stdClass Object ( [id] => 1367092 [title] => Bio je viceadmiral JNA, čunka. Ali i narodski, razborit čovjek koji je spašavao mladost. Ovo je priča o velikom Matuliću [alias] => bio-je-viceadmiral-jna-cunka-ali-i-narodski-razborit-covjek-koji-je-spasavao-mladost-ovo-je-prica-o-velikom-matulicu [catid] => 250 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Bacili su ga u more. Takva su, kažu, bila vremena. Rušilo se i bacalo u more. A more ne pita, sve prima. I čuva. A gdje ne bi njega. Svoga Benka Matulića.

Kad je bista Benka Matulića završila u moru, a bilo je to 1993. godine, u doba kad su Boljani vidjeli što se radi po kopnu pa se okuražili isto napraviti, jer što da ih poslije prozivaju, o tome nitko nije pisao. Bilo je važnijih stvari. Uostalom, da se o bistama bačenima u more pisalo, za ništa drugo ne bi ostalo mjesta.

Benko Matulić bio je viceadmiral Jugoslavenske ratne mornarice. Velika čunka. U njegovu Bolu, gdje se i rodio 1. travnja 1914. godine, samo nekoliko tjedana prije nego će Gavrilo Princip smaknuti austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju te tako izazvati najkrvaviji sukob u krvavoj povijesti svjetskih sukoba, što će tek kasnije dobiti naziv Prvi svjetski rat, jer ubrzo će se dogoditi i onaj Drugi, još gori, koji će doći i do Brača, Benka su pamtili još dugo nakon njegove smrti. A umro je na vrijeme. Da dobije bistu. I da ne vidi kako biste njegovih drugova završavaju na dnu mora.

Prije Drugog svjetskog rata bio je ribar. Naočit, snažna karaktera i omiljen u svojoj generaciji. Kao što su i vazda omiljeni revolucionari. Dok ne zapuca. Pa se svi razbježe.

Benko Matulić nikad nije bježao. Dapače, uvijek je bio na čelu, pa se tako i 1941. godine našao na čelu otpora talijanskoj okupaciji otoka Brača, a kasnije i svih otoka srednje Dalmacije, gdje je bio jedan od vođa narodnooslobodilačkog pokreta.

---

image

Viceadmiral Benko Matulić kao partizanski časnik

Obiteljski album
---

– O podršci koju je već tada imao među svojim Boljanima najbolje govori priča da je početkom rata gotovo svakodnevno kartao s talijanskim komandantom Bola, a ovaj ga se, bojeći se za svoj život, nije usudio uhapsiti iako je dobro znao da je za njim raspisana tjeralica – govori nam Pjero Baranović.

Pjero se rodio 1976. godine, nekoliko mjeseci nakon smrti viceadmirala Matulića. No o Benku sve zna. Kao pasionirani kolekcionar skuplja sve i o hrvatskim admiralima, od Austro-Ugarske do danas, pa je tako došao i do viceadmirala Matulića. I do njegove veličine.

– Narodski čovjek je to bio. Gdje god bio, koju god funkciju obnašao, Benko nikad nije zaboravio tko je i odakle je krenuo, a nisu ni njega zaboravili njegovi sumještani te su ga iznimno voljeli i cijenili i s ushićenjem dočekivali svaki njegov posjet Bolu, a kako i ne bi kad je bio rijetko tolerantan, miroljubiv i razborit čovjek – kaže nam Baranović.

Benko, jer uvijek je u Bolu ostao Benko, nitko mu se nije obraćao po činu niti je on to želio, u ratu je, kao zaslužni član Komunističke partije još od 1935. godine, bio politički komesar više partizanskih postrojbi, da bi poslije rata, kako rekosmo, postao čunka.

Obnašao je cijeli niz visokih i odgovornih vojnih dužnosti, bio je politički komesar Pomorske komande srednjeg Jadrana, komesar Riječne ratne flotile, komesar Vojnopomorske zone, načelnik Političke uprave JRM-a, načelnik Više vojnopomorske akademije, komandant Vojnopomorskog područja, pomoćnik načelnika Vojnopomorskog školskog centra, pomoćnik komandanta 4. armijske oblasti JNA, zatim pomoćnik komandanta Vojnopomorske oblasti za moralno-politički odgoj te član Studijskog odjeljenja Generalštaba JNA. Bio je i urednik u Pomorskoj enciklopediji.

---

image

Viceadmiral Benko Matulić u mladim danima

Obiteljski album
---

Aktivna služba prestala mu je 1972. godine, a za zasluge u ratu i poraću Općina Bol mu se odužila stanom od 50-ak kvadrata koji je Benko, živeći u Splitu, koristio kao vikendicu. Nakon smrti, u Bolu je dobio i grobno mjesto, da bi početkom devedesetih bilo pokušaja da mu se ono oduzme, ali stari Boljani to nisu dopustili.

