StoryEditorOCM
Otocipripreme za ljeto

Direktorica TZ-a Hvar: ’Pretjeranu buku i partijanerske nerede u Hvaru svest ćemo na najmanju moguću mjeru!’

Piše Mirko Crnčević
2. svibnja 2023. - 17:27

Hvarani se ove godine mogu ponositi 155. obljetnicom osnivanja “Higijeničkog društva”, jer je upravo ono postavilo postulate organiziranog turizma na škoju.

Riječ je o gradu s jednom od dužih sezona na našoj obali, prve su laste tu još od Uskrsa, pa smo razgovarali s direktoricom Turističke zajednice (TZ) Ivom Belaj Šantić o tome kako su protekle pripreme u gradu podno Fortice i što se očekuje od nadolazećeg ljeta.

– Prema najavama turističkih agenata, hotelijera te privatnih iznajmljivača, imat ćemo odličnu sezonu, te će se lanjske brojke od oko 170 tisuća gostiju, odnosno 670 tisuća noćenja, vjerojatno ponoviti. No ipak bih voljela da naposljetku, osim prema statističkim podacima dolazaka i ostvarenih noćenja, uspjeh mjerimo i prema postignutoj kvaliteti unutar svih segmenata turističke ponude, kao i primjeni održivog turizma, koji je u konačnici bolja varijanta kako za goste tako i za stanovnike grada.

Kulturna događanja

Veliku obljetnicu organiziranog turizma, kako čujemo, obilježavat ćete tijekom cijele godine?

Naravno, a središnja manifestacija bit će multimedijalna izložba “Made in Croatia” u Arsenalu, kroz koju će naši gosti imati priliku upoznati neke od najznačajnijih osoba iz hrvatske povijesti, ali i sadašnjosti. Izložba je ujedno i poveznica s kulturnim turizmom, na koji će TZ Hvar, zajedno s Gradom, kao i s novoosnovanom ustanovom u kulturi “Hvar 1612.”, staviti fokus. Međutim, posjetitelje očekuje i bogat program 50. Dana Hvarskog kazališta, a potom i “Hvarskog ljeta”, kao i ostala kulturna i zabavna događanja.

image
Vojko Bašić/Cropix

Sezona u punom zamahu u Hvaru tradicionalno kreće s blagdanom sv. Prošpera?

– Blagdan suzaštitnika našega grada je 10. svibnja, a osim liturgijskog slavlja, program tradicionalne Fjere svetog Prošpera bit će obogaćen i obilježavanjem 10. godišnjice uvrštenja Mediteranske prehrane na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine, odnosno otoka Hvara i Brača, kao emblematskih zajednica koje su nositelji tog dobra. Podsjetila bih da je Hvar jedini otok na Mediteranu s čak šest upisa na UNESCO-ovim listama te i takvim priznanjem pokazuje svoju jedinstvenost.

Vino, levanda...

Uz sve to, otok definitivno ima svoju “vinsku priču”, ima i Festival levande u Velome Grablju?

– Vinska priča ove je godine uspješno započela s četvrtim Festivalom vina u Hvaru, na kojem je nastupilo više od 50 izlagača, a u suradnji s udrugom “Hvarski vinari” osmišljena su enološka događanja tijekom cijele sezone. Kad je riječ o Festivalu levande, ta manifestacija ove godine ima svoje 15. izdanje te će kroz tradicijske prezentacije, popularnoznanstvena predavanja i gastronomsko-zabavni program Velo Grablje prikazati svoju povijest, ali isto tako naglasiti pravac u kojem želi razvijati turističku ponudu.

image
TZ grada Hvara

Hoće li i ove godine biti pretjerane buke i partijanerskih nereda, jer Grad, kako čujemo, teško dolazi do komunalnih redara?

Hvar je u sezonskim mjesecima poput košnice te ljeto, osim vibrantne atmosfere, donosi i izazove s kojima se grad svakodnevno suočava pa pretjerana buka, nepoštovanje javnog reda i mira, zbrinjavanje otpada često postaju top teme. Prostora za napredak svakako ima te vjerujem da će Grad u koordinaciji sa svim službama, kao i policijom, pridonijeti tome da Hvar bude nadasve sigurna, poželjna i funkcionalna destinacija.

Bitno je naglasiti i komunicirati da svatko od nas, kako lokalno stanovništvo tako i gosti, svojim postupcima pridonosi stvaranju (ne)reda, a grad Hvar sa svojom kulturno-povijesnom baštinom i imidžem top destinacije zaslužuje poštovanje. Iskažimo ga spram grada i spram sebe samih. I mi i gosti.

Radovi na groblju

Grad je trenutno veliko gradilište, najavljuje se i početak radova na izgradnji novoga gradskoga groblja. To i nije baš kompatibilno sa sezonom?

Zabrana izvođenja radova počinje 15. svibnja te bi svi započeti radovi, bilo da su gradska bilo privatna investicija, trebali završiti s tim datumom. Za kapitalne investicije poput novoga gradskog groblja i gradske knjižnice ishođene su sve potrebne dozvole, tako da se s tim radovima kreće tek najesen.

Časopis “Conde Naste Traveller” nedavno je uvrstio Hvar u kategoriju najboljih otoka. Treba to i opravdati?

– Točno, osim zabavnog života, koji se najčešće ističe kao forte Hvara, naš je grad uistinu puno više od same zabave – vrhunska enogastronomija, bogata kulturno-povijesna baština, priroda koja ostavlja bez daha, vrhunski smještaj, tradicija i srdačni ljudi su ono što je bit Hvara. Zato i imamo takvu poziciju na turističkoj mapi svijeta, a mi kontinuirano radimo da je čak i unaprijedimo, pa će tako biti i u predstojećoj sezoni. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 15:06