stdClass Object ( [id] => 1164485 [title] => Obišao cijeli svijet, pokupio nagrade, pa se vratio u Dalmaciju: ‘Gradio sam jednu od najvećih termoelektrana u svijetu, ali nešto me vuklo kući. I ne, nisam u nijednoj stranci!‘ [alias] => obisao-cijeli-svijet-pokupio-nagrade-pa-se-vratio-u-dalmaciju-gradio-sam-jednu-od-najvecih-termoelektrana-u-svijetu-ali-nesto-me-vuklo-kuci-i-ne-nisam-u-nijednoj-stranci [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U 35 godina života, kada provedete punih 16 godina kombinirano u inozemstvu i Zagrebu, na radnim mjestima u uređenoj Njemačkoj, pa u Južnoafričkoj Republici, te radite na doktoratu u Zagrebu, a ujedno imate epitet, odnosno nagradu od Europske federacije za zavarivanje kako ste 2018. godine bili najbolji europski koordinator – onda se mnogi pitaju – a što ste se sada vratili u rodni Sinj?

Zašto ste poprilično veliku plaću u eurima zamijenili nedostatnom kunskom, gdje ćete biti prozivani od svih za svoj rad. I od stručnjaka, a ponajviše od nestručnjaka koji će mjeriti svaki vaš potez, svaki vaš i uspjeh i neuspjeh ocijeniti stranačkom pripadnošću, kriminalnom pozadinom ili vas blatiti na bilo kojoj dostupnoj osnovi.

Upravo to pitanje postavili smo mladom Josipu Mioču, koji će u travnju proslaviti svoj 35. rođendan, a s posljednjim danima minule 2021. godine, jednoglasno izabranom za direktora komunalnog poduzeća "Vodovod i odvodnja Cetinske krajine". Za tri puta manju plaću radit će i rješavati gomilu problema.

Bobeta i košarka

Zašto povratak u Hrvatsku, na svoju rodnu grudu, gdje baš i ne cvjetaju ruže, a mladim kadrovima i stručnim kao on otvorena su širom vrata svih svjetskih tvrtki?

– U što sam se itekako uvjerio i sam, no uvijek vas vuče želja da nešto napravite i za svoj kraj. Prvenstveno je presudilo to što želim u Sinju razviti ideje, napraviti nešto sa znanjem stečenim i u Hrvatskoj i u inozemstvu. Želim poboljšati rad "Vodovoda CK", koji smatram jako bitnim za svaku sredinu. A moram priznati, postoji i jedna vrsta izazova da se nakon rada u privatnom sektoru okušam i u javnom, i to na ovako jednoj važnoj poziciji. Nisam puno dvojio hoću li se prijaviti na natječaj za rukovoditelja "Vodovoda", a i jednoglasna podrška predstavnika vlasnika poduzeća još jedan je dodatni vjetar u leđa ovoj mojoj odluci – kazuje nam Mioč, za kojeg su glasali predstavnici Sinja, Trilja, Dicma, Otoka te Hrvaca, želeći da čovjek s tako vrhunskim životopisom preuzme upravljanje tvrtkom koja godinama bilježi gubitke. Bez vode i odvodnje nema ni života, te ostanka u Cetinskoj krajini.

---

image
Josko Supic/Cropix
---

Propitkujemo dalje ovoga mladog stručnjaka, ne vjerujući kako je odluka bila samo dokazivanje u javnom sektoru, provocirajući ga kako je ipak došao kao prijatelj aktualnog sinjskog dogradonačelnika Denisa Bobete.

– Istina je da se s dogradonačelnikom dugo poznajem preko košarkaškog kluba "Alkar". Igrao sam i sam košarku sve do odlaska na fakultet u Zagreb. Nadam se uspješnoj poslovnoj suradnji s Bobetom, kao i sa svim ostalim akterima uključenima u rad i suvlasništvo društva. U meni je još od studentskih dana tinjala nada za povratkom u Sinj i životom ovdje. S godinama izbivanja i hodanja po svijetu, u odluku sam bio samo još sigurniji. Ovakve kvalitete života i sigurnosti koju svi uzimamo zdravo za gotovo i nema baš puno mjesta i država u svijetu. Ovaj kraj svojom pozicijom i blizinom većeg grada Splita sigurno ima potencijala za lijep i miran obiteljski život, uz, naravno, malo više posla koji bi osigurao egzistenciju tih istih obitelji.

Veliki projekti

Niže epitete Mioč za svoj kraj, ljepotu i ugodu življenja... Čega smo i svi mi svjesni, no loše gospodarenje državom koju smo svi sanjali, hrvatski branitelji stvorili, a na kraju 30 godina od osamostaljenja je baš i nismo pretvorili u uređenu državu, rezultiralo je upravo iseljavanjem i odlaskom mladih u svijet.

Tek na državnim jaslama ostaju oni s članskom iskaznicom...