Bistu, nažalost, tih dana nisu uspjeli spasiti. Kao što je Benko, uz pomoć brata Pija, spašavao otočnu mladost, redom gimnazijalce sklone antifašističkom pokretu.

A Pio Matulić bio je svećenik. Dominikanac. Benko je uz njega bio iznimno vezan i redovito ga je, bez obzira na odnos Partije prema Crkvi, i nakon rata posjećivao.

– I nakon bratove smrti Benko je nastavio posjećivati bolske dominikance jer je smatrao kako sa svećenicima treba razgovarati. Ipak, na obrede nije odlazio, niti ima dokaza da je vjeru prakticirao – veli Baranović.

---

image

Viceadmiral Benko Matulić sa svojim kćerima Vlastom (lijevo) i Jasenkom (desno)

Obiteljski album
---

Pio Matulić umro je 5. prosinca 1963., u dobi od samo 47 godina. A 5. prosinca 1971. godine u Metkoviću je otkrivena bista Stjepanu Radiću.

– Bilo je to samo nekoliko dana nakon Karađorđeva, odnosno čuvene 21. sjednice Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije na kojoj je ugušeno hrvatsko proljeće – tumači nam Luka Bebić.

A Luka Bebić u to je vrijeme bio predsjednik Skupštine općine Metković, danas bi se reklo gradonačelnik.

– Tu bistu nikad mi nisu oprostili – kaže.

Iz Partije je, kao hrvatski nacionalist, Luka Bebić izbačen 1975. godine, no većeg zla od toga nije osjetio. Zahvaljujući upravo Benku Matuliću.

– Benko je bio zadužen da sanira situaciju u Metkoviću nakon Karađorđeva – prisjeća se Bebić.

A "situacija" je bila sukob između Luke Bebića i Stanka Parmaća, narodnog heroja i vladara cijeloga neretvanskog kraja.

– Parmać je bio na čelu projekta melioracije, koji je bio projekt od najveće državne važnosti. On je zapravo melioraciju nasilu provodio, bez ikakva sluha za potrebe naroda, koji nije bio protiv melioracije, ali jest da se ona obavi tako da se nikome ne naudi. Stanko se, međutim, držao svojih zamisli i nije mu padalo na pamet da, recimo, omogući narodu da prvo obere vinograde pa da tek onda krene s melioracijom. U to je vrijeme seljak bio klasni neprijatelj i toga se on slijepo držao te otud i naš sukob – objašnjava Bebić.

Borba luke bebića i stanka parmaća

Naizgled, Bebić nije imao šanse. Kao što protiv Stanka Parmaća nitko nije imao šanse. Ipak, štitili su ga prvoborci. Lukin otac Ante poginuo je kao pripadnik Druge dalmatinske brigade ostavivši iza sebe petero djece.

– Nisam se dao, niti sam ga se bojao, bio sam na strani naroda, a narod je bio uz mene – tvrdi Bebić.

Zagovarao je da kompleksan posao melioracije obave nizozemski stručnjaci, najbolji na svijetu, koji su cijelu svoju zemlju posušili, no Parmać za to nije htio ni čuti te je posao dao Rusima.

– Mi smo htjeli iskusne i dokazane ljude, a on je doveo Ruse da se na nama uče – kaže Bebić.

Nakon svega, Parmać je iskoristio slom hrvatskoga proljeća te je Bebića, jer tako je bilo najlakše, optužio za nacionalizam. A partijska vrhuška u Metković je poslala Benka Matulića da riješi stvar.

– Prvo su bili poslali Juru Franičevića Pločara, koji nije bio samo književnik, nego i funkcionar, a nakon njega Benka, koji je, kao čovjek iznimno širokih shvaćanja, brzo shvatio o čemu se tu radi. Nije, istina, mogao protiv Parmaća, ali nije dao ni da mene maknu. Poznata je njegova rečenica: "Ako padne Bebić, svi padate" – govori Bebić.

Bez Benkove zaštite, Bebić bi, najvjerojatnije, završio tamo gdje su i inače u to vrijeme završavali nacionalisti. A ovako, ipak je dobio mogućnost mandat odraditi do kraja. Da bi iz Partije bio izbačen "tek" 1975. godine.

– Iste godine izbacili su i Parmaća. Mene zbog nacionalizma, a njega zbog sporo provedene melioracije. Dakle, ta naša utakmica završila je neriješeno – smije se Bebić.

S Benkom se nakon svega sreo tek jednom, popili su kavu na splitskoj Rivi. Bila je to prilika da mu još jednom zahvali, kao što mu zahvaljuje i do danas, ne dopuštajući da djela toga dobrog čovjeka padnu u zaborav.

