stdClass Object ( [id] => 1120154 [title] => Između srca i razuma opredijelili se za ovo drugo: druga godina bez procesije s Gospinom slikom i dodirivanja srebrnog okvira Gospine slike [alias] => izmedu-srca-i-razuma-opredijelili-se-za-razum-ove-godine-bez-procesije-s-gospinom-slikom-i-dodirivanja-srebrnog-okvira-gospine-slike [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ni današnji blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, u vjerničkom puku znan kao Velika Gospa, u najvećemu marijanskom svetištu na južnohrvatskim prostorima, onome Gospe Sinjske, neće se proslaviti uobičajeno, kako se to radilo stoljećima, procesijom s Gospinom slikom.

Tako su drugu godinu zaredom odlučili sinjski franjevci, čuvari Gospina svetišta od njegova utemeljenja. Odluku, kažu, nisu donijeli lakog srca. Ali su se, dodaju, između srca i razuma opredijelili za razum. Dajući tako svoj doprinos borbi protiv svjetske pošasti koja se otprije nešto više od godinu i pol dana proširila zemaljskom kuglom, svima nam znana kao virus SARS-CoV-2, koji uzrokuje bolest COVID-19.

Bitka 1715.

Iako se neće održati procesija s Gospinom slikom, procesija koja po masovnosti gotovo da nema premca i na puno širim prostorima, rijeke vjernika koje u Sinj danima pristižu sa svih strana snažno će zamoliti Gospu za pomoć, kako osobnu i(li) za svoje najbliže, tako i opću da se iskorijeni virus koji je već uzrokovao tolika zla i smrti.

Molit će se sinjskoj nebeskoj Majci kako su to radile generacije njezinih štovatelja, od kojih su mnogi uvjereni da su doživjeli Božje milosti baš prema zagovoru Gospe Sinjske. Ove godine izostat će i dodirivanje srebrnog okvira Gospine slike, što je u Sinju posebna specifičnost. Jer se, objašnjeno je, dodirima, kojih je na tisuće, može samo potpiriti širenje zlokobnog virusa.

---

image
Zvonimir Barišin/Cropix
---

Što je i tko je Gospa Sinjska? To je ona duhovna dimenzija među njezinim štovateljima koja se, evo, već stoljećima prenosi s djeda i bake na njihovu unučad, to je ta nikada prekinuta štafeta vjere. Njezin simbol je slika Majke od Milosti, koja se uzdigla na oltar poslije najslavnije sinjske bitke znane kao obrana Sinja od osmanlijskih osvajača u kolovozu 1715. godine, u 2. morejskom ili Sinjskom ratu između Osmanskog Carstva i Mletačke Republike.

Fra Pavao Vučković

Podsjetimo, Osmanlije su, ne mireći se s doživljenim ratnim porazima i gubicima teritorija, 1715. godine navijestili novi rat Veneciji. Silna vojska, u povijesnim izvorima spominje se 60 tisuća vojnika bez prateće logistike, okupila se na Livanjskom polju i preko Vagnja spustila u dolinu Cetine.

Nakon što su ognjem i mačem pokorili Otok, čiji su im se branitelji suprotstavili i izginuli, došli su pod Sinj i počeli sa sedmodnevnom opsadom staroga Grada. Mala skupina od kojih 700 vojnika i pripadnici lokalnih banderija odbili su poziv turskog vojskovođe na predaju i odlučili se braniti unaprijed znajući u kolikoj su neravnopravnosti i da će poslije svega najizvjesniji ishod biti njihova smrt.

S braniteljima se na Grad povukla i preostala mala skupina civila te nekoliko svećenika, među kojima su bili fra Pavao Vučković i mletački vitez don Ivan Filipović Grčić. Fra Pavao je, napuštajući tek izgrađenu crkvu nedaleko od Kamička, na Grad ponio i sliku Majke od Milosti, koja je s vjernim pukom donesena u Sinj iz crkve sv. Petra u Rami, kada su franjevci na poziv duždovih namjesnika iz ugroženih bosanskohercegovačkih krajeva 1687. godine poveli narod u cetinsku dolinu.

---

image
Procesija 2004.
Božidar Vukičević/Cropix
---

Ta slika u ramskoj crkvi sv. Petra nije se posebno štovala, nije bila uzdignuta na oltar, ali su se pred njom mnogi molili i, tvrde pisci Gospine povijesti, doživjeli iskane milosti.

Dok je pod Gradom bjesnio boj, a branitelji sve teže odbijali napade Osmanlija, sve osobe izvan vojnog stroja molile su pred slikom Majke od Milosti, postavljenom u tamošnjoj crkvi sv. Mihovila na oltar sv. Barbare. Molili su Majčin zagovor za nadnaravnu pomoć.

Pritom se, opisali su poslije fra Filip Grabovac i fra Andrija Kačić-Miošić, Blažena Djevica Marija tri puta preznojavala moleći svoga Sina da pomogne hrabrim braniteljima. Grabovac je to izrazio kroz dva stiha: "Tu se Gospe tri puta znojila, Moleć Sina koga je dojila."

Duždova zapovijed

Već do kraja iscrpljeni branitelji na polurazrušenim zidinama u noći na 15. kolovoza sa zebnjom su iščekivali zoru, novi napad turske vojske i izvjesnu smrt. Umjesto očekivanoga, branitelji Grada svjedočili su čudu. Preživjeli osmanlijski vojnici su se povlačili i u koloni okrenuli leđa Sinju nastavljajući dalje preko Cetine i Vagnja tamo otkuda su došli.

Branitelji i vjerni puk zasluge za pobjedu i obranu svojih života i slobode pripisali su moćima Majke od Milosti i njezinu zagovoru. U znak zahvalnosti časnici i vojnici, na čelu s providurom Zorzijem Baldijem, prikupili su između sebe 80 cekina i dali u Veneciji izraditi krunu za ukras glave slike Majke od Milosti, koja je od tada stekla naziv Gospa Sinjska. Na kruni je napisano: "Zauvijek okrunjena slavi – godine 1715."

---

image
Procesija 2004.
Božidar Vukičević/Cropix
---

Sliku je na velikoj svečanosti 22. rujna 1716. godine okrunio splitski nadbiskup Stjepan Cupilli. Nakon što su Osmanlije zauvijek napustili Sinj i desnu obalu Cetine, krenula je poratna obnova, uključujući i obnovu crkve koju su, tek završenu, turski napadači zapalili.

Kada su fratri uredili crkvu, htjeli su u nju prenijeti sve što su pred boj odnijeli u tvrđavu, u prvom redu Gospinu sliku. O tomu su 11. kolovoza 1719. ishodili zapovijed općeg providura Alvisa Moceniga. Međutim, vojnici i časnici su se usprotivili.

U takvim okolnostima fra Pavao Vučković 1721. godine odlazi u Veneciju i uspijeva dobiti izravnu naredbu dužda Giovannija Cornera II. da se Gospa vrati franjevcima. Duždova zapovijed je provedena, slika Gospe Sinjske vraćena je u obnovljenu crkvu i postavljena na oltar, pa je ove godine 300. obljetnica toga čina.

