StoryEditorOCM
DalmacijaSTIŽE LED RASVJETA

Vrgorac izlazi iz mračnog doba

Piše PSD.
29. listopada 2015. - 15:06

Grad Vrgorac odlučio je krenuti u projekt zamjene javne rasvjete, a to uključuje da se dosadašnje svjetiljke zamijene novom LED rasvjetom. Nova rasvjetna tijela trošila bi 50 do 70 posto manje električne energije.

Sličan projekt već su realizirali na području Zagreba, Pule, Rovinja, Novigrada, Varaždina, Labina i Karlovca. Gradska uprava ide u projekt zamjene po principu ESCO rasvjete.

Izabrana tvrtka preuzima na sebe trošak zamjene i održavanje rasvjete, financirajući se kroz određen broj godina iz razlike u uštedi energije.

– Treba najprije izraditi glavni projekt s troškovnicima, koji se dostavlja Agenciji za javno-privatno partnerstvo na ocjenu i odobrenje, a zatim se raspisuje javna nabava.

Prije smo godišnje za javnu rasvjetu izdvajali 864.000 kuna po našim brojnim selima i gradskom središtu, a mislim da bismo realizacijom ovog projekta uštedjeli dosta novca, više stotina tisuća kuna – kazao nam je vrgorački gradonačelnik Rudolf Grljušić.

Zbog slabe naplate komunalne naknade, velik broj vrgoračkih mjesnih odbora od prosinca 2009. godine je u mraku nakon ponoći.

Politika sve usporila

Naime, bivši gradonačelnik Boris Matković donio je odluku da se gasi javna rasvjeta po svim selima nakon ponoći, osim u gradskom središtu, jer Grad Vrgorac više nije mogao plaćati HEP-u oko 72.000 kuna mjesečno za javnu rasvjetu.

Inače, na području Vrgoračke krajine su 1632 rasvjetna tijela. Stanovnici vrgoračkih sela kažu da je to odličan projekt, no da treba ljude detaljno upoznati sa svime, da se ne bi poslije hvatali za glavu zbog visokih računa.

– Mislim da je to dobro, ali koliko mi je poznato, neka sela su prije dvije godine trebala dobiti sličnu rasvjetu. No, zbog političke krize sve je propalo. Ako će ovo ići za sva sela, to je odlično.

Međutim, građane treba upoznati sa svime, da nam ne bi poslije počeli stizati veliki računi. Kad bi javna rasvjeta gorjela cijelu noć, to bi bila prava stvar, jer najkritičnije vrijeme je od ponoći od pet ujutro, kad se ona sad gasi.

Imamo danas svega i svačega, posebno u udaljenim selima, od napada vukova u staje do provala u tom razdoblju – veli Tomislav Miočević, predsjednik Mjesnog odbora Kozice.


MATE PRIMORAC,
FOTO: Ilustracija/CROPIX


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 13:27