0 [alias] => isejski-srebrnjak [link] => /tag/isejski-srebrnjak ) [1] => stdClass Object ( [id] => 331334 [name] => Cetina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cetina [link] => /tag/cetina ) [2] => stdClass Object ( [id] => 664887 [name] => arheološki artefakti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-27 23:46:43 [main_article_id] => 0 [alias] => arheoloski-artefakti [link] => /tag/arheoloski-artefakti ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nesvakidašnji nalaz [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Srebrnjak pronađen uz Cetinu svjetski je raritet: do kada će arheološko blago koje krije Zagora završavati izvan naših granica? Pljačkašima vrijednih predmeta i zakon ide na ruku [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3108 [name] => Damir Šarac [username] => damir-arac [email] => damir-arac@sd.hr [password] => $2y$10$MLK2luxDWc5NQUmWpH19M.UFRDXAOZrwSK.0rp8ZbJS/5E1p8azKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-sarac-3108 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1626 [gender] => m [description] => [image] => 1626.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1626.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/25/20684508.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/25/20684508.jpg [title] => Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/25/20682602.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/25/20682812.jpg [title] => Luka Gerlanc/CropixPaolo Visonà, poznati američki arheolog-numizmatičar i jedan od najvećih autoriteta za isejski novac ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/25/9682697.jpg [title] => Jakov Prkic/CropixCetina kod Trilja ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Vijest da je pronađen srebrni novac grčke kolonije Issa na Visu uzbudila je zaljubljenike u dalmatinsku povijest, jer je to dosad prvi zabilježeni primjerak srebrnog novčića (dosad su bili poznati samo bakreni), što ukazuje na gospodarsku moć Isejaca u drugom stoljeću prije Krista.

Zanimljivo je i što je novac pronađen na triljskom području, što pak upućuje na činjenicu da su Isejci trgovali s ilirskim plemenom Delmata, pa je njihov novac stigao duboko u Zagoru.

Tko ga je našao nije poznato, uspjeli smo doznati da je pronađen na obali Cetine kod Košuta prije četiri godine i došao je do riječkog kolekcionara koji ga je ustupio na istraživanje i ponudio na otkup Arheološkom muzeju u Splitu.

S ravnateljicom Muzeja triljskog kraja, povjesničarkom Sanjom Budić Leto porazgovarali smo o problematici nalaza u ovoj mikroregiji iznimno bogatoj arheološkim nalazištima, no bez mogućnosti kontrole institucija.

Naime, poznato je kako se u koritu ili na obalama Cetine često pronalaze arheološki artefakti, ali sve ostaje na dobroj volji pronalazača – "detektoraša" da prijavi nalaz institucijama.

– Veliki broj nalaza vezan je uz rimski logor Tilurij na Gardunu, a kontinuitet života u ovom kraju seže i dulje u povijest, budući da su na tom području boravili Delmati, a ovdje su oduvijek bila "vrata" prema Bosni i Hercegovini, kao mjestu bogatom resursima poput rudnika i šuma. Delmati su se tijekom stoljeća spuštali do mora, moguće je da su trgovali s grčkim kolonistima i tako je moguće da su nalazi poput ovog srebrnog novčića stigli duboko u dalmatinsko zaleđe. Poznato je i kako su tijekom jaružanja korita Cetine krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća "izranjali" brojni nalazi, što su arheolozi pokušavali kontrolirati, više ili manje uspješno. 

---

image
---

Zakon je po ovom pitanju jasan; devastacija lokaliteta i pljačka nalaza su kaznena djela, no praktički je nemoguće oduzeti artefakte počinitelju ukoliko se policijski službenici ne nađu na licu mjesta u tom trenutku. Ako je netko nešto pronašao, dužan je prijaviti nadležnom Konzervatorskom odjelu ili muzejskim institucijama. Ako ne prijavi, nažalost, ovisimo o dobroj volji "privatnog vlasnika", onda ga je dužan ustupiti stručnjacima za istraživanje, znanstvenu obradu ili izlaganje na izložbama, te ima pravo na financijsku pomoć za očuvanje nalaza ili zbirke ako je registrirana.

Dok je tako, mi samo možemo promatrati kako hrvatsko nacionalno blago završava u neregistriranim zbirkama privatnih osoba i nadati se da će nam dozvoliti istraživanje ili objavu znanstvenog rada, kao u slučaju novca o kojem je riječ – kaže nam ravnateljica Budić Leto.

U aktualnom broju Vjesnika za arheologiju i historiju dalmatinsku kojeg od 1878. tiska Arheološki muzej u Splitu, objavljen je znanstveni rad o isejskom srebrnjaku čiji su autori Paolo Visonà, poznati američki arheolog-numizmatičar i jedan od najvećih autoriteta za isejski novac, te Saša Paškvan i Ivan Pamić.