---

image
Procesija 2004.
Božidar Vukičević/Cropix
---

Papin proglas

Kada se 1731. godine proširila kuga po Dalmaciji, Sinjani su ostali pošteđeni. Uvjereni da ih je zaštitila njihova Gospa kojoj su se utjecali molitvama, pokorama i zavjetima. Napravili su joj lijep drveni oltar na kojemu je Gospa Sinjska provela pola stoljeća.

Kuga se pojavljivala u više navrata, najviše od 1764. do 1772., pa ponovno 1815., ali u Gospinu varošu nije donosila smrt kao drugdje. Iz zahvalnosti za sve milosti, posebno što je 1764. sačuvala grad od kuge, Sinjani i franjevci izgradili su u Gospinoj crkvi lijep mramorni oltar, po općoj ocjeni remek-djelo klesarske umjetnosti, na kojemu se Gospa i danas nalazi.

Oltar se gradio 16 godina, od 1779. do 1795. I poslije velikog potresa u cetinskom kraju 1898. godine, Sinjani su ostali uvjereni da ih je od veće pogibelji sačuvao Gospin zagovor. Jednako kao i dvadesetak godina kasnije, kada se diljem Europe proširio virus smrtonosne španjolske gripe, znane kao španjolica.

Od slavne i čudesne obrane Sinja, pripisane upravo zagovoru Majke od Milosti, vjernici su u slici Gospe Sinjske vidjeli majku Isusa Krista i kao takvoj su se utjecali, molili, tražili milosti i zahvaljivali joj. Oni su u svojem odnosu na svetu Priliku Gospu Sinjsku uznijeli njezinu Sinu, na nebo, više od dva i pol stoljeća prije nego je papa Pio XII., na svetkovinu Svih svetih 1. studenoga 1950. godine, na Trgu sv. Petra proglasio dogmu o Uznesenju Blažene Djevice Marije na nebo.

---

image
Alkari sa slikom čudotvorne Gospe Sinjske 2015.
Bozidar Vukičević/Cropix
---

S koljena na koljeno

Riječ dogma općenito se doživljava u negativnom kontekstu, kao nešto nametnuto od gore, a što se ne smije preispitivati. U odnosu na Blaženu Djevicu Mariju u liku Gospe Sinjske taj papin proglas samo je potvrdio što je vjerni Gospin puk već stoljećima znao. Broj štovatelja Gospe Sinjske u stalnom je porastu.

Mnogi od njih, navodili su, u susretu sa svetom slikom doživjeli su neopisivo veliki broj neobičnih znakova. O tome su se usmenim predajama pripovijesti prenosile od usta do usta, s koljena na koljeno.

Koliko je u tim pripovijestima istine i u doživljenim događajima nadnaravnog, znade, kažu, samo Bog. I onaj tko vjeruje.

---

HIMNA IZ 1936. ‘I sad nam pruži moćnu ruku...‘

Gospa Sinjska ima svoju himnu. Njezin autor je fra Ante Jadrijević (1896. – 1989.), rođen u Glavicama, a napisao ju je 1936. godine.


U dijelu himne autor navodi: "Pomogla Ti si svome puku, Kadno pod Sinjem bjesnio boj. I sad nam pruži moćnu ruku, U borbi i sad narod je Tvoj."


I fra Petar Knežević, koji je 1757. pisao prvu povijest Gospe Sinjske, spjevao je stihove o milosti sinjske Majke: "Nije bola ni betega, Komu lika nisi dala, Nit je komu bila stega, Koju nisi olakšala."


U jednoj drugoj pjesmi progovara ovim riječima: "Ja sam, slatka Majko moja, Slipac kog je ruka tvoja Milodarno ozdravila i vid oku povratila."

