stdClass Object ( [id] => 1019378 [title] => Vozaču iz Podstrane jazavac oštetio kombi, a odgovorni ‘prebacuju lopticu‘: Sude divljoj životinji, jer štetu koju je skrivila ne žele platiti [alias] => vozacu-iz-podstrane-jazavac-ostetio-automobil-a-odgovorni-prebacuju-lopticu-sude-divljoj-zivotinji-jer-stetu-koju-je-skrivila-ne-zele-platiti [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nije novost da svako malo netko na autocesti između Splita i Zagreba vozilom naleti na divljač.

Unatoč prometnim znakovima koji upozoravaju na životinje koje se mogu naći na putu i prijelaze koji su za tu svrhu građeni, nezgode se stalno događaju. I, što je najgore, za prometne nesreće takve vrste, unatoč pričinjenoj šteti – nitko ne odgovara?!

Vraćajući se iz Italije, Dražen Rossi iz Podstrane, dvadesetog siječnja ove godine, vozio je Dalmatinom prema Splitu. U gluho doba noći, nekoliko kilometara nakon ulaza za Šibenik, pred automobil mu je istrčala divlja životinja.

– Meni je kao vozaču preostalo samo čvrsto stisnuti volan jer je nesretna životinja pretrčavala cestu nekih sedam-osam metara ispred kombija. Udario sam u nju, i nekoliko kilometara poslije, na prvom osvijetljenom mjestu, zaustavio auto da bih vidio što se točno dogodilo – kaže Rossi, koji je na benzinskoj postaji, pregledavajući vozilo, shvatio da je oštećeno do te mjere da njime ne može nastaviti put kući.

– Nakon otprilike dvadeset i pet minuta, s dežurnim smo se policijskim službenicima vratili na mjesto događaja. Oni su fotografirali uginulu životinju. Ispostavilo se da je riječ o jazavcu. Policija je pozvala cestarsku službu koja je uklonila ostatke životinje s ceste – govori Dražen.

Laži​ i nebuloze

Nakon što je Rossi podvrgnut alkotestu, policija je napravila snimke oštećenog vozila koje je vučnom službom prebačeno do Splita, a Rossi i suputnici su vožnju nastavili taksijem.

– Policijski službenik nas je uputio da od Hrvatskih autocesta, gdje se nezgoda i dogodila, tražimo nadoknadu štete jer nisam vozio u alkoholiziranom stanju i poštovao sam sve prometne propise i ograničenje brzine. Zato nisam sumnjao da će mi pričinjena šteta, a radi se otprilike o deset tisuća kuna, biti brzo nadoknađena – veli Rossi, koji nije ni slutio da će se jazavac iz ove priče, baš kao i onaj poznatiji, Kočićev, naći pred sudom.

Naime, iz HAC-a su ga u pismenoj formi uputili na Croatia osiguranje, gdje je osiguran Hrvatski lovački savez, koji je, po onome kako su se osiguravatelji očitovali, dužan nadoknaditi štetu koju je pričinila divljač.

– Štetu smo prijavili Croatia osiguranju, čiji sam i osobni osiguranik, dapače, imam kod njih veliki broj "polica", te je nakon zatraženog izvida štete isti i napravljen. U roku od desetak dana stigao je i policijski zapisnik, pa smo kompletnu dokumentaciju predali službenici u osiguravajućem društvu. Ona nas je telefonski obavijestila da je spis poslan Hrvatskom lovačkom savezu, koji samo što na njega nije odgovorio. No, ni deset dana od tog poziva odgovora nije bilo – veli naš sugovornik, koji se zato osobno obratio Hrvatskom lovačkom savezu i doznao da sve podružnice saveza, pa tako i ona na čijem se teritoriju dogodio sudar s jazavcem, imaju za takve slučajeve otvorenu "policu" kod Croatia osiguranja.

I kad je već pomislio da je sve gotovo, ostao je zatečen odgovorom iz Croatia osiguranja koji mu je poslan dan ili maksimalno dva prije isteka zakonskog roka od 60 dana.

