StoryEditorOCM
ZagoraDAN OSLOBOĐENJA

Bulj se uhvatio oružja protiv migranata, a za 1700 poginulih Cetinjana nije ga briga!? Antifašisti odali počast žrtvama

Piše Toni Paštar
25. listopada 2023. - 14:28

Članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Cetinske krajine u srijedu su prigodno obilježili 79. godišnjicu antifašističkog oslobođenja Sinja.

Poslije troipolgodišnje okupacije, najprije od 1941. od strane talijanskih fašista, a od rujna 1943. od strane nacista, partizanske jedinice oslobodile su alkarski grad 25. listopada 1944. godine. Povodom 79. godišnjice toga događaja su članovi UABA-e položili vijence i zapalili svijeće na spomen-kosturnicu u parku Đardin u kojoj su položeni posmrtni ostaci dijela od 24 nevine civilne žrtve koje su iz lažne odmazde streljali njemački okupatori.

U istoj kosturnici je i osam posmrtnih ostataka sinjskih domobrana. U komemoriranju obljetnice partizanskog oslobođenja Sinja ove godine nisu, kao do sada, sudjelovali predstavnici gradske vlasti.

Članovi UABA-e podsjetili su da je tijekom Drugog svjetskog rata na području nekadašnje općine Sinj poginulo 4000 građana, gotovo svako deseti stanovnik, a među njima i 1700 partizanskih boraca.

U tom krvavom ratu najviše je smrtnog stradanja bilo među civilnim stanovništvom. Samo u dva dana krajem ožujka 1944. godine u Potkamešju je po zlu znana njemačka SS divizija "Prinz Eugen" pobila oko 1500 civila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 02:13