---

image

Benka su pamtili još dugo nakon njegove smrti

Obiteljski album
---

Da ne bi bilo zabune, Pjero Baranović napominje kako Benko Matulić nije štitio hrvatske nacionaliste, niti se za njih zalagao u Zagrebu i Beogradu, nego je samo nastavio raditi ono što je radio i na Braču tijekom talijanske okupacije.

– On se uvijek borio za malog čovjeka, pa je tako stao i u obranu mnogih koji su bili optuženi za hrvatski nacionalizam, jer je bio protiv orkestriranog progona bez čvrstih dokaza, a pogotovo protiv progona za takozvani verbalni delikt. Luka Bebić pri tome nije bio jedini, dapače, mnogi su svjedočili Benkovim djelima, a jedan od njih je i njegov Bračanin, kapetan korvete Tadija Brizić, koji ga je zbog toga do kraja života nazivao drugim ocem – otkriva Baranović.

 spašavanje maketa brodova

Da Luka Bebić nije postao predsjednik Hrvatskoga sabora i da praktički u svakom razgovoru ne spomene Benka, teško bi se danas o viceadmiralu Matuliću išta čulo. A pogotovo ne dobro.

Kad je Pjero Baranović pokrenuo akciju spašavanju Benkovih maketa brodova, jer i s time se on bavio, u početku nije bilo zainteresiranih. Zašto bi, uostalom, itko u Hrvatskoj spašavao ostavštinu jugoslavenskog viceadmirala. No nakon što je Luka Bebić otvorio škrinju svojih sjećanja, došlo je do nagle promjene.

– Je, bilo je škakljivo tražiti pomoć za makete jugoadmirala, svi su zazirali od toga, no nakon Bebićevih istupa sve je postalo lakše, i Županija se odmah uključila – kaže Baranović, koji je makete pohranio u Hrvatski pomorski muzej u Splitu te ih nedavno prvi put predstavio javnosti.

I bista je iz mora izvučena.

– Godinama nismo znali što je s njom, da bi nam se nekidan javio čovjek s Brača i kazao kako je on čuva sve ovo vrijeme i kako će nam je dati da i nju stavimo pored Benkovih maketa u muzej – otkriva Baranović.

Bacili su ga u more. A more ga je primilo. I sačuvalo. Kao što sve čuva, a gdje neće njega, svoga Benka Matulića.

Priču o maketama koje su obitelji Benka Matulića i Petra Vukovića darovali narodu pročitajte na donjem linku:

Povijesna vrijednost im je neprocjenjiva, a obitelji ih sada daruju narodu. Sve je počelo pozivom iz San Francisca...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dobri čovjek benko [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => dobri čovjek benko 2 0 9039 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-21 10:48:18 [created_by] => 3226 [created_by_alias] => Vinko Vuković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-03 08:30:21 [modified_by] => 3226 [publish_up] => 2024-02-25 19:11:03 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 250 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [page_title] => Otoci [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Bio je viceadmiral JNA, čunka. Ali i narodski, razborit čovjek koji je spašavao mladost. Ovo je priča o velikom Matuliću page_title=Bio je viceadmiral JNA, čunka. Ali i narodski, razborit čovjek koji je spašavao mladost. Ovo je priča o velikom Matuliću [metakey] => benko matulić, luka bebić , Bol, Pjero Baranović [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/21\/26629343.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/21\/26621272.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/21\/26621271.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/21\/26621270.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/21\/26621269.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/21\/26621268.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Obiteljski album","Obiteljski album","Obiteljski album","Obiteljski album","Obiteljski album","Obiteljski album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Narodski \u010dovjek je bio. Gdje god bio, koju god funkciju obna\u0161ao, Benko nikad nije zaboravio tko je i odakle je krenuo, a nisu ni njega zaboravili njegovi sumje\u0161tani<\/p>","

Viceadmiral Benko Matuli\u0107 sa svojim k\u0107erima Vlastom (lijevo) i Jasenkom (desno)<\/p>","

Viceadmiral Benko Matuli\u0107 kao partizanski \u010dasnik<\/p>","

Viceadmiral Benko Matuli\u0107 u mladim danima<\/p>","

Viceadmiral Benko Matuli\u0107<\/p>","