---

image
Rossijevo vozilo je oštećeno zbog naleta na jazavca
Jakov Prkić/HANZA MEDIA
---

– I to s jasnom i neskrivenom, da ne kažem – bezobraznom namjerom odugovlačenja postupka, iako sam klijent Croatia osiguranja koji ima popriličan broj ugovorenih polica s kojih baš nikada ništa nije isplaćeno trećoj strani. Pomislio sam da ću zbog toga što sam uredan klijent Croatia osiguranja, s čijih se osiguravajućih polica ne isplaćuje šteta trećim osobama, imati barem fer i korektan pristup kod osiguravajućeg društva, što ni približno nije bio slučaj. Zbog takvog odnosa svakako nikad više ni ja ni moji prijatelji nećemo sklopiti policu kod Croatia osiguranja! Odgovor Croatia osiguranja na moj zahtjev je u najmanju ruku nevjerojatan i pun netočnosti. Prvo su nam zamjerili da nismo obavijestili Hrvatski lovački savez, što nije istina, i naglasili da je "bilo potrebno pregledati mjesto nesreće"?! Zar to nisu napravili policijski službenici? – pita se naš sugovornik, po struci pravnik.

– Izgleda da mi je mukotrpno učenje prava bilo zaludu kad iz moje branše dolaze ovakve nebuloze, jer ne znam kako drukčije okarakterizirati odgovor kolegice iz Croatia osiguranja. Zaprepastila me i sugestija prema kojoj je "trebalo utvrditi na koji se način životinja našla na cesti", ali bez objašnjenja tko je to trebao utvrditi, i na koji način?! Zatim, laž je da osiguranik, u ovom slučaju Hrvatski lovački savez, nije obaviješten o štetnom događaju, a ne postoji ni zakon koji bi nalagao lovcima da u takvim slučajevima dolaze na mjesto nesreće i očituju se o tome da je životinja nekomu istrčala pred auto?! – šokiran je Rossi odgovorom koji je dobio od osiguravatelja.

No, kako će se poslije ispostaviti, ni u Hrvatskom lovačkom savezu stvari ne stoje puno bolje.

Kako je neslužbeno odgovoreno potpisanom novinaru i oštećenom Rossiju, oni su odgovorni za pričinjenu štetu jedino ako je nastala na teritoriju lovišta, no kako je životinja skončala na A1, za to nisu nadležni, pa ispada da je "jazavac pojeo magare".

Kriv je vlasnik divljači

Loptica je na kraju balade o savjesnom vozaču i nesretnom jazavcu vraćena na početak – Hrvatskim autocestama.

"Gospodin Dražen Rossi koji Vam se obratio vezano za prometnu nesreću koja se dogodila dana 20. siječnja 2020. godine, a u kojoj je svojim vozilom naletio na jazavca na autocesti, učinio je sa svoje strane sve po proceduri na način da je zaustavio vozilo, pozvao policiju da izvrši očevid, a također je pozvana i ophodarska služba Hrvatskih autocesta d.o.o. koja je načinila zapisnik i preuzela uginulu životinju.

Naime, ukoliko dođe do naleta životinje u ograđenom prostoru autoceste kojom upravlja HAC, utvrđuje se je li bilo propusta na strani upravitelja autocesta.

U slučaju gospodina Rossija utvrđeno je da nije bilo propusta na strani upravitelja autocesta, odnosno, ophodnja autoceste je izvršena u skladu s važećim zakonskim propisima i pravilima struke; zaštitna žičana ograda nije bila uništena, te su poduzete sve mjere za omogućavanje odvijanja sigurnog i nesmetanog prometa. Isto je navedeno u službenoj dokumentaciji, te je stoga Draženu Rossiju zahtjev otklonjen.

Gospodin Rossi upućen je da svoju štetu potražuje od vlasnika divljači, odnosno lovačkog društva iz kojeg potječe divljač. Dodatno je dana informacija kako je Hrvatski lovački savez ugovorio policu osiguranja kod osiguravajućeg društva Croatia osiguranje d.d.

Kako je iz dokumentacije koju ste nam dostavili vidljivo da je osiguravajuće društvo Croatia osiguranja d.d. otklonilo odštetni zahtjev gospodina Rossija, na raspolaganju mu ostaje podnošenje sudske tužbe za utvrđivanje odgovornosti i ostvarivanje naknade štete", navodi se u odgovoru koji potpisuje Andrea Haleuš, voditeljica odnosa s javnošću Hrvatskih autocesta.

