StoryEditorOCM
DalmacijaRazvojni projekt za uštedu energije na našem najsunčanijem otoku

Rješenje: bioplin stiže iz komine

Piše PSD.
5. siječnja 2010. - 13:33

Istraživačko-razvojni projekt za uštedu energije “Solution” potrajat će pet godina (2009. − 2014.), a realizira se partnerstvom Austrije, Finske, Hrvatske, Slovenije i Švicarske. Partneri iz Hrvatske su Splitsko-dalmatinska županija, HEP-OIE d.o.o. i IC “Eurocontact” d.o.o., s tim da su sredstva za našu zemlju predviđena u iznosu od 5.062.388,40 eura (2.687.929 eura doprinos EU-a).

U Hrvatskoj je kao područje primjene odabran istočni dio otoka Hvara, uključujući i Stari Grad, a za tu namjenu osigurat će se 1.491.120 eura (766.620 eura doprinos EU-a), od čega čak 96 posto ide za investicije. Svrha je projekta “Solution” potaknuti javne i privatne kapacitete u cilju izgradnje pokaznih primjera energetski samodostatnih zajednica, pri čemu je poseban naglasak na integraciji i demonstraciji mjera i novih tehnologija u području energetike i zaštite okoliša.

Predviđeni model mora biti primjenjiv i na druge zajednice u okviru EU-a, te treba postići značajno smanjenje u potrošnji energije. O tome se zapravo i razgovaralo na prvom sastanku partnera koji je održan lani u prosincu u Cernieru, Švicarska.

− Glavna je svrha projekta postići energetsku neovisnost otoka Hvara u 20-postotnom iznosu do 2020. godine. U tom su smislu definirana tri glavna područja djelovanja – poboljšanje energetske učinkovitosti u zgradama javnog i privatnog sektora, izgradnja sunčeve elektrane i upotreba biomase u energetske svrhe – kazao je Visko Haladić, zamjenik župana SDŽ, jedan od naših glavnih pregovarača koji je, dakle, izravno uključen u realizaciju projekta zajedno s Rankom Vujčićem, šefom Županijskog odjela za energetiku.

Te aktivnosti bit će pravodobno analizirane, modelirane i projektirane prema lokalnim potrebama, a za Hvarane će osobito biti zanimljiva proizvodnja bioplina iz ostataka u proizvodnji maslinova ulja, te korištenje biomase u toplinske svrhe proizvedene rezidbom maslina i vinove loze.

Podaci Sustavnog gospodarenja energijom (SGE) bit će vrlo dragocjeni za provedbu projekta “Solution”, a da bi se definirani ciljevi do kraja ostvarili, svakako će biti potrebna financijska potpora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (nepovratna sredstva), ali isto tako i HBOR-a u obliku povoljnih kredita.

Mirko Crnčević / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 16:35