StoryEditorOCM
Dalmacijalijepa vijest jučer potvrđena iz ministarstva zdravstva i socijalne skrbi

Rodilišta u Sinju, Imotskom i Makarskoj uredit će se i opremiti sa šest milijuna kuna

Piše PSD.
7. travnja 2011. - 15:51

 Nema straha za buduću alkarsku populaciju,
 rađat će se u svojem Sinju/ Nikola Vilić / CROPIX
Budući alkari i nadalje će se rađati u sinjskom rodilištu, a i u rodnom listu malih Imoćana i Makarana kao mjesto rođenja stajat će imena tih dvaju gradova. Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, naime, raspisalo je javni natječaj za adaptaciju prostora izvanbolničkih rodilišta u Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, i to za ispostave Sinj, Imotski i Makarska. Natječaji su u tijeku.

Potvrda je jučer stigla priopćenjem iz Ministarstva, u kojemu također stoji da su prethodno “članovi Stručnog povjerenstva, imenovani za obavljanje stručnih radnji u vezi s radom izvanbolničkih rodilišta, donijeli svoje mišljenje o stručnoj opravdanosti obavljanja rodilišne djelatnosti u izvanbolničkim rodilištima na području Republike Hrvatske”.

Podsjetimo, Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi prošle je godine utvrdila da neka izvanbolnička rodilišta, a među njima i tri s prostora naše županije, u Sinju, Imotskom i Makarskoj, ne ispunjavaju uvjete propisane Pravilnikom o uvjetima prostora, opreme i kadrova, te im je bilo izdano rješenje o zabrani rada do ispunjenja uvjeta propisanih Pravilnikom.

Natječaj za adaptaciju rodilišta u Sinju otvoren je do 18. travnja, a za one u Imotskom i Makarskoj trajat će tjedan dulje. Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi uložit će u njihovo preuređenje i opremu šest milijuna kuna.

‘Rodilište je bolnica u malom’

Opravdano je zaključiti da bi se obnovljeno sinjsko rodilište moglo ponovno otvoriti u dane ovogodišnje Alke. Možda će upravo na sam dan 296. alke predsjednica Vlade Jadranka Kosor prerezati vrpcu obnovljenog rodilišta, ispunjavajući tako obećanje dano na prošloj Alci da će se alkari i ubuduće rađati u Sinju.

Krajem prošloga mjeseca predsjednica Vlade je, prigodom posjeta Aržanu i obitelji Josipa Jovića, istaknula da će natječaji biti raspisani za sva tri rodilišta, što je i učinjeno. Najnovija je vijest u Imotskom dočekana s pozitivnim reakcijama, prvenstveno potencijalnih rodilja, ali i među zdravstvenim djelatnicima.

− Ma sve je to u redu, dakako da mi je draga ta odluka našeg ministarstva, no to me zabrinjava u stručnom, organizacijskom smislu. Gdje su anesteziolozi, neonatolozi, pedijatri, ginekolozi, to ne znam kako riješiti. Mi smo službeno pod splitskim rodilištem, hoće li se sve organizirati iz Splita, kako će to funkcionirati u Imotskom? Rodilište je po zdravstvenim standardima bolnica u malom, a mi već godinama u Imotskom nemamo ginekologa na specijalizaciji.

Potom, pitanje je i statusa naših pacijentica iz susjedne Bosne i Hercegovine, koje čine gotovo 30 posto ukupnog broja naših pacijenata. Odu li one, nemamo dovoljno žena. I standard za nas dvojicu ginekologa je 7500 tisuća prijavljenih žena, a mi ih zajedno imamo samo 10.000. To me zabrinjava, a raduje me to što će se uložiti u zdravstvenu infrastrukturu u Imotskom − izjavio je dugogodišnji ginekolog dr. Cicko Rebić.

Prema riječima voditelja Doma zdravlja u Makarskoj dr. Marija Šarića, on je očekivao javni natječaj za građevinske radove uređenja rodilišta u središtu Podbiokovlja. Kaže da Makarska nije zaboravljena ni zakinuta i da je projekt preuređenja prostora rodilišta pri kraju. Zatim se očekuje javni natječaj za nabavljanje opreme za rodilište, koje će nastaviti raditi u sklopu splitskoga KBC-a.

Toni paštar, Ana Dragičević i Braco Ćosić

Dr. Ivan Nasić: Volio bih i prije Alke čuti plač novorođenčadi

Dr. Ivan Nasić, dugogodišnji voditelj rodilišta u Sinju, kaže:

− Kao ginekolog i Sinjanin pozdravljam najavu radova i opremanja, te očekujem da u obnovljenom rodilištu prije ovogodišnje Alke ponovno čujemo plač novorođenčadi.

Odluci o ulaganjima u obnovu i opremanje rodilišta najviše su se obradovale primalje, koje ne rade od 10. svibnja prošle godine. Vjerujem da su vrijeme od zatvaranja rodilišta iskoristili županijski Dom zdravlja i vlasnik te ustanove i poduzeli što je potrebno na osiguravanju potrebnoga kadra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. srpanj 2024 05:06