Benka su pamtili jo\u0161 dugo nakon njegove smrti<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","49:40","39:62","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1504","hd_26629343_1920.jpg":"1920x1080","k_26629343_1280.jpg":"1280x1280","k_26629343_1024.jpg":"1024x1024","k_26629343_640.jpg":"640x640","k_26629343_480.jpg":"480x480","k_26629343_340.jpg":"340x340","k_26629343_220.jpg":"220x220","o_26629343_1280.jpg":"1280x1002","o_26629343_1024.jpg":"1024x802","o_26629343_640.jpg":"640x501","o_26629343_480.jpg":"480x376","o_26629343_340.jpg":"340x266","o_26629343_220.jpg":"220x172","h_26629343_1280.jpg":"1280x854","h_26629343_1024.jpg":"1024x683","h_26629343_640.jpg":"640x427","h_26629343_480.jpg":"480x320","h_26629343_340.jpg":"340x227","h_26629343_220.jpg":"220x147","pp_26629343_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629343_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629343_640.jpg":"640x814","pp_26629343_480.jpg":"480x611","pp_26629343_340.jpg":"340x432","pp_26629343_220.jpg":"220x280"},{"size0":"835x1257","hd_26621272_1920.jpg":"1920x1080","k_26621272_1280.jpg":"1280x1280","k_26621272_1024.jpg":"1024x1024","k_26621272_640.jpg":"640x640","k_26621272_480.jpg":"480x480","k_26621272_340.jpg":"340x340","k_26621272_220.jpg":"220x220","o_26621272_1280.jpg":"1280x1926","o_26621272_1024.jpg":"1024x1541","o_26621272_640.jpg":"640x963","o_26621272_480.jpg":"480x722","o_26621272_340.jpg":"340x511","o_26621272_220.jpg":"220x331","h_26621272_1280.jpg":"1280x854","h_26621272_1024.jpg":"1024x683","h_26621272_640.jpg":"640x427","h_26621272_480.jpg":"480x320","h_26621272_340.jpg":"340x227","h_26621272_220.jpg":"220x147","pp_26621272_1280.jpg":"1280x1628","pp_26621272_1024.jpg":"1024x1303","pp_26621272_640.jpg":"640x814","pp_26621272_480.jpg":"480x611","pp_26621272_340.jpg":"340x432","pp_26621272_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1317x1781","hd_26621271_1920.jpg":"1920x1080","k_26621271_1280.jpg":"1280x1280","k_26621271_1024.jpg":"1024x1024","k_26621271_640.jpg":"640x640","k_26621271_480.jpg":"480x480","k_26621271_340.jpg":"340x340","k_26621271_220.jpg":"220x220","o_26621271_1280.jpg":"1280x1730","o_26621271_1024.jpg":"1024x1384","o_26621271_640.jpg":"640x865","o_26621271_480.jpg":"480x649","o_26621271_340.jpg":"340x459","o_26621271_220.jpg":"220x297","h_26621271_1280.jpg":"1280x854","h_26621271_1024.jpg":"1024x683","h_26621271_640.jpg":"640x427","h_26621271_480.jpg":"480x320","h_26621271_340.jpg":"340x227","h_26621271_220.jpg":"220x147","pp_26621271_1280.jpg":"1280x1628","pp_26621271_1024.jpg":"1024x1303","pp_26621271_640.jpg":"640x814","pp_26621271_480.jpg":"480x611","pp_26621271_340.jpg":"340x432","pp_26621271_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2732","hd_26621270_1920.jpg":"1920x1080","k_26621270_1280.jpg":"1280x1280","k_26621270_1024.jpg":"1024x1024","k_26621270_640.jpg":"640x640","k_26621270_480.jpg":"480x480","k_26621270_340.jpg":"340x340","k_26621270_220.jpg":"220x220","o_26621270_1280.jpg":"1280x1821","o_26621270_1024.jpg":"1024x1457","o_26621270_640.jpg":"640x910","o_26621270_480.jpg":"480x683","o_26621270_340.jpg":"340x483","o_26621270_220.jpg":"220x313","h_26621270_1280.jpg":"1280x854","h_26621270_1024.jpg":"1024x683","h_26621270_640.jpg":"640x427","h_26621270_480.jpg":"480x320","h_26621270_340.jpg":"340x227","h_26621270_220.jpg":"220x147","pp_26621270_1280.jpg":"1280x1628","pp_26621270_1024.jpg":"1024x1303","pp_26621270_640.jpg":"640x814","pp_26621270_480.jpg":"480x611","pp_26621270_340.jpg":"340x432","pp_26621270_220.jpg":"220x280"},{"size0":"760x1111","hd_26621269_1920.jpg":"1920x1080","k_26621269_1280.jpg":"1280x1280","k_26621269_1024.jpg":"1024x1024","k_26621269_640.jpg":"640x640","k_26621269_480.jpg":"480x480","k_26621269_340.jpg":"340x340","k_26621269_220.jpg":"220x220","o_26621269_1280.jpg":"1280x1871","o_26621269_1024.jpg":"1024x1496","o_26621269_640.jpg":"640x935","o_26621269_480.jpg":"480x701","o_26621269_340.jpg":"340x497","o_26621269_220.jpg":"220x321","h_26621269_1280.jpg":"1280x854","h_26621269_1024.jpg":"1024x683","h_26621269_640.jpg":"640x427","h_26621269_480.jpg":"480x320","h_26621269_340.jpg":"340x227","h_26621269_220.jpg":"220x147","pp_26621269_1280.jpg":"1280x1628","pp_26621269_1024.jpg":"1024x1303","pp_26621269_640.jpg":"640x814","pp_26621269_480.jpg":"480x611","pp_26621269_340.jpg":"340x432","pp_26621269_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2665","hd_26621268_1920.jpg":"1920x1080","k_26621268_1280.jpg":"1280x1280","k_26621268_1024.jpg":"1024x1024","k_26621268_640.jpg":"640x640","k_26621268_480.jpg":"480x480","k_26621268_340.jpg":"340x340","k_26621268_220.jpg":"220x220","o_26621268_1280.jpg":"1280x1776","o_26621268_1024.jpg":"1024x1421","o_26621268_640.jpg":"640x888","o_26621268_480.jpg":"480x666","o_26621268_340.jpg":"340x471","o_26621268_220.jpg":"220x305","h_26621268_1280.jpg":"1280x854","h_26621268_1024.jpg":"1024x683","h_26621268_640.jpg":"640x427","h_26621268_480.jpg":"480x320","h_26621268_340.jpg":"340x227","h_26621268_220.jpg":"220x147","pp_26621268_1280.jpg":"1280x1628","pp_26621268_1024.jpg":"1024x1303","pp_26621268_640.jpg":"640x814","pp_26621268_480.jpg":"480x611","pp_26621268_340.jpg":"340x432","pp_26621268_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4694123 Threads: 2 Questions: 158662771 Slow queries: 68646 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4694960 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) ) [link] => /dalmacija/otoci/bio-je-viceadmiral-jna-cunka-ali-i-narodski-razborit-covjek-koji-je-spasavao-mladost-ovo-je-prica-o-velikom-matulicu-1367092 [printLink] => /dalmacija/otoci/bio-je-viceadmiral-jna-cunka-ali-i-narodski-razborit-covjek-koji-je-spasavao-mladost-ovo-je-prica-o-velikom-matulicu-1367092?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 726025 [name] => benko matulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-09 15:15:13 [main_article_id] => 0 [alias] => benko-matulic [link] => /tag/benko-matulic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 645032 [name] => luka bebić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-28 11:36:00 [main_article_id] => 0 [alias] => luka-bebic [link] => /tag/luka-bebic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 302220 [name] => Bol [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bol [link] => /tag/bol ) [3] => stdClass Object ( [id] => 531490 [name] => Pjero Baranović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-01-29 12:54:22 [main_article_id] => 0 [alias] => pjero-baranovic [link] => /tag/pjero-baranovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dobri čovjek benko [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bio je viceadmiral JNA, čunka. Ali i narodski, razborit čovjek koji je spašavao mladost. Ovo je priča o velikom Matuliću [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3226 [name] => Vinko Vuković [username] => vinko-vukovi [email] => vinko-vukovi@sd.hr [password] => $2y$10$YO25wAxyFtorM2joNX.2NOXZftdmUYZoNQomCJcy/gPHsWRdTtcde [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vinko-vukovic-3226 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1744 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c5809996ece13595660a096152f26ee?s=100&default=https%3A%2F%2Ff04.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/21/26629343.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Obiteljski album [mainImageDesc] =>

