stdClass Object ( [id] => 1312265 [title] => Ovo je štorija o farabutu Ivi Roiću, glumcu amateru, piscu i torcidašu: ‘Novinu čitan od Hajduka i šoneti pa dalje‘ [alias] => ovo-je-storija-o-farabutu-ivi-roicu-glumcu-amateru-piscu-i-torcidasu-novinu-citan-od-hajduka-i-soneti-pa-dalje [catid] => 250 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Na Braču je dovoljno reći Ive trafikant i svi će znati o komu je riječ. E, sad, to da je friški penšjunat Ivo Roić proveo jedan dio svog, kako se to kaže - bogatog radnog vijeka, radeći kao prodavač u kiosku Tiska u Supetru, i da se kao takav barem jednom susreo sa svim Bračanima tešta - tešta, govori nam da ovaj Splićanin o’ kolina poznaje škoj i njegove ljude kao svoj džep.

– Ja san ti na Brač “domazet”. Doša ovod na Novu godinu i zajubija se. A kad san se “uda”, svoju san Balkansku zamini Supetron – reći će širokog osmijeha Ive, kojeg je najranije ujutro njegova “braška” potjerala u masline da se u mirovini ne zapusti.

Ispada da je povijest s Roićevima potvrdila vezu između otoka i obale. Plemeniti su se i imućni nekoć davno s Hvara odselili u Split. Imali su dobru jematvu pa pokupovali terene i kuće preko mora, postali uglednom spli’skom famejom. Na jednog se Roića tako čuva uspomena u crkvi Gospe o’ Pojišana, a baš on je, pripovijeda sjetno Ive, jamčio čuvenom Antoniju Bajamontiju bjanko mjenicama za velike poteštatove građevinske pothvate u pretvaranju Splita iz malog u veliki grad. I kad je nesretni Antonio neslavno propao, a narodnjaci prokazali njegovo suspektno rukovođenje gradskih financija da bi se dokopali vlasti, s njim je zajedno, doslovno preko noći, bankrotirao i jamac Roić.

---

image

Robert Barilla, autor čuvene “bračke biblije”

Paun Paunović/Cropix
---

U dnu oltara svetog Nikole u crkvi na Pojišanu počivaju kosti Ivinog pradjede, velikog donatora te stare splitske crkve. A kako je u šoldima sve, umjesto da su bogati vinari Roići zapasali po’ Splita, nakon bankrota u koje ih je povukao najpoznatiji gradonačelnik, unatoč silnim posjedima koji su se protezali od Pojišana do mora, a koje su izgubili radi kurbe politike, njihove potomke dopala je Balkanska. A Ivu i – “Slobodna”.

Voooolare

– Prvo san konobarija u “Džaje” u njegovo najboje vrime, dok je Bog hoda po zemji. Onda san se zaposlija u “Slobodnu”, pa san razvozija novine po otoku. U jednom momentu bi san odgovoran za sve trafike na Brač. Moj čovik, koja su to vrimena bila! U sezoni, vikendon, kad se turizam zalaufa, inkas je bija i po sto ijad marak – na tom će mjestu uzdahnuti, jer onda je počeo “kutleraj”, a kiosci Slobodne Dalmacije, nakon duge sudske trakavice, po odluci novog vlasnika prodani su Tisku.

– Bilo je poć ća ili radit na trafiku. A kako ja ne mogu bez Novine, nisan se puno mislija – iskreno će Ive Roić, diler slova, kako ga je prozvao njegov prijatelj i nakladnik Robert Barilla, aludirajući na to da je dugo bio odgovoran da u baš svako bračko mjesto, i do zadnje kuće u selu, stigne “Slobodna”, grmilo - sijevalo.

A kad si toliko vezan uz Novinu, olovo ti uđe u krv. Zaklada Otok Brač - negdje između mora i zvijezda, izdavač je vrckastog libra “Štorije jednega farabuta” našeg sugovornika. Eto, zato smo vam mi po zvizdanu pristali na škoj, i zato nam se ne da nazad, a posao zove.

---

image

Supetar

Tom Dubravec/Cropix
---

Barilla, autor čuvene “bračke biblije” o kojoj se godinama govori i piše kao o monografiji kojoj zbog svoje studioznosti, pristupa arhivskoj građi i obima vjerojatno nema ravne u svijetu (!), prepoznao je multitalentiranog Ivu i zakleo se da će ga natjerati da sve batude kojima razveseljava domaće i furešte spremi između korica.

– To je čovjek koji kupcima recitira Matoša i pjeva najljepše talijanske arije, a koji je toliko zaljubljen u bilu boju da Božić čestita: “Hajduk živi vječno – vama i svim vašima”, ili ih zabavlja citatima iz Velog i Malog mista i naših drugih klasika. Ive je istinska bračka legenda. Duša otoka – naizust će Barilla, dok muzikalni Roić pjevuši “Volaaaare, oooo, cantare, ooooo”, a mene vuče “terca” jer Ivo stvarno jema uvo.

Šjor Roić je na desetak jezika komunicira s gostima. A otkad je uvidio da se kod njegovog susjeda slastičara ujutro čeka duuugi red za kavu, naučio je ono što mu treba naručivati na albanskom. Ugostitelj, oduševljen činjenicom da mu se konačno jedan sumještanin obraća na materinjem jeziku, stavio je molog Ivu trafikanta, velikog zafrkanta – na listu prioriteta.

A i kad se “niko zlo dogodi”, Ive se drži one – “moglo je i svršit gore”. Zato i dalje nastavlja sa zafrkancijon. Sve mu je, kaže, u valceru. Dok dur – dur.

---

image

Ivo je izdao knjigu pod nazivom ‘Štorije jednega farabuta‘

Paun Paunović/Cropix
---

– Svršija san na operaciju u Zagreb. I sad, ležin ti ja na oni stol, a nije ti ugodno, znaš; kad sestra mi vidila tetoviran grb Hajduka, pa zove jednega likara i kaže: “Doktore, dođite, ovo je neki vaš”. Na to će anesteziologinja: “Znate kaj, gospon, meni vam Hajduk i nije baš pri srcu, pa sad vi razmislite kak se budete zbudili, ne?” Govorin ja ovome likaru hajdukovcu, Bobanu, vi samo viknite da je Livaja da gol, i ne triba meni nikakav anesteziolog – zajebant je Ive, koji im je tada, prije nego će utonuti u san, odao još jednu veliku životnu tajnu: “Zdrav čovik ima stotinu želja, a bolestan samo jednu – da Hajduk bude prvak”.

