StoryEditorOCM
ZagoraIZMJENA ODLUKE

Čudni sinjski aršini: gosti jednoga kafića moraju plaćati svoje mjesto na parkiralištu, za one u drugome je besplatno?!

Piše Toni Paštar
22. travnja 2024. - 17:53

Na web stranici Grada Sinja objavljen je poziv građanima za sudjelovanje u javnom savjetovanju o planiranoj izmjeni i dopuni odluke o parkirnim zonama i vremenskim ograničenjima trajanja parkiranja kao i visini naknade za parkiranje i vremenu naplate.

Savjetovanje je otvoreno do 3. svibnja, a potom bi taj dokument trebao krenuti u uobičajenu proceduru za donošenje na Gradskom vijeću.

Plan je gradske administracije gradonačelnika Mira Bulja da se na još četiri gradska parkirališta uvede naplata. Radi se o dva mala parkirališta, u Ulici Put Ruduše i u Ulici Antuna Konstatina Matasa te o dva značajno veća parkirališta od kojih je prvo u Ulici Put Šumarije, kod Gradskog stadiona i drugo u Ulici Put Piketa, kod davno završene, a nikada otvorene dvorane za jahanje u sklopu hipodroma, koje je izgrađeno kao sastavni dio "Interpretacijsko-edukacijskog centra Sinjska alka s parkiralištem" u okviru EU projekta "Sinj u sridu".

‘Sinj u sridu‘ ili Sinj promašio?

Kako se jahaća dvorana, čiji je završetak označen još u kolovozu 2020. godine, ne stavlja u funkciju - zbog čega se nad EU projektom "Sinj u sridu" nadvila prijetnja da se pretvori u "Sinj promašio" - zamisao da se od segmenta "Interpretacijsko-edukacijski centar Sinjska alka s parkiralištem" u funkciju stavi samo parkiralište izazovna je sama po sebi.

Iskazivanjem namjere da se to parkiralište kod još uvijek zatvorene dvorane počne naplaćivati izaziva pitanje što gradska administracija zapravo želi i oko čega se trudi.

Izravno je pitanje je li naplatom toga parkirališta Grad želi disciplinirati ugostiteljsku tvrtku koja je još u mandatu bivše gradske vlasti putem javnog natječaja dobila u najam u sklopu cijelog projekta namjenski izgrađeni prostor za kafić.

image

Sinjski gradonačelnik Miro Bulj

Tom Dubravec/Cropix

Gradska je administracija preko tvrtke "Kamičak" - kojoj je povjereno ili, točnije, naloženo upravljanje projektom "Sinj u sridu", pošto se na javni poziv nitko drugi nije javio - na sve načine pokušala poništiti taj ugovor o najmu kafića, ali u tome do sada nisu uspjeli.

Sada su, odlukom o naplati parkiranja na izgrađenom parkiralištu, odlučili od gostiju toga kafića uzimati novac. I tako na indirektan način smanjiti prihod zakupcu jer dio gostiju izvjesno neće htjeti dolaziti u ugostiteljski objekt gdje još mora plaćati i parking. Posebno što se nedaleko od toga objekta, na Trgu Gojka Šuška, nalazi gradski sportski objekt u sklopu kojega je izgrađen i u međuvremenu iznajmljen kafić, a tu je i veliko gradsko parkiralište.

Izuzeto iz obuhvata

Radi se o parkiralištu uz Gradsku sportsku dvoranu "Ivica Glavan Ićo". U istom kompleksu od polovice veljače otvoren je i novoizgrađeni sportsko-rekreacijski objekt "Family point" u kojega je Grad uložio 225 tisuća eura. Kako je to parkiralište izuzeto iz planiranog obuhvata naplate novih parkirališta ne ostaje ništa drugo osim zaključiti da gradska administracija gradonačelnika Mira Bulja ima čudne i nadasve različite aršine.

Upravo na taj način su se od početka javnog savjetovanja očitovali pojedini građani Sinja. Ostaje vidjeti hoće li sinjski vlastodršci uvažiti takve primjedbe ili će nastaviti po svome.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 17:56