Narodski čovjek je bio. Gdje god bio, koju god funkciju obnašao, Benko nikad nije zaboravio tko je i odakle je krenuo, a nisu ni njega zaboravili njegovi sumještani

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/21/26629343.jpg [title] => Obiteljski album

Narodski čovjek je bio. Gdje god bio, koju god funkciju obnašao, Benko nikad nije zaboravio tko je i odakle je krenuo, a nisu ni njega zaboravili njegovi sumještani

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/21/26621272.jpg [title] => Obiteljski album

Viceadmiral Benko Matulić sa svojim kćerima Vlastom (lijevo) i Jasenkom (desno)

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/21/26621271.jpg [title] => Obiteljski album

Viceadmiral Benko Matulić kao partizanski časnik

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/21/26621270.jpg [title] => Obiteljski album

Viceadmiral Benko Matulić u mladim danima

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/21/26621269.jpg [title] => Obiteljski album

Viceadmiral Benko Matulić

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/21/26621268.jpg [title] => Obiteljski album

Benka su pamtili još dugo nakon njegove smrti

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Bacili su ga u more. Takva su, kažu, bila vremena. Rušilo se i bacalo u more. A more ne pita, sve prima. I čuva. A gdje ne bi njega. Svoga Benka Matulića.

Kad je bista Benka Matulića završila u moru, a bilo je to 1993. godine, u doba kad su Boljani vidjeli što se radi po kopnu pa se okuražili isto napraviti, jer što da ih poslije prozivaju, o tome nitko nije pisao. Bilo je važnijih stvari. Uostalom, da se o bistama bačenima u more pisalo, za ništa drugo ne bi ostalo mjesta.