---

Neka tuži HAC


"Sukladno odredbama Zakona o lovstvu, lovoovlaštenici odgovaraju za štete od divljači koje nastanu na području lovišta, dok se autoceste, sukladno odredbama ZOL-a, ne smatraju lovištem već autoceste predstavljaju javne ceste na kojima je zabranjeno ustanovljavanje lovišta (članak 11. stavka 2. točka 5. ZOL-a). Nadalje, Zakonom o cestama propisano je da se javne ceste, a pod što spadaju i autoceste, planiraju, projektiraju, grade, rekonstruiraju i održavaju s ciljem da omogućuju sigurno prometovanje svih sudionika u prometu, dok je člankom 94. Pravilnika o prometnim znakovima, signalizaciji i opremi na cestama određeno kako autoceste trebaju biti ograđene zaštitnim žičanim ogradama, čija je osnovna funkcija zaštititi promet na cesti od divljači i drugih životinja (članak 93. Pravilnika o prometnim znakovima). Naime, sama činjenica da se jazavac našao na autocesti jasno ukazuje da je došlo do propusta u održavanju zaštitne žičane ograde od strane autoceste ili da uz autocestu nije postavljena adekvatna žičana ograda, što je u konačnici i prouzročilo štetu.

Dodatno, za Vašu informaciju, dostavljamo i članak iz Lovačkog vjesnika u kojem je objavljen dopis Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u kojem je jasno navedeno da autoceste trebaju snositi troškove naleta vozila na divljač na autocesti."