– Ne, ja nisam član nijedne političke stranke – rezolutan je Josip Mioč, u čijem životopisu stoje imena renomiranim tvrtki. Prvo je ovaj Sinjanin, po struci magistar inženjer strojarstva, sada na doktoratu smjera napredne proizvodne tehnologije (sam plaća doktorat), imao praksu u "Brodosplitu" te HEP-u, a onda je 2011. godine u radnu knjižicu počeo nizati i godine staža.

---

image
Josko Supic/Cropix
---

Od "Montera" do "Cemexa", pa njemačke tvrtke "IDS GmbH" te južnoafričke grupacije "Mitsubishi Hitachi Power Systems Africa" do "Energsena" s adresom u Sinju. Četiri godine sam radio u "Monteru", prvo kao tehnolog proizvodnje. To vam je izrada tehničke dokumentacije, a paralelno s tim sam radio i na edukaciji te dvije godine imao i titulu međunarodnog europskog inženjera zavarivanja. S nepunih 27 godina života, u "Monteru" sam imenovan direktorom Sektora upravljanja kvalitetom. Zatim sam se prijavio za rad u njemačkoj firmi "IDS GmbH", gdje sam poslao životopis, i tako su mi bila otvorena sva vrata za napredovanje – iznosi nam detalje svoga poslovnog putovanja naš sugovornik, pa nastavlja:

– Slijedi posao u Južnoafričkoj Republici, na izgradnji četvrte u svijetu po veličini termoelektrane na ugljen. Od 2014. do 2018. godine bio sam u JAR-u, na gradilištima Kusiel i Medupi u blizini Johannesburga, gdje je iznimno velika kolonija naših Hrvata, poglavito Korčulana. Tada sam bio djelatnik japanske tvrtke "Mitsubishi Hitachi Power Systems Africa", odnosno njihove afričke podružnice, i postao menadžer za zavarivanje cijelog objekta u izgradnji, glavni izvođač strojarskog dijela radova.

Nema zabušavanja

Vratio se Mioč zatim u Europu, opet na rad u "IDS" tvrtku, na gradilišta po Njemačkoj, Češkoj, Hrvatskoj, gdje je proveo još dvije godine. Radio je on na plinovodima, rafinerijama nafte, velikih pogonima te stekao i novu diplomu međunarodnog inspektora zavarivanja.

I svugdje mu je šansa pružena zbog njegova – znanja!

– Prevelika su to ulaganja, prevažni projekti da bi se dala šansa neradnicima ili neznalicama. U svijetu je, što se tiče posla, stvar jasna – pošaljete svoj životopis, odnosno CV. On vam otvara svugdje vrata, vaše znanje. Nije bitno koliko imate godina, odakle dolazite, ni radi li se o maloj Hrvatskoj. Bitno je samo znanje!

Pojašnjava nam dalje Josip, koji u životnom kalendaru još nema 35 godina, no ima zavidno radno iskustvo, kako je to raditi na velikim projektima:

– Životopis vam je ulaznica, a onda vas čeka dokazivanje. Nakon odrađenog intervjua, zaposle vas i najviše za pola godine iskristalizira se želite li raditi i imate li znanja za taj posao. Ako zadovoljiš, bez problema možeš napredovati. Ne treba ti nikakva veza, kao kod nas... No i ako nisi dorastao tom poslu, pronaći će ti manje zahtjevno mjesto, za tvoje znanje, no u oba slučaja raditi se mora. Nema zabušavanja...

---

image
Josko Supic/Cropix
---

Važan je samo rezultat

Otkriva nam kako se i sastanci svih rukovoditelja na poslu održavaju svaki dan.

– Nas dvadesetak svaki dan imamo brifing o poslu, o fazama projekta. Nemaš priliku ništa ne raditi, jer u dvije rečenice svi moraju prezentirati što je napravljeno, što će sutra raditi. Ne možeš se praviti mutav kada na tabli pokazuješ što se odradilo... I ti sastanci traju maksimalno pola sata, nema gubljenja vremena, vrijeme je veliki novac! Samo ih zanima rezultat, za koji si u konačnici i plaćen. Odgovoran si za svoj rad. Tijekom posla nema podmetanja, nema stranačkih prozivanja, gledanja tko ima koju boju iskaznice. Ili radiš, ili ne radiš. Ima sitnih igrica, no to je zanemarivo – podučava nas Josip Mioč, koji se, eto, nakon 16 godina izbivanja iz svoga Sinja vratio kući i u svojoj radnoj knjižici upisao najnovije ime tvrtke.

Komunalnog poduzeća "Vodovod i odvodnja Cetinske krajine", gdje mu se prvi radni rad dan piše 10. siječnja ove godine.

Te smo ga nanovo upitali što može uopće učiniti, kao nestranački čovjek, u tvrtki gdje uvijek u pravilu "vladaju" stranački ljudi.

– Budući da sam dobio jednoglasnu podršku svih vlasnika i osnivača društva, očekujem isto i tijekom rukovođenja. Nećemo se uvijek slagati oko svega, ali nadam se da ćemo zajedničkim snagama uvijek donijeti najbolju odluku u korist društva.