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Procesija s mjerama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Procesija s mjerama 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-08-09 12:59:42 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Toni Paštar [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-08-15 12:21:06 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2021-08-15 10:46:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 403 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/08\/09\/18973226.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/09\/18755212.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/09\/19016910.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/09\/19016908.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/09\/19016544.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/09\/19016542.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/09\/19016540.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/09\/14239370.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/09\/1530041.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/09\/1042790.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/09\/1042781.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/09\/1042780.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/09\/18973208.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/09\/18973248.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/09\/18973262.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/09\/18973300.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/09\/18973314.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/09\/18973316.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/09\/18973282.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/09\/18973258.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/09\/18973302.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/09\/18973298.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/09\/18973268.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/09\/18973270.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Zvonimir Bari\u0161in\/cropix","Zvonimir Bari\u0161in\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/cropix","\u010ditatelj","\u010ditatelj","\u010ditatelj","Josko Pono\u0161\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Josko Ponos\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Biljana Gaurina\/Cropix","Josko Ponos\/Cropix","Josko Pono\u0161\/Cropix","Josko Pono\u0161Cropix","Zvonimir Bari\u0161in\/Cropix","Bozidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Biljana Gaurina\/Cropix","Biljana Gaurina\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Ovako je bilo 2012.","","Sinj danas","Vjernici u Sinju","\u017divost u centru Sinja","Gu\u017eva i na autobusnom kolodvoru - nije ba\u0161 ugodno pje\u0161ice i u Sinj i natrag, odakle je ve\u0107 tko krenuo","Atmosfera u Sinju","Procesija prije dvije godine","","Procesija 2004.","Procesija 2004.","Procesija 2004.","Ispovijed","Ispovijed","","","","","Rijeka hodo\u010dasnika","Alkari sa slikom \u010dudotvorne Gospe Sinjske 2015.","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_18973226_1920.jpg":"1920x1080","k_18973226_1280.jpg":"1280x1280","k_18973226_1024.jpg":"1024x1024","k_18973226_640.jpg":"640x640","k_18973226_480.jpg":"480x480","k_18973226_340.jpg":"340x340","k_18973226_220.jpg":"220x220","o_18973226_1280.jpg":"1280x853","o_18973226_1024.jpg":"1024x682","o_18973226_640.jpg":"640x426","o_18973226_480.jpg":"480x320","o_18973226_340.jpg":"340x226","o_18973226_220.jpg":"220x146","h_18973226_1280.jpg":"1280x854","h_18973226_1024.jpg":"1024x683","h_18973226_640.jpg":"640x427","h_18973226_480.jpg":"480x320","h_18973226_340.jpg":"340x227","h_18973226_220.jpg":"220x147","pp_18973226_1280.jpg":"1006x1280","pp_18973226_1024.jpg":"805x1024","pp_18973226_640.jpg":"503x640","pp_18973226_480.jpg":"377x480","pp_18973226_340.jpg":"267x340","pp_18973226_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18755212_1920.jpg":"1920x1080","k_18755212_1280.jpg":"1280x1280","k_18755212_1024.jpg":"1024x1024","k_18755212_640.jpg":"640x640","k_18755212_480.jpg":"480x480","k_18755212_340.jpg":"340x340","k_18755212_220.jpg":"220x220","o_18755212_1280.jpg":"1280x853","o_18755212_1024.jpg":"1024x682","o_18755212_640.jpg":"640x426","o_18755212_480.jpg":"480x320","o_18755212_340.jpg":"340x226","o_18755212_220.jpg":"220x146","h_18755212_1280.jpg":"1280x854","h_18755212_1024.jpg":"1024x683","h_18755212_640.jpg":"640x427","h_18755212_480.jpg":"480x320","h_18755212_340.jpg":"340x227","h_18755212_220.jpg":"220x147","pp_18755212_1280.jpg":"1006x1280","pp_18755212_1024.jpg":"805x1024","pp_18755212_640.jpg":"503x640","pp_18755212_480.jpg":"377x480","pp_18755212_340.jpg":"267x340","pp_18755212_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19016910_1920.jpg":"1920x1080","k_19016910_1280.jpg":"1280x1280","k_19016910_1024.jpg":"1024x1024","k_19016910_640.jpg":"640x640","k_19016910_480.jpg":"480x480","k_19016910_340.jpg":"340x340","k_19016910_220.jpg":"220x220","o_19016910_1280.jpg":"1280x853","o_19016910_1024.jpg":"1024x682","o_19016910_640.jpg":"640x426","o_19016910_480.jpg":"480x320","o_19016910_340.jpg":"340x226","o_19016910_220.jpg":"220x146","h_19016910_1280.jpg":"1280x854","h_19016910_1024.jpg":"1024x683","h_19016910_640.jpg":"640x427","h_19016910_480.jpg":"480x320","h_19016910_340.jpg":"340x227","h_19016910_220.jpg":"220x147","pp_19016910_1280.jpg":"1006x1280","pp_19016910_1024.jpg":"805x1024","pp_19016910_640.jpg":"503x640","pp_19016910_480.jpg":"377x480","pp_19016910_340.jpg":"267x340","pp_19016910_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19016908_1920.jpg":"1920x1080","k_19016908_1280.jpg":"1280x1280","k_19016908_1024.jpg":"1024x1024","k_19016908_640.jpg":"640x640","k_19016908_480.jpg":"480x480","k_19016908_340.jpg":"340x340","k_19016908_220.jpg":"220x220","o_19016908_1280.jpg":"1280x853","o_19016908_1024.jpg":"1024x682","o_19016908_640.jpg":"640x426","o_19016908_480.jpg":"480x320","o_19016908_340.jpg":"340x226","o_19016908_220.jpg":"220x146","h_19016908_1280.jpg":"1280x854","h_19016908_1024.jpg":"1024x683","h_19016908_640.jpg":"640x427","h_19016908_480.jpg":"480x320","h_19016908_340.jpg":"340x227","h_19016908_220.jpg":"220x147","pp_19016908_1280.jpg":"1006x1280","pp_19016908_1024.jpg":"805x1024","pp_19016908_640.jpg":"503x640","pp_19016908_480.jpg":"377x480","pp_19016908_340.jpg":"267x340","pp_19016908_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x768","hd_19016544_1920.jpg":"1920x1080","k_19016544_1280.jpg":"1280x1280","k_19016544_1024.jpg":"1024x1024","k_19016544_640.jpg":"640x640","k_19016544_480.jpg":"480x480","k_19016544_340.jpg":"340x340","k_19016544_220.jpg":"220x220","o_19016544_1280.jpg":"1280x960","o_19016544_1024.jpg":"1024x768","o_19016544_640.jpg":"640x480","