StoryEditorOCM
Dalmacijajoš dvije uspješne akcije

Podstrana: HGSS izvukao ozlijeđenog Talijana iz stijene; Iz Male Paklenice spašeni brat i sestra iz SAD-a

Piše PSD.
15. srpnja 2014. - 00:32
Večeras u 19.20 sati posredstvom Centra 112 na dežurni mobitel HGSS Stanice Split stigla je dojava o nesreći na planini Perun, predio Pišćenica iznad Podstrane.

Grupa taijanskih turista planinarila je po grebenu, no prilikom odpenjavanja, odnosno silaska niz stijenu, dvadesetogodišnjem talijanskom turistu ispod noge se odlomio komad stijene te je pao i zadobio višestruke i teške ozljede noge.

Na teren je upućeno 20 gorskih spašavatelja iz Splita koji su nakon lociranja mjesta nesreće, dopenjali do ozlijeđenog, u stijeni, gdje mu je liječnica HGSS-a zbrinula ozljede.

Nakon što mu je stanje stabilizirano, uslijedio vertikalni transport niz stijenu, a zatim po vrlo nepristupačnom terenu do Gornje Podstrane, gdje ga je preuzela ekipa hitne medicinske pomoći.

I ovog puta do nesreće je došlo zbog skretanja sa staze. Radi se o noćnom stijenskom spašavanju koje je uzavršilo u 22.15 sati.

Iz Male Paklenice spašeni brat i sestra iz SAD-a

Oko 17 sati dežurnoj ekipi Stanice Zadar, u kanjon Velike Paklenice stigao je poziv u pomoć zabrinutih roditelja čiji su 17-godišnja kćer i 19-godišnji sin uslijed nabujalog potoka ostali zarobljeni u kanjonu Male Paklenice.

Brat i sestra, inače američki državljani tijekom prijepodneva su se uputili u kanjon Male Paklenice, a kako se nisu na vrijeme vratili do recepcije gdje su ih čekali roditelji, pozvana je pomoć. Tijekom šetnje, njih dvoje u jednom trenutku ulovila je jaka kiša zbog koje je nabujao potok te onemogućio njihov povratak.

Spašavatelji su se odmah uputili prema mjestu gdje su se nalazili brati i sestra, na dijelu gdje staza prvi put prelazi preko potoka. Kćer su u međuvrmenu roditelji uz pomoć turista uspjeli prebaciti na sigurno, a gorski spašavatelji su uspjeli uz pomoć užeta, na sigurni dio prebaciti i mladića. Akcija je završila u 18.30 sati.

U ovo vrijeme, kada su česte jake kiše te kada nije iznimka ni jaka bura, svakako valja provjeriti vremensku prognozu prilikom odlaska na izlet u planinu te se opremiti adekvatnom odjećom i obućom.

HGSS
Foto: Ilustracija CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 11:52