StoryEditorOCM

U Kaštelima gorjeli Kerum i Neva, u Omišu Kukuriku koalicija, u Makarskoj "Bez vitra", u Zadru Linić... (FOTO)

Piše PSD.
21. veljače 2012. - 19:36

Politička korektnost maškarama je nepoznat pojam. Ipak, nemali broj građana Omiša popodne se iznenadio kad se na začelju karnevalske povorke pojavio krnje u obliku pijetla kao simbola 'Kukuriku koalicije'.

Omišani su, prije ritualnog paljenja, pijetla skuhali u loncu te tako jasno poručili što misle o nastojanjima vladajućih stranaka da Hrvatsku izvuku iz krize. U gradu koji već dva desetljeća predstavlja neosvojivu HDZ-ovu tvrđavu 'kukurikavci' tako nisu dobili ni uobičajenih sto dana poštede.

U maškaranoj povorci, međutim, bila je primjetna i oporba, pa se tako lik Jadranke Kosor mnogima nametnuo kao najidealniji za ruganje u danima kad se ruganje i traži kao idealan obrazac ponašanja.

U danima koji su, na žalost, okončani, pa se i u Omišu nastavlja sve po starom: snijeg se otopio, a Ivan Kaštelan vratio je ključeve grada svom imenjaku, pravom gradonačelniku, Ivanu Škaričiću.

Makarska: "Bez vitra"

Veliki zimski karneval je privukao 22 maškarane grupe, a usprkos kiši gradskom rivom prošlo više od 500 sudionika. Makarski Krnje bio je brod "Bez vitra" s jedrom od 50 milijardi eura.

Kaštela: 199. povorka u znaku Brace i Seke

Svarena je sada od pure kaša. Oja, noja, lomača je ovizi večeras vaša! Završni je to izgovor prid odlazak u svemir, prid paljenje ovogodišnjih osuđenika, ovogodišnjega krnje, najpopularnijih “brace i seke” kod Hrvata, s likom koga drugog, vengo Željka i Nevenke.

Izgorili su u Donjin Kaštilin, na portu u Kaštel Starom, na velikoj završnici 199. kaštelanskog krnjevala koji je organizirala kaštelanska krnjevalska udruga Poklade. Poslani su braco i seka u svemir, i to on na njezinin leđima, jer je ona nositeljica svega ča su činili zadnji godinu dana.

A sudilo in se zbog puno toga. Jahtica, maybaha, Faničina restorana na Merjanu, Isusa Krista na vriju, vraćanja mladosti na selo, gradnje otela, kašnjenja u Zagreb, srpskih zetova pa do napada na poštene Jugoslovene. Izgorili su jučera u plamenu i reka je svit - neka su. Ka šta gore svi, mogu tako i oni. Zaslužili su tako, okupirali su sve i svašta, cila je prošla godina bila njijova.

Nisu oni jedini kojima se narod danas naruga. Bila je tu, u više stotina metara dugoj povorci, cila svita političara. Od Milanovića, Čačića pa sve do naše drage Jace. Seka i braco ipak su nadmašili sve. Osin na lomači, završili su oni i u Maškaduru. Seka čak na njegovoj stražnjici, mislin Maškadurovoj, i to na ulju na platnu “Mona Seka”, manje poznatog slikara Leonarda Da Vinčine, inače obiteljskog nasljeđa iz Ogorja, rasadnika slikara, a braco u saborskoj klupi di češe glavu, trlja oči, čita novine i spava razmišljajući “dosta san se oslobađa za danas, iđen leć u otel”. To je, naravno, ruganje na onu poznatu bracinu “rad oslobađa”.

Ostavimo se malo brace i seke, vratimo se današnjem ludilu u Kaštilima. Čak 40 maškaranih skupina činilo je maškaranu povorku u kojoj je uz ovogodišnje kraljice, malu Petru Lemo i veliku Dariju Pajdek, bija i nezaobilazni svečani akademik pri EU-u Leonid pl. Milienko, te brojni gosti koji su ove godine pohrlili sa svih strana Lipe naše.

Bile su tu Draške fukse, Lako ćemo i Ruža crvena iz Rijeke, Puntamika i Rašpin Jute iz Trogira, Japansko carstvo iz Korenice, Ptuj iz Slovenije, Cirimigini iz Solina, oko dvadest domaćih točki iz Kaštela, susjedi iz kambelovačke Polantane i čak tri skupine iz Kaštelanske zagore i brojni, brojni drugi.

Posjetitelji nisu krili oduševljenje, smija je bilo na izvoz, vlast je predana starim političarima.

Završena su ovogodišnja pokladna događanja, a začinjena će bit velikim večerašnjin maskenbalom u hotelu Resnik. Toliko od Kaštelana za ovu godinu. Iduće se, kako kažu organizatori, sprema neviđeno ludilo, jer ne slavi se svaki dan 200 godina.

Šibenik: platio Snjegović

Velikom maškaranom povorkom kroz grad i dovođenjem Krnje Snjegovića na rivu i njegovim paljenem završen je ovogodišnji šibenski karneval.

Zadar: gorio Linić

Maškarano slavlje organizirano je danas već tradicionalno i na zadarskom predjelu Bokanjac. Maškare su spalile svog Krnju u obliku Slavka Linića.

V. VUKOVIĆ, j. žarko, psd 
snimili: Zvonimir Barišin / CROPIX
Nikša Stipaničev / CROPIX
Ivo Ravlić / CROPIX
andrija lučić / cropix 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 09:14