I Dalmacija je u ne tako davnoj prošlosti imala svoje autohtone purice. Sada, jesu li ih naši stari spravljali za božićni ručak, a vjerojatno nisu, jer su bili naklonjeniji kakvom dobrom bokunu svinjetine ili janjetine, ali tuke i tukci, kako ih se u južnim krajevima zove, trčkarali su po seoskim dvorištima od Konavala preko Dalmatinske zagore pa sve do Ravnih kotara.
Sjetimo se kultne serije "Naše malo misto", gdje doktor Luigi moli Ivana Trogiranina da mu više za dar ne donosi tuke jer će se pretvoriti u "velikog tukca".
Nažalost, ova dalmatinska tuka je iskorijenjena, možda se može naći još pokoji primjerak, ali izvan službenih evidencija, pa tako kada za božićni ručak kupujemo tuku, onda je to uglavnom riječ o bijelom pazinskom puranu ili još rasprostranjenijem zagorskom pu...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....