– Srebrni novac otkriven je prije nekoliko godina u okolici Trilja, a po epigrafskim, ikonografskim i stilskim osnovama pripisujemo ga isejskoj kovnici s početka 2. st. pr. Kr. (200. – 175. pr. Kr.). Sama kovanica težine je 4,84 grama što sugerira da je možda bio u optjecaju kao reducirana korkirska didrahma. Iako se i prije pretpostavljalo da je Isa uz brončani kovala i srebrni novac, poput susjednog Farosa, dosad nikad nije pronađen nijedan primjerak te je ovaj nalaz uistinu senzacionalan! Srebrni novac koji su detektoristi nedavno pronašli u okolici Trilja može se pripisati Isi, grčkome gradu na otoku Visu, i to na uvjerljivim epigrafskim, ikonografskim i stilskim osnovama – navodi Visonà.

---

image
Paolo Visonà, poznati američki arheolog-numizmatičar i jedan od najvećih autoriteta za isejski novac
Luka Gerlanc/Cropix
---

Smatra kako je zbog svih navedenih razloga uključujući pretežitu uporabu isejskoga novca u okviru određene monetarne zone, njegov "regionalni doseg" i pojavu među grčkim i negrčkim stanovništvom istočne obale Jadrana, primjerice Ilirima, Liburnima i Japodima, nezabilježeno otkriće srebrnog novca Ise uzbudljiva novost.

– Sretne su okolnosti omogućile njegovo spašavanje od nestanka na tržištu antikviteta nakon što su ga pronašla dva detektorista početkom 2017. godine. Nije moguće s apsolutnom sigurnošću odrediti točno podrijetlo novca, budući da se navodi kako je pronađen "u blizini Trilja", nekih 25 kilometara sjeveroistočno od Splita, ili "na obali rijeke Cetine kod Sinja", ili "kod Košuta u blizini rimske ceste", tj. kopnene ceste koja je povezivala Akvileju i Lissus preko Tilurija, nekadašnjega uporišta Delmata i rimskoga kaštela za pomoćne postrojbe koje su nadzirale prijelaz preko rijeke Cetine i prilaz Saloni, ili pak "kod Košuta na obali Cetine", ili "na kosini na obali rijeke Cetine".

Prema jednome kazivanju isejski srebrni novac pronađen je zajedno s "rimskim republikanskim denarima". Bitno je da su detektoristi iz okolice Trilja i da su svi navedeni položaji međusobno blizu, jer se Trilj nalazi trinaest kilometara jugoistočno od Sinja, dok su Košute dio Trilja u blizini Garduna, na lokaciji antičkoga Tilurija – navode autori.

Ističu kako se ovim nalazom otvaraju nova pitanja o odnosima između Isejaca i Delmata, za koje je grčki povjesničar Strabon tvrdio da nisu koristili novac, a na njihovu teritoriju pronađeno je vrlo malo primjeraka grčkoga novca. Novac koji je tema ovog rada prvi je kao isejski identificirao Saša Paškvan, numizmatičar iz Rijeke, koji je za njegovo postojanje saznao na internetu.

Za nalaz su na koncu doznali Boris Čargo, arheolog i konzervator lokaliteta Ise, te Paolo Visonà, koji se nekim slučajem nalazio u Dalmaciji u rujnu 2019. godine. Paškvan je zaslužan što je omogućeno objavljivanje ovoga jedinstvenog primjerka kojeg je provjerila muzejska savjetnica Numizmatičke zbirke Arheološkog muzeja u Splitu.

– Iako je kovna pločica donekle istrošena, novac nije bio čišćen kemijskim putem. Prikaz gotovo polovice etnika IΣ na reversu i njegova ikonografija podupiru Paškvanovo mišljenje da je iskovana u Isi. Njezina je faktura također karakteristična za isejski novac, budući da su rubovi pločice zakošeni, što je karakteristično za isejske brončane primjerke s glavom Atene i kozom, koji mogu datirati u 3. st. pr. Kr. Pločica je vjerojatno iskovana u otvorenom kalupu i čini se da je izrezana dlijetom kako bi se razdvojila od druge kovne pločice. Nema uvjerljivih pokazatelja da bi ovaj novac mogao biti antička ili moderna krivotvorina. Sličan rubni profil i rez dlijetom ima još jedan isejski novac s glavom Dioniza na aversu i kozom na reversu, pronađen u podvodnim istraživanjima na Resniku devedesetih godina – iznose autori rada.

---

image
Cetina kod Trilja
Jakov Prkic/Cropix
---

Isa je kao trgovačko središte bila uključena u širok sustav trgovinske razmjene, a Isejci su u prvoj polovici 2. st. pr. Kr. kao rimski saveznici dali svoj doprinos rimskim ratnim pohodima protiv Filipa V. Makedonskog, Antioha III. Sirijskog i Perzeja, pa su sudjelovali u pomorskim operacijama sve do istočnog Sredozemlja. Također su uspostavili bliske odnose sa zajednicama u Tragurionu i Epetionu i osnovali stalno naselje u Resniku na ilirskoj obali.

