StoryEditorOCM
ZagoraPUKAO KVORUIM

Jakov Blažević se ušuljao među sinjske vijećnike, ljutiti HDZ-ovci ih napustili: ‘Ko o čemu, Miro Bulj o poštenju‘

Piše Toni Paštar
22. svibnja 2024. - 21:43

Rasprava Gradskog vijeća Sinja o izvješću o radu gradonačelnika Mira Bulja za razdoblje srpanj - prosinac 2023. godine privremeno je završena prekidom sjednice, započete u utorak poslijepodne, poslije verbalnog sukoba između nezavisnog vijećnika Zvonka Marasa izabranog na listi vladajućeg Mosta i prof. dr. sc. Frane Vrančića iz oporbenog HDZ-a.

Vladajući su, očekivano, hvalili izviješće o radu gradonačelnika Bulja koji je osobno u uvodu govorio samo o upjesima dok je oporba nabrajala što se sve nije radilo i napravilo, a po njima je trebalo i bilo moguće, pa su se u tom kontekstu spominjali prometni čepovi, prepuštanje "krupnom kapitalu" kompleks Ređije, dječji vrtići, sportski objekti...

‘Izvješće o neradu‘

Predsjednik kluba vijećnika HDZ-a Stipe Perić kazao je da "HDZ neće prihvatiti izvješće o neradu", optužujući Bulja da pokušava obmanuti javnost te da bi "gradonačelnik trebao više pažnje posvetiti problemima grada nego svojim dužnostima u županijskoj Skupštini i Hrvatskom saboru".

Vatru je potaknula Mirjana Babić (DP), kojoj je naročito zasmetalo što se na njene kritičke navode gradonačelnik Bulj smijao pa mu se izravno obratla: "To je neozbiljno od Vas, gradonačelniče, to je odraz Vaše nekulture i kućnog odgoja", nastavljajući da je to sramotno i da ona nema što više tu raditi.

Osvrćući se na izlaganje Stipe Perića vijećnik Mandac počeo je svoje izlaganje podukama o nadležnostima, pohvalio je aktivnosti grada oko vrtića nakon što se privatni vrtić povukao iz Hana i Sinja, za Gospodarsku zonu Kukuzovac je rekao da se razvija koliko je to moguće, a "što se tiče vašega, odnosno HDZ-ova Ministarstva znanosti i obrazovanja može se samo reći da nam je dva puta odbijen zahtjev za bespovratna sredstva uz obrazloženje da nemamo riješene imovinske odnose za vrtić u Glavicama iako smo imali pravovaljanu građevinsku dozvolu".

Ređija je stalni kamen spoticanja pa je tako i Maras navodio brojke koje odgovaraju vladajućima, a koje dokazano nisu točne. Kazao je da Grad nije prihvatio prvokup u vrijeme "dok je bio vaš pročelnik Ureda Grada" za 850.000 eura, a za 1.600.000 eura Ređiju osim Grada nije otkupila ni država ni županija koje vijećnici HDZ-a ne prozivaju. Još je dodao da za njeno dovođenje namjeni privatnom investitoru treba 20-ak milijuna eura.

Politika kontra

Uzvratio mu je Perić tvrdnjom da gradonačelnik "vodi politiku kontra" pa će, možda, još jednom biti u Saboru, na štetu grada Sinja.

- Gospodo iz HDZ-a lijepo se angažirajte i hajdemo uprijeti zajedno za prosperitet grada Sinja, a ne preko svoje vertikale opstruirati gradske projekte - odgovorio mu je Maras.

image

HDZ-ov Frano Vrančić zakačio se s mostovcem Marasom

Tom Dubravec/Cropix

Na početku svoga izlaganja Frano Vrančić za Marasa je kazao da je bio državni tužitelj.

- Državni odvjetnik - ispravio ga je Maras.