Jasni ciljevi

Novo lice na čelu sinjskog "Vodovoda", kojeg sada čeka i projekt aglomeracije "težak" gotovo milijardu kuna, pobrojao nam je što planira za boljitak ove važne tvrtke:

– Definitivno trebamo ići u smjeru osvježenja postojeće radne snage i kadra koji zahtijeva provođenje procesa pomlađivanja i smjene generacije. Trenutačno je 86 uposlenih u tvrtki, no morat ćemo upošljavati stručni kadar i operativu budući da je veliki broj djelatnika pred mirovinom, a nedostajat će nam radnika i zbog samog projekta aglomeracije. Osim što trebamo određeni kadar za realizaciju ovog projekta, isto tako ćemo trebati osposobiti timove koji će upravljati tom mrežom i koja će biti spremna za rukovođenje i održavanje cijele sofisticirane opreme te različitih vrsta cjevovoda. S time da ne smijemo zanemariti ni tekuće poslove društva, koje ćemo pokušati provoditi učinkovitije, uz implementaciju određenih digitalnih alata.

Otkrio nam je Josip Mioč i kako ih, odlukom donesenom na samom kraju minule godine, precizno 30. prosinca 2021. godine, čeka i pripajanje s gradom Vrlikom.

---

image
Josko Supic/Cropix
---

– Kao i s općinama Civljane i Kijevo koje se nalaze u Šibensko-kninskoj županiji. Ovom uredbom postojeća mreža i opseg poslova društva će se povećati, dok nam stanje gubitaka na tim područjima predstoji još snimiti.

I tako će mladog stručnjaka čekati brojni problemi, od smanjenja gubitaka u vodovodnim mrežama, koji su rak-rana komunalnih poduzeća, do projekta gradnje novih vodnih i kanalizacijskih sustava, ali i proširenja rada na još jedan grad i dvije općine.

Puno je posla pred Miočem, povratnikom u svoj rodni kraj, no vidimo kako ima želje za uspjehom, ali i, što je najvažnije, znanje... "Friško" je zasnovao obitelj, u braku je sa svojom izabranicom Kristinom, koja ga je također podržala da ostane u svom gradu.

---

‘Slatke brige‘: Gdje unovčiti ček?


Kad je Mioč, na prijedlog Hrvatskog društva za tehniku zavarivanja, predložen Europskoj federaciji za zavarivanje za izbor najboljeg koordinatora te 2018. godine, nije baš očekivao pobjedu.
No prepoznala je struka znanje našega tada 31-godišnjeg Sinjanina i proglašen je najuspješnijim europskim koordinatorom.
– Dobio sam diplomu, a poslije je stigla i novčana nagrada, i to u čeku! E, tek je tad nastao problem. Gdje ću 2018. godine u Hrvatskoj promijeniti ček – smije se Mioč prepričavajući nam "slatke brige" zbog toga strukovnog priznanja, nastavljajući:
– Tri mjeseca sam tražio po Hrvatskoj koja još banka unovčava čekove. Mislim da je taj moj ček bio među zadnjim isplaćenim čekovima u državi. Hrvatska ga unovčila, a dao ga EU...

