StoryEditorOCM
Dalmacijapriprema se dražba

Propala kaštelanska tvrtka traži kupca za 200 milijuna kuna: na bubanj ide sva njezina imovina, za dio atraktivnih kvadrata zainteresirana je i Zračna luka

18. listopada 2019. - 17:45

Pune četiri godine nakon što je nad "Kaštelanskim staklenicima", posrnulom tvrtkom u većinskom državnom vlasništvu, pokrenut stečajni postupak, na prodaju je ponuđena sva njezina imovina.

Trebalo je upravo nekoliko godina da stečajni upravitelj Vedran Šeparović riješi zatečenu imovinsko-pravnu zbrku i usuglasi "papirnato" stanje s onim stvarnim na terenu kako bi se izradio cjelovit popis nekretnina. U svakom slučaju, dugoočekivana informacija o prodaji ponajprije će obradovati bivše radnike jer imaju velike izglede za naplatu svojih potraživanja.

Prema Šeparovićevim riječima, uz suglasnost Skupštine vjerovnika, prodaja će se obaviti elektroničkom javnom dražbom putem Financijske agencije (Fina), kod koje je dražba u najavi još od 19. rujna. Početak dražbe određen je za 27. studenoga, a završetak za 10. prosinca u 24 sata.

Valja podsjetiti da će se prodaja obaviti uz odgovarajuću primjenu pravila ovršnog postupka. Opće je poznato, naime, da je veći dio nekretnina kaštelanske tvrtke - pod hipotekom.

Pogon Knežine, smješten u Kaštel Štafiliću iznad Magistrale, u ponudi je kao skupni predmet prodaje što će reći da se sve čestice, a ima ih 36, ukupne površine 243.543 četvorna metra, prodaju za jedinstvenu cijenu. Početna cijena na dražbi je 64,9 milijuna kuna, što je 75 posto procijenjene vrijednosti nekretnina.

Knežine su inače tehnološka cjelina namijenjena poljoprivrednoj proizvodnji, na kojima se u neka sretnija vremena proizvodnja povrća odvijala u 24 staklenika pojedinačne površine 5000 kvadrata.

Tehnološko-urbanističku cjelinu čine i pogon Resnik i Kaštela, također skupni predmet prodaje, a sastoji se od 18 parcela ukupne površine 257.269 kvadrata. Početna cijena na dražbi je 131,9 milijuna kuna, također 75 posto procijenjene vrijednosti.

U krugovima onih koji se bave turizmom ostalo je zabilježeno da su zapušteni i razbijeni staklenici na ovoj atraktivnoj lokaciji izazivali nemalu pozornost gostiju, kojima su se činili kao "kulise" za seriju, jer im nije padalo na pamet da netko može svjesno dovesti proizvodni pogon u takvo stanje.

Specifičnost ovog terena je, međutim, što se nalazi u području na kojemu je prostornim planovima dugoročno predviđen razvoj Zračne luke Split pa mu je namjena vrlo ograničena. Radi se zapravo o zemljištu u zoni namijenjenoj infrastrukturnom sustavu aerodroma, a neslužbeno doznajemo da je Zračna luka i iskazala namjeru kupovine tih nekretnina.

Predviđanja su, međutim, da se transakcija neće obaviti na prvoj dražbi u studenome, nego na jednoj od onih koje će uslijediti. Druga se, kako doznajemo, očekuje u veljači 2020. godine. Pravilima elektroničke javne dražbe, podsjetimo, određeno je spuštanje iznosa procijenjene vrijednosti za 25 posto na svakoj sljedećoj dražbi, odnosno 25 posto na prvoj, 50 posto na drugoj, 75 posto na trećoj, dok bi se na četvrtoj, ujedno posljednjoj tražila jedna kuna.

Sukladno zakonu, razlučni vjerovnici imaju prednost u naplati svojih potraživanja, a na imovinu "Kaštelanskih staklenika" upisano je oko 46 milijuna kuna razlučnih prava, s tim da, napominje Šeparović, kamate iznose barem još toliko. Najveći među njima su Ministarstvo financija s 19 milijuna kuna i splitski "Vodovod i kanalizacija" s 13 milijuna kuna.

No, unatoč tomu, 167 bivših zaposlenika ima realne izglede konačno ostvariti svoja potraživanja. Prvi viši isplatni red, s ukupnom tražbinom od 73,6 milijuna kuna, čine, naime, uglavnom neto plaće radnika s doprinosima. Ako prodaja bude uspješna, namirio bi se i veći dio tražbina drugoga višeg isplatnog reda, koje ukupno iznose 41,5 milijuna kuna.

Prilika za proširenje splitskoga groblja

U Kaštelima je na prodaju još pet čestica zemlje koje se, međutim, prodaju pojedinačno, namjena im je poljoprivredna proizvodnja, a smještene su između Zračne luke i Jadranske magistrale. Različite su površine i procijenjene vrijednosti koja se kreće od 441.314 kuna do 1,29 milijuna kuna.

Pet parcela pojedinačno se prodaje i na splitskom predjelu Brnik, smještenih na potezu od Lovrinca do "City Centera one". Veći dio tog zemljišta nalazi se u zoni namijenjenoj proširenju gradskoga groblja pa bi bilo realno očekivati da se kao kupac pojavi Grad Split. I ove su čestice različitih površina i cijena, a ukupna procijenjena vrijednost im je 4,71 milijun kuna.

Brojke

73,6 milijuna kuna

iznose ukupna radnička potraživanja, uglavnom su to njihove neto plaće s doprinosima

131,9 milijuna kuna

ili 75 posto procijenjene vrijednosti iznosit će početna cijena pogona Resnik i Kaštela

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 23:21