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nalet na dalmatini [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [extra_fields_search] => nalet na dalmatini 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-04-29 07:23:32 [created_by] => 3206 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-05-04 18:54:23 [modified_by] => 3206 [publish_up] => 2020-05-03 18:39:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1105 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/04\/29\/13563254.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/29\/13563248.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/29\/13563242.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/29\/13567542.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jakov Prki\u0107\/HANZA MEDIA","Jakov Prki\u0107\/HANZA MEDIA","Jakov Prki\u0107\/HANZA MEDIA",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Dra\u017een Rossi","Rossijevo vozilo je o\u0161te\u0107eno zbog naleta na jazavca","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1263","k_13563254_1280.jpg":"1280x1280","k_13563254_1024.jpg":"1024x1024","k_13563254_640.jpg":"640x640","k_13563254_480.jpg":"480x480","k_13563254_340.jpg":"340x340","k_13563254_220.jpg":"220x220","o_13563254_1280.jpg":"1280x842","o_13563254_1024.jpg":"1024x673","o_13563254_640.jpg":"640x421","o_13563254_480.jpg":"480x315","o_13563254_340.jpg":"340x223","o_13563254_220.jpg":"220x144","h_13563254_1280.jpg":"1280x854","h_13563254_1024.jpg":"1024x683","h_13563254_640.jpg":"640x427","h_13563254_480.jpg":"480x320","h_13563254_340.jpg":"340x227","h_13563254_220.jpg":"220x147","pp_13563254_1280.jpg":"1006x1280","pp_13563254_1024.jpg":"805x1024","pp_13563254_640.jpg":"503x640","pp_13563254_480.jpg":"377x480","pp_13563254_340.jpg":"267x340","pp_13563254_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1157","k_13563248_1280.jpg":"1280x1280","k_13563248_1024.jpg":"1024x1024","k_13563248_640.jpg":"640x640","k_13563248_480.jpg":"480x480","k_13563248_340.jpg":"340x340","k_13563248_220.jpg":"220x220","o_13563248_1280.jpg":"1280x771","o_13563248_1024.jpg":"1024x617","o_13563248_640.jpg":"640x385","o_13563248_480.jpg":"480x289","o_13563248_340.jpg":"340x204","o_13563248_220.jpg":"220x132","h_13563248_1280.jpg":"1280x854","h_13563248_1024.jpg":"1024x683","h_13563248_640.jpg":"640x427","h_13563248_480.jpg":"480x320","h_13563248_340.jpg":"340x227","h_13563248_220.jpg":"220x147","pp_13563248_1280.jpg":"1006x1280","pp_13563248_1024.jpg":"805x1024","pp_13563248_640.jpg":"503x640","pp_13563248_480.jpg":"377x480","pp_13563248_340.jpg":"267x340","pp_13563248_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1266","k_13563242_1280.jpg":"1280x1280","k_13563242_1024.jpg":"1024x1024","k_13563242_640.jpg":"640x640","k_13563242_480.jpg":"480x480","k_13563242_340.jpg":"340x340","k_13563242_220.jpg":"220x220","o_13563242_1280.jpg":"1280x844","o_13563242_1024.jpg":"1024x675","o_13563242_640.jpg":"640x422","o_13563242_480.jpg":"480x316","o_13563242_340.jpg":"340x224","o_13563242_220.jpg":"220x145","h_13563242_1280.jpg":"1280x854","h_13563242_1024.jpg":"1024x683","h_13563242_640.jpg":"640x427","h_13563242_480.jpg":"480x320","h_13563242_340.jpg":"340x227","h_13563242_220.jpg":"220x147","pp_13563242_1280.jpg":"1006x1280","pp_13563242_1024.jpg":"805x1024","pp_13563242_640.jpg":"503x640","pp_13563242_480.jpg":"377x480","pp_13563242_340.jpg":"267x340","pp_13563242_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1080x1920","k_13567542_1280.jpg":"1280x1280","k_13567542_1024.jpg":"1024x1024","k_13567542_640.jpg":"640x640","k_13567542_480.jpg":"480x480","k_13567542_340.jpg":"340x340","k_13567542_220.jpg":"220x220","o_13567542_1280.jpg":"1280x2275","o_13567542_1024.jpg":"1024x1820","o_13567542_640.jpg":"640x1137","o_13567542_480.jpg":"480x853","o_13567542_340.jpg":"340x604","o_13567542_220.jpg":"220x391","h_13567542_1280.jpg":"1280x854","h_13567542_1024.jpg":"1024x683","h_13567542_640.jpg":"640x427","h_13567542_480.jpg":"480x320","h_13567542_340.jpg":"340x227","h_13567542_220.jpg":"220x147","pp_13567542_1280.jpg":"1006x1280","pp_13567542_1024.jpg":"805x1024","pp_13567542_640.jpg":"503x640","pp_13567542_480.jpg":"377x480","pp_13567542_340.jpg":"267x340","pp_13567542_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15579433 Threads: 3 Questions: 3214501697 Slow queries: 7255306 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236245706 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/vozacu-iz-podstrane-jazavac-ostetio-automobil-a-odgovorni-prebacuju-lopticu-sude-divljoj-zivotinji-jer-stetu-koju-je-skrivila-ne-zele-platiti-1019378 [printLink] => /dalmacija/obala/vozacu-iz-podstrane-jazavac-ostetio-automobil-a-odgovorni-prebacuju-lopticu-sude-divljoj-zivotinji-jer-stetu-koju-je-skrivila-ne-zele-platiti-1019378?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 607431 [name] => Dražen Rossi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-05-03 20:40:32 [main_article_id] => 0 [alias] => drazen-rossi [link] => /tag/drazen-rossi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 607432 [name] => jazavac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-05-03 20:40:32 [main_article_id] => 0 [alias] => jazavac [link] => /tag/jazavac ) [2] => stdClass Object ( [id] => 419903 [name] => HAC [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hac [link] => /tag/hac ) [3] => stdClass Object ( [id] => 302525 [name] => Croatia osiguranje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => croatia-osiguranje [link] => /tag/croatia-osiguranje ) [4] => stdClass Object ( [id] => 607433 [name] => Hrvatski lovački savez [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-05-03 20:40:32 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatski-lovacki-savez [link] => /tag/hrvatski-lovacki-savez ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nalet na dalmatini [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vozaču iz Podstrane jazavac oštetio kombi, a odgovorni ‘prebacuju lopticu‘: Sude divljoj životinji, jer štetu koju je skrivila ne žele platiti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3206 [name] => Saša Ljubičić [username] => sa-a-ljubi-i [email] => sa-a-ljubi-i@sd.hr [password] => $2y$10$mxAdRkEFZ22AqSd9Kjt8S.hoOMCyPMexvcawBarn3lew0U.YIhUJe [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-ljubicic-3206 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1724 [gender] => m [description] => [image] => 1724.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1724.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/29/13563254.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jakov Prkić/HANZA MEDIA [mainImageDesc] => Dražen Rossi [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/29/13563254.jpg [title] => Dražen Rossi Jakov Prkić/HANZA MEDIA ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/29/13563248.jpg [title] => Rossijevo vozilo je oštećeno zbog naleta na jazavca Jakov Prkić/HANZA MEDIA ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/29/13563242.jpg [title] => Jakov Prkić/HANZA MEDIA ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/29/13567542.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nije novost da svako malo netko na autocesti između Splita i Zagreba vozilom naleti na divljač.