---

---

image
Josko Supic/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dok mladi iz Hrvatske masovno odlaze, on je odlučio krenuti suprotnim putem... ‘Uvijek vas vuče želja da nešto napravite i za svoj kraj. Prvenstveno je presudilo to što želim u Sinju razviti ideje, napraviti nešto sa znanjem stečenim i u Hrvatskoj i u inozemstvu‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => josip mioč (35) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Dok mladi iz Hrvatske masovno odlaze, on je odlučio krenuti suprotnim putem... ‘Uvijek vas vuče želja da nešto napravite i za svoj kraj. Prvenstveno je presudilo to što želim u Sinju razviti ideje, napraviti nešto sa znanjem stečenim i u Hrvatskoj i u inozemstvu‘ josip mioč (35) 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-01-28 10:14:53 [created_by] => 3202 [created_by_alias] => Sandra Barčot [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-02 15:26:03 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-02-02 15:26:03 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 78 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/01\/28\/20705700.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/28\/20705710.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/28\/20705702.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/28\/20705714.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/28\/20705726.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/28\/20705728.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Josko Supic\/Cropix","Josko Supic\/Cropix","Josko Supic\/Cropix","Josko Supic\/Cropix","Josko Supic\/Cropix","Josko Supic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Nisam \u010dlan nijedne politi\u010dke stranke - rezolutan je Josip Mio\u010d","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1416","hd_20705700_1920.jpg":"1920x1080","k_20705700_1280.jpg":"1280x1280","k_20705700_1024.jpg":"1024x1024","k_20705700_640.jpg":"640x640","k_20705700_480.jpg":"480x480","k_20705700_340.jpg":"340x340","k_20705700_220.jpg":"220x220","o_20705700_1280.jpg":"1280x944","o_20705700_1024.jpg":"1024x755","o_20705700_640.jpg":"640x472","o_20705700_480.jpg":"480x354","o_20705700_340.jpg":"340x250","o_20705700_220.jpg":"220x162","h_20705700_1280.jpg":"1280x854","h_20705700_1024.jpg":"1024x683","h_20705700_640.jpg":"640x427","h_20705700_480.jpg":"480x320","h_20705700_340.jpg":"340x227","h_20705700_220.jpg":"220x147","pp_20705700_1280.jpg":"1006x1280","pp_20705700_1024.jpg":"805x1024","pp_20705700_640.jpg":"503x640","pp_20705700_480.jpg":"377x480","pp_20705700_340.jpg":"267x340","pp_20705700_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1608","hd_20705710_1920.jpg":"1920x1080","k_20705710_1280.jpg":"1280x1280","k_20705710_1024.jpg":"1024x1024","k_20705710_640.jpg":"640x640","k_20705710_480.jpg":"480x480","k_20705710_340.jpg":"340x340","k_20705710_220.jpg":"220x220","o_20705710_1280.jpg":"1280x1072","o_20705710_1024.jpg":"1024x857","o_20705710_640.jpg":"640x536","o_20705710_480.jpg":"480x402","o_20705710_340.jpg":"340x284","o_20705710_220.jpg":"220x184","h_20705710_1280.jpg":"1280x854","h_20705710_1024.jpg":"1024x683","h_20705710_640.jpg":"640x427","h_20705710_480.jpg":"480x320","h_20705710_340.jpg":"340x227","h_20705710_220.jpg":"220x147","pp_20705710_1280.jpg":"1006x1280","pp_20705710_1024.jpg":"805x1024","pp_20705710_640.jpg":"503x640","pp_20705710_480.jpg":"377x480","pp_20705710_340.jpg":"267x340","pp_20705710_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1457","hd_20705702_1920.jpg":"1920x1080","k_20705702_1280.jpg":"1280x1280","k_20705702_1024.jpg":"1024x1024","k_20705702_640.jpg":"640x640","k_20705702_480.jpg":"480x480","k_20705702_340.jpg":"340x340","k_20705702_220.jpg":"220x220","o_20705702_1280.jpg":"1280x971","o_20705702_1024.jpg":"1024x777","o_20705702_640.jpg":"640x485","o_20705702_480.jpg":"480x364","o_20705702_340.jpg":"340x258","o_20705702_220.jpg":"220x166","h_20705702_1280.jpg":"1280x854","h_20705702_1024.jpg":"1024x683","h_20705702_640.jpg":"640x427","h_20705702_480.jpg":"480x320","h_20705702_340.jpg":"340x227","h_20705702_220.jpg":"220x147","pp_20705702_1280.jpg":"1006x1280","pp_20705702_1024.jpg":"805x1024","pp_20705702_640.jpg":"503x640","pp_20705702_480.jpg":"377x480","pp_20705702_340.jpg":"267x340","pp_20705702_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2095","hd_20705714_1920.jpg":"1920x1080","k_20705714_1280.jpg":"1280x1280","k_20705714_1024.jpg":"1024x1024","k_20705714_640.jpg":"640x640","k_20705714_480.jpg":"480x480","k_20705714_340.jpg":"340x340","k_20705714_220.jpg":"220x220","o_20705714_1280.jpg":"1280x1396","o_20705714_1024.jpg":"1024x1117","o_20705714_640.jpg":"640x698","o_20705714_480.jpg":"480x523","o_20705714_340.jpg":"340x370","o_20705714_220.jpg":"220x240","h_20705714_1280.jpg":"1280x854","h_20705714_1024.jpg":"1024x683","h_20705714_640.jpg":"640x427","h_20705714_480.jpg":"480x320","h_20705714_340.jpg":"340x227