o_19016544_480.jpg":"480x360","o_19016544_340.jpg":"340x255","o_19016544_220.jpg":"220x165","h_19016544_1280.jpg":"1280x854","h_19016544_1024.jpg":"1024x683","h_19016544_640.jpg":"640x427","h_19016544_480.jpg":"480x320","h_19016544_340.jpg":"340x227","h_19016544_220.jpg":"220x147","pp_19016544_1280.jpg":"1006x1280","pp_19016544_1024.jpg":"805x1024","pp_19016544_640.jpg":"503x640","pp_19016544_480.jpg":"377x480","pp_19016544_340.jpg":"267x340","pp_19016544_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x768","hd_19016542_1920.jpg":"1920x1080","k_19016542_1280.jpg":"1280x1280","k_19016542_1024.jpg":"1024x1024","k_19016542_640.jpg":"640x640","k_19016542_480.jpg":"480x480","k_19016542_340.jpg":"340x340","k_19016542_220.jpg":"220x220","o_19016542_1280.jpg":"1280x960","o_19016542_1024.jpg":"1024x768","o_19016542_640.jpg":"640x480","o_19016542_480.jpg":"480x360","o_19016542_340.jpg":"340x255","o_19016542_220.jpg":"220x165","h_19016542_1280.jpg":"1280x854","h_19016542_1024.jpg":"1024x683","h_19016542_640.jpg":"640x427","h_19016542_480.jpg":"480x320","h_19016542_340.jpg":"340x227","h_19016542_220.jpg":"220x147","pp_19016542_1280.jpg":"1006x1280","pp_19016542_1024.jpg":"805x1024","pp_19016542_640.jpg":"503x640","pp_19016542_480.jpg":"377x480","pp_19016542_340.jpg":"267x340","pp_19016542_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x768","hd_19016540_1920.jpg":"1920x1080","k_19016540_1280.jpg":"1280x1280","k_19016540_1024.jpg":"1024x1024","k_19016540_640.jpg":"640x640","k_19016540_480.jpg":"480x480","k_19016540_340.jpg":"340x340","k_19016540_220.jpg":"220x220","o_19016540_1280.jpg":"1280x960","o_19016540_1024.jpg":"1024x768","o_19016540_640.jpg":"640x480","o_19016540_480.jpg":"480x360","o_19016540_340.jpg":"340x255","o_19016540_220.jpg":"220x165","h_19016540_1280.jpg":"1280x854","h_19016540_1024.jpg":"1024x683","h_19016540_640.jpg":"640x427","h_19016540_480.jpg":"480x320","h_19016540_340.jpg":"340x227","h_19016540_220.jpg":"220x147","pp_19016540_1280.jpg":"1006x1280","pp_19016540_1024.jpg":"805x1024","pp_19016540_640.jpg":"503x640","pp_19016540_480.jpg":"377x480","pp_19016540_340.jpg":"267x340","pp_19016540_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2877","hd_14239370_1920.jpg":"1920x1080","k_14239370_1280.jpg":"1280x1280","k_14239370_1024.jpg":"1024x1024","k_14239370_640.jpg":"640x640","k_14239370_480.jpg":"480x480","k_14239370_340.jpg":"340x340","k_14239370_220.jpg":"220x220","o_14239370_1280.jpg":"1280x1918","o_14239370_1024.jpg":"1024x1534","o_14239370_640.jpg":"640x959","o_14239370_480.jpg":"480x719","o_14239370_340.jpg":"340x509","o_14239370_220.jpg":"220x329","h_14239370_1280.jpg":"1280x854","h_14239370_1024.jpg":"1024x683","h_14239370_640.jpg":"640x427","h_14239370_480.jpg":"480x320","h_14239370_340.jpg":"340x227","h_14239370_220.jpg":"220x147","pp_14239370_1280.jpg":"1006x1280","pp_14239370_1024.jpg":"805x1024","pp_14239370_640.jpg":"503x640","pp_14239370_480.jpg":"377x480","pp_14239370_340.jpg":"267x340","pp_14239370_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3000","hd_1530041_1920.jpg":"1920x1080","k_1530041_1280.jpg":"1280x1280","k_1530041_1024.jpg":"1024x1024","k_1530041_640.jpg":"640x640","k_1530041_480.jpg":"480x480","k_1530041_340.jpg":"340x340","k_1530041_220.jpg":"220x220","o_1530041_1280.jpg":"1280x2000","o_1530041_1024.jpg":"1024x1600","o_1530041_640.jpg":"640x1000","o_1530041_480.jpg":"480x750","o_1530041_340.jpg":"340x531","o_1530041_220.jpg":"220x343","h_1530041_1280.jpg":"1280x854","h_1530041_1024.jpg":"1024x683","h_1530041_640.jpg":"640x427","h_1530041_480.jpg":"480x320","h_1530041_340.jpg":"340x227","h_1530041_220.jpg":"220x147","pp_1530041_1280.jpg":"1006x1280","pp_1530041_1024.jpg":"805x1024","pp_1530041_640.jpg":"503x640","pp_1530041_480.jpg":"377x480","pp_1530041_340.jpg":"267x340","pp_1530041_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1260","hd_1042790_1920.jpg":"1920x1080","k_1042790_1280.jpg":"1280x1280","k_1042790_1024.jpg":"1024x1024","k_1042790_640.jpg":"640x640","k_1042790_480.jpg":"480x480","k_1042790_340.jpg":"340x340","k_1042790_220.jpg":"220x220","o_1042790_1280.jpg":"1280x840","o_1042790_1024.jpg":"1024x672","o_1042790_640.jpg":"640x420","o_1042790_480.jpg":"480x315","o_1042790_340.jpg":"340x223","o_1042790_220.jpg":"220x144","h_1042790_1280.jpg":"1280x854","h_1042790_1024.jpg":"1024x683","h_1042790_640.jpg":"640x427","h_1042790_480.jpg":"480x320","h_1042790_340.jpg":"340x227","h_1042790_220.jpg":"220x147","pp_1042790_1280.jpg":"1006x1280","pp_1042790_1024.jpg":"805x1024","pp_1042790_640.jpg":"503x640","pp_1042790_480.jpg":"377x480","pp_1042790_340.jpg":"267x340","pp_1042790_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1260","hd_1042781_1920.jpg":"1920x1080","k_1042781_1280.jpg":"1280x1280","k_1042781_1024.jpg":"1024x1024","k_1042781_640.jpg":"640x640","k_1042781_480.jpg":"480x480","k_1042781_340.jpg":"340x340","k_1042781_220.jpg":"220x220","o_1042781_1280.jpg":"1280x840","o_1042781_1024.jpg":"1024x672","o_1042781_640.jpg":"640x420","o_1042781_480.jpg":"480x315","o_1042781_340.jpg":"340x223","o_1042781_220.jpg":"220x144","h_1042781_1280.jpg":"1280x854","h_1042781_1024.jpg":"1024x683","h_1042781_640.jpg":"640x427","h_1042781_480.jpg":"480x320","h_1042781_340.jpg":"340x227","h_1042781_220.jpg":"220x147","pp_1042781_1280.jpg":"1006x1280","pp_1042781_1024.jpg":"805x1024","pp_1042781_640.jpg":"503x640","pp_1042781_480.jpg":"377x480","pp_1042781_340.jpg":"267x340","pp_1042781_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1814x1288","hd_1042780_1920.jpg":"1920x1080","k_1042780_1280.jpg":"1280x1280","k_1042780_1024.jpg":"1024x1024","k_1042780_640.jpg":"640x640","k_1042780_480.jpg":"480x480","k_1042780_340.jpg":"340x340","k_1042780_220.jpg":"220x220","o_1042780_1280.jpg":"1280x908","o_1042780_1024.jpg":"1024x727","o_1042780_640.jpg":"640x454","o_1042780_480.jpg":"480x340","o_1042780_340.jpg":"340x241","o_1042780_220.jpg":"220x156","h_1042780_1280.jpg":"1280x854","h_1042780_1024.jpg":"1024x683","h_1042780_640.jpg":"640x427","h_1042780_480.jpg":"480x320","h_1042780_340.jpg":"340x227","h_1042780_220.jpg":"220x147","pp_1042780_1280.jpg":"1006x1280","pp_1042780_1024.jpg":"805x1024","pp_1042780_640.jpg":"503x640","pp_1042780_480.jpg":"377x480","pp_1042780_340.jpg":"267x340","pp_1042780_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1194x3000","hd_18973208_1920.jpg":"1920x1080","k_18973208_1280.jpg":"1280x1280","k_18973208_1024.jpg":"1024x1024","k_18973208_640.jpg":"640x640","k_18973208_480.jpg":"480x480","k_18973208_340.jpg":"340x340","k_18973208_220.jpg":"220x220","o_18973208_1280.jpg":"1280x3216","o_18973208_1024.jpg":"1024x2572","o_18973208_640.jpg":"640x1608","o_18973208_480.jpg":"480x1206","o_18973208_340.jpg":"340x854","o_18973208_220.jpg":"220x552","h_18973208_1280.jpg":"1280x854","h_18973208_1024.jpg":"1024x683","h_18973208_640.jpg":"640x427","h_18973208_480.jpg