StoryEditorOCM
S mora i krajaDR. MARINA KRVAVICA

Doktorica za janjetinu: Dalmacija je zemlja ovaca, to joj samo ime kaže, a dalmatinska janjetina posebna je po ovome...

Piše Ana Vučetić Škrbić
16. listopada 2023. - 14:01
Naša janjetina je vrhunska i ide ukorak s najboljim mesom na području Mediterana, a tradicionalni način pripreme na ražnju naš je izvorni proizvod - kaže profesorica KrvavicaCropix

Istražujući lokalitete na kojima su živjela stara plemena Ilira, naš ugledni arheolog, pokojni prof. dr. Zdenko Brusić, pronašao je dokaze da su ti prastanovnici Dalmacije prije više od 8000 godina janjetinu najčešće pripremali na dva najjednostavnija načina: stavljanjem trupa na kolac i pečenjem na otvorenoj vatri.

Janjac na ražnju, dakle, na ovim se prostorima vrtio puno prije dolaska Turaka, jednako kao što se peka peče već osam tisućljeća. O toj neprekinutoj tradiciji dalmatinskoga prostora prof. Brusić napisao je znanstveni rad kojem je dao naslov "Oda janjetini".

U ožujku ove godine dalmatinska janjetina postala naš 40. proizvod zaštićen u Europskoj uniji, a voditeljica projekta zaštite te osobite vrste mesa bila je dr. sc. Marina Krvavica s Veleučilišta...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. studeni 2024 01:52