Benko Matulić bio je viceadmiral Jugoslavenske ratne mornarice. Velika čunka. U njegovu Bolu, gdje se i rodio 1. travnja 1914. godine, samo nekoliko tjedana prije nego će Gavrilo Princip smaknuti austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju te tako izazvati najkrvaviji sukob u krvavoj povijesti svjetskih sukoba, što će tek kasnije dobiti naziv Prvi svjetski rat, jer ubrzo će se dogoditi i onaj Drugi, još gori, koji će doći i do Brača, Benka su pamtili još dugo nakon njegove smrti. A umro je na vrijeme. Da dobije bistu. I da ne vidi kako biste njegovih drugova završavaju na dnu mora.

Prije Drugog svjetskog rata bio je ribar. Naočit, snažna karaktera i omiljen u svojoj generaciji. Kao što su i vazda omiljeni revolucionari. Dok ne zapuca. Pa se svi razbježe.

Benko Matulić nikad nije bježao. Dapače, uvijek je bio na čelu, pa se tako i 1941. godine našao na čelu otpora talijanskoj okupaciji otoka Brača, a kasnije i svih otoka srednje Dalmacije, gdje je bio jedan od vođa narodnooslobodilačkog pokreta.

---

image

Viceadmiral Benko Matulić kao partizanski časnik

Obiteljski album
---

– O podršci koju je već tada imao među svojim Boljanima najbolje govori priča da je početkom rata gotovo svakodnevno kartao s talijanskim komandantom Bola, a ovaj ga se, bojeći se za svoj život, nije usudio uhapsiti iako je dobro znao da je za njim raspisana tjeralica – govori nam Pjero Baranović.

Pjero se rodio 1976. godine, nekoliko mjeseci nakon smrti viceadmirala Matulića. No o Benku sve zna. Kao pasionirani kolekcionar skuplja sve i o hrvatskim admiralima, od Austro-Ugarske do danas, pa je tako došao i do viceadmirala Matulića. I do njegove veličine.

– Narodski čovjek je to bio. Gdje god bio, koju god funkciju obnašao, Benko nikad nije zaboravio tko je i odakle je krenuo, a nisu ni njega zaboravili njegovi sumještani te su ga iznimno voljeli i cijenili i s ushićenjem dočekivali svaki njegov posjet Bolu, a kako i ne bi kad je bio rijetko tolerantan, miroljubiv i razborit čovjek – kaže nam Baranović.

Benko, jer uvijek je u Bolu ostao Benko, nitko mu se nije obraćao po činu niti je on to želio, u ratu je, kao zaslužni član Komunističke partije još od 1935. godine, bio politički komesar više partizanskih postrojbi, da bi poslije rata, kako rekosmo, postao čunka.

Obnašao je cijeli niz visokih i odgovornih vojnih dužnosti, bio je politički komesar Pomorske komande srednjeg Jadrana, komesar Riječne ratne flotile, komesar Vojnopomorske zone, načelnik Političke uprave JRM-a, načelnik Više vojnopomorske akademije, komandant Vojnopomorskog područja, pomoćnik načelnika Vojnopomorskog školskog centra, pomoćnik komandanta 4. armijske oblasti JNA, zatim pomoćnik komandanta Vojnopomorske oblasti za moralno-politički odgoj te član Studijskog odjeljenja Generalštaba JNA. Bio je i urednik u Pomorskoj enciklopediji.

---

image

Viceadmiral Benko Matulić u mladim danima

Obiteljski album
---

Aktivna služba prestala mu je 1972. godine, a za zasluge u ratu i poraću Općina Bol mu se odužila stanom od 50-ak kvadrata koji je Benko, živeći u Splitu, koristio kao vikendicu. Nakon smrti, u Bolu je dobio i grobno mjesto, da bi početkom devedesetih bilo pokušaja da mu se ono oduzme, ali stari Boljani to nisu dopustili.

Bistu, nažalost, tih dana nisu uspjeli spasiti. Kao što je Benko, uz pomoć brata Pija, spašavao otočnu mladost, redom gimnazijalce sklone antifašističkom pokretu.

A Pio Matulić bio je svećenik. Dominikanac. Benko je uz njega bio iznimno vezan i redovito ga je, bez obzira na odnos Partije prema Crkvi, i nakon rata posjećivao.

– I nakon bratove smrti Benko je nastavio posjećivati bolske dominikance jer je smatrao kako sa svećenicima treba razgovarati. Ipak, na obrede nije odlazio, niti ima dokaza da je vjeru prakticirao – veli Baranović.