":"480x320","h_18973208_340.jpg":"340x227","h_18973208_220.jpg":"220x147","pp_18973208_1280.jpg":"1006x1280","pp_18973208_1024.jpg":"805x1024","pp_18973208_640.jpg":"503x640","pp_18973208_480.jpg":"377x480","pp_18973208_340.jpg":"267x340","pp_18973208_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18973248_1920.jpg":"1920x1080","k_18973248_1280.jpg":"1280x1280","k_18973248_1024.jpg":"1024x1024","k_18973248_640.jpg":"640x640","k_18973248_480.jpg":"480x480","k_18973248_340.jpg":"340x340","k_18973248_220.jpg":"220x220","o_18973248_1280.jpg":"1280x853","o_18973248_1024.jpg":"1024x682","o_18973248_640.jpg":"640x426","o_18973248_480.jpg":"480x320","o_18973248_340.jpg":"340x226","o_18973248_220.jpg":"220x146","h_18973248_1280.jpg":"1280x854","h_18973248_1024.jpg":"1024x683","h_18973248_640.jpg":"640x427","h_18973248_480.jpg":"480x320","h_18973248_340.jpg":"340x227","h_18973248_220.jpg":"220x147","pp_18973248_1280.jpg":"1006x1280","pp_18973248_1024.jpg":"805x1024","pp_18973248_640.jpg":"503x640","pp_18973248_480.jpg":"377x480","pp_18973248_340.jpg":"267x340","pp_18973248_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1881x3000","hd_18973262_1920.jpg":"1920x1080","k_18973262_1280.jpg":"1280x1280","k_18973262_1024.jpg":"1024x1024","k_18973262_640.jpg":"640x640","k_18973262_480.jpg":"480x480","k_18973262_340.jpg":"340x340","k_18973262_220.jpg":"220x220","o_18973262_1280.jpg":"1280x2041","o_18973262_1024.jpg":"1024x1633","o_18973262_640.jpg":"640x1020","o_18973262_480.jpg":"480x765","o_18973262_340.jpg":"340x542","o_18973262_220.jpg":"220x350","h_18973262_1280.jpg":"1280x854","h_18973262_1024.jpg":"1024x683","h_18973262_640.jpg":"640x427","h_18973262_480.jpg":"480x320","h_18973262_340.jpg":"340x227","h_18973262_220.jpg":"220x147","pp_18973262_1280.jpg":"1006x1280","pp_18973262_1024.jpg":"805x1024","pp_18973262_640.jpg":"503x640","pp_18973262_480.jpg":"377x480","pp_18973262_340.jpg":"267x340","pp_18973262_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2747","hd_18973300_1920.jpg":"1920x1080","k_18973300_1280.jpg":"1280x1280","k_18973300_1024.jpg":"1024x1024","k_18973300_640.jpg":"640x640","k_18973300_480.jpg":"480x480","k_18973300_340.jpg":"340x340","k_18973300_220.jpg":"220x220","o_18973300_1280.jpg":"1280x1831","o_18973300_1024.jpg":"1024x1465","o_18973300_640.jpg":"640x915","o_18973300_480.jpg":"480x686","o_18973300_340.jpg":"340x486","o_18973300_220.jpg":"220x314","h_18973300_1280.jpg":"1280x854","h_18973300_1024.jpg":"1024x683","h_18973300_640.jpg":"640x427","h_18973300_480.jpg":"480x320","h_18973300_340.jpg":"340x227","h_18973300_220.jpg":"220x147","pp_18973300_1280.jpg":"1006x1280","pp_18973300_1024.jpg":"805x1024","pp_18973300_640.jpg":"503x640","pp_18973300_480.jpg":"377x480","pp_18973300_340.jpg":"267x340","pp_18973300_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2297","hd_18973314_1920.jpg":"1920x1080","k_18973314_1280.jpg":"1280x1280","k_18973314_1024.jpg":"1024x1024","k_18973314_640.jpg":"640x640","k_18973314_480.jpg":"480x480","k_18973314_340.jpg":"340x340","k_18973314_220.jpg":"220x220","o_18973314_1280.jpg":"1280x1531","o_18973314_1024.jpg":"1024x1225","o_18973314_640.jpg":"640x765","o_18973314_480.jpg":"480x574","o_18973314_340.jpg":"340x406","o_18973314_220.jpg":"220x263","h_18973314_1280.jpg":"1280x854","h_18973314_1024.jpg":"1024x683","h_18973314_640.jpg":"640x427","h_18973314_480.jpg":"480x320","h_18973314_340.jpg":"340x227","h_18973314_220.jpg":"220x147","pp_18973314_1280.jpg":"1006x1280","pp_18973314_1024.jpg":"805x1024","pp_18973314_640.jpg":"503x640","pp_18973314_480.jpg":"377x480","pp_18973314_340.jpg":"267x340","pp_18973314_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3118","hd_18973316_1920.jpg":"1920x1080","k_18973316_1280.jpg":"1280x1280","k_18973316_1024.jpg":"1024x1024","k_18973316_640.jpg":"640x640","k_18973316_480.jpg":"480x480","k_18973316_340.jpg":"340x340","k_18973316_220.jpg":"220x220","o_18973316_1280.jpg":"1280x2078","o_18973316_1024.jpg":"1024x1662","o_18973316_640.jpg":"640x1039","o_18973316_480.jpg":"480x779","o_18973316_340.jpg":"340x552","o_18973316_220.jpg":"220x357","h_18973316_1280.jpg":"1280x854","h_18973316_1024.jpg":"1024x683","h_18973316_640.jpg":"640x427","h_18973316_480.jpg":"480x320","h_18973316_340.jpg":"340x227","h_18973316_220.jpg":"220x147","pp_18973316_1280.jpg":"1006x1280","pp_18973316_1024.jpg":"805x1024","pp_18973316_640.jpg":"503x640","pp_18973316_480.jpg":"377x480","pp_18973316_340.jpg":"267x340","pp_18973316_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18973282_1920.jpg":"1920x1080","k_18973282_1280.jpg":"1280x1280","k_18973282_1024.jpg":"1024x1024","k_18973282_640.jpg":"640x640","k_18973282_480.jpg":"480x480","k_18973282_340.jpg":"340x340","k_18973282_220.jpg":"220x220","o_18973282_1280.jpg":"1280x853","o_18973282_1024.jpg":"1024x682","o_18973282_640.jpg":"640x426","o_18973282_480.jpg":"480x320","o_18973282_340.jpg":"340x226","o_18973282_220.jpg":"220x146","h_18973282_1280.jpg":"1280x854","h_18973282_1024.jpg":"1024x683","h_18973282_640.jpg":"640x427","h_18973282_480.jpg":"480x320","h_18973282_340.jpg":"340x227","h_18973282_220.jpg":"220x147","pp_18973282_1280.jpg":"1006x1280","pp_18973282_1024.jpg":"805x1024","pp_18973282_640.jpg":"503x640","pp_18973282_480.jpg":"377x480","pp_18973282_340.jpg":"267x340","pp_18973282_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1334","hd_18973258_1920.jpg":"1920x1080","k_18973258_1280.jpg":"1280x1280","k_18973258_1024.jpg":"1024x1024","k_18973258_640.jpg":"640x640","k_18973258_480.jpg":"480x480","k_18973258_340.jpg":"340x340","k_18973258_220.jpg":"220x220","o_18973258_1280.jpg":"1280x889","o_18973258_1024.jpg":"1024x711","o_18973258_640.jpg":"640x444","o_18973258_480.jpg":"480x333","o_18973258_340.jpg":"340x236","o_18973258_220.jpg":"220x152","h_18973258_1280.jpg":"1280x854","h_18973258_1024.jpg":"1024x683","h_18973258_640.jpg":"640x427","h_18973258_480.jpg":"480x320","h_18973258_340.jpg":"340x227","h_18973258_220.jpg":"220x147","pp_18973258_1280.jpg":"1006x1280","pp_18973258_1024.jpg":"805x1024","pp_18973258_640.jpg":"503x640","pp_18973258_480.jpg":"377x480","pp_18973258_340.jpg":"267x340","pp_18973258_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2939","hd_18973302_1920.jpg":"1920x1080","k_18973302_1280.jpg":"1280x1280","k_18973302_1024.jpg":"1024x1024","k_18973302_640.jpg":"640x640","k_18973302_480.jpg":"480x480","k_18973302_340.jpg":"340x340","k_18973302_220.jpg":"220x220","o_18973302_1280.jpg":"1280x1959","o_18973302_1024.jpg":"1024x1567","o_18973302_640.jpg":"640x979","o_18973302_480.jpg":"480x734","o_18973302_340.jpg":"340x520","o_18973302_220.jpg":"220x336","h_18973302_1280.jpg":"1280x854","h_18973302_1024.jpg":"1024x683","h_18973302_640.jpg":"640x427","h_18973302_480.jpg":"480x320","h_18973302_340.jpg":"340x227","h_18973302_220.jpg":"220x147","pp_18973302_1280.jpg":"1006x1280","pp_18973302_1024.jpg