Unatoč prometnim znakovima koji upozoravaju na životinje koje se mogu naći na putu i prijelaze koji su za tu svrhu građeni, nezgode se stalno događaju. I, što je najgore, za prometne nesreće takve vrste, unatoč pričinjenoj šteti – nitko ne odgovara?!

Vraćajući se iz Italije, Dražen Rossi iz Podstrane, dvadesetog siječnja ove godine, vozio je Dalmatinom prema Splitu. U gluho doba noći, nekoliko kilometara nakon ulaza za Šibenik, pred automobil mu je istrčala divlja životinja.

– Meni je kao vozaču preostalo samo čvrsto stisnuti volan jer je nesretna životinja pretrčavala cestu nekih sedam-osam metara ispred kombija. Udario sam u nju, i nekoliko kilometara poslije, na prvom osvijetljenom mjestu, zaustavio auto da bih vidio što se točno dogodilo – kaže Rossi, koji je na benzinskoj postaji, pregledavajući vozilo, shvatio da je oštećeno do te mjere da njime ne može nastaviti put kući.

– Nakon otprilike dvadeset i pet minuta, s dežurnim smo se policijskim službenicima vratili na mjesto događaja. Oni su fotografirali uginulu životinju. Ispostavilo se da je riječ o jazavcu. Policija je pozvala cestarsku službu koja je uklonila ostatke životinje s ceste – govori Dražen.

Laži​ i nebuloze

Nakon što je Rossi podvrgnut alkotestu, policija je napravila snimke oštećenog vozila koje je vučnom službom prebačeno do Splita, a Rossi i suputnici su vožnju nastavili taksijem.

– Policijski službenik nas je uputio da od Hrvatskih autocesta, gdje se nezgoda i dogodila, tražimo nadoknadu štete jer nisam vozio u alkoholiziranom stanju i poštovao sam sve prometne propise i ograničenje brzine. Zato nisam sumnjao da će mi pričinjena šteta, a radi se otprilike o deset tisuća kuna, biti brzo nadoknađena – veli Rossi, koji nije ni slutio da će se jazavac iz ove priče, baš kao i onaj poznatiji, Kočićev, naći pred sudom.

Naime, iz HAC-a su ga u pismenoj formi uputili na Croatia osiguranje, gdje je osiguran Hrvatski lovački savez, koji je, po onome kako su se osiguravatelji očitovali, dužan nadoknaditi štetu koju je pričinila divljač.

– Štetu smo prijavili Croatia osiguranju, čiji sam i osobni osiguranik, dapače, imam kod njih veliki broj "polica", te je nakon zatraženog izvida štete isti i napravljen. U roku od desetak dana stigao je i policijski zapisnik, pa smo kompletnu dokumentaciju predali službenici u osiguravajućem društvu. Ona nas je telefonski obavijestila da je spis poslan Hrvatskom lovačkom savezu, koji samo što na njega nije odgovorio. No, ni deset dana od tog poziva odgovora nije bilo – veli naš sugovornik, koji se zato osobno obratio Hrvatskom lovačkom savezu i doznao da sve podružnice saveza, pa tako i ona na čijem se teritoriju dogodio sudar s jazavcem, imaju za takve slučajeve otvorenu "policu" kod Croatia osiguranja.

I kad je već pomislio da je sve gotovo, ostao je zatečen odgovorom iz Croatia osiguranja koji mu je poslan dan ili maksimalno dva prije isteka zakonskog roka od 60 dana.