---

image

Viceadmiral Benko Matulić sa svojim kćerima Vlastom (lijevo) i Jasenkom (desno)

Obiteljski album
---

Pio Matulić umro je 5. prosinca 1963., u dobi od samo 47 godina. A 5. prosinca 1971. godine u Metkoviću je otkrivena bista Stjepanu Radiću.

– Bilo je to samo nekoliko dana nakon Karađorđeva, odnosno čuvene 21. sjednice Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije na kojoj je ugušeno hrvatsko proljeće – tumači nam Luka Bebić.

A Luka Bebić u to je vrijeme bio predsjednik Skupštine općine Metković, danas bi se reklo gradonačelnik.

– Tu bistu nikad mi nisu oprostili – kaže.

Iz Partije je, kao hrvatski nacionalist, Luka Bebić izbačen 1975. godine, no većeg zla od toga nije osjetio. Zahvaljujući upravo Benku Matuliću.

– Benko je bio zadužen da sanira situaciju u Metkoviću nakon Karađorđeva – prisjeća se Bebić.

A "situacija" je bila sukob između Luke Bebića i Stanka Parmaća, narodnog heroja i vladara cijeloga neretvanskog kraja.

– Parmać je bio na čelu projekta melioracije, koji je bio projekt od najveće državne važnosti. On je zapravo melioraciju nasilu provodio, bez ikakva sluha za potrebe naroda, koji nije bio protiv melioracije, ali jest da se ona obavi tako da se nikome ne naudi. Stanko se, međutim, držao svojih zamisli i nije mu padalo na pamet da, recimo, omogući narodu da prvo obere vinograde pa da tek onda krene s melioracijom. U to je vrijeme seljak bio klasni neprijatelj i toga se on slijepo držao te otud i naš sukob – objašnjava Bebić.

Borba luke bebića i stanka parmaća

Naizgled, Bebić nije imao šanse. Kao što protiv Stanka Parmaća nitko nije imao šanse. Ipak, štitili su ga prvoborci. Lukin otac Ante poginuo je kao pripadnik Druge dalmatinske brigade ostavivši iza sebe petero djece.

– Nisam se dao, niti sam ga se bojao, bio sam na strani naroda, a narod je bio uz mene – tvrdi Bebić.

Zagovarao je da kompleksan posao melioracije obave nizozemski stručnjaci, najbolji na svijetu, koji su cijelu svoju zemlju posušili, no Parmać za to nije htio ni čuti te je posao dao Rusima.

– Mi smo htjeli iskusne i dokazane ljude, a on je doveo Ruse da se na nama uče – kaže Bebić.

Nakon svega, Parmać je iskoristio slom hrvatskoga proljeća te je Bebića, jer tako je bilo najlakše, optužio za nacionalizam. A partijska vrhuška u Metković je poslala Benka Matulića da riješi stvar.

– Prvo su bili poslali Juru Franičevića Pločara, koji nije bio samo književnik, nego i funkcionar, a nakon njega Benka, koji je, kao čovjek iznimno širokih shvaćanja, brzo shvatio o čemu se tu radi. Nije, istina, mogao protiv Parmaća, ali nije dao ni da mene maknu. Poznata je njegova rečenica: "Ako padne Bebić, svi padate" – govori Bebić.

Bez Benkove zaštite, Bebić bi, najvjerojatnije, završio tamo gdje su i inače u to vrijeme završavali nacionalisti. A ovako, ipak je dobio mogućnost mandat odraditi do kraja. Da bi iz Partije bio izbačen "tek" 1975. godine.

– Iste godine izbacili su i Parmaća. Mene zbog nacionalizma, a njega zbog sporo provedene melioracije. Dakle, ta naša utakmica završila je neriješeno – smije se Bebić.

S Benkom se nakon svega sreo tek jednom, popili su kavu na splitskoj Rivi. Bila je to prilika da mu još jednom zahvali, kao što mu zahvaljuje i do danas, ne dopuštajući da djela toga dobrog čovjeka padnu u zaborav.

---

image

Benka su pamtili još dugo nakon njegove smrti

Obiteljski album
---

Da ne bi bilo zabune, Pjero Baranović napominje kako Benko Matulić nije štitio hrvatske nacionaliste, niti se za njih zalagao u Zagrebu i Beogradu, nego je samo nastavio raditi ono što je radio i na Braču tijekom talijanske okupacije.

– On se uvijek borio za malog čovjeka, pa je tako stao i u obranu mnogih koji su bili optuženi za hrvatski nacionalizam, jer je bio protiv orkestriranog progona bez čvrstih dokaza, a pogotovo protiv progona za takozvani verbalni delikt. Luka Bebić pri tome nije bio jedini, dapače, mnogi su svjedočili Benkovim djelima, a jedan od njih je i njegov Bračanin, kapetan korvete Tadija Brizić, koji ga je zbog toga do kraja života nazivao drugim ocem – otkriva Baranović.

 spašavanje maketa brodova

Da Luka Bebić nije postao predsjednik Hrvatskoga sabora i da praktički u svakom razgovoru ne spomene Benka, teško bi se danas o viceadmiralu Matuliću išta čulo. A pogotovo ne dobro.

