StoryEditorOCM
OtociPATRIJARHAT

Iz srednje i južne Dalmacije u Sabor će samo Bračanka: ‘To je porazan rezultat, a za žene je još jedna stvar tužna‘

Piše Sandra Barčot
22. travnja 2024. - 16:23

I ovi izbori su pokazali kako imamo vrlo porazne rezultate za žene.

Naime, od 14 izabranih zastupnica i zastupnika u 10. izbornoj jedinici, jedina sam žena izabrana u Sabor, što smatram poraznim rezultatom – upozorava Ivana Marković (SDP), gradonačelnica Supetra.

Trećeplasirana s koalicije liste Rijeka pravde u južnoj dalmatinskoj izbornoj jedinici tvrdi da od ukupno 151 mjesta u Saboru ženama pripadaju tek 33, što je 18 zastupnica manje nego na kraju prethodnog saziva.

Čak ih je 18 manje

- Raspored žena na listama i Saboru je sljedeći: HDZ sa osvojenim 61 mandatom ima tek sedam zastupnica, što je 11,48 posto. Rijeke pravde imaju 42 mandata, među kojima je 19 žena koje će braniti prava građana, a to je 45,23 posto.

Kod Domovinskog pokreta, koji je dobio 14 mandata, samo jedna žena će sjesti u zastupničke klupe, znači da im zastupljenost slabijeg spola iznosi 7,14 posto. Most je dobio 11 mandata među kojima su samo dvije žene ili 18,18 posto, a Možemo sa svojih 10 mandata imat će šest zastupnica ili čak 60 posto.

IDS i Nezavisna lista Sjever koji imaju po dva mandata, te Fokus s jednim mandatom, nemaju izabrane zastupnice u Saboru. A od osam mjesta nacionalnih manjina, na dva su izabrane žene - navodi Marković.

Radije plaćaju kaznu

Zakonski je utvrđeno da na listama treba biti 40 posto kandidatkinja, ali brojne stranke već odavno, poglavito vladajući HDZ, uopće ne mari za taj propis i u pravilu plaća kazne.

- Konačna brojka će se sigurno promijeniti jer dio izabranih zastupnica i zastupnika Sabor neće ni vidjeti, pa će na njihova mjesta doći zamjene. Tužno je da žene trebaju čekati hoće li tko od muškaraca otići u Vladu ili neku drugu instituciju.

Mi žene koje smo uspjele u politici i koje su građani prepoznali, moramo biti primjer da je to moguće i na nama je odgovornost da pomognemo ostalim ženama da budu sigurnije u sebe i da stvari drže u svojim rukama - rezimira Ivana Marković, nova zastupnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 16:31