StoryEditorOCM
Dalmacijajeza u hotelu

Šokirana majka: Pronašla sam sina i društvo u ruševinama, okružene bocama alkohola!

28. lipnja 2016. - 16:47

Prije sedam dana ostala sam potpuno šokirana. Moj maloljetni sin, koji će u rujnu krenuti u osmi razred, obično se vrati kući do 21.30 sati. Prošle subote nije ga bilo do 23 sata. Normalno, kao što bi i svakog roditelja, uhvatila me panika i krenula sam ga tražiti po Kaštel Starome gdje stanujemo. Prošla sam cijelo mjesto, rivu, otišla do "Valova" igrališta, vratila se ponovno na rivu, a njega nigdje. Prije nego sam odlučila pozvati policiju, sjetila sam se kako mi je znao reći da on i društvo ponekad prošetaju do hotela "Palace".

Odlučila sam otići i tamo, a kada sam došla, ostala sam u šoku i nevjerici. Pronašla sam njega i društvo, i još bezbroj mladih s bocama alkohola i cigaretama kako sjede unutar hotela koji je, blago rečeno, ruševina. Moram vam kazati da sam podivljala - prepričava nam tako svoju potragu za sinom zabrinuta majka (podaci poznati redakciji), koja nas je pozvala da napišemo priču o alarmantnom stanju tog objekta koji je postao okupljalište narkomana i alkoholiziranih maloljetnika.

Tragom priče naše čitateljice otišli smo do hotela "Palace" koji je nekada, u bivšoj državi, bio glavna perjanica turizma. Uz bok slavnoj Opatiji. Parkiramo s južne strane hotela i ostajemo u nevjerici. Odmah na ulazu, stara zahrđala vrata na podu. Nekoliko stepenica poviše, na nekadašnjoj terasi hotela - na stotine kilograma razbijenog stakla. Svi prozori na hotelu porazbijani su, kao i glavna hotelska vrata. Pod naletima vandala sve je stradalo.

Šetajući po terasi hotela, zapitali smo se kolega Duje Klarić i ja što li je unutra. Samo par koraka dijelilo nas je od strave i užasa. Podovi hotela krcati su smeća, stropovi se urušavaju na sve strane, nekadašnji raskošni lusteri redom su porazbijani, strujni ormarići otvoreni, a na jednoj gomili zatekli smo hrpu telefona.

Šetajući po "kući strave i užasa", popeli smo se stepeništem do prvoga kata. Gazili smo po staklu, zavirujući u hotelske sobe koje su se zadnjih godina više puta našle u plamenu. Izgorjeli zidovi, razbijeni prozori, usrušeni stropovi... prizori nalik onima iz ratnih filmova. I kao da nikoga nije briga za stanje u kojemu se hotel nalazi, a posebno Tulipan Grupu, koja, kako doznajemo, više nije vlasnik. Vlasništvo je, potvrđeno nam je, preuzela jedna austrijska banka, koja je "Palace" oglasila na prodaju.

A hoće li stotinu godina star objekt pronaći nove vlasnike, ili će i dalje, uz bivši "Jugovinil", biti najveće ruglo grada, ostaje vidjeti.

I prijašnjih godina u Kaštelima je bilo bezbroj zapuštenih turističkih objekata u koja su zalazili samo narkomani i vandali. Problema s nekadašnjim Zeničkim odmaralištem prisjeća se bivša dogradonačelnica Marinka Parčina, sadašnja potpredsjednica Gradskog vijeća.

- Zeničko odmaralište bilo je jednako ovome što se danas događa u hotelu "Palace". Tamo su se okupljali narkomani, pijanci, a često su u njega zalazili i mladi. Događali su se požari, policija je non-stop izlazila na uviđaje, a onda je Grad Kaštela, iako se radilo o privatnom vlasništvu, uzeo stvar u svoje ruke. Komunalci su počistili gomile smeća, zazidali ulaze u objekt i na taj smo način riješili problem okupljanja vandala - ističe Parčina, upozoravajući kako bi se jednako trebalo postupiti i s hotelom "Palace".

Iz Grada Kaštela nam kažu da su bezbroj puta dopisima upozoravali nekadašnje vlasnike hotela da prostor srede i osiguraju kako bi se spriječili učestali požari i daljnja devastacija.

- Nekoliko dopisa poslali smo Tulipan Grupi da zatvore prostore hotela i urede okoliš u kojem stara osušena stabla prijete prolaznicima. Na naše upite nismo dobili nikakve odgovore. A onda su nam poručili kako im je blokiran račun te da nisu u stanju ništa napraviti - veli nam Marija Pelivan, kaštelanska pročelnica za komunalu.

Na naš upit hoće li Grad Kaštela nešto poduzeti i zatvoriti ulaze u ruševni hotel, gradonačelnik Ivan Udovičić nam je odgovorio:

- Dobro je da je došao novi vlasnik i nadamo se da će hotel biti što prije prodan. Grad će napraviti sve da riješimo probleme oko ulaza u hotel kako bi se izbjegle devastacije i česti požari, a razgovarat ću i s policijom da se uvedu češće ophodnje i nadzori na tom području.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 11:26