StoryEditorOCM
Dalmacijadrama u ribarskoj  

Šest obitelji u Podaci ne mogu do kućnoga praga

Piše PSD.
22. lipnja 2013. - 17:09
Od 18. travnja nas šest obitelji s kućama u Ribarskoj ulici ne možemo ni pješice ni vozilima prići objektima jer nam je Ljubica Koening, s kućom bliže Magistrali, bloketama pregradila i ulaz i izlaz. Moja majka, preskačući preko tuđih vrtova, pala je tako da se udarila u oko i u lice, sva je pomodrila i iščašila je ruku. Mjesec dana prije sudskom ovrhom uklonjene su barikade i put nam je bio prohodan.

Nažalaost, zakratko. Kuće smo u Ribarskoj ulici gradili 1980. godine s građevinskom dozvolom, svi sada imamo i uporabnu, a sav materijal kamionom dovozili smo Ribarskom. Otkako je Ljubica Koening 2004. kupila kuću i počela je proširivati, postavljati zidove i onemogućavati nam prolaz, za nas je nastao pakao - ispričala je Sanja Jurković, kći pok. Andrije Bulića, jednog od vlasnika.

Ribarsku ulicu imenovala je nekadašnja Skupština općine Kardeljevo početkom osamdesetih, te Općina Ploče 1992. godine. Radi se o slijepoj ulici od Magistrale prema jugu. O problemu s Ribarskom ulicom “Slobodna Dalmacija” pisala je prije četiri godine, ali na poziv Ljubice Koening, koja na jedan njen dio polaže pravo vlasništva, što joj je potvrdio rješenjem Županijski sud u Splitu 25. veljače ove godine, dok se pred Općinskim sudom vodio postupak ovrhe i vraćanja Ribarske u prvobitno stanje prohodnosti. Na temelju sudskog rješenja Ljubica Koening se na dio ulice uknjižila. Vlasnici, supružnici Janja i Narcis Sarač, Pavica i Nikola Primorac, Ante i Slava Vukoja, Branka Mujagić, Sanja Jurković i majka joj Vinka Bulić, ispričali su tešku storiju koja ih je snašla i zbog koje im ni Hitna pomoć ni poštar ne mogu do vrata.

Od 2008. godine sudom traže pravdu, osnovno ljudsko pravo pristupa do kuće s urednim papirima. Parnice su dobivali s nalogom da se put vrati u prvobitno stanje, što se, uz asistenciju policije i općinskih službi, i provodilo. Posljednja je bila ovrha 20. ožujka 2013. godine. Općina Gradac, kojoj Podaca pripadaju, također je dizala tužbe i šest puta uspijevala rušiti zidove. Sada više policija odbija dati asistenciju i pregrade na Ribarskoj ulici ostaju.

- Nešto prije ponoći 18. travnja ove godine Ljubica Koening, koja živi u Njemackoj, počela je s dva radnika zidati blokete. Na naš poziv intervenirala je policija, oni su se zaključali u kuću, ugasili svjetla i stišali se kao da ih nema. Spojila je ulicu s dvorištem svoje kuće i sutradan su je bagerom prekopali do naših instalacija. Skinuli su i tablu s nazivom Ribarske. Na uvidu je bila sutkinja Općinskog suda u Makarskoj Miroslava Lipanović, te utvrdila zapisnički da je put bloketama zagrađen.

Međutim, Ljubica je tiskala brošuru, dijeli je po mjestu, po internetu i u medijima govori kako je ona ugrožena. Kada nam je sud vratio prolaz, bili smo sretni. Sada smo prisiljenii ponovo sudskim putem istjerivati pravdu i kao da je put do naših kuća na kraju svijeta. Ne vidimo kraja sudskim procesima da ponovo dobijemo pravo služnosti Ribarskom ulicom i ostvarimo pravo na dom. Pisali smo Njemačkom veleposlanstvu, hrvatskom ministru pravosuđa, saborskom Odboru za ljudska prava, predstavku smo poslali i Policijskoj upravi u Splitu - žale se vlasnici kuća do kojih nemaju pristupa.

ana dragičević
Snimio ivo ravlić / cropix

‘Put je sastavni dio moje kuće’

Ljubica Koening je zbog nemoći pred zakonom i pravdom, kako smatra, otvorila internetsku stranicu “sudjenjeumakarskoj”.

Poziva se na zakon i Ustav koji jamči građanima nesmetano korištenje vlasništva, tvrdeći da je put sastavni dio njene kuće i da su vlasnici kuća u Ribarskoj po pravu trebali imati drugi pristupni put sa zapadne strane, a ne od Magistrale. Ogorčena je na pravosuđe što njene žalbe odbacuje i što ne može ostvariti svoja građanska prava.


‘Gospođa radi protiv zakona’

- Osim Jadranske magistrale malo koja ulica je uknjižena i legalizirana. Većina ih prolazi privatnim vlasništvom i nikome ne pada na pamet da bi zato ceste prepriječili. U bivšoj državi sve su bile društveno vlasništvo. Tako je i s Ribarskom ulicom, koja je javna površina i to što je sada promijenila vlasnika i što je presudom Županijskog suda sada na dijelu uknjižena Ljubica Koening, ništa u stvarnosti javno-privatne površine ne mijenja. Da imamo podršku policije, Općina bi uklonila barikadu. Ljubica Koening radi protiv zakona, nikoga ne uvažava i nikoga se ne plaši - kaže općinski načelnik Gradca Ivo Kosović.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 16:18