– Tijekom cijelog tog razdoblja isejska je ekonomija vinarstva bila intenzivna, a trgovina i međunarodni utjecaj na vrhuncu. Kovanje srebra u Isi kao izraz građanskog ponosa, koliko god ono kratko trajalo, moguće je razumjeti u svjetlu takve političke i gospodarske klime. Budući da je izvorno možda težio i više od pet grama, to znači da mu je masa veća od ranorimskoga republikanskog denara i drahmi Apolonije i Dirahija, koji su u kasnom helenističkom razdoblju bili u širokom optjecaju na prostoru Jadrana. Isejce je na kovanje srebrnog novca početkom 2. st. pr. Kr. možda potaknula želja da dokažu svoju neovisnost i da imaju prepoznatljiv epihorski novac u višekulturalnom okruženju, u skladu sa sličnim trendovima u grčkome svijetu – zaključuje Paolo Visonà.

---

Što nam novčići mogu ispričati


"Srebrni novac iz okolice Trilja težak je 4,84 g, modul mu iznosi od 21 do 22 milimetra, a udio srebra tek treba utvrditi.

Na aversu je prikazana posuda s dvije ručke i visokom stopom, prepoznatljiva kao kantar, dok je na reversu prikaz grozda između dvaju listova vinove loze koji vise o vodoravnoj pritki ili štapu, iznad kojih je djelomično sačuvan natpis IΣ.

Moguće je i da su tipovi srebrnog novca smatrani potvrdom postignuća Ise i promicanjem najvažnijih isejskih proizvoda – keramike i vina.

Kantar i grozd bili su povezani s identitetom isejskoga polisa 'onako kako je predstavljan njemu samome i onima koji su koristili novac'.

Uvođenje novih tipova novca kojima se promicala isejska industrija vina i keramike, uz istodobno upućivanje na kult Dioniza, pokazatelj je gospodarskog uspjeha koji je grad ostvario u tom razdoblju, za razliku od razvidnoga nazadovanja Fara", ističu autori.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock Luka Gerlanc/Cropix Jakov Prkic/Cropix

Luka Gerlanc/Cropix
Paolo Visonà, poznati američki arheolog-numizmatičar i jedan od najvećih autoriteta za isejski novac
Jakov Prkic/Cropix
Cetina kod Trilja
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/srebrnjak-pronaden-uz-cetinu-svjetski-je-raritet-do-kada-ce-arheolosko-blago-koje-krije-zagora-zavrsavati-izvan-nasih-granica-pljackasima-vrijednih-predmeta-i-zakon-ide-na-ruku-1162992 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9e21a08d1a2a63487ca2c6b18ba4a3cd0d35e49e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Srebrnjak+prona%C4%91en+uz+Cetinu+svjetski+je+raritet%3A+do+kada+%C4%87e+arheolo%C5%A1ko+blago+koje+krije+Zagora+zavr%C5%A1avati+izvan+na%C5%A1ih+granica%3F+Plja%C4%8Dka%C5%A1ima+vrijednih+predmeta+i+zakon+ide+na+ruku&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fsrebrnjak-pronaden-uz-cetinu-svjetski-je-raritet-do-kada-ce-arheolosko-blago-koje-krije-zagora-zavrsavati-izvan-nasih-granica-pljackasima-vrijednih-predmeta-i-zakon-ide-na-ruku-1162992 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fsrebrnjak-pronaden-uz-cetinu-svjetski-je-raritet-do-kada-ce-arheolosko-blago-koje-krije-zagora-zavrsavati-izvan-nasih-granica-pljackasima-vrijednih-predmeta-i-zakon-ide-na-ruku-1162992 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nesvakidašnji nalaz [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Zagoranesvakidašnji nalaz

Srebrnjak pronađen uz Cetinu svjetski je raritet: do kada će arheološko blago koje krije Zagora završavati izvan naših granica? Pljačkašima vrijednih predmeta i zakon ide na ruku

27. siječnja 2022. - 23:46

Vijest da je pronađen srebrni novac grčke kolonije Issa na Visu uzbudila je zaljubljenike u dalmatinsku povijest, jer je to dosad prvi zabilježeni primjerak srebrnog novčića (dosad su bili poznati samo bakreni), što ukazuje na gospodarsku moć Isejaca u drugom stoljeću prije Krista.

Zanimljivo je i što je novac pronađen na triljskom području, što pak upućuje na činjenicu da su Isejci trgovali s ilirskim plemenom Delmata, pa je njihov novac stigao duboko u Zagoru.

Tko ga je našao nije poznato, uspjeli smo doznati da je pronađen na obali Cetine kod Košuta prije četiri godine i došao je do riječkog kolekcionara koji ga je ustupio na istraživanje i ponudio na otkup Arheološkom muzeju u Splitu.

S ravnateljicom Muzeja triljskog kraja, povjesničarkom Sanjom Budić Leto...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 05:05