StoryEditorOCM
Dalmacija‘PROTUUSTAVNO!’

'U legalizaciji objekata građani nisu jednaki pred zakonom'

Piše PSD.
30. siječnja 2013. - 15:57

Nakon brojnih medijskih napisa u kojima se dovodila u pitanje ustavnost do prije sedam dana postojeće Odluke o komunalnom doprinosu, prema kojoj su, za razliku od građana koji legaliziraju objekte, oni koji grade legalno za isto plaćali i do 10 puta veće iznose, Gradsko vijeće Kaštela jednoglasno je donijelo novu Odluku.

Njome je Vijeće potvrdilo javno iznesene stavove Udruge za promicanje i zaštitu Ustavom zajamčenih prava građana, ali i ministrice graditeljstva Ane Mrak-Taritaš, koja je za naš list izjavila da se u Kaštelima dogodila nepravda jer građani nisu bili izjednačeni u pravima i obvezama u postupku legalizacije i nove gradnje.

Problem nije riješen

Međutim, novom Odlukom problem nije riješen jer je ona i nadalje, kako tvrde u kaštelanskoj Udruzi za prava građana, protivna Ustavu RH, čija je temeljna vrednota jednakost građana pred zakonom.

− Neosporno je da su ovom Odlukom legalni graditelji objekata do 750 kubika izjednačeni s bespravnim graditeljima, no i dalje ostaje problem s legalnim graditeljima koji grade objekte veće od 750 kubika.

Jer, novom se odlukom građanima koji legaliziraju objekte obračunava jednaki komunalni doprinos, bez obzira na kubikažu, dok se legalnim graditeljima koji grade nove objekte s više od 750 kubika naplaćuje deseterostruko viša cijena − upozorava predsjednik Udruge i potpredsjednik HDSSD-a Kaštela Bogdan Pensa.

− Nije ni čudno da Gradsko vijeće donosi ovakvu Odluku kad Vlada RH prije koji dan donosi Prijedlog zakona o poljoprivrednom zemljištu u koji uvrštava odredbe koje je Ustavni sud RH prije nepune dvije godine ukinuo na prijedlog naše udruge i ocijenio ih protivnima Ustavu.

Ovim Prijedlogom zakona ponovno se uvodi obveza svima koji nisu gradili na građevinskom zemljištu da vlastito zemljište moraju otkupiti po cijeni od 25 do 50 posto tržišne vrijednosti građevinskog zemljišta za potpunu legalizaciju. Pojednostavljeno rečeno, građani koji su platili svu dokumentaciju za legalizaciju neće imati legalan objekt sve dok ne otkupe vlastito zemljište od države − tvrdi Pensa.

Organizirano se suprotstaviti

− Svim takvim građanima u ime Udruge i HDSSD-a jamčim da ćemo uložiti maksimalni napor da pred Ustavnim sudom oborimo i ovaj Prijedlog zakona o poljoprivrednom zemljištu. Isto tako, Udruga poziva građane Kaštela da se organizirano suprotstave svakom nasrtaju na njihova legitimna i Ustavom zajamčena prava, kako one koji podliježu predloženom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, tako i one na kojima će se primjenjivati neustavna Odluka Gradskog vijeća Kaštela − zaključio je Pensa.

Piše Jakov Žarko 
Snimio Nikola Vilić / Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2024 00:32