Zato se vratimo na sam početak. Godina je 1911. U televizijskom “Velom mistu” student Duje razgovara s kolegom Karelom o osnivanju splis’kog fužbalskog kluba. Ne treba vam Google, ni YouTube. Ive Roić, glumac amater, sve to ima u motu i možđanima.

Koliko puta je ovu scenu reprizirao po Braču, još će morati platiti tantijeme nasljednicima Smojinih autorskih prava. Uglavnom, Dalmatinac Duje je, sjećate se sigurno toga, rekao Čehu Karelu da će Splićani tako dobro naučiti igrati balun da će doći u Prag i pobijediti ih.

---

image

Ivo Roić, svestrani umjetnik iz Supetra na otoku Braču

Paun Paunović/Cropix
---

Na to mu je Karel odgovorio, pamti naš farabut, glumac, pisac, prodavač poliglot - čovik koji za sve jema mot: “Vy Dalmatinci jste úplně blázni. Česká Sparta a Slavia, najboljši moštva na světě.”

A Duje će: “A naš Hajduk bude nejlepší na světě a v okolí, jesi razumija lipi moj Karel? Najboji na svitu i okolici!”

– I vidiš, tu ti se ja svaki put kad to gledan naježin ka da je prvi put – protrne uvijek i iznova na ovu scenu duševni Ive, kao da je osobno prepotentnom Karelu očitao lekciju.

Hajduk i šonete

Ivo Roić, srce amaterskog kazališta “Bracera”, dugo sa svojim kompanjonima obilazi svět a okolí s predstavama Goldonija, Smoje, Brešana…, a profesionalci poput profesora na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, našeg čuvenog glumca Dragana Despota, odaju im priznanje. Kažu, neka od njihovih uprizorenja bolja su, prirodnija i zabavnija, nego kad ih igraju oni kojima je gluma kruh svagdašnji, jer se ćuti mor i sol. Duh Dalmacije.

I danas je Ivi žao što je zbog odlaska u vojsku propustio šansu statirati u “Velom mistu”, a upravo je zbog proznih i novinskih Šunjinih bravura, istinski zavolio teatar i film. Da krv nije voda govori i to da mu je brat profesionalni glumac.

Zato je Ivu život namjerio na otok koji je Smoje najviše volio. I na kojem je provodio sparna dalmatinska ljeta, kucajući svoja remek-djela na makinjeti u supetarskom hotelskom bungalovu. Veliki Marinko u bungalovu, a mali - u trafici. Da nije “Slobodne”, ne bi ni libra bilo.

– Otkad za se znan, upijan svako slovo. A kako se Novina čita? Od Hajduka i šoneti, pa dalje. Sport i osmrtnice dođu ka obavezno štivo. Zapravo, guta san sve osim ljubavnih romana. To mi stvarno nije išlo. Zanimaju me i povijesno-dokumentarne teme. Zato bi se baš zalipi - Ive će, koji nikad nije prežalio što je naša novinska kuća prodala trgovačku mrežu, a koja joj je, ako su joj autori srce, bila financijski krvotok koji ju je pogonio.

---

image

Roić: ‘Jedno san vrime bi odgovoran za svaki navijački pokret s Brača u Split na utakmicu‘

Nikola Vilić/Cropix
---

– Brač ti je Hajduk i “Slobodna”. Torcida! A to je još jedna od mojih infišacija, ma šta infišacija, to je bolest. Ja san bolestan za Torcidon i Hajdukon. A vidiš u koju san maju doša? – natopio je znojem korpulentni Ive na plus trideset sveti nogometni dres.

– Jedno san vrime bi odgovoran za svaki navijački pokret s Brača u Split na utakmicu. Devedeset i četvrte smo na Brač osnovali Torcidu. Znaš kako je, ja bi zva Rijeku, dogovori bi posebnu brodsku liniju za navijače, i onda ako bude pizdarija, a jedanput je bilo, sve po meni. Srićon, i kad se dogodila ta manja šteta, ja san kasnije prikupi pare među članovima Torcide Brač i pokrija troškove popravka. Kasnije su u mene u “Jadroliniji” stekli toliko povjerenje da bi me, kad bi bila utakmica, na kuću zvali triba li nan trajekt. Sad me vataju godine pa san tu brigu prini na mlađe, ma isto obećajen da će kad Hajduk bude prvak, na vrj trafike svirat živa muzika!

– Živa muzika?

– E, bogati. Popnu se lipo gori, i cipaj – pokazuje Ive gdje će se na kiosku, točno vis-a-vis trajektnog pristaništa, okupiti glazbenici u čast Hajduka, a kad se rampa spusti, a (malo)nogometni bog Marko Livaja izađe s podignutim peharom iznad glave, Brač će eruptirati. Bit će to delirij za pamćenje; kaže pisac, a mašta čini svašta.

Rodilo se dite puka

Tako je otprilike došlo i do Ivine prve, ali ne i posljednje knjige. Po modelu termoakumulacijske pećice, prvo se nadahnjivao različitim autorima i stilovima s pulta kioska na rivi čiji je postao stalni i teško zamjenjivi inventar, a onda je kreativni Vezuv eruptirao. Na spli’skom govoru koji je “nadgledala” prof.dr.sc. Dunja Jutronić, rodilo se dite puka iz jubavi i dišpeta.

– Ali osim nas par, niko još za njega ne zna – smješka se Robi Barilla, stari marketinški mag, koji kaže da mu je trgovac Ive pre(o)dao prvoklasnu robu, koja će postati dio svake otočne biblioteke.

“Štorije jednega farabuta” šire smij, jubav i veseje u koncentričnim krugovima.

Ive Roić dođe nešto kao repetitor dobrih vibracija koje s Vidove gore plove eterom preko Mosora i Biokova dalje u svijet. No, Barilla je taj inženjer duha koji je spomenuti odašiljač instalirao na otoku preko puta Splitu. I koji s njim vrlo odgovorno upravlja.

– Ja san mu se povjerija šta radin, a on me vidi za koji dan, i kaže: “Piši, Mate, piši”. I “Mate” je propisa i napisa – drago je Ivi što je poslušao nakladnika, koji je, osjetivši njegovo (navijačko) bilo, na prve stranice razvukao fantastičnu slavljeničku sliku Livaje i suboraca mu s Poljuda, koja najavljuje velike dane.