","h_20705714_220.jpg":"220x147","pp_20705714_1280.jpg":"1006x1280","pp_20705714_1024.jpg":"805x1024","pp_20705714_640.jpg":"503x640","pp_20705714_480.jpg":"377x480","pp_20705714_340.jpg":"267x340","pp_20705714_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1465","hd_20705726_1920.jpg":"1920x1080","k_20705726_1280.jpg":"1280x1280","k_20705726_1024.jpg":"1024x1024","k_20705726_640.jpg":"640x640","k_20705726_480.jpg":"480x480","k_20705726_340.jpg":"340x340","k_20705726_220.jpg":"220x220","o_20705726_1280.jpg":"1280x976","o_20705726_1024.jpg":"1024x781","o_20705726_640.jpg":"640x488","o_20705726_480.jpg":"480x366","o_20705726_340.jpg":"340x259","o_20705726_220.jpg":"220x167","h_20705726_1280.jpg":"1280x854","h_20705726_1024.jpg":"1024x683","h_20705726_640.jpg":"640x427","h_20705726_480.jpg":"480x320","h_20705726_340.jpg":"340x227","h_20705726_220.jpg":"220x147","pp_20705726_1280.jpg":"1006x1280","pp_20705726_1024.jpg":"805x1024","pp_20705726_640.jpg":"503x640","pp_20705726_480.jpg":"377x480","pp_20705726_340.jpg":"267x340","pp_20705726_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2759","hd_20705728_1920.jpg":"1920x1080","k_20705728_1280.jpg":"1280x1280","k_20705728_1024.jpg":"1024x1024","k_20705728_640.jpg":"640x640","k_20705728_480.jpg":"480x480","k_20705728_340.jpg":"340x340","k_20705728_220.jpg":"220x220","o_20705728_1280.jpg":"1280x1839","o_20705728_1024.jpg":"1024x1471","o_20705728_640.jpg":"640x919","o_20705728_480.jpg":"480x689","o_20705728_340.jpg":"340x488","o_20705728_220.jpg":"220x316","h_20705728_1280.jpg":"1280x854","h_20705728_1024.jpg":"1024x683","h_20705728_640.jpg":"640x427","h_20705728_480.jpg":"480x320","h_20705728_340.jpg":"340x227","h_20705728_220.jpg":"220x147","pp_20705728_1280.jpg":"1006x1280","pp_20705728_1024.jpg":"805x1024","pp_20705728_640.jpg":"503x640","pp_20705728_480.jpg":"377x480","pp_20705728_340.jpg":"267x340","pp_20705728_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4567094 Threads: 2 Questions: 150399356 Slow queries: 64164 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4472623 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/obisao-cijeli-svijet-pokupio-nagrade-pa-se-vratio-u-dalmaciju-gradio-sam-jednu-od-najvecih-termoelektrana-u-svijetu-ali-nesto-me-vuklo-kuci-i-ne-nisam-u-nijednoj-stranci-1164485 [printLink] => /dalmacija/zagora/obisao-cijeli-svijet-pokupio-nagrade-pa-se-vratio-u-dalmaciju-gradio-sam-jednu-od-najvecih-termoelektrana-u-svijetu-ali-nesto-me-vuklo-kuci-i-ne-nisam-u-nijednoj-stranci-1164485?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 370220 [name] => Vodovod i odvodnja Cetinske krajine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vodovod-i-odvodnja-cetinske-krajine [link] => /tag/vodovod-i-odvodnja-cetinske-krajine ) [1] => stdClass Object ( [id] => 665648 [name] => josip mioč [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-02 16:26:28 [main_article_id] => 0 [alias] => josip-mioc [link] => /tag/josip-mioc ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dok mladi iz Hrvatske masovno odlaze, on je odlučio krenuti suprotnim putem... ‘Uvijek vas vuče želja da nešto napravite i za svoj kraj. Prvenstveno je presudilo to što želim u Sinju razviti ideje, napraviti nešto sa znanjem stečenim i u Hrvatskoj i u inozemstvu‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => josip mioč (35) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Obišao cijeli svijet, pokupio nagrade, pa se vratio u Dalmaciju: ‘Gradio sam jednu od najvećih termoelektrana u svijetu, ali nešto me vuklo kući. I ne, nisam u nijednoj stranci!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3202 [name] => Sandra Barčot [username] => sandra-bar-ot [email] => sandra-bar-ot@sd.hr [password] => $2y$10$ckfXj8qvsyA2At..DVH26.lRpLIqCiq3cNzofsgBZCHud7TUoDgQm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandra-barcot-3202 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1720 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/240d52e561ffcd67aeb6d8536e6e8383?s=100&default=https%3A%2F%2Ff04.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/28/20705700.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Josko Supic/Cropix [mainImageDesc] => Nisam član nijedne političke stranke - rezolutan je Josip Mioč [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/28/20705700.jpg [title] => Josko Supic/CropixNisam član nijedne političke stranke - rezolutan je Josip Mioč ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/28/20705710.jpg [title] => Josko Supic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/28/20705702.jpg [title] => Josko Supic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/28/20705714.jpg [title] => Josko Supic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/28/20705726.jpg [title] => Josko Supic/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/28/20705728.jpg [title] => Josko Supic/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