---

image
Rossijevo vozilo je oštećeno zbog naleta na jazavca
Jakov Prkić/HANZA MEDIA
---

– I to s jasnom i neskrivenom, da ne kažem – bezobraznom namjerom odugovlačenja postupka, iako sam klijent Croatia osiguranja koji ima popriličan broj ugovorenih polica s kojih baš nikada ništa nije isplaćeno trećoj strani. Pomislio sam da ću zbog toga što sam uredan klijent Croatia osiguranja, s čijih se osiguravajućih polica ne isplaćuje šteta trećim osobama, imati barem fer i korektan pristup kod osiguravajućeg društva, što ni približno nije bio slučaj. Zbog takvog odnosa svakako nikad više ni ja ni moji prijatelji nećemo sklopiti policu kod Croatia osiguranja! Odgovor Croatia osiguranja na moj zahtjev je u najmanju ruku nevjerojatan i pun netočnosti. Prvo su nam zamjerili da nismo obavijestili Hrvatski lovački savez, što nije istina, i naglasili da je "bilo potrebno pregledati mjesto nesreće"?! Zar to nisu napravili policijski službenici? – pita se naš sugovornik, po struci pravnik.

– Izgleda da mi je mukotrpno učenje prava bilo zaludu kad iz moje branše dolaze ovakve nebuloze, jer ne znam kako drukčije okarakterizirati odgovor kolegice iz Croatia osiguranja. Zaprepastila me i sugestija prema kojoj je "trebalo utvrditi na koji se način životinja našla na cesti", ali bez objašnjenja tko je to trebao utvrditi, i na koji način?! Zatim, laž je da osiguranik, u ovom slučaju Hrvatski lovački savez, nije obaviješten o štetnom događaju, a ne postoji ni zakon koji bi nalagao lovcima da u takvim slučajevima dolaze na mjesto nesreće i očituju se o tome da je životinja nekomu istrčala pred auto?! – šokiran je Rossi odgovorom koji je dobio od osiguravatelja.

No, kako će se poslije ispostaviti, ni u Hrvatskom lovačkom savezu stvari ne stoje puno bolje.

Kako je neslužbeno odgovoreno potpisanom novinaru i oštećenom Rossiju, oni su odgovorni za pričinjenu štetu jedino ako je nastala na teritoriju lovišta, no kako je životinja skončala na A1, za to nisu nadležni, pa ispada da je "jazavac pojeo magare".

Kriv je vlasnik divljači

Loptica je na kraju balade o savjesnom vozaču i nesretnom jazavcu vraćena na početak – Hrvatskim autocestama.

"Gospodin Dražen Rossi koji Vam se obratio vezano za prometnu nesreću koja se dogodila dana 20. siječnja 2020. godine, a u kojoj je svojim vozilom naletio na jazavca na autocesti, učinio je sa svoje strane sve po proceduri na način da je zaustavio vozilo, pozvao policiju da izvrši očevid, a također je pozvana i ophodarska služba Hrvatskih autocesta d.o.o. koja je načinila zapisnik i preuzela uginulu životinju.

Naime, ukoliko dođe do naleta životinje u ograđenom prostoru autoceste kojom upravlja HAC, utvrđuje se je li bilo propusta na strani upravitelja autocesta.

U slučaju gospodina Rossija utvrđeno je da nije bilo propusta na strani upravitelja autocesta, odnosno, ophodnja autoceste je izvršena u skladu s važećim zakonskim propisima i pravilima struke; zaštitna žičana ograda nije bila uništena, te su poduzete sve mjere za omogućavanje odvijanja sigurnog i nesmetanog prometa. Isto je navedeno u službenoj dokumentaciji, te je stoga Draženu Rossiju zahtjev otklonjen.

Gospodin Rossi upućen je da svoju štetu potražuje od vlasnika divljači, odnosno lovačkog društva iz kojeg potječe divljač. Dodatno je dana informacija kako je Hrvatski lovački savez ugovorio policu osiguranja kod osiguravajućeg društva Croatia osiguranje d.d.

Kako je iz dokumentacije koju ste nam dostavili vidljivo da je osiguravajuće društvo Croatia osiguranja d.d. otklonilo odštetni zahtjev gospodina Rossija, na raspolaganju mu ostaje podnošenje sudske tužbe za utvrđivanje odgovornosti i ostvarivanje naknade štete", navodi se u odgovoru koji potpisuje Andrea Haleuš, voditeljica odnosa s javnošću Hrvatskih autocesta.

