StoryEditorOCM
Dalmacijazdravstveni djelatnici s područja imotske krajine traže potporu

Pismo ministru: Rodilište je prazno, otvorimo stacionar!

Piše PSD.
29. listopada 2012. - 15:25
Tridesetak zdravstvenih djelatnika s područja Imotske krajine te predstavnici nevladinih udruga i patronažne sestre potpisali su peticiju u kojoj traže da se na bilo koji način podupre ideja za osnivanje općeg i palijativnog stacionara u prostorima Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije - Ispostava Imotski.

Peticija je upućena na adresu Ministarstva zdravlja i ministra dr. Rajka Ostojića. - Gradu Imotskom gravitira 25-30 tisuća stanovnika. Imotski je udaljen nešto više od 90 kilometara od prve bolnice u Splitu, znademo kakva nam je prometna infrastruktura do Splita, izuzimajući jednim dijelom autocestu, lokalni prijevoz je loše ili nikako organiziran s udaljenijim selima Imotske krajine, međugradski prijevoz je vrlo upitan. Sve to upućuje da smo silno zabrinuti za položaj zdravstvene zaštite našega stanovništva.

Činjenica diskriminacije stanovništva Imotske krajine očituje se u nepostojanju općeg stacionara. Gotovo svi slični krajevi u Hrvatskoj imaju barem stacionar ili čak bolnicu. Najbolji primjeri su Umag, Pazin, Labin, Lošinj, Senj, Otočac, nama bliski Sinj, pa Hvar, Makarska, Korčula. A gdje je tu Imotski, s ovolikim brojem stanovnika i dislokacijom od bolnice 100 kilometara - riječi su dr. Petra Strinića, koji je i počeo cijelu akciju potpisivanja peticije.

Prostori spremni

- Kako i komu nakon bolničkog zbrinjavanja ostaviti, na primjer, staricu sa slomljenim kukom, a koja inače živi sama? Gdje liječiti sve one koji zauzimaju bolničke krevete, a mogli bi se liječiti kod kuće, samo da imaju nekoga tko će im pružiti cjelodnevnu pažnju i njegu? Gdje olakšati život neizlječivim bolesnicima ako nemaju nekoga tko im može pružiti pomoć? Te, konačno, pomoć je potrebna i onima koji ne žive sami, ako im članovi obitelji ne mogu pomoći. Situacija u Imotskoj krajini po tom pitanju je krajnje zabrinjavajuća, a moram kazati i ponekad ponižavajuća za dostojanstvo našega čovjeka. Stoga moji kolege i ja, ali i svi oni koji su potpisali peticiju, tražimo otvaranje stacionara u Imotskom. Prostore imamo gotove, gdje je prije bilo rodilište. Treba ih samo opremiti i zaposliti određen broj kadrova i Imotski i Imotska krajina mnogo bi dobili - eksplicitan je dr. Strinić.

Činjenica je, a to su nam potvrdili i mnogi supotpisnici peticije, da bi se otvaranjem stacionara uštedjela značajna sredstva iz državnog proračuna i HZZO-a jer je liječenje u ovakvim stacionarima jeftinije. Isplatilo bi se to i ovdašnjem stanovništvu, jer ne bi plaćali skupe putne troškove, kako sebi, tako i rodbini koja ih prati u bolnicu.

Svakako, stacionar općega tipa, za kratkotrajno ili produženo liječenje, te svakako i za palijativnu skrb, pod hitno je potreban Imotskom, slažu se svi. Isto tako, potpisnici podsjećaju ministra dr. Ostojića na njegovu izjavu koju je dao od prije nekoliko mjeseci u Imotskom, prigodom otvaranja nove hemodijalize, kako bi Imotskom bio primjerniji stacionar od rodilišta.

Stoga ga i pozivaju da ponovno dođe, baš prigodom otvaranja stacionara, jer je bitno da baš ministar što prije donese pozitivnu odluku o tome.

BRACO ĆOSIĆ

Ministar: Razmotrit ćemo zahtjev

Prijedlog za osnivanje stacionara u Ispostavi Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije u Imotskom razmatrat će se prilikom izrade nove mreže javne zdravstvene službe. Do sredine 2013. godine bit će donesen master-plan bolnica u okviru kojega će se razmotriti i postelje u stacionarima domova zdravlja. Prema Mreži javne zdravstvene službe nisu predviđene postelje za opći stacionar DZ SDŽ na lokaciji Ispostave Imotski. Bilo je predviđeno 6 postelja za rodilište, ali zbog neispunjavanja uvjeta, inspekcija je zatvorila rodilište.

Mrežu koju donosi ministar, uz prethodno pribavljeno mišljenje HZZO-a, HZJZ-a, nadležnih komora, predlažu i predstavnička tijela jedinica regionalne samouprave, te je Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb dostavio zaključak Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županija u kojem se predlaže uvrštavanje u Mrežu 20 postelja za opći stacionar u Ispostavi Imotski, stoji u odgovoru ministra Rajka Ostojića.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. srpanj 2024 05:00