---

image

Supetar

Božidar Vukičević/Cropix
---

– Ive je to mislio nešto usitno, skromno, pričice, iskrice, anegdotice, tante-mante, ali iskusno je oko odmah prepoznalo potencijal – hvali ga nakladnik Barilla, koji očito ima bestseller. Inšoma, kad se Ive i njegove kolege po hobiju pojave na pozornici, lokalno kino je dupke puno, a još ih toliko stoji ispred. Isto je i kad krenu na turneje, a to ih čeka ujesen kad se isprazni turistička košnica. Nema sumnje da će se zato i za libar otimati. I dokazati da Bračani ipak, tu i tamo, otvore takujin.

Ajmo još malo o jeziku roda moga. On u Ivinoj knjizi, baš kao i Ive kupcima - pjeva/piva. Od prve do zadnje stranice čuju se snene melodije Mediterana. Bude li se knjiga distribuirala i u slušnom obliku, a ne sumnjam, poznajući Barillinu inventivnost da će i biti tako; slatku, smišnu, dragu čakavicu, pratit će strune mandoline i gitare.

– U moju kuću su stari govorili taljanski. To je neka ostavština davnih vrimena. Atavizam. Onda je ono naše “ča”, zaminilo “šta”, a kad bi se otac trevija s kojin starin Splićaninon, ja bi se u uvo pritvorija. Oni bi tako među sobon lipo govorili pravi spli’ski, duperali svoje beside, da je to bilo milina slušat. Tu melodiju se još može osjetit jedino u nastupima Zdravka Reića – napominje Ive.

Made in Brach

I Barillu, Bračanina po majci, golica ova tema.

– Poznato je da se na Braču, ovisno o tome tko se odakle doselio, svatko služi svojim govorom: pa imamo i “ca”, i “šta”, “što”, i naravno - “ča”, ali u zadnje vrijeme, i to je jako zanimljivo, to “ča” je evoluiralo u “če”, i sve se više koristi. To je krenulo iz Postira i među mladima se širi otokom. Znači, umjesto onoga - šta je?; kaže se jednostavno: “Če?” Ka’ ono, šta je, šta ima? – objašnjava Barilla.

– A ima na Braču sto zafrkancija na tu temu. Recimo, čovik je iz Milne, a žena iz Postir. I ona njemu govori: “Ča je?” A on njoj - “A ca ce?” U prijevodu: šta je - a šta, šta je?! A kad san se tek prvi put susreja s govoron iz Pražnica, to je bila ludnica. Mislija san da je ženska iz Slovenije – sad se već svi grohotom smijemo kako multitalentirani Ive imitira Pražničane: “Moli, ol si ti poludi? Jo son iz Praaažnic!”.

– Kad ljeti policiji dođe ispomoć s kontinenta, oni jedva čekaju došljaka poaslati u Pražnice. Nema teorije da on tamo napravi suvisli izvještaj jer ih jednostavno ništa ne razumije – sad se veseli Barilla kako njegove Zagrepčane znaju dobro nasanjkati posred Jadrana.

---

image

Na Braču je dovoljno reći Ive trafikant i svi će znati o komu je riječ

Paun Paunović/Cropix
---

– Rekli bi ti u Komizu: Po je bot iza vrot. Šta san reka? An? - zagonetan je Ive: “Pao je čekić iza vrata.”

A na koju je prvu u nizu štorija palo Roićevo – pero?

– Počeja san od svoje kuće, od Balkanske i osandesetih, pa san pripliva na Brač i uronija u zajebanciju. I odma san se na početku ogradija da san sve izventa da se kogod ne bi uvridi – napomenut će. Uto se na obzoru, poput fatamorgane, pojavio renomirani fotograf Pero Dragičević. Omiljeni Barillin fotomodel gracilne, vitke figure, duge sijede kose i brade, koji je ovih dana na društvenim mrežama stekao nevjerojatnu popularnost, pridružio nam se štekatu, na kapučinu i makjatu, i odmah je krenula zajebancija koju će nakladničko-autorski dvojac: Barilla - Roić, nesumnjivo iskoristiti u drugom izdanju Ivinog libra.

Što, šta, ča, ca, nego reći: gospodo, boduli - na trafike. Jemate libar. I to kakav! Za pišat gaće! Oriđiđi. Made in Brach.             

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => diler slova [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => diler slova 2 0 13223 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-04 11:56:40 [created_by] => 3206 [created_by_alias] => Saša Ljubičić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-07 07:30:26 [modified_by] => 3206 [publish_up] => 2023-08-07 07:30:26 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 250 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [page_title] => Otoci [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ovo je štorija o farabutu Ivi Roiću, glumcu amateru, piscu i torcidašu: 'Novinu čitan od Hajduka i šoneti pa dalje' [metakey] => ivo roić, slobodna dalmacija, Torcida, Supetar, Brač, HAJDUK [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/04\/25375780.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/04\/25375783.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/04\/25375775.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/04\/25375770.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/04\/25375772.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/04\/23488474.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/04\/22601236.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/04\/25296240.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/04\/25105049.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/04\/23518058.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ivo Roi\u0107, svestrani umjetnik iz Supetra na otoku Bra\u010du<\/p>","

Na Bra\u010du je dovoljno re\u0107i Ive trafikant i svi \u0107e znati o komu je rije\u010d<\/p>","

Ivo je izdao knjigu pod nazivom \u2018\u0160torije jednega farabuta\u2018<\/p>","","

Ivo Roi\u0107<\/p>","

Supetar<\/p>","

Robert Barilla, autor \u010duvene \u201cbra\u010dke biblije\u201d<\/p>","

Ivo Roi\u0107: \u2018Bra\u010d ti je Hajduk i \u201cSlobodna\u201d. Torcida!\u2018<\/p>","

Roi\u0107: \u2018Jedno san vrime bi odgovoran za svaki navija\u010dki pokret s Bra\u010da u Split na utakmicu\u2018<\/p>","

