StoryEditorOCM
Dalmacijapobuna

Poljička republika: sedam sela traži odcjepljenje od Omiša

Piše PSD.
24. siječnja 2014. - 15:26
Ne bismo željeli da nas se svrstava u rang kriminalaca i parazita koji žive na tuđi račun. Nitko od nas nije protiv plaćanja komunalne naknade, ali za takvo što potrebno je osigurati barem minimalne uvjete dostojne čovjeka.

Međutim, mi nemamo ni pristojnu cestovnu povezanost, dok su vodoopskrba i redoviti odvoz smeća priča za sebe - izjavio je to vijećnik u omiškom Gradskom vijeću Ante Medić na sastanku predstavnika sedam mjesnih odbora gornjopoljičkih sela, područja na kojemu je prijavljeno više od 5000 stanovnika, sa samo jednom točkom dnevnog reda: plaćati ili ne plaćati komunalnu naknadu Gradu Omišu kojemu pripadaju.

Valja napomenuti kako je većina predstavnika poljičkih sela iz HDZ-ovih redova, dok je nova omiška gradska vlast u rukama Nezavisne liste Ivana Kovačića. Za vrijeme bivšeg HDZ-ova gradonačelnika Ivana Škaričića mještani zagorskog dijela Omiša nisu plaćali komunalnu naknadu, a sada ju je nova vlast uvela.

I onako goruću temu dodatno je zagrijao prijedlog dopredsjednika MO Srijane Zvonka Pavića koji poziva na odvajanje Poljica od grada Omiša i osnivanje vlastite općine.

Za poljičkim stolom

- Pozivam s ovog sastanka sve žitelje drevne Poljičke republike na zajednički skup na kojemu ćemo onako kako su to radili naši stari, za poljičkim stolom, konsenzusom donijeti odluku o raspisivanju referenduma i odvajanju od onih kojima smo posljednja rupa na sviralu i kojima smo služili samo da bi dobili status grada. Nismo mi nepoželjna udavača, već nosimo bogatu dotu, ali to neki nisu znali cijeniti - poručio je Pavić.

On, kao i svi sudionici sastanka, smatraju to normalnim slijedom. Drže da ih se iz Grada namjerno šikanira.

- Najprije su nas optužili da urušavamo gradsku blagajnu zbog pretjerane potrošnje vode u sušnom razdoblju kada grad osigurava pitku vodu za žedne žitelje gornjopoljičkih sela, a sada nas se krivi što ta ista blagajna nije onakva kakvu bi željeli. Plaćati komunalnu naknadu u Gornjim Poljicima, tvrde sudionici sastanka, jednako je kao da omiški gradonačelnik plaća pretplatu za tramvaj.

Jednostavno zaključuju: ne žele plaćati jaram za nešto što ne konzumiraju.

Više od svega Damira Kačunića iz Putišića smetaju populistički potezi novoga gradonačelnika, posebno oni vezani uz prodaju službenog automobila.

- Prodati auto. O.K.! Uložiti ga u gradnju dječjeg vrtića, nema problema. Ali gdje graditi taj vrtić, to nikako ne stoji. Nemam ništa protiv Kučićana, i njima je potreban vrtić, ali ne mogu se oteti dojmu da novi gradonačelnik gradi samo tamo gdje je dobio izbore.

Tko smo mi, građani drugog, da ne kažem trećeg reda, koje bi trebalo strpati u neki geto i davati im mrvice. Nema dugo od toga kada je jedan od visoko pozicioniranih namještenika gradske uprave javno izjavio kako bi najbolje bilo šačicu Gornjopoljičana preseliti u Omiš, jer to bi bilo jeftinije nego toj istoj šačici graditi milijunski vodoopskrbni sustav - ogorčeno će Damir Kačunić.

Autobusna linija

S njim se slaže i Stipe Dagelić iz Donjeg Doca, vidljivo revoltiran razvojem događaja.

Njega najviše smeta tobožnja najava u reduciranju javne rasvjete zbog enormne potrošnje. Redukcija bi se obavljala tako da bi se gasilo svako drugo rasvjetno tijelo, iako svijetli tek svako treće.

- Bojim se još i za ovu autobusnu liniju, jer ako netko u Omišu onako odoka odluči istu ugasiti zbog nerentabilnosti, nama nema druge nego tražiti pravdu pred Banskim dvorima, tražiti je tamo gdje je odavno već nema, jer da je ima, ne bi na sva zvona pozivali mlade obitelji na pradjedovska ognjišta, a istovremeno držati figu iza leđa - tvrdi Dagelić.

Kao predstavnik MO Rošca, a ujedno i županijski vijećnik, Petar Kaćunko pozvao je omiškoga gradonačelnika da obiđe Gornja Poljica kako bi se upoznao s katastrofalnim stanjem u zamosorskim selima. I on je protiv plaćanja naknade sve dok se za to ne stvore uvjeti.

- Mi nemamo kamo. Tu smo gdje smo. Istina je da su nas planski uskraćivali za uvjete dostojne čovjeka. Naše su djeca također prisiljena živjeti na ovom tvrdom kamenu. Stoga pozivam sve one koji mogu i žele pomoći, mi smo kao vrapci, dajte nam mrvice - zaključio je Kaćunko.

Tekst i foto: Mladen Nejašmić

Kovačić: Rade protiv sebe

Prvi put čujem za skup o kojem govorite, tako da ne mogu komentirati o čemu se tamo govorilo, no mogu reći da je komunalna naknada zakonska obveza, te da mi kao Grad moramo slati račune svim kućanstvima. Ako to ne budemo činili, možemo kazneno odgovarati.

Novac prikupljen na taj način služi za održavanje javne rasvjete i nerazvrstanih cesta, a oni koji račune ne žele plaćati, samo će sebi činiti medvjeđu uslugu, jer će se ta sredstva ionako vraćati u naselja koja ga plaćaju - kaže omiški gradonačelnik Ivan Kovačić.

V. V.

Naglasci sa skupa

- Plaćati komunalnu naknadu u Gornjim Poljicima jednako je kao da omiški gradonačelnik plaća pretplatu za tramvaj

- Gradonačelnik prodaje auto, ali taj novac onda ulaže samo tamo gdje je dobio izbore

- Najavili su reduciranje javne rasvjete zbog enormne potrošnje, i to tako da bi se gasilo svako drugo rasvjetno tijelo, iako u Poljicima svijetli tek svako treće
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 10:33