StoryEditor
ObalaDivljačko razbijanje

Vandali nasrću na Veliki kaštel, nastradala vrata interpretacijskog centra obnovljenog u sklopu projekta od 15 milijuna kuna: ‘Ovo nije izoliran slučaj!‘

3. svibnja 2021. - 15:32

Prigodom prošlotjednog posjeta Kotišini, djelatnici Gradskog muzeja Makarska zatekli su novo oštećenje na Velikom kaštelu, odnosno na ulazu u novi, još neotvoreni interpretacijski centar. Naime, iz Gradskog muzeja Makarska potvrđeno je da su za sada nepoznati vandali oštetili ulazna vrata Interpretacijskog centra Veliki kaštel u Kotišini, zbog čega su na teren izišli i djelatnici Policijske postaje Makarska. Ovo je već drugi vandalski čin u samo u nekoliko mjeseci, potvrdio je Krešimir Daniel Grčić, kustos u makarskom Gradskom muzeju.

Kome to smeta?

– U jutarnjim satima prošle srijede, nakon dolaska pred Veliki kaštel, zatekli smo novu devastaciju kulturno-povijesne baštine, koja, po svemu sudeći, nekome smeta. Ovaj čin, u kojemu su oštećena ulazna vrata Velikog kaštela, zbog čega su na očevid pozvani djelatnici PP-a Makarska, nažalost nije izolirani slučaj, budući da je već početkom godine nepoznati počinitelj u potpunosti razbio pregradni zid koji se nalazi na vidikovcu ispred Velikog kaštela. Grad Makarska i Gradski muzej će zajedno s makarskim policajcima učiniti sve da se počinitelji pronađu te da se ovakav oblik devastacije jednom zauvijek zaustavi – kazao je Grčić.

Instaliranje opreme

Podsjetimo, obnova Velikog kaštela dio je opsežnog projekta revitalizacije kulturno-povijesne baštine zaseoka Kotišina, a ukupna vrijednost projekta prelazi 15 milijuna kuna. Uz obnovu Velikog kaštela, projektom je obuhvaćena i obnova crkve svetog Martina i uređenje dvorišta crkve svetog Ante u