Kad je Pjero Baranović pokrenuo akciju spašavanju Benkovih maketa brodova, jer i s time se on bavio, u početku nije bilo zainteresiranih. Zašto bi, uostalom, itko u Hrvatskoj spašavao ostavštinu jugoslavenskog viceadmirala. No nakon što je Luka Bebić otvorio škrinju svojih sjećanja, došlo je do nagle promjene.

– Je, bilo je škakljivo tražiti pomoć za makete jugoadmirala, svi su zazirali od toga, no nakon Bebićevih istupa sve je postalo lakše, i Županija se odmah uključila – kaže Baranović, koji je makete pohranio u Hrvatski pomorski muzej u Splitu te ih nedavno prvi put predstavio javnosti.

I bista je iz mora izvučena.

– Godinama nismo znali što je s njom, da bi nam se nekidan javio čovjek s Brača i kazao kako je on čuva sve ovo vrijeme i kako će nam je dati da i nju stavimo pored Benkovih maketa u muzej – otkriva Baranović.

Bacili su ga u more. A more ga je primilo. I sačuvalo. Kao što sve čuva, a gdje neće njega, svoga Benka Matulića.

Priču o maketama koje su obitelji Benka Matulića i Petra Vukovića darovali narodu pročitajte na donjem linku:

Povijesna vrijednost im je neprocjenjiva, a obitelji ih sada daruju narodu. Sve je počelo pozivom iz San Francisca...

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Obiteljski album Obiteljski album Obiteljski album Obiteljski album Obiteljski album Obiteljski album
Obiteljski album

Narodski čovjek je bio. Gdje god bio, koju god funkciju obnašao, Benko nikad nije zaboravio tko je i odakle je krenuo, a nisu ni njega zaboravili njegovi sumještani

Obiteljski album

Viceadmiral Benko Matulić sa svojim kćerima Vlastom (lijevo) i Jasenkom (desno)

Obiteljski album

Viceadmiral Benko Matulić kao partizanski časnik

Obiteljski album

Viceadmiral Benko Matulić u mladim danima

Obiteljski album

Viceadmiral Benko Matulić

Obiteljski album

Benka su pamtili još dugo nakon njegove smrti

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/otoci/bio-je-viceadmiral-jna-cunka-ali-i-narodski-razborit-covjek-koji-je-spasavao-mladost-ovo-je-prica-o-velikom-matulicu-1367092 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ae3d85e94d0ddb5647fb0bc5970a351bb4d6918e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bio+je+viceadmiral+JNA%2C+%C4%8Dunka.+Ali+i+narodski%2C+razborit+%C4%8Dovjek+koji+je+spa%C5%A1avao+mladost.+Ovo+je+pri%C4%8Da+o+velikom+Matuli%C4%87u&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fbio-je-viceadmiral-jna-cunka-ali-i-narodski-razborit-covjek-koji-je-spasavao-mladost-ovo-je-prica-o-velikom-matulicu-1367092 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fbio-je-viceadmiral-jna-cunka-ali-i-narodski-razborit-covjek-koji-je-spasavao-mladost-ovo-je-prica-o-velikom-matulicu-1367092 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dobri čovjek benko [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Otocidobri čovjek benko

Bio je viceadmiral JNA, čunka. Ali i narodski, razborit čovjek koji je spašavao mladost. Ovo je priča o velikom Matuliću

Piše Vinko Vuković
25. veljače 2024. - 20:11
Narodski čovjek je bio. Gdje god bio, koju god funkciju obnašao, Benko nikad nije zaboravio tko je i odakle je krenuo, a nisu ni njega zaboravili njegovi sumještaniObiteljski album

Bacili su ga u more. Takva su, kažu, bila vremena. Rušilo se i bacalo u more. A more ne pita, sve prima. I čuva. A gdje ne bi njega. Svoga Benka Matulića.

Kad je bista Benka Matulića završila u moru, a bilo je to 1993. godine, u doba kad su Boljani vidjeli što se radi po kopnu pa se okuražili isto napraviti, jer što da ih poslije prozivaju, o tome nitko nije pisao. Bilo je važnijih stvari. Uostalom, da se o bistama bačenima u more pisalo, za ništa drugo ne bi ostalo mjesta.

Benko Matulić bio je viceadmiral Jugoslavenske ratne mornarice. Velika čunka. U njegovu Bolu, gdje se i rodio 1. travnja 1914. godine, samo nekoliko tjedana prije nego će Gavrilo Princip smaknuti austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju te tako izazvati najkrvaviji...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 12:23