StoryEditorOCM
Dalmacijainvesticije

Plinsko ulaganje ‘teško’ 380 milijuna eura

Piše PSD.
26. prosinca 2012. - 09:51
Nakon završetka javne rasprave o predloženim izmjenama i dopunama Prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije kroz narednih mjesec-dva na njih će nadležna ministarstva i drugi ovlašteni davati suglasnosti, a onda će taj prostorno-planski dokument od kojega se puno očekuje pred županijsku Skupštinu, na usvajanje.

Uza sve druge sadržaje, preloženim izmjenama Prostornog plana SDŽ definirani su i novi elektroenergetski sadržaji poput brojnih vjetro-parkova i solarnih polja. Perjanica u planiranoj elektroenergetici je plinska termoelektrana na Peruči i reverzibilna hidroelektrana na Biteliću, oko kilometar uzvodno od brane Peruča, s pripadajućom akumulacijom na Vrdovu.

U općoj oskudici investicija u Hrvatskoj na izgradnju kombikogeneracijskog plinskog bloka na Peruči snage 425 megavata i RHE na Biteliću od 555 megavata u režimu proizvodnje, odnosno 540 megavata u režimu rada crpki, gleda se s velikim optimizmom koji ima pokriće jer je riječ o objektima za čiju izgradnju su, kažu nam najupućeniji u ovaj projekt, zainteresirani brojni investitori iz inozemstva.

Dva važna elementa

U suradnji s općinom Hrvace “Investicijski program za izgradnju kombigeneracijskog plinskog bloka 425 megavata Peruča” izgradila je zagrebačka tvrtka CMC iza koje stoje vodeći hrvatski elektroenergetičari. Vrijednost ulaganja u plinsku termoelektranu procjenjuje se na oko 380 milijuna eura.

Osim definiranih lokacija na Peruči za plinsku TE, i Biteliću za reverzibilnu HE izmjenama županijskog prostornog plana, određene su trase dalekovoda Peruča – Konjsko i plinovoda Peruča – Dugopolje.

Izrađeno je tehničko-tehnološko rješenje same plinske TE i njenog spoja na postojeći elektroenergetski sustav, napravljen je investicijski program, pribavljene ponude za izradu projektne dokumentacije s definiranim rokovima, specificirana je oprema za koju su od proizvođača dobivene ponude za isporuku i montažu sve do puštanja u pogon, a prema dinamičkom planu koji ponajprije ovisi o vremenu usvajanja županijskog Prostornog plana pripremni radovi na lokaciji neposredno uz branu Peruča na desnom zaobalju počeli bi polovicom 2013. godine, elektrana bi prve kilovat-sate iz problne proizvodnje elektroenergetskoj mreži dala 2015. godine, a u redovnu proizvodnju krenula bi godinu kasnije.

Izgradnja reverzibilne HE motivirana je iz dvaju važnih elemenata. Prvi je zaštita vrijednosti proizvodnje električne energije iz plinske TE u vrijeme kada se drugi potrošači isključe s mreže. Tada se viškom električne energije iz plinske TE reverzibilna HE pokreće u režimu crpki koje vodu iz jezera Peruča s nadmorske visine od 360 metara dižu u akumulaciju na Vrdovu na nadmorskoj visini od 950 metara.

Akumulacija na Vrdovu imala bi zapreminu oko 20 milijuna metara kubičnih vode. Upravo ta visinska razulika od 600 metara, koja osigurava obaranje vode na turbine RHE od nevjerojatnih 60 atmosfera, drugi je motivacijski element izgradnje te RHE.

TONI PAŠTAR
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 13:13