U 35 godina života, kada provedete punih 16 godina kombinirano u inozemstvu i Zagrebu, na radnim mjestima u uređenoj Njemačkoj, pa u Južnoafričkoj Republici, te radite na doktoratu u Zagrebu, a ujedno imate epitet, odnosno nagradu od Europske federacije za zavarivanje kako ste 2018. godine bili najbolji europski koordinator – onda se mnogi pitaju – a što ste se sada vratili u rodni Sinj?

Zašto ste poprilično veliku plaću u eurima zamijenili nedostatnom kunskom, gdje ćete biti prozivani od svih za svoj rad. I od stručnjaka, a ponajviše od nestručnjaka koji će mjeriti svaki vaš potez, svaki vaš i uspjeh i neuspjeh ocijeniti stranačkom pripadnošću, kriminalnom pozadinom ili vas blatiti na bilo kojoj dostupnoj osnovi.

Upravo to pitanje postavili smo mladom Josipu Mioču, koji će u travnju proslaviti svoj 35. rođendan, a s posljednjim danima minule 2021. godine, jednoglasno izabranom za direktora komunalnog poduzeća "Vodovod i odvodnja Cetinske krajine". Za tri puta manju plaću radit će i rješavati gomilu problema.

Bobeta i košarka

Zašto povratak u Hrvatsku, na svoju rodnu grudu, gdje baš i ne cvjetaju ruže, a mladim kadrovima i stručnim kao on otvorena su širom vrata svih svjetskih tvrtki?

– U što sam se itekako uvjerio i sam, no uvijek vas vuče želja da nešto napravite i za svoj kraj. Prvenstveno je presudilo to što želim u Sinju razviti ideje, napraviti nešto sa znanjem stečenim i u Hrvatskoj i u inozemstvu. Želim poboljšati rad "Vodovoda CK", koji smatram jako bitnim za svaku sredinu. A moram priznati, postoji i jedna vrsta izazova da se nakon rada u privatnom sektoru okušam i u javnom, i to na ovako jednoj važnoj poziciji. Nisam puno dvojio hoću li se prijaviti na natječaj za rukovoditelja "Vodovoda", a i jednoglasna podrška predstavnika vlasnika poduzeća još jedan je dodatni vjetar u leđa ovoj mojoj odluci – kazuje nam Mioč, za kojeg su glasali predstavnici Sinja, Trilja, Dicma, Otoka te Hrvaca, želeći da čovjek s tako vrhunskim životopisom preuzme upravljanje tvrtkom koja godinama bilježi gubitke. Bez vode i odvodnje nema ni života, te ostanka u Cetinskoj krajini.

---

image
Josko Supic/Cropix
---

Propitkujemo dalje ovoga mladog stručnjaka, ne vjerujući kako je odluka bila samo dokazivanje u javnom sektoru, provocirajući ga kako je ipak došao kao prijatelj aktualnog sinjskog dogradonačelnika Denisa Bobete.

– Istina je da se s dogradonačelnikom dugo poznajem preko košarkaškog kluba "Alkar". Igrao sam i sam košarku sve do odlaska na fakultet u Zagreb. Nadam se uspješnoj poslovnoj suradnji s Bobetom, kao i sa svim ostalim akterima uključenima u rad i suvlasništvo društva. U meni je još od studentskih dana tinjala nada za povratkom u Sinj i životom ovdje. S godinama izbivanja i hodanja po svijetu, u odluku sam bio samo još sigurniji. Ovakve kvalitete života i sigurnosti koju svi uzimamo zdravo za gotovo i nema baš puno mjesta i država u svijetu. Ovaj kraj svojom pozicijom i blizinom većeg grada Splita sigurno ima potencijala za lijep i miran obiteljski život, uz, naravno, malo više posla koji bi osigurao egzistenciju tih istih obitelji.

Veliki projekti

Niže epitete Mioč za svoj kraj, ljepotu i ugodu življenja... Čega smo i svi mi svjesni, no loše gospodarenje državom koju smo svi sanjali, hrvatski branitelji stvorili, a na kraju 30 godina od osamostaljenja je baš i nismo pretvorili u uređenu državu, rezultiralo je upravo iseljavanjem i odlaskom mladih u svijet.

Tek na državnim jaslama ostaju oni s članskom iskaznicom...

– Ne, ja nisam član nijedne političke stranke – rezolutan je Josip Mioč, u čijem životopisu stoje imena renomiranim tvrtki. Prvo je ovaj Sinjanin, po struci magistar inženjer strojarstva, sada na doktoratu smjera napredne proizvodne tehnologije (sam plaća doktorat), imao praksu u "Brodosplitu" te HEP-u, a onda je 2011. godine u radnu knjižicu počeo nizati i godine staža.

---

image
Josko Supic/Cropix
---

Od "Montera" do "Cemexa", pa njemačke tvrtke "IDS GmbH" te južnoafričke grupacije "Mitsubishi Hitachi Power Systems Africa" do "Energsena" s adresom u Sinju. Četiri godine sam radio u "Monteru", prvo kao tehnolog proizvodnje. To vam je izrada tehničke dokumentacije, a paralelno s tim sam radio i na edukaciji te dvije godine imao i titulu međunarodnog europskog inženjera zavarivanja. S nepunih 27 godina života, u "Monteru" sam imenovan direktorom Sektora upravljanja kvalitetom. Zatim sam se prijavio za rad u njemačkoj firmi "IDS GmbH", gdje sam poslao životopis, i tako su mi bila otvorena sva vrata za napredovanje – iznosi nam detalje svoga poslovnog putovanja naš sugovornik, pa nastavlja:

– Slijedi posao u Južnoafričkoj Republici, na izgradnji četvrte u svijetu po veličini termoelektrane na ugljen. Od 2014. do 2018. godine bio sam u JAR-u, na gradilištima Kusiel i Medupi u blizini Johannesburga, gdje je iznimno velika kolonija naših Hrvata, poglavito Korčulana. Tada sam bio djelatnik japanske tvrtke "Mitsubishi Hitachi Power Systems Africa", odnosno njihove afričke podružnice, i postao menadžer za zavarivanje cijelog objekta u izgradnji, glavni izvođač strojarskog dijela radova.