":"805x1024","pp_18973302_640.jpg":"503x640","pp_18973302_480.jpg":"377x480","pp_18973302_340.jpg":"267x340","pp_18973302_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1588x2432","hd_18973298_1920.jpg":"1920x1080","k_18973298_1280.jpg":"1280x1280","k_18973298_1024.jpg":"1024x1024","k_18973298_640.jpg":"640x640","k_18973298_480.jpg":"480x480","k_18973298_340.jpg":"340x340","k_18973298_220.jpg":"220x220","o_18973298_1280.jpg":"1280x1960","o_18973298_1024.jpg":"1024x1568","o_18973298_640.jpg":"640x980","o_18973298_480.jpg":"480x735","o_18973298_340.jpg":"340x520","o_18973298_220.jpg":"220x336","h_18973298_1280.jpg":"1280x854","h_18973298_1024.jpg":"1024x683","h_18973298_640.jpg":"640x427","h_18973298_480.jpg":"480x320","h_18973298_340.jpg":"340x227","h_18973298_220.jpg":"220x147","pp_18973298_1280.jpg":"1006x1280","pp_18973298_1024.jpg":"805x1024","pp_18973298_640.jpg":"503x640","pp_18973298_480.jpg":"377x480","pp_18973298_340.jpg":"267x340","pp_18973298_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1219","hd_18973268_1920.jpg":"1920x1080","k_18973268_1280.jpg":"1280x1280","k_18973268_1024.jpg":"1024x1024","k_18973268_640.jpg":"640x640","k_18973268_480.jpg":"480x480","k_18973268_340.jpg":"340x340","k_18973268_220.jpg":"220x220","o_18973268_1280.jpg":"1280x812","o_18973268_1024.jpg":"1024x650","o_18973268_640.jpg":"640x406","o_18973268_480.jpg":"480x304","o_18973268_340.jpg":"340x215","o_18973268_220.jpg":"220x139","h_18973268_1280.jpg":"1280x854","h_18973268_1024.jpg":"1024x683","h_18973268_640.jpg":"640x427","h_18973268_480.jpg":"480x320","h_18973268_340.jpg":"340x227","h_18973268_220.jpg":"220x147","pp_18973268_1280.jpg":"1006x1280","pp_18973268_1024.jpg":"805x1024","pp_18973268_640.jpg":"503x640","pp_18973268_480.jpg":"377x480","pp_18973268_340.jpg":"267x340","pp_18973268_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18973270_1920.jpg":"1920x1080","k_18973270_1280.jpg":"1280x1280","k_18973270_1024.jpg":"1024x1024","k_18973270_640.jpg":"640x640","k_18973270_480.jpg":"480x480","k_18973270_340.jpg":"340x340","k_18973270_220.jpg":"220x220","o_18973270_1280.jpg":"1280x853","o_18973270_1024.jpg":"1024x682","o_18973270_640.jpg":"640x426","o_18973270_480.jpg":"480x320","o_18973270_340.jpg":"340x226","o_18973270_220.jpg":"220x146","h_18973270_1280.jpg":"1280x854","h_18973270_1024.jpg":"1024x683","h_18973270_640.jpg":"640x427","h_18973270_480.jpg":"480x320","h_18973270_340.jpg":"340x227","h_18973270_220.jpg":"220x147","pp_18973270_1280.jpg":"1006x1280","pp_18973270_1024.jpg":"805x1024","pp_18973270_640.jpg":"503x640","pp_18973270_480.jpg":"377x480","pp_18973270_340.jpg":"267x340","pp_18973270_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7791776 Threads: 13 Questions: 1568235222 Slow queries: 4783525 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111708727 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/izmedu-srca-i-razuma-opredijelili-se-za-razum-ove-godine-bez-procesije-s-gospinom-slikom-i-dodirivanja-srebrnog-okvira-gospine-slike-1120154 [printLink] => /dalmacija/zagora/izmedu-srca-i-razuma-opredijelili-se-za-razum-ove-godine-bez-procesije-s-gospinom-slikom-i-dodirivanja-srebrnog-okvira-gospine-slike-1120154?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 609910 [name] => gospa sinjska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-06 22:35:07 [main_article_id] => 0 [alias] => gospa-sinjska [link] => /tag/gospa-sinjska ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Procesija s mjerama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Između srca i razuma opredijelili se za ovo drugo: druga godina bez procesije s Gospinom slikom i dodirivanja srebrnog okvira Gospine slike [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-11-38-30-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/09/18973226.jpg [galleryCount] => 24 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Zvonimir Barišin/cropix [mainImageDesc] => Ovako je bilo 2012. [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/09/18973226.jpg [title] => Ovako je bilo 2012. Zvonimir Barišin/cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/09/18755212.jpg [title] => Zvonimir Barišin/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/09/19016910.jpg [title] => Sinj danas Vladimir Dugandžić/cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/09/19016908.jpg [title] => Vjernici u Sinju Vladimir Dugandžić/cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/09/19016544.jpg [title] => Živost u centru Sinja čitatelj ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/09/19016542.jpg [title] => Gužva i na autobusnom kolodvoru - nije baš ugodno pješice i u Sinj i natrag, odakle je već tko krenuo čitatelj ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/09/19016540.jpg [title] => Atmosfera u Sinju čitatelj ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/09/14239370.jpg [title] => Procesija prije dvije godine Josko Ponoš/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/09/1530041.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/09/1042790.jpg [title] => Procesija 2004. Božidar Vukičević/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/09/1042781.jpg [title] => Procesija 2004. Božidar Vukičević/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/09/1042780.jpg [title] => Procesija 2004. Božidar Vukičević/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/09/18973208.jpg [title] => Ispovijed Josko Ponos/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/09/18973248.jpg [title] => Ispovijed Saša Burić/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/09/18973262.jpg [title] => Biljana Gaurina/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/09/18973300.jpg [title] => Josko Ponos/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/09/18973314.jpg [title] => Josko Ponoš/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/09/18973316.jpg [title] => Josko PonošCropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/09/18973282.jpg [title] => Rijeka hodočasnika Zvonimir Barišin/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/09/18973258.jpg [title] => Alkari sa slikom čudotvorne Gospe Sinjske 2015. Bozidar Vukičević/Cropix ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/09/18973302.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/09/18973298.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/09/18973268.jpg [title] => Biljana Gaurina/Cropix ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/09/18973270.jpg [title] => Biljana Gaurina/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ni današnji blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, u vjerničkom puku znan kao Velika Gospa, u najvećemu marijanskom svetištu na južnohrvatskim prostorima, onome Gospe Sinjske, neće se proslaviti uobičajeno, kako se to radilo stoljećima, procesijom s Gospinom slikom.

