StoryEditorOCM
Dalmacijaniknulo novo ‘brdo’

SRAMOTA U SLATINAMA Otpad pred svetištem Milosrdne Gospe od Prizidnice

Piše PSD.
24. ožujka 2012. - 16:31
Pedesetak stanovnika Slatina, ribarsko-turističkog mjesta smještenog na sjeveroistočnoj strani otoka Čiova, nadaleko poznatog po svom svetištu Milosrdne Gospe od Prizidnice, prosvjedovalo je zbog devastacije njezina okoliša koja traje više desetljeća. Razgledavanje devastiranog područja organizirala je Građanska inicijativa za zaštitu okoliša Kaštelanskog zaljeva.

Među mještanima bili su i vatrogasci i učenici tamošnje osnovne škole. Ogorčeni su što je okoliš toga, kako su istaknuli, svetog područja koje se nalazi u zelenom pojasu, zatrpan tonama smeća, građevinskog materijala, odbačenih kućanskih aparata, namještaja, sanitarija, plastike, automobilskih guma...

- Ovo je kao da se zasipa put koji vodi prema križu na mjestu Gospina ukazanja u Međugorju - kazao je jedan mještanin.

- Sramota, na koju su se, unatoč višegodišnjim upozorenjima, oglušili mjerodavni - dodao je. Najviše građevinskog materijala koji nelegalno iskrcavaju vozači kamiona sa šireg područja Čiova nalazi se na jednoj privatnoj parceli udaljenoj petstotinjak metara od svetišta. Mještani tvrde da je parcela privatno vlasništvo jednog Slatinjanina koji živi u Njemačkoj.

Slatine su uz Marjan prirodno najsačuvaniji dio Grada Splita, zbog čega bi njegova vlast na čelu s gradonačelnikom Željkom Kerumom o tome morala povesti računa te naložiti svojim gradskim službama da spriječe daljnju devastaciju ovoga izuzetnog područja - složno će mještani.

Predsjednik Mjesnog odbora Tomislav Andriolić nedavno je izvijestio komunalno redarstvo Grada Splita te inspekciju zaštite okoliša, no reakcije još nema. Prosvjednici traže hitnu intervenciju.

Gordana Dragan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 18:45