Nema zabušavanja

Vratio se Mioč zatim u Europu, opet na rad u "IDS" tvrtku, na gradilišta po Njemačkoj, Češkoj, Hrvatskoj, gdje je proveo još dvije godine. Radio je on na plinovodima, rafinerijama nafte, velikih pogonima te stekao i novu diplomu međunarodnog inspektora zavarivanja.

I svugdje mu je šansa pružena zbog njegova – znanja!

– Prevelika su to ulaganja, prevažni projekti da bi se dala šansa neradnicima ili neznalicama. U svijetu je, što se tiče posla, stvar jasna – pošaljete svoj životopis, odnosno CV. On vam otvara svugdje vrata, vaše znanje. Nije bitno koliko imate godina, odakle dolazite, ni radi li se o maloj Hrvatskoj. Bitno je samo znanje!

Pojašnjava nam dalje Josip, koji u životnom kalendaru još nema 35 godina, no ima zavidno radno iskustvo, kako je to raditi na velikim projektima:

– Životopis vam je ulaznica, a onda vas čeka dokazivanje. Nakon odrađenog intervjua, zaposle vas i najviše za pola godine iskristalizira se želite li raditi i imate li znanja za taj posao. Ako zadovoljiš, bez problema možeš napredovati. Ne treba ti nikakva veza, kao kod nas... No i ako nisi dorastao tom poslu, pronaći će ti manje zahtjevno mjesto, za tvoje znanje, no u oba slučaja raditi se mora. Nema zabušavanja...

---

image
Josko Supic/Cropix
---

Važan je samo rezultat

Otkriva nam kako se i sastanci svih rukovoditelja na poslu održavaju svaki dan.

– Nas dvadesetak svaki dan imamo brifing o poslu, o fazama projekta. Nemaš priliku ništa ne raditi, jer u dvije rečenice svi moraju prezentirati što je napravljeno, što će sutra raditi. Ne možeš se praviti mutav kada na tabli pokazuješ što se odradilo... I ti sastanci traju maksimalno pola sata, nema gubljenja vremena, vrijeme je veliki novac! Samo ih zanima rezultat, za koji si u konačnici i plaćen. Odgovoran si za svoj rad. Tijekom posla nema podmetanja, nema stranačkih prozivanja, gledanja tko ima koju boju iskaznice. Ili radiš, ili ne radiš. Ima sitnih igrica, no to je zanemarivo – podučava nas Josip Mioč, koji se, eto, nakon 16 godina izbivanja iz svoga Sinja vratio kući i u svojoj radnoj knjižici upisao najnovije ime tvrtke.

Komunalnog poduzeća "Vodovod i odvodnja Cetinske krajine", gdje mu se prvi radni rad dan piše 10. siječnja ove godine.

Te smo ga nanovo upitali što može uopće učiniti, kao nestranački čovjek, u tvrtki gdje uvijek u pravilu "vladaju" stranački ljudi.

– Budući da sam dobio jednoglasnu podršku svih vlasnika i osnivača društva, očekujem isto i tijekom rukovođenja. Nećemo se uvijek slagati oko svega, ali nadam se da ćemo zajedničkim snagama uvijek donijeti najbolju odluku u korist društva.

Jasni ciljevi

Novo lice na čelu sinjskog "Vodovoda", kojeg sada čeka i projekt aglomeracije "težak" gotovo milijardu kuna, pobrojao nam je što planira za boljitak ove važne tvrtke:

– Definitivno trebamo ići u smjeru osvježenja postojeće radne snage i kadra koji zahtijeva provođenje procesa pomlađivanja i smjene generacije. Trenutačno je 86 uposlenih u tvrtki, no morat ćemo upošljavati stručni kadar i operativu budući da je veliki broj djelatnika pred mirovinom, a nedostajat će nam radnika i zbog samog projekta aglomeracije. Osim što trebamo određeni kadar za realizaciju ovog projekta, isto tako ćemo trebati osposobiti timove koji će upravljati tom mrežom i koja će biti spremna za rukovođenje i održavanje cijele sofisticirane opreme te različitih vrsta cjevovoda. S time da ne smijemo zanemariti ni tekuće poslove društva, koje ćemo pokušati provoditi učinkovitije, uz implementaciju određenih digitalnih alata.

Otkrio nam je Josip Mioč i kako ih, odlukom donesenom na samom kraju minule godine, precizno 30. prosinca 2021. godine, čeka i pripajanje s gradom Vrlikom.

---

image
Josko Supic/Cropix
---

– Kao i s općinama Civljane i Kijevo koje se nalaze u Šibensko-kninskoj županiji. Ovom uredbom postojeća mreža i opseg poslova društva će se povećati, dok nam stanje gubitaka na tim područjima predstoji još snimiti.