Tako su drugu godinu zaredom odlučili sinjski franjevci, čuvari Gospina svetišta od njegova utemeljenja. Odluku, kažu, nisu donijeli lakog srca. Ali su se, dodaju, između srca i razuma opredijelili za razum. Dajući tako svoj doprinos borbi protiv svjetske pošasti koja se otprije nešto više od godinu i pol dana proširila zemaljskom kuglom, svima nam znana kao virus SARS-CoV-2, koji uzrokuje bolest COVID-19.

Bitka 1715.

Iako se neće održati procesija s Gospinom slikom, procesija koja po masovnosti gotovo da nema premca i na puno širim prostorima, rijeke vjernika koje u Sinj danima pristižu sa svih strana snažno će zamoliti Gospu za pomoć, kako osobnu i(li) za svoje najbliže, tako i opću da se iskorijeni virus koji je već uzrokovao tolika zla i smrti.

Molit će se sinjskoj nebeskoj Majci kako su to radile generacije njezinih štovatelja, od kojih su mnogi uvjereni da su doživjeli Božje milosti baš prema zagovoru Gospe Sinjske. Ove godine izostat će i dodirivanje srebrnog okvira Gospine slike, što je u Sinju posebna specifičnost. Jer se, objašnjeno je, dodirima, kojih je na tisuće, može samo potpiriti širenje zlokobnog virusa.

---

image
Zvonimir Barišin/Cropix
---

Što je i tko je Gospa Sinjska? To je ona duhovna dimenzija među njezinim štovateljima koja se, evo, već stoljećima prenosi s djeda i bake na njihovu unučad, to je ta nikada prekinuta štafeta vjere. Njezin simbol je slika Majke od Milosti, koja se uzdigla na oltar poslije najslavnije sinjske bitke znane kao obrana Sinja od osmanlijskih osvajača u kolovozu 1715. godine, u 2. morejskom ili Sinjskom ratu između Osmanskog Carstva i Mletačke Republike.

Fra Pavao Vučković

Podsjetimo, Osmanlije su, ne mireći se s doživljenim ratnim porazima i gubicima teritorija, 1715. godine navijestili novi rat Veneciji. Silna vojska, u povijesnim izvorima spominje se 60 tisuća vojnika bez prateće logistike, okupila se na Livanjskom polju i preko Vagnja spustila u dolinu Cetine.

Nakon što su ognjem i mačem pokorili Otok, čiji su im se branitelji suprotstavili i izginuli, došli su pod Sinj i počeli sa sedmodnevnom opsadom staroga Grada. Mala skupina od kojih 700 vojnika i pripadnici lokalnih banderija odbili su poziv turskog vojskovođe na predaju i odlučili se braniti unaprijed znajući u kolikoj su neravnopravnosti i da će poslije svega najizvjesniji ishod biti njihova smrt.

S braniteljima se na Grad povukla i preostala mala skupina civila te nekoliko svećenika, među kojima su bili fra Pavao Vučković i mletački vitez don Ivan Filipović Grčić. Fra Pavao je, napuštajući tek izgrađenu crkvu nedaleko od Kamička, na Grad ponio i sliku Majke od Milosti, koja je s vjernim pukom donesena u Sinj iz crkve sv. Petra u Rami, kada su franjevci na poziv duždovih namjesnika iz ugroženih bosanskohercegovačkih krajeva 1687. godine poveli narod u cetinsku dolinu.

---

image
Procesija 2004.
Božidar Vukičević/Cropix
---

Ta slika u ramskoj crkvi sv. Petra nije se posebno štovala, nije bila uzdignuta na oltar, ali su se pred njom mnogi molili i, tvrde pisci Gospine povijesti, doživjeli iskane milosti.

Dok je pod Gradom bjesnio boj, a branitelji sve teže odbijali napade Osmanlija, sve osobe izvan vojnog stroja molile su pred slikom Majke od Milosti, postavljenom u tamošnjoj crkvi sv. Mihovila na oltar sv. Barbare. Molili su Majčin zagovor za nadnaravnu pomoć.

Pritom se, opisali su poslije fra Filip Grabovac i fra Andrija Kačić-Miošić, Blažena Djevica Marija tri puta preznojavala moleći svoga Sina da pomogne hrabrim braniteljima. Grabovac je to izrazio kroz dva stiha: "Tu se Gospe tri puta znojila, Moleć Sina koga je dojila."

Duždova zapovijed

Već do kraja iscrpljeni branitelji na polurazrušenim zidinama u noći na 15. kolovoza sa zebnjom su iščekivali zoru, novi napad turske vojske i izvjesnu smrt. Umjesto očekivanoga, branitelji Grada svjedočili su čudu. Preživjeli osmanlijski vojnici su se povlačili i u koloni okrenuli leđa Sinju nastavljajući dalje preko Cetine i Vagnja tamo otkuda su došli.

Branitelji i vjerni puk zasluge za pobjedu i obranu svojih života i slobode pripisali su moćima Majke od Milosti i njezinu zagovoru. U znak zahvalnosti časnici i vojnici, na čelu s providurom Zorzijem Baldijem, prikupili su između sebe 80 cekina i dali u Veneciji izraditi krunu za ukras glave slike Majke od Milosti, koja je od tada stekla naziv Gospa Sinjska. Na kruni je napisano: "Zauvijek okrunjena slavi – godine 1715."

---

image
Procesija 2004.
Božidar Vukičević/Cropix
---

Sliku je na velikoj svečanosti 22. rujna 1716. godine okrunio splitski nadbiskup Stjepan Cupilli. Nakon što su Osmanlije zauvijek napustili Sinj i desnu obalu Cetine, krenula je poratna obnova, uključujući i obnovu crkve koju su, tek završenu, turski napadači zapalili.

Kada su fratri uredili crkvu, htjeli su u nju prenijeti sve što su pred boj odnijeli u tvrđavu, u prvom redu Gospinu sliku. O tomu su 11. kolovoza 1719. ishodili zapovijed općeg providura Alvisa Moceniga. Međutim, vojnici i časnici su se usprotivili.

U takvim okolnostima fra Pavao Vučković 1721. godine odlazi u Veneciju i uspijeva dobiti izravnu naredbu dužda Giovannija Cornera II. da se Gospa vrati franjevcima. Duždova zapovijed je provedena, slika Gospe Sinjske vraćena je u obnovljenu crkvu i postavljena na oltar, pa je ove godine 300. obljetnica toga čina.

---

image
Procesija 2004.
Božidar Vukičević/Cropix
---

Papin proglas

Kada se 1731. godine proširila kuga po Dalmaciji, Sinjani su ostali pošteđeni. Uvjereni da ih je zaštitila njihova Gospa kojoj su se utjecali molitvama, pokorama i zavjetima. Napravili su joj lijep drveni oltar na kojemu je Gospa Sinjska provela pola stoljeća.

