StoryEditorOCM
OtociNOVAC JE NA STOLU

Kultna zgrada ‘Dalmacijavina‘ osvanut će s potpuno novom namjenom, za sve je ‘kriv‘ Slavonac: ‘Lakše ćemo do tržišta‘

Piše Mirko Crnčević
26. svibnja 2024. - 10:19
Tvrtka ‘Dalmacijavino‘ skončala je u stečaju, ali njezine hvarske nekretnine mogle bi dobiti novu (poljoprivrednu) namjenuMilan Šabić/Cropix/Ilustracija

Nakon nedavnog skupa "Izazovi ruralnog razvoja i proizvodnje hrane na otocima - otok Hvar", održanog u Starome Gradu u organizaciji Foruma za otočki razvoj (FOR) i Grada Staroga Grada, definirane su ključne aktivnosti koje bi mogle značajno pridonijeti revitalizaciji poljoprivredne proizvodnje na tom škoju.

Panel o aktivnostima koje su usmjerene na stvaranje održive i samodostatne zajednice, s naglaskom na poljoprivrednu proizvodnju i ruralni razvoj, vodio je prof. dr. Mario Njavro, redoviti profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, stručnjak s više od dva desetljeća iskustva u poljoprivrednoj ekonomiji, upravljanju rizicima i ruralnom poduzetništvu.

Za njega je karakteristično da svojim radom promiče integraciju znanstvenih istraživanja s praktičnom primjenom u poljoprivredi, što je vidljivo kroz brojne domaće i međunarodne projekte na kojima je radio. Zanimalo nas je kako će to Slavonac pomoći fetivim bodulima.

- Poslovno povezivanje OPG-ova je, bez ikakvih dvojbi, ključno jer omogućuje stvaranje mreža za razmjenu znanja, resursa i tehnologija među poljoprivrednicima. Nužno je organizirati edukativne radionice i seminare, te razviti zajedničke projekte za pristup EU-ovim fondovima. Uspostava demonstracijskog polja u Faroskoj hori, čemu mi težimo, može omogućiti testiranje naprednih metoda uzgoja voća i povrća.

Kako bi suradnja s Agronomskim fakultetom u Zagrebu dodatno potaknula digitalizaciju procesa i primjenu najnovijih tehnoloških dostignuća u poljoprivredi?

- Suradnja s Agronomskim fakultetom i drugim stručnim tvrtkama može omogućiti uvođenje najnovijih tehnologija u poljoprivredne procese na Hvaru. Fakultet će pružiti stručnu podršku i znanje za digitalizaciju procesa, čime će poljoprivrednici efikasnije upravljati proizvodnjom i distribucijom. Fakultet ima već dovoljno iskustva oko vođenja pokušališta, što je stručni naziv za tu ideju na otoku Hvaru.

image

Prof. dr. Mario Njavro, redoviti profeseor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu

Privatni album

Govorili ste o izgradnji Agro Huba za otkup i distribuciju. Na koji način bi ta infrastruktura funkcionirala i koje su njene prednosti za otočne težake?

- Agro Hub u prostorijama bivše Vinarije u Starome Gradu koju ljudi pamte kao dugogodišnji dio sustava tvrtke "Dalmacijavino" služio bi kao središnje mjesto za otkup, obradu i distribuciju poljoprivrednih proizvoda. Uvelike bi se omogućilo lakši pristup tržištu, smanjenje troškova transporta i bolju kontrolu skladištenja.

Vlada je novac za tu svrhu nedavno odobrila Županiji splitsko-dalmatinskoj gdje je Grad Stari Grad partner, a nadamo se da će i Forum za otočki razvoj itekako pomoći u realizaciji tog projekta.

Nisu izostali ni prijedlozi oko brendiranja proizvoda s otoka Hvara, bili to povećalo njihovu prepoznatljivost na tržištu?

- Tijekom panela slušali smo od stručnjaka kako razviti marketinške strategije za brendiranje i zaštitu geografskog porijekla ulja i vina. Taj bi pristup bez sumnje osigurao prepoznatljivost i visokokvalitetne standarde hvarskih proizvoda, što će zasigurno privući više kupaca.

Planiramo uspostaviti i partnerstva s hotelima, restoranima i kafićima da bismo promovirali lokalne proizvode. Razvoj programa "od polja do stola" omogućit će turistima uvid u proizvodnju i kvalitetu hvarskih proizvoda, a događanja poput sajmova hrane dodatno će istaknuti bogatstvo otočne gastronomije. Već su se vodili razgovori s velikim hotelskim kuućama na otoku i tu smo na istoj strani.

Razgovaramo o naporima koji su rezultat aktivnosti FOR-a i lokalnih vlasti, kako to funkcionira?

- FOR igra ključnu ulogu u unapređenju gospodarstva u suradnji s lokalnim vlastima. Ovaj panel je rezultat suradnje FOR-a i lokalnih vlasti, što je omogućilo razvoj strateških aktivnosti za revitalizaciju poljoprivrede i održivi razvoj otoka. Želimo im zahvaliti na potpori i podršci oko organizacije panela.

Očekujete da će aktivnosti koje ste spomenuli doista pridonijeti revitalizaciji poljoprivredne proizvodnje na Hvaru?

- Ostvarit ćemo to zajedničkim naporima FOR-a i lokalnih vlasti, uz sve ostale sudionike s kojima imamo odličnu suradnju. Naš cilj je značajan napredak u očuvanju kulturne baštine i prirodnih resursa, te poticanju gospodarskog razvoja otoka Hvara kroz "Agendu Otok Hvar 2050".

Vjerujemo da Hvar s ovakvim konsenzusom po pitanju razvoja škoja može biti odličan primjer i drugim otocima – zaključio je prof. dr. Njavro, Slavonac koji obnaša funkciju međunarodnog tajnika FOR-a i očito jednako voli zelenu i plavu Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 09:09