I tako će mladog stručnjaka čekati brojni problemi, od smanjenja gubitaka u vodovodnim mrežama, koji su rak-rana komunalnih poduzeća, do projekta gradnje novih vodnih i kanalizacijskih sustava, ali i proširenja rada na još jedan grad i dvije općine.

Puno je posla pred Miočem, povratnikom u svoj rodni kraj, no vidimo kako ima želje za uspjehom, ali i, što je najvažnije, znanje... "Friško" je zasnovao obitelj, u braku je sa svojom izabranicom Kristinom, koja ga je također podržala da ostane u svom gradu.

---

‘Slatke brige‘: Gdje unovčiti ček?


Kad je Mioč, na prijedlog Hrvatskog društva za tehniku zavarivanja, predložen Europskoj federaciji za zavarivanje za izbor najboljeg koordinatora te 2018. godine, nije baš očekivao pobjedu.
No prepoznala je struka znanje našega tada 31-godišnjeg Sinjanina i proglašen je najuspješnijim europskim koordinatorom.
– Dobio sam diplomu, a poslije je stigla i novčana nagrada, i to u čeku! E, tek je tad nastao problem. Gdje ću 2018. godine u Hrvatskoj promijeniti ček – smije se Mioč prepričavajući nam "slatke brige" zbog toga strukovnog priznanja, nastavljajući:
– Tri mjeseca sam tražio po Hrvatskoj koja još banka unovčava čekove. Mislim da je taj moj ček bio među zadnjim isplaćenim čekovima u državi. Hrvatska ga unovčila, a dao ga EU...

---

---

image
Josko Supic/Cropix
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Josko Supic/Cropix Josko Supic/Cropix Josko Supic/Cropix Josko Supic/Cropix Josko Supic/Cropix Josko Supic/Cropix
Josko Supic/Cropix
Nisam član nijedne političke stranke - rezolutan je Josip Mioč
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/obisao-cijeli-svijet-pokupio-nagrade-pa-se-vratio-u-dalmaciju-gradio-sam-jednu-od-najvecih-termoelektrana-u-svijetu-ali-nesto-me-vuklo-kuci-i-ne-nisam-u-nijednoj-stranci-1164485 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=37355af95692eeaaf243f8cc710dce4242cef4cc [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Obi%C5%A1ao+cijeli+svijet%2C+pokupio+nagrade%2C+pa+se+vratio+u+Dalmaciju%3A+%E2%80%98Gradio+sam+jednu+od+najve%C4%87ih+termoelektrana+u+svijetu%2C+ali+ne%C5%A1to+me+vuklo+ku%C4%87i.+I+ne%2C+nisam+u+nijednoj+stranci%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fobisao-cijeli-svijet-pokupio-nagrade-pa-se-vratio-u-dalmaciju-gradio-sam-jednu-od-najvecih-termoelektrana-u-svijetu-ali-nesto-me-vuklo-kuci-i-ne-nisam-u-nijednoj-stranci-1164485 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fobisao-cijeli-svijet-pokupio-nagrade-pa-se-vratio-u-dalmaciju-gradio-sam-jednu-od-najvecih-termoelektrana-u-svijetu-ali-nesto-me-vuklo-kuci-i-ne-nisam-u-nijednoj-stranci-1164485 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dok mladi iz Hrvatske masovno odlaze, on je odlučio krenuti suprotnim putem... ‘Uvijek vas vuče želja da nešto napravite i za svoj kraj. Prvenstveno je presudilo to što želim u Sinju razviti ideje, napraviti nešto sa znanjem stečenim i u Hrvatskoj i u inozemstvu‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => josip mioč (35) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Zagorajosip mioč (35)

Obišao cijeli svijet, pokupio nagrade, pa se vratio u Dalmaciju: ‘Gradio sam jednu od najvećih termoelektrana u svijetu, ali nešto me vuklo kući. I ne, nisam u nijednoj stranci!‘

Piše Sandra Barčot
2. veljače 2022. - 16:26

U 35 godina života, kada provedete punih 16 godina kombinirano u inozemstvu i Zagrebu, na radnim mjestima u uređenoj Njemačkoj, pa u Južnoafričkoj Republici, te radite na doktoratu u Zagrebu, a ujedno imate epitet, odnosno nagradu od Europske federacije za zavarivanje kako ste 2018. godine bili najbolji europski koordinator – onda se mnogi pitaju – a što ste se sada vratili u rodni Sinj?

Zašto ste poprilično veliku plaću u eurima zamijenili nedostatnom kunskom, gdje ćete biti prozivani od svih za svoj rad. I od stručnjaka, a ponajviše od nestručnjaka koji će mjeriti svaki vaš potez, svaki vaš i uspjeh i neuspjeh ocijeniti stranačkom pripadnošću, kriminalnom pozadinom ili vas blatiti na bilo kojoj dostupnoj osnovi.

Upravo to pitanje postavili smo mladom Josipu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 01:06