---

Neka tuži HAC


"Sukladno odredbama Zakona o lovstvu, lovoovlaštenici odgovaraju za štete od divljači koje nastanu na području lovišta, dok se autoceste, sukladno odredbama ZOL-a, ne smatraju lovištem već autoceste predstavljaju javne ceste na kojima je zabranjeno ustanovljavanje lovišta (članak 11. stavka 2. točka 5. ZOL-a). Nadalje, Zakonom o cestama propisano je da se javne ceste, a pod što spadaju i autoceste, planiraju, projektiraju, grade, rekonstruiraju i održavaju s ciljem da omogućuju sigurno prometovanje svih sudionika u prometu, dok je člankom 94. Pravilnika o prometnim znakovima, signalizaciji i opremi na cestama određeno kako autoceste trebaju biti ograđene zaštitnim žičanim ogradama, čija je osnovna funkcija zaštititi promet na cesti od divljači i drugih životinja (članak 93. Pravilnika o prometnim znakovima). Naime, sama činjenica da se jazavac našao na autocesti jasno ukazuje da je došlo do propusta u održavanju zaštitne žičane ograde od strane autoceste ili da uz autocestu nije postavljena adekvatna žičana ograda, što je u konačnici i prouzročilo štetu.

Dodatno, za Vašu informaciju, dostavljamo i članak iz Lovačkog vjesnika u kojem je objavljen dopis Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u kojem je jasno navedeno da autoceste trebaju snositi troškove naleta vozila na divljač na autocesti."

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jakov Prkić/HANZA MEDIA Jakov Prkić/HANZA MEDIA Jakov Prkić/HANZA MEDIA
Jakov Prkić/HANZA MEDIA
Dražen Rossi
Jakov Prkić/HANZA MEDIA
Rossijevo vozilo je oštećeno zbog naleta na jazavca

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/vozacu-iz-podstrane-jazavac-ostetio-automobil-a-odgovorni-prebacuju-lopticu-sude-divljoj-zivotinji-jer-stetu-koju-je-skrivila-ne-zele-platiti-1019378 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3b7fba18ed222c67aaa21109226002ae452d9d01 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Voza%C4%8Du+iz+Podstrane+jazavac+o%C5%A1tetio+kombi%2C+a+odgovorni+%E2%80%98prebacuju+lopticu%E2%80%98%3A+Sude+divljoj+%C5%BEivotinji%2C+jer+%C5%A1tetu+koju+je+skrivila+ne+%C5%BEele+platiti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fvozacu-iz-podstrane-jazavac-ostetio-automobil-a-odgovorni-prebacuju-lopticu-sude-divljoj-zivotinji-jer-stetu-koju-je-skrivila-ne-zele-platiti-1019378 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fvozacu-iz-podstrane-jazavac-ostetio-automobil-a-odgovorni-prebacuju-lopticu-sude-divljoj-zivotinji-jer-stetu-koju-je-skrivila-ne-zele-platiti-1019378 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nalet na dalmatini [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) )
StoryEditorOCM
Obalanalet na dalmatini

Vozaču iz Podstrane jazavac oštetio kombi, a odgovorni ‘prebacuju lopticu‘: Sude divljoj životinji, jer štetu koju je skrivila ne žele platiti

3. svibnja 2020. - 20:39

Nije novost da svako malo netko na autocesti između Splita i Zagreba vozilom naleti na divljač.

Unatoč prometnim znakovima koji upozoravaju na životinje koje se mogu naći na putu i prijelaze koji su za tu svrhu građeni, nezgode se stalno događaju. I, što je najgore, za prometne nesreće takve vrste, unatoč pričinjenoj šteti – nitko ne odgovara?!

Vraćajući se iz Italije, Dražen Rossi iz Podstrane, dvadesetog siječnja ove godine, vozio je Dalmatinom prema Splitu. U gluho doba noći, nekoliko kilometara nakon ulaza za Šibenik, pred automobil mu je istrčala divlja životinja.

– Meni je kao vozaču preostalo samo čvrsto stisnuti volan jer je nesretna životinja pretrčavala cestu nekih sedam-osam metara ispred kombija. Udario sam u nju, i nekoliko kilometara poslije, na prvom os...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 18:48