Kuga se pojavljivala u više navrata, najviše od 1764. do 1772., pa ponovno 1815., ali u Gospinu varošu nije donosila smrt kao drugdje. Iz zahvalnosti za sve milosti, posebno što je 1764. sačuvala grad od kuge, Sinjani i franjevci izgradili su u Gospinoj crkvi lijep mramorni oltar, po općoj ocjeni remek-djelo klesarske umjetnosti, na kojemu se Gospa i danas nalazi.

Oltar se gradio 16 godina, od 1779. do 1795. I poslije velikog potresa u cetinskom kraju 1898. godine, Sinjani su ostali uvjereni da ih je od veće pogibelji sačuvao Gospin zagovor. Jednako kao i dvadesetak godina kasnije, kada se diljem Europe proširio virus smrtonosne španjolske gripe, znane kao španjolica.

Od slavne i čudesne obrane Sinja, pripisane upravo zagovoru Majke od Milosti, vjernici su u slici Gospe Sinjske vidjeli majku Isusa Krista i kao takvoj su se utjecali, molili, tražili milosti i zahvaljivali joj. Oni su u svojem odnosu na svetu Priliku Gospu Sinjsku uznijeli njezinu Sinu, na nebo, više od dva i pol stoljeća prije nego je papa Pio XII., na svetkovinu Svih svetih 1. studenoga 1950. godine, na Trgu sv. Petra proglasio dogmu o Uznesenju Blažene Djevice Marije na nebo.

---

image
Alkari sa slikom čudotvorne Gospe Sinjske 2015.
Bozidar Vukičević/Cropix
---

S koljena na koljeno

Riječ dogma općenito se doživljava u negativnom kontekstu, kao nešto nametnuto od gore, a što se ne smije preispitivati. U odnosu na Blaženu Djevicu Mariju u liku Gospe Sinjske taj papin proglas samo je potvrdio što je vjerni Gospin puk već stoljećima znao. Broj štovatelja Gospe Sinjske u stalnom je porastu.

Mnogi od njih, navodili su, u susretu sa svetom slikom doživjeli su neopisivo veliki broj neobičnih znakova. O tome su se usmenim predajama pripovijesti prenosile od usta do usta, s koljena na koljeno.

Koliko je u tim pripovijestima istine i u doživljenim događajima nadnaravnog, znade, kažu, samo Bog. I onaj tko vjeruje.

---

HIMNA IZ 1936. ‘I sad nam pruži moćnu ruku...‘

Gospa Sinjska ima svoju himnu. Njezin autor je fra Ante Jadrijević (1896. – 1989.), rođen u Glavicama, a napisao ju je 1936. godine.


U dijelu himne autor navodi: "Pomogla Ti si svome puku, Kadno pod Sinjem bjesnio boj. I sad nam pruži moćnu ruku, U borbi i sad narod je Tvoj."


I fra Petar Knežević, koji je 1757. pisao prvu povijest Gospe Sinjske, spjevao je stihove o milosti sinjske Majke: "Nije bola ni betega, Komu lika nisi dala, Nit je komu bila stega, Koju nisi olakšala."


U jednoj drugoj pjesmi progovara ovim riječima: "Ja sam, slatka Majko moja, Slipac kog je ruka tvoja Milodarno ozdravila i vid oku povratila."

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Zvonimir Barišin/cropix Zvonimir Barišin/Cropix Vladimir Dugandžić/cropix Vladimir Dugandžić/cropix čitatelj čitatelj čitatelj Josko Ponoš/Cropix Joško Ponoš/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Josko Ponos/Cropix Saša Burić/Cropix Biljana Gaurina/Cropix Josko Ponos/Cropix Josko Ponoš/Cropix Josko PonošCropix Zvonimir Barišin/Cropix Bozidar Vukičević/Cropix Joško Ponoš/Cropix Duje Klarić/Cropix Biljana Gaurina/Cropix Biljana Gaurina/Cropix
Zvonimir Barišin/cropix
Ovako je bilo 2012.
Vladimir Dugandžić/cropix
Vjernici u Sinju
čitatelj
Živost u centru Sinja
čitatelj
Gužva i na autobusnom kolodvoru - nije baš ugodno pješice i u Sinj i natrag, odakle je već tko krenuo
čitatelj
Atmosfera u Sinju
Josko Ponoš/Cropix
Procesija prije dvije godine
Božidar Vukičević/Cropix
Procesija 2004.
Božidar Vukičević/Cropix
Procesija 2004.
Božidar Vukičević/Cropix
Procesija 2004.
Josko Ponos/Cropix
Ispovijed
Zvonimir Barišin/Cropix
Rijeka hodočasnika
Bozidar Vukičević/Cropix
Alkari sa slikom čudotvorne Gospe Sinjske 2015.
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/izmedu-srca-i-razuma-opredijelili-se-za-razum-ove-godine-bez-procesije-s-gospinom-slikom-i-dodirivanja-srebrnog-okvira-gospine-slike-1120154 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a44518cc2d2cc98b16d0eff8dda3ea42699edd71 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Izme%C4%91u+srca+i+razuma+opredijelili+se+za+ovo+drugo%3A+druga+godina+bez+procesije+s+Gospinom+slikom+i+dodirivanja+srebrnog+okvira+Gospine+slike&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fizmedu-srca-i-razuma-opredijelili-se-za-razum-ove-godine-bez-procesije-s-gospinom-slikom-i-dodirivanja-srebrnog-okvira-gospine-slike-1120154 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fizmedu-srca-i-razuma-opredijelili-se-za-razum-ove-godine-bez-procesije-s-gospinom-slikom-i-dodirivanja-srebrnog-okvira-gospine-slike-1120154 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Procesija s mjerama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ZagoraProcesija s mjerama

Između srca i razuma opredijelili se za ovo drugo: druga godina bez procesije s Gospinom slikom i dodirivanja srebrnog okvira Gospine slike

Piše Toni Paštar
15. kolovoza 2021. - 12:46

Ni današnji blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, u vjerničkom puku znan kao Velika Gospa, u najvećemu marijanskom svetištu na južnohrvatskim prostorima, onome Gospe Sinjske, neće se proslaviti uobičajeno, kako se to radilo stoljećima, procesijom s Gospinom slikom.

Tako su drugu godinu zaredom odlučili sinjski franjevci, čuvari Gospina svetišta od njegova utemeljenja. Odluku, kažu, nisu donijeli lakog srca. Ali su se, dodaju, između srca i razuma opredijelili za razum. Dajući tako svoj doprinos borbi protiv svjetske pošasti koja se otprije nešto više od godinu i pol dana proširila zemaljskom kuglom, svima nam znana kao virus SARS-CoV-2, koji uzrokuje bolest COVID-19.

Bitka 1715.

Iako se neće održati procesija s Gospinom slikom, procesija koja po masovnosti go...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 13:38