StoryEditorOCM
S mora i krajaPUNIM VESLIMA

Neretvanski lađari ususret tradicionalnom maratonu napokon osvanuli i na poštanskoj marki, evo koliko će vas stajati

Piše Stanislav Soldo
4. srpnja 2024. - 21:12

Hrvatska pošta stavit će u optjecaj 8. srpnja novu prigodnu marku PUMed (Savez poštanskih operatora mediteranskih zemalja) na zajedničku temu sportova u mediteranskim zemljama, a motiv na hrvatskoj marki su neretvanski lađari tijekom natjecanja Maratona lađa.

Prigodna marka rad je zagrebačkog dizajnera Deana Roksandića prema fotografiji Zvonka Kežića, fotografa iz Metkovića. Nominalna vrijednost marke otisnute u arcima od 16 maraka i nakladi 25.000 primjeraka iznosi 1,80 eura, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

image
Joško Ponoš/Cropix

Prigodne marke PUMed izdaju svake godine članovi Saveza poštanskih operatora zemalja Sredozemlja - čiji je član i Hrvatska pošta - na temu karakterističnu za mediteransko podneblje.

Maraton lađa amatersko je sportsko natjecanje u utrci lađa, tradicijskih autohtonih plovila u dolini Neretve, a prvi je održan 13. rujna 1998. Po broju izravnih sudionika natjecanja Maraton lađa jedno je od najmasovnijih natjecanja u Hrvatskoj u kojem prosječno sudjeluje 35 posada s po 18 članova, što iznosi više od 600 natjecatelja svake godine.

Neretvanska lađa i trupa postale su nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. Maraton lađa izašao je iz okvira Neretve te postao važan događaj koji privlači pozornost i izvan granica Hrvatske predstavljajući spoj tradicije, sporta i turizma koji osvaja srca svih koji ga dožive.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2024 21:13