StoryEditorOCM
OtociKRPANJE KROVA

Dalmatinska vila predsjednika Milanovića treba hitnu sanaciju, pogledajte kako izgleda skroviti objekt u mirnoj luci

Piše Dalmacija SD
6. prosinca 2023. - 14:16

Popravak krova kuće čini se poput rutinskog posla za vlasnika nekretnine ili onoga koji je zadužen za njezino održavanje.

I sve ti to bilo normalno i uobičajeno da nije riječ o "običnoj" kući. U ovom slučaju riječ je o vili Kovač u gradu Hvaru, državnoj rezidenciji koja je mnogima još uvijek poznatija po neslužbenom nazivu "Bakarićeva vila".

U njoj svoje ljetne odmore otkako je izabran, provodi predsjednik Republike Zoran Milanović. Riječ je o nimalo luksuznom objektu, površine 364 četvorna metra, s velikom terasom i tri spavaće sobe na katu, izgrađenom sredinom 20. stoljeća na zemljištu ukupne površine 2856 kvadrata.

Međutim, vilu je nagrizao zub vremena, pa je potrebna sanacija krovišta koju je tvrtka "Državne nekretnine", investitor zahvata, procijenila na 100 tisuća eura. Potencijalni izvođači radova svoje ponude mogu istaknuti do 10. siječnja, kada je predviđeno otvaranje ponuda.

Vila Kovač je smještena je na samom (mirnom) kraju hvarske šetnice, u velikom vrtu, s neposrednim pristupom javnoj plaži i vezovima za plovila. Predsjedniku Milanoviću s obitelji je tu bilo ljetno odredište i kada je bio premijer.

Kao državni objekt, vilu Kovač je prvi koristio Vladimir Bakarić, tadašnji predsjednik Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske, a zatim i Stjepan Mesić kada je bio prvi čovejk Lijepe naše.

U sezoni vila košta 2000 eura dnevno.

image
Duje Klarić/Cropix
image
Damjan Tadić/Cropix
image
Damjan Tadić/Cropix
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 22:18