- Niste govorili hrvatskim jezikom. Vas nitko ne diskriminira ni po kojoj osnovi. Vi vrijeđate državni vrh kada dolaze u Sinj, svakodnevno im govorite najgrublje riječi. Sve kapitalne projekte u Sinju financira Vlada. Nitko vam ništa ne minira. Izručili ste srce grada, Ređiju, krupnom kapitalu.

Čudi me da Vi, koji znadete prošlost Ređije niste tada ništa rekli. Znači li to da se odričete karijere koju ste svojedobno imali. Svi stariji znaju što je bilo u Ređiji - kazao je Vrančić, aludirajući da je to u 2. svijetskom ratu bila mučionica, a zaključio je kako je on osobno protiv svih totalitarnih sustava.

Dvije kategorije ljudi

- Vrančić je sklon kvalifikacijama koje nemaju nikakve veze s istinom niti s lijepim ponašanjem. On lijepi etikete "leva - leva". On bi mene učio hrvatskom jeziku, on bi me učio jesam li državni odvjetnik ili sam bio javni tužitelj.

Bio sam javni tužitelj dok nije donesen zakon o državnom odvjetništvu te sam 11. travnja 1991. godine izabran za državnog odvjetnika u Sinju i na toj sam dužnosti bio do 15. listopada 19966. godine, obavljajući je na zakonit i ispravan način. Vi imate koplekse pa dijelite ljude na ljevičare i desničare. Ja ih dijelim ili su ljudi ili nisu ljudi. Nemojte me natjerati da Vas stavljam u ovu drugu kategoriju - kazao je Maras.

- Stavljali ste me već, Vi i vijećnik Boko - uzvratio je Vrančić.

- Kad već govorite o zaslugama svoje stranke ja ću reći: - Na hrvatsku zemlju prokletstvo je palo. Ima preveć HDZ-njara, a HDZ-ovaca malo - zaključio je Maras.

Poslije tih njegovih riječi vijećnik Perić je u ime kluba HDZ-a zatražio stanku.

- U konzultaciji s vijećnicima NL dr. Jadrijevića zaključili smo da je ovo prevršilo svaku mjeru, naročito riječi vijećnika Marasa HDZ-njare, da ne govorim od ranije da je netko telac i drugo. To stvarno nije dostojno Gradskog vijeća i u takvoj atmosferi nećemo nastaviti ovu sjednicu. Kada se malo smirite sazovite nastavak - obrazložio je Perić.

- Zbog nedostatka kvoruma prekidam sjednicu - objavio je predsjednik Petar Župić (Most).

image

Na Pijaci idila. na Vijeću vatra

Vojko Bašić/Cropix

Dok su vijećnici HDZ-a i NL dr. Jadrijevića ustajali radi odlaska iz vijećnice, koju su ranije već napustili Vrančić i Babić, čulo se nerazgovijetno dobacivanje vijećnika Marasa. Bilo je razgovjetno jedino njegovo pitanje "Zar sam ja Jakov Blažević" iz čega se dade zaključiti da su ga posebno pogodile i izbacile iz takta Vrančićeve riječi da je bio državni tužitelj i u kontekstu Ređije pitanje zar se odriče svoje (nekadašnje) karijere.

Poljak bio spriječen

Vijećnici Mosta i njihov partner iz SDP-a pokušali su nastaviti sjednicu. Zvali su odsutnog Željka Poljaka, ali je on rekao da je spriječen iz osobnih razloga. Stoga je odlučeno da će nastavak zasjedanja biti sljedeće subote.

"Građanima Sinja dosta je Buljevih političkih prijevara i katastrofalnog vođenja grada Sinja te su mu na ovim parlamentarnim izborima s 1700 glasova manje od HDZ-a jasno pokazali što misle o njegovom radu. Jednako tako je bilo i na izborima za mjesne odbore održanim prošle godine.

Dok on priča o poštenju, politikom ‘ja bi još botu‘ osigurao je sebi izdašne saborske privilegije i iduće četiri godine, a za to vrijeme Sinj propada i nazaduje.

Naš narod za takve ima lijepu izreku pa ćemo s njom i završiti. Ko o čemu, Bulj o poštenju!‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 00:39