Supetar<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1377","hd_25375780_1920.jpg":"1920x1080","k_25375780_1280.jpg":"1280x1280","k_25375780_1024.jpg":"1024x1024","k_25375780_640.jpg":"640x640","k_25375780_480.jpg":"480x480","k_25375780_340.jpg":"340x340","k_25375780_220.jpg":"220x220","o_25375780_1280.jpg":"1280x918","o_25375780_1024.jpg":"1024x734","o_25375780_640.jpg":"640x459","o_25375780_480.jpg":"480x344","o_25375780_340.jpg":"340x243","o_25375780_220.jpg":"220x157","h_25375780_1280.jpg":"1280x854","h_25375780_1024.jpg":"1024x683","h_25375780_640.jpg":"640x427","h_25375780_480.jpg":"480x320","h_25375780_340.jpg":"340x227","h_25375780_220.jpg":"220x147","pp_25375780_1280.jpg":"1280x1628","pp_25375780_1024.jpg":"1024x1303","pp_25375780_640.jpg":"640x814","pp_25375780_480.jpg":"480x611","pp_25375780_340.jpg":"340x432","pp_25375780_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1325","hd_25375783_1920.jpg":"1920x1080","k_25375783_1280.jpg":"1280x1280","k_25375783_1024.jpg":"1024x1024","k_25375783_640.jpg":"640x640","k_25375783_480.jpg":"480x480","k_25375783_340.jpg":"340x340","k_25375783_220.jpg":"220x220","o_25375783_1280.jpg":"1280x883","o_25375783_1024.jpg":"1024x706","o_25375783_640.jpg":"640x441","o_25375783_480.jpg":"480x331","o_25375783_340.jpg":"340x234","o_25375783_220.jpg":"220x151","h_25375783_1280.jpg":"1280x854","h_25375783_1024.jpg":"1024x683","h_25375783_640.jpg":"640x427","h_25375783_480.jpg":"480x320","h_25375783_340.jpg":"340x227","h_25375783_220.jpg":"220x147","pp_25375783_1280.jpg":"1280x1628","pp_25375783_1024.jpg":"1024x1303","pp_25375783_640.jpg":"640x814","pp_25375783_480.jpg":"480x611","pp_25375783_340.jpg":"340x432","pp_25375783_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1296","hd_25375775_1920.jpg":"1920x1080","k_25375775_1280.jpg":"1280x1280","k_25375775_1024.jpg":"1024x1024","k_25375775_640.jpg":"640x640","k_25375775_480.jpg":"480x480","k_25375775_340.jpg":"340x340","k_25375775_220.jpg":"220x220","o_25375775_1280.jpg":"1280x864","o_25375775_1024.jpg":"1024x691","o_25375775_640.jpg":"640x432","o_25375775_480.jpg":"480x324","o_25375775_340.jpg":"340x229","o_25375775_220.jpg":"220x148","h_25375775_1280.jpg":"1280x854","h_25375775_1024.jpg":"1024x683","h_25375775_640.jpg":"640x427","h_25375775_480.jpg":"480x320","h_25375775_340.jpg":"340x227","h_25375775_220.jpg":"220x147","pp_25375775_1280.jpg":"1280x1628","pp_25375775_1024.jpg":"1024x1303","pp_25375775_640.jpg":"640x814","pp_25375775_480.jpg":"480x611","pp_25375775_340.jpg":"340x432","pp_25375775_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1436","hd_25375770_1920.jpg":"1920x1080","k_25375770_1280.jpg":"1280x1280","k_25375770_1024.jpg":"1024x1024","k_25375770_640.jpg":"640x640","k_25375770_480.jpg":"480x480","k_25375770_340.jpg":"340x340","k_25375770_220.jpg":"220x220","o_25375770_1280.jpg":"1280x957","o_25375770_1024.jpg":"1024x765","o_25375770_640.jpg":"640x478","o_25375770_480.jpg":"480x359","o_25375770_340.jpg":"340x254","o_25375770_220.jpg":"220x164","h_25375770_1280.jpg":"1280x854","h_25375770_1024.jpg":"1024x683","h_25375770_640.jpg":"640x427","h_25375770_480.jpg":"480x320","h_25375770_340.jpg":"340x227","h_25375770_220.jpg":"220x147","pp_25375770_1280.jpg":"1280x1628","pp_25375770_1024.jpg":"1024x1303","pp_25375770_640.jpg":"640x814","pp_25375770_480.jpg":"480x611","pp_25375770_340.jpg":"340x432","pp_25375770_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1367","hd_25375772_1920.jpg":"1920x1080","k_25375772_1280.jpg":"1280x1280","k_25375772_1024.jpg":"1024x1024","k_25375772_640.jpg":"640x640","k_25375772_480.jpg":"480x480","k_25375772_340.jpg":"340x340","k_25375772_220.jpg":"220x220","o_25375772_1280.jpg":"1280x911","o_25375772_1024.jpg":"1024x729","o_25375772_640.jpg":"640x455","o_25375772_480.jpg":"480x341","o_25375772_340.jpg":"340x242","o_25375772_220.jpg":"220x156","h_25375772_1280.jpg":"1280x854","h_25375772_1024.jpg":"1024x683","h_25375772_640.jpg":"640x427","h_25375772_480.jpg":"480x320","h_25375772_340.jpg":"340x227","h_25375772_220.jpg":"220x147","pp_25375772_1280.jpg":"1280x1628","pp_25375772_1024.jpg":"1024x1303","pp_25375772_640.jpg":"640x814","pp_25375772_480.jpg":"480x611","pp_25375772_340.jpg":"340x432","pp_25375772_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1071","hd_23488474_1920.jpg":"1920x1080","k_23488474_1280.jpg":"1280x1280","k_23488474_1024.jpg":"1024x1024","k_23488474_640.jpg":"640x640","k_23488474_480.jpg":"480x480","k_23488474_340.jpg":"340x340","k_23488474_220.jpg":"220x220","o_23488474_1280.jpg":"1280x714","o_23488474_1024.jpg":"1024x571","o_23488474_640.jpg":"640x357","o_23488474_480.jpg":"480x267","o_23488474_340.jpg":"340x189","o_23488474_220.jpg":"220x122","h_23488474_1280.jpg":"1280x854","h_23488474_1024.jpg":"1024x683","h_23488474_640.jpg":"640x427","h_23488474_480.jpg":"480x320","h_23488474_340.jpg":"340x227","h_23488474_220.jpg":"220x147","pp_23488474_1280.jpg":"1280x1628","pp_23488474_1024.jpg":"1024x1303","pp_23488474_640.jpg":"640x814","pp_23488474_480.jpg":"480x611","pp_23488474_340.jpg":"340x432","pp_23488474_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2954","hd_22601236_1920.jpg":"1920x1080","k_22601236_1280.jpg":"1280x1280","k_22601236_1024.jpg":"1024x1024","k_22601236_640.jpg":"640x640","k_22601236_480.jpg":"480x480","k_22601236_340.jpg":"340x340","k_22601236_220.jpg":"220x220","o_22601236_1280.jpg":"1280x1969","o_22601236_1024.jpg":"1024x1575","o_22601236_640.jpg":"640x984","o_22601236_480.jpg":"480x738","o_22601236_340.jpg":"340x523","o_22601236_220.jpg":"220x338","h_22601236_1280.jpg":"1280x854","h_22601236_1024.jpg":"1024x683","h_22601236_640.jpg":"640x427","h_22601236_480.jpg":"480x320","h_22601236_340.jpg":"340x227","h_22601236_220.jpg":"220x147","pp_22601236_1280.jpg":"1280x1628","pp_22601236_1024.jpg":"1024x1303","pp_22601236_640.jpg":"640x814","pp_22601236_480.jpg":"480x611","pp_22601236_340.jpg":"340x432","pp_22601236_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25296240_1920.jpg":"1920x1080","k_25296240_1280.jpg":"1280x1280","k_25296240_1024.jpg":"1024x1024","k_25296240_640.jpg":"640x640","k_25296240_480.jpg":"480x480","k_25296240_340.jpg":"340x340","k_25296240_220.jpg":"220x220","o_25296240_1280.jpg":"1280x853","o_25296240_1024.jpg":"1024x682","o_25296240_640.jpg":"640x426","o_25296240_480.jpg":"480x320","o_25296240_340.jpg":"340x226","o_25296240_220.jpg":"220x146","h_25296240_1280.jpg":"1280x854","h_25296240_1024.jpg":"1024x683","h_25296240_640.jpg":"640x427","h_25296240_480.jpg":"480x320","h_25296240_340.jpg":"340x227","h_25296240_220.jpg":"220x147","pp_25296240_1280.jpg":"1280x1628","pp_25296240_1024.jpg":"1024x1303","pp_25296240_640.jpg":"640x814","pp_25296240_480.jpg":"480x611","pp_25296240_340.jpg":"340x432","pp_25296240_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x852","hd_25105049_1920.jpg":"1920x1080","k_25105049_1280.jpg":"1280x1280","k_25105049_1024.jpg":"1024x1024","k_25105049_640.jpg":"640x640","k_25105049_480.jpg":"480x480","k_25105049_340.jpg":"340x340","k_25105049_220.jpg":"220x220","o_25105049_1280.jpg":"1280x852","o_25105049_1024.jpg":"1024x681","o_25105049_640.jpg":"640x426","o_25105049_480.jpg":"480x319","o_25105049_340.jpg":"340x226","o_25105049_220.jpg":"220x146","h_25105049_1280.jpg":"1280x854","h_25105049_1024.jpg":"1024x683","h_25105049_640.jpg":"640x427","h_25105049_480.jpg":"480x320","h_25105049_340.jpg":"340x227","h_25105049_220.jpg":"220x147","pp_25105049_1280.jpg":"1280x1628","pp_25105049_1024.jpg":"1024x1303","pp_25105049_640.jpg":"640x814","pp_25105049_480.jpg":"480x611","pp_25105049_340.jpg":"340x432","pp_25105049_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1365","hd_23518058_1920.jpg":"1920x1080","k_23518058_1280.jpg":"1280x1280","k_23518058_1024.jpg":"1024x1024","k_23518058_640.jpg":"640x640","k_23518058_480.jpg":"480x480","k_23518058_340.jpg":"340x340","k_23518058_220.jpg":"220x220","o_23518058_1280.jpg":"1280x910","o_23518058_1024.jpg":"1024x728","o_23518058_640.jpg":"640x455","o_23518058_480.jpg":"480x341","o_23518058_340.jpg":"340x241","o_23518058_220.jpg":"220x156","h_23518058_1280.jpg":"1280x854","h_23518058_1024.jpg":"1024x683","h_23518058_640.jpg":"640x427","h_23518058_480.jpg":"480x320","h_23518058_340.jpg":"340x227","h_23518058_220.jpg":"220x147","pp_23518058_1280.jpg":"1280x1628","pp_23518058_1024.jpg":"1024x1303","pp_23518058_640.jpg":"640x814","pp_23518058_480.jpg":"480x611","pp_23518058_340.jpg":"340x432","pp_23518058_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4614670 Threads: 4 Questions: 153279794 Slow queries: 65836 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4551390 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) ) [link] => /dalmacija/otoci/ovo-je-storija-o-farabutu-ivi-roicu-glumcu-amateru-piscu-i-torcidasu-novinu-citan-od-hajduka-i-soneti-pa-dalje-1312265 [printLink] => /dalmacija/otoci/ovo-je-storija-o-farabutu-ivi-roicu-glumcu-amateru-piscu-i-torcidasu-novinu-citan-od-hajduka-i-soneti-pa-dalje-1312265?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 725524 [name] => ivo roić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-04 14:08:22 [main_article_id] => 0 [alias] => ivo-roic [link] => /tag/ivo-roic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 323754 [name] => slobodna dalmacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => slobodna-dalmacija [link] => /tag/slobodna-dalmacija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 350109 [name] => Torcida [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => torcida [link] => /tag/torcida ) [3] => stdClass Object ( [id] => 491068 [name] => Supetar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => supetar [link] => /tag/supetar ) [4] => stdClass Object ( [id] => 355195 [name] => Brač [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => brac [link] => /tag/brac ) [5] => stdClass Object ( [id] => 310683 [name] => Hajduk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hajduk [link] => /tag/hajduk ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => diler slova [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ovo je štorija o farabutu Ivi Roiću, glumcu amateru, piscu i torcidašu: ‘Novinu čitan od Hajduka i šoneti pa dalje‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3206 [name] => Saša Ljubičić [username] => sa-a-ljubi-i [email] => sa-a-ljubi-i@sd.hr [password] => $2y$10$mxAdRkEFZ22AqSd9Kjt8S.hoOMCyPMexvcawBarn3lew0U.YIhUJe [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-ljubicic-3206 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1724 [gender] => m [description] => [image] => 1724.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1724.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/25375780.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Paun Paunović/Cropix [mainImageDesc] =>

