StoryEditorOCM
S mora i krajaprvi se izjasnio

Gradonačelnik Šibenika: ‘Neću dizati niti porez na nekretnine, niti paušal iznajmljivačima‘; Pojašnjava svoju odluku...

Piše Dalmacija SD
30. rujna 2024. - 09:15

Šibenik se često ističe i kao primjer grada koji uspješno povlači novac iz europskih fondova za svoje projekte. O tome i što se planira u idućem razdoblju za HRT je govorio šibenski gradonačelnik Željko Burić.

- Završili smo prvi kohezijski fond i s njim smo obuhvatili kako komunalni prijevoz tako i krupnu infrastrukturu - projekt aglomeracije, projekt Bikara, centar za gospodarenje otpadom. Sljedeća financijska tranša, integralna teritorijalna ulaganja, NPOO, naravno kohezijski fond, iz NPOO-a gradnja škola koje su usklađene, da ih sad ne nabrajam.

Ono što je posebno važno iz ITU-a, gdje je 100% financiranje, ide centar za mlade, vatrogasni dom potpuno novi koji ćemo posvetiti stradalim vatrogasacima tragično preminulima u Kornatskoj tragediji, ali i izmještanje starog vatrogasnog doma, koji će omogućiti sticanje uvjeta za uvođenje reda i u parkiranje i u prometu staroj gradskoj jezgri, najavio je Burić.

Dodao je da su pred izdavanjem lokacijske dozvole za valorizaciju dvostrukog bedema.

- Nismo zaboravili stari projekt eskalatora, odnosno brzog pristupa s razine mora do tvrđave Svetog Mihovila i završna faza koja će biti naša posebnost, naša interesantnost, produžetak sezone. To je povezivanje žičarama Mihovila i Ivana kao dva najisturenija i najviša objekta, ali na taj način i funkcionalno povezivanje jedinstvenog fortifikacijskog sustava grada Šibenika, pojasnio je Burić.

Šibenski gradonačelnik, među ostalim, komentirao uvođenje novog poreza na nekretnine.

- Grad Šibenik neće uopće podizati poreze niti turistički paušal, niti tzv. porez na vikendice koji se preimenačio u porez na nekretnine. Vi ćete biti prvi kojima ću reći mi ćemo ići na smanjenje parafiskalnih nameta, smanjit ćemo sigurno za trećinu porez na promet i na taj način olakšati i našim gospodarstvenicima i građanima koliko toliko da kontroliramo inflaciju, rekao je Burić za HRT.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Burić se tako prvi od čelnika velikih gradova izjasnio o novom porezu na nekretnine i novim paušalima poreza koje po krevetu moraju plaćati iznajmljivači, a za 24sata je pojasnio i zašto se odlučio za takav potez.

- Proračun nam se izvrsno puni i imamo višak. Imamo 30 posto veće prihode jer su svi projekti koje smo realizirali dignuli i zaposlenost, a inflacija je za posljedicu imala i povećanje plaća, pa je više poreza završilo u proračunu. Mi ćemo moći vratiti i kredit prije roka i uštedjeti na kamatama - kaže Burić.

Šibenik je lani odredio da je porez na kuće za odmor pet eura po kvadratu, a to će sada biti porez na nekretnine. Također, odredio je da će paušal po krevetu iznajmljivačima u samom gradu biti 150 eura godišnje, a taj iznos pada za udaljenije dijelove koji su administrativno pod Šibenikom. To znači da iznajmljivač koji ima apartman od 60 kvadrata s četiri kreveta, plaća godišnje 600 eura poreza, a toliko će plaćati i ubuduće. Dodatno, morat će platiti 300 eura poreza na nekretnine, pa je godišnji trošak za ta dva poreza 900 eura u središtu Šibensko-kninske županije.

Inače, Šibenik je u prvoj zoni razvijenosti, pa je paušal mogao porasti na 300 eura po krevetu godišnje, a porez na nekretnine na 8 eura po kvadratu. Burić kaže da za tim nema potrebe, a da su dokazali i da nitko od iznajmljivača nije propao iako su ih lani kritizirali zbog rasta paušala na 150 eura.

- Ne samo da nitko nije propao, nego nam se i povećao broj vlasnika koji iznajmljuju apartmane turistima. Smatramo zato da su porezne stope koje smo odredili pogođene. Mi smo smanjili i porez na plaće nakon što je ukinut prirez, ali zbog veće baze poreznih obveznika, proračun nam se izvrsno puni - kazao je Burić za 24sata.

Inače, porez na potrošnju u šibenskim ugostiteljskim objektima iznosi tri posto od vrijednosti jela i pića. Nakon najave smanjenja, od sljedeće godine će iznositi dva posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2024 09:36