Ivo Roić, svestrani umjetnik iz Supetra na otoku Braču

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/25375780.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix

Ivo Roić, svestrani umjetnik iz Supetra na otoku Braču

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/25375783.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix

Na Braču je dovoljno reći Ive trafikant i svi će znati o komu je riječ

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/25375775.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix

Ivo je izdao knjigu pod nazivom ‘Štorije jednega farabuta‘

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/25375770.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/25375772.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix

Ivo Roić

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/23488474.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Supetar

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/22601236.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix

Robert Barilla, autor čuvene “bračke biblije”

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/25296240.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Ivo Roić: ‘Brač ti je Hajduk i “Slobodna”. Torcida!‘

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/25105049.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Roić: ‘Jedno san vrime bi odgovoran za svaki navijački pokret s Brača u Split na utakmicu‘

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/23518058.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Supetar

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Na Braču je dovoljno reći Ive trafikant i svi će znati o komu je riječ. E, sad, to da je friški penšjunat Ivo Roić proveo jedan dio svog, kako se to kaže - bogatog radnog vijeka, radeći kao prodavač u kiosku Tiska u Supetru, i da se kao takav barem jednom susreo sa svim Bračanima tešta - tešta, govori nam da ovaj Splićanin o’ kolina poznaje škoj i njegove ljude kao svoj džep.

– Ja san ti na Brač “domazet”. Doša ovod na Novu godinu i zajubija se. A kad san se “uda”, svoju san Balkansku zamini Supetron – reći će širokog osmijeha Ive, kojeg je najranije ujutro njegova “braška” potjerala u masline da se u mirovini ne zapusti.

Ispada da je povijest s Roićevima potvrdila vezu između otoka i obale. Plemeniti su se i imućni nekoć davno s Hvara odselili u Split. Imali su dobru jematvu pa pokupovali terene i kuće preko mora, postali uglednom spli’skom famejom. Na jednog se Roića tako čuva uspomena u crkvi Gospe o’ Pojišana, a baš on je, pripovijeda sjetno Ive, jamčio čuvenom Antoniju Bajamontiju bjanko mjenicama za velike poteštatove građevinske pothvate u pretvaranju Splita iz malog u veliki grad. I kad je nesretni Antonio neslavno propao, a narodnjaci prokazali njegovo suspektno rukovođenje gradskih financija da bi se dokopali vlasti, s njim je zajedno, doslovno preko noći, bankrotirao i jamac Roić.

---

image

Robert Barilla, autor čuvene “bračke biblije”

Paun Paunović/Cropix
---

U dnu oltara svetog Nikole u crkvi na Pojišanu počivaju kosti Ivinog pradjede, velikog donatora te stare splitske crkve. A kako je u šoldima sve, umjesto da su bogati vinari Roići zapasali po’ Splita, nakon bankrota u koje ih je povukao najpoznatiji gradonačelnik, unatoč silnim posjedima koji su se protezali od Pojišana do mora, a koje su izgubili radi kurbe politike, njihove potomke dopala je Balkanska. A Ivu i – “Slobodna”.

Voooolare

– Prvo san konobarija u “Džaje” u njegovo najboje vrime, dok je Bog hoda po zemji. Onda san se zaposlija u “Slobodnu”, pa san razvozija novine po otoku. U jednom momentu bi san odgovoran za sve trafike na Brač. Moj čovik, koja su to vrimena bila! U sezoni, vikendon, kad se turizam zalaufa, inkas je bija i po sto ijad marak – na tom će mjestu uzdahnuti, jer onda je počeo “kutleraj”, a kiosci Slobodne Dalmacije, nakon duge sudske trakavice, po odluci novog vlasnika prodani su Tisku.

– Bilo je poć ća ili radit na trafiku. A kako ja ne mogu bez Novine, nisan se puno mislija – iskreno će Ive Roić, diler slova, kako ga je prozvao njegov prijatelj i nakladnik Robert Barilla, aludirajući na to da je dugo bio odgovoran da u baš svako bračko mjesto, i do zadnje kuće u selu, stigne “Slobodna”, grmilo - sijevalo.

A kad si toliko vezan uz Novinu, olovo ti uđe u krv. Zaklada Otok Brač - negdje između mora i zvijezda, izdavač je vrckastog libra “Štorije jednega farabuta” našeg sugovornika. Eto, zato smo vam mi po zvizdanu pristali na škoj, i zato nam se ne da nazad, a posao zove.

---

image

Supetar

Tom Dubravec/Cropix
---

Barilla, autor čuvene “bračke biblije” o kojoj se godinama govori i piše kao o monografiji kojoj zbog svoje studioznosti, pristupa arhivskoj građi i obima vjerojatno nema ravne u svijetu (!), prepoznao je multitalentiranog Ivu i zakleo se da će ga natjerati da sve batude kojima razveseljava domaće i furešte spremi između korica.

– To je čovjek koji kupcima recitira Matoša i pjeva najljepše talijanske arije, a koji je toliko zaljubljen u bilu boju da Božić čestita: “Hajduk živi vječno – vama i svim vašima”, ili ih zabavlja citatima iz Velog i Malog mista i naših drugih klasika. Ive je istinska bračka legenda. Duša otoka – naizust će Barilla, dok muzikalni Roić pjevuši “Volaaaare, oooo, cantare, ooooo”, a mene vuče “terca” jer Ivo stvarno jema uvo.

Šjor Roić je na desetak jezika komunicira s gostima. A otkad je uvidio da se kod njegovog susjeda slastičara ujutro čeka duuugi red za kavu, naučio je ono što mu treba naručivati na albanskom. Ugostitelj, oduševljen činjenicom da mu se konačno jedan sumještanin obraća na materinjem jeziku, stavio je molog Ivu trafikanta, velikog zafrkanta – na listu prioriteta.

A i kad se “niko zlo dogodi”, Ive se drži one – “moglo je i svršit gore”. Zato i dalje nastavlja sa zafrkancijon. Sve mu je, kaže, u valceru. Dok dur – dur.

---

image

Ivo je izdao knjigu pod nazivom ‘Štorije jednega farabuta‘

Paun Paunović/Cropix
---

– Svršija san na operaciju u Zagreb. I sad, ležin ti ja na oni stol, a nije ti ugodno, znaš; kad sestra mi vidila tetoviran grb Hajduka, pa zove jednega likara i kaže: “Doktore, dođite, ovo je neki vaš”. Na to će anesteziologinja: “Znate kaj, gospon, meni vam Hajduk i nije baš pri srcu, pa sad vi razmislite kak se budete zbudili, ne?” Govorin ja ovome likaru hajdukovcu, Bobanu, vi samo viknite da je Livaja da gol, i ne triba meni nikakav anesteziolog – zajebant je Ive, koji im je tada, prije nego će utonuti u san, odao još jednu veliku životnu tajnu: “Zdrav čovik ima stotinu želja, a bolestan samo jednu – da Hajduk bude prvak”.

Zato se vratimo na sam početak. Godina je 1911. U televizijskom “Velom mistu” student Duje razgovara s kolegom Karelom o osnivanju splis’kog fužbalskog kluba. Ne treba vam Google, ni YouTube. Ive Roić, glumac amater, sve to ima u motu i možđanima.

Koliko puta je ovu scenu reprizirao po Braču, još će morati platiti tantijeme nasljednicima Smojinih autorskih prava. Uglavnom, Dalmatinac Duje je, sjećate se sigurno toga, rekao Čehu Karelu da će Splićani tako dobro naučiti igrati balun da će doći u Prag i pobijediti ih.

---

image

Ivo Roić, svestrani umjetnik iz Supetra na otoku Braču

Paun Paunović/Cropix
---

Na to mu je Karel odgovorio, pamti naš farabut, glumac, pisac, prodavač poliglot - čovik koji za sve jema mot: “Vy Dalmatinci jste úplně blázni. Česká Sparta a Slavia, najboljši moštva na světě.”

A Duje će: “A naš Hajduk bude nejlepší na světě a v okolí, jesi razumija lipi moj Karel? Najboji na svitu i okolici!”

– I vidiš, tu ti se ja svaki put kad to gledan naježin ka da je prvi put – protrne uvijek i iznova na ovu scenu duševni Ive, kao da je osobno prepotentnom Karelu očitao lekciju.

Hajduk i šonete

Ivo Roić, srce amaterskog kazališta “Bracera”, dugo sa svojim kompanjonima obilazi svět a okolí s predstavama Goldonija, Smoje, Brešana…, a profesionalci poput profesora na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, našeg čuvenog glumca Dragana Despota, odaju im priznanje. Kažu, neka od njihovih uprizorenja bolja su, prirodnija i zabavnija, nego kad ih igraju oni kojima je gluma kruh svagdašnji, jer se ćuti mor i sol. Duh Dalmacije.

I danas je Ivi žao što je zbog odlaska u vojsku propustio šansu statirati u “Velom mistu”, a upravo je zbog proznih i novinskih Šunjinih bravura, istinski zavolio teatar i film. Da krv nije voda govori i to da mu je brat profesionalni glumac.

Zato je Ivu život namjerio na otok koji je Smoje najviše volio. I na kojem je provodio sparna dalmatinska ljeta, kucajući svoja remek-djela na makinjeti u supetarskom hotelskom bungalovu. Veliki Marinko u bungalovu, a mali - u trafici. Da nije “Slobodne”, ne bi ni libra bilo.

– Otkad za se znan, upijan svako slovo. A kako se Novina čita? Od Hajduka i šoneti, pa dalje. Sport i osmrtnice dođu ka obavezno štivo. Zapravo, guta san sve osim ljubavnih romana. To mi stvarno nije išlo. Zanimaju me i povijesno-dokumentarne teme. Zato bi se baš zalipi - Ive će, koji nikad nije prežalio što je naša novinska kuća prodala trgovačku mrežu, a koja joj je, ako su joj autori srce, bila financijski krvotok koji ju je pogonio.

---

image

Roić: ‘Jedno san vrime bi odgovoran za svaki navijački pokret s Brača u Split na utakmicu‘

Nikola Vilić/Cropix
---

– Brač ti je Hajduk i “Slobodna”. Torcida! A to je još jedna od mojih infišacija, ma šta infišacija, to je bolest. Ja san bolestan za Torcidon i Hajdukon. A vidiš u koju san maju doša? – natopio je znojem korpulentni Ive na plus trideset sveti nogometni dres.

– Jedno san vrime bi odgovoran za svaki navijački pokret s Brača u Split na utakmicu. Devedeset i četvrte smo na Brač osnovali Torcidu. Znaš kako je, ja bi zva Rijeku, dogovori bi posebnu brodsku liniju za navijače, i onda ako bude pizdarija, a jedanput je bilo, sve po meni. Srićon, i kad se dogodila ta manja šteta, ja san kasnije prikupi pare među članovima Torcide Brač i pokrija troškove popravka. Kasnije su u mene u “Jadroliniji” stekli toliko povjerenje da bi me, kad bi bila utakmica, na kuću zvali triba li nan trajekt. Sad me vataju godine pa san tu brigu prini na mlađe, ma isto obećajen da će kad Hajduk bude prvak, na vrj trafike svirat živa muzika!

– Živa muzika?

– E, bogati. Popnu se lipo gori, i cipaj – pokazuje Ive gdje će se na kiosku, točno vis-a-vis trajektnog pristaništa, okupiti glazbenici u čast Hajduka, a kad se rampa spusti, a (malo)nogometni bog Marko Livaja izađe s podignutim peharom iznad glave, Brač će eruptirati. Bit će to delirij za pamćenje; kaže pisac, a mašta čini svašta.

Rodilo se dite puka

Tako je otprilike došlo i do Ivine prve, ali ne i posljednje knjige. Po modelu termoakumulacijske pećice, prvo se nadahnjivao različitim autorima i stilovima s pulta kioska na rivi čiji je postao stalni i teško zamjenjivi inventar, a onda je kreativni Vezuv eruptirao. Na spli’skom govoru koji je “nadgledala” prof.dr.sc. Dunja Jutronić, rodilo se dite puka iz jubavi i dišpeta.

– Ali osim nas par, niko još za njega ne zna – smješka se Robi Barilla, stari marketinški mag, koji kaže da mu je trgovac Ive pre(o)dao prvoklasnu robu, koja će postati dio svake otočne biblioteke.

“Štorije jednega farabuta” šire smij, jubav i veseje u koncentričnim krugovima.

Ive Roić dođe nešto kao repetitor dobrih vibracija koje s Vidove gore plove eterom preko Mosora i Biokova dalje u svijet. No, Barilla je taj inženjer duha koji je spomenuti odašiljač instalirao na otoku preko puta Splitu. I koji s njim vrlo odgovorno upravlja.

– Ja san mu se povjerija šta radin, a on me vidi za koji dan, i kaže: “Piši, Mate, piši”. I “Mate” je propisa i napisa – drago je Ivi što je poslušao nakladnika, koji je, osjetivši njegovo (navijačko) bilo, na prve stranice razvukao fantastičnu slavljeničku sliku Livaje i suboraca mu s Poljuda, koja najavljuje velike dane.

---

image

Supetar

Božidar Vukičević/Cropix
---

– Ive je to mislio nešto usitno, skromno, pričice, iskrice, anegdotice, tante-mante, ali iskusno je oko odmah prepoznalo potencijal – hvali ga nakladnik Barilla, koji očito ima bestseller. Inšoma, kad se Ive i njegove kolege po hobiju pojave na pozornici, lokalno kino je dupke puno, a još ih toliko stoji ispred. Isto je i kad krenu na turneje, a to ih čeka ujesen kad se isprazni turistička košnica. Nema sumnje da će se zato i za libar otimati. I dokazati da Bračani ipak, tu i tamo, otvore takujin.

Ajmo još malo o jeziku roda moga. On u Ivinoj knjizi, baš kao i Ive kupcima - pjeva/piva. Od prve do zadnje stranice čuju se snene melodije Mediterana. Bude li se knjiga distribuirala i u slušnom obliku, a ne sumnjam, poznajući Barillinu inventivnost da će i biti tako; slatku, smišnu, dragu čakavicu, pratit će strune mandoline i gitare.

– U moju kuću su stari govorili taljanski. To je neka ostavština davnih vrimena. Atavizam. Onda je ono naše “ča”, zaminilo “šta”, a kad bi se otac trevija s kojin starin Splićaninon, ja bi se u uvo pritvorija. Oni bi tako među sobon lipo govorili pravi spli’ski, duperali svoje beside, da je to bilo milina slušat. Tu melodiju se još može osjetit jedino u nastupima Zdravka Reića – napominje Ive.

Made in Brach

I Barillu, Bračanina po majci, golica ova tema.

– Poznato je da se na Braču, ovisno o tome tko se odakle doselio, svatko služi svojim govorom: pa imamo i “ca”, i “šta”, “što”, i naravno - “ča”, ali u zadnje vrijeme, i to je jako zanimljivo, to “ča” je evoluiralo u “če”, i sve se više koristi. To je krenulo iz Postira i među mladima se širi otokom. Znači, umjesto onoga - šta je?; kaže se jednostavno: “Če?” Ka’ ono, šta je, šta ima? – objašnjava Barilla.

– A ima na Braču sto zafrkancija na tu temu. Recimo, čovik je iz Milne, a žena iz Postir. I ona njemu govori: “Ča je?” A on njoj - “A ca ce?” U prijevodu: šta je - a šta, šta je?! A kad san se tek prvi put susreja s govoron iz Pražnica, to je bila ludnica. Mislija san da je ženska iz Slovenije – sad se već svi grohotom smijemo kako multitalentirani Ive imitira Pražničane: “Moli, ol si ti poludi? Jo son iz Praaažnic!”.

– Kad ljeti policiji dođe ispomoć s kontinenta, oni jedva čekaju došljaka poaslati u Pražnice. Nema teorije da on tamo napravi suvisli izvještaj jer ih jednostavno ništa ne razumije – sad se veseli Barilla kako njegove Zagrepčane znaju dobro nasanjkati posred Jadrana.

---

image

Na Braču je dovoljno reći Ive trafikant i svi će znati o komu je riječ

Paun Paunović/Cropix
---

– Rekli bi ti u Komizu: Po je bot iza vrot. Šta san reka? An? - zagonetan je Ive: “Pao je čekić iza vrata.”

A na koju je prvu u nizu štorija palo Roićevo – pero?

– Počeja san od svoje kuće, od Balkanske i osandesetih, pa san pripliva na Brač i uronija u zajebanciju. I odma san se na početku ogradija da san sve izventa da se kogod ne bi uvridi – napomenut će. Uto se na obzoru, poput fatamorgane, pojavio renomirani fotograf Pero Dragičević. Omiljeni Barillin fotomodel gracilne, vitke figure, duge sijede kose i brade, koji je ovih dana na društvenim mrežama stekao nevjerojatnu popularnost, pridružio nam se štekatu, na kapučinu i makjatu, i odmah je krenula zajebancija koju će nakladničko-autorski dvojac: Barilla - Roić, nesumnjivo iskoristiti u drugom izdanju Ivinog libra.

Što, šta, ča, ca, nego reći: gospodo, boduli - na trafike. Jemate libar. I to kakav! Za pišat gaće! Oriđiđi. Made in Brach.             

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Tom Dubravec/Cropix Paun Paunović/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Nikola Vilić/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Paun Paunović/Cropix

Ivo Roić, svestrani umjetnik iz Supetra na otoku Braču

Paun Paunović/Cropix

Na Braču je dovoljno reći Ive trafikant i svi će znati o komu je riječ

Paun Paunović/Cropix

Ivo je izdao knjigu pod nazivom ‘Štorije jednega farabuta‘

Paun Paunović/Cropix

Robert Barilla, autor čuvene “bračke biblije”

Božidar Vukičević/Cropix

Ivo Roić: ‘Brač ti je Hajduk i “Slobodna”. Torcida!‘

Nikola Vilić/Cropix

Roić: ‘Jedno san vrime bi odgovoran za svaki navijački pokret s Brača u Split na utakmicu‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/otoci/ovo-je-storija-o-farabutu-ivi-roicu-glumcu-amateru-piscu-i-torcidasu-novinu-citan-od-hajduka-i-soneti-pa-dalje-1312265 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=85aae35618616e17fa22fab9e05a8b49ca3653e6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ovo+je+%C5%A1torija+o+farabutu+Ivi+Roi%C4%87u%2C+glumcu+amateru%2C+piscu+i+torcida%C5%A1u%3A+%E2%80%98Novinu+%C4%8Ditan+od+Hajduka+i+%C5%A1oneti+pa+dalje%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fovo-je-storija-o-farabutu-ivi-roicu-glumcu-amateru-piscu-i-torcidasu-novinu-citan-od-hajduka-i-soneti-pa-dalje-1312265 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fovo-je-storija-o-farabutu-ivi-roicu-glumcu-amateru-piscu-i-torcidasu-novinu-citan-od-hajduka-i-soneti-pa-dalje-1312265 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => diler slova [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Otocidiler slova

Ovo je štorija o farabutu Ivi Roiću, glumcu amateru, piscu i torcidašu: ‘Novinu čitan od Hajduka i šoneti pa dalje‘

Piše Saša Ljubičić
7. kolovoza 2023. - 09:30

Na Braču je dovoljno reći Ive trafikant i svi će znati o komu je riječ. E, sad, to da je friški penšjunat Ivo Roić proveo jedan dio svog, kako se to kaže - bogatog radnog vijeka, radeći kao prodavač u kiosku Tiska u Supetru, i da se kao takav barem jednom susreo sa svim Bračanima tešta - tešta, govori nam da ovaj Splićanin o’ kolina poznaje škoj i njegove ljude kao svoj džep.

– Ja san ti na Brač “domazet”. Doša ovod na Novu godinu i zajubija se. A kad san se “uda”, svoju san Balkansku zamini Supetron – reći će širokog osmijeha Ive, kojeg je najranije ujutro njegova “braška” potjerala u masline da se u mirovini ne zapusti.

Ispada da je povijest s Roićevima potvrdila vezu između otoka i obale. Plemeniti su se i imućni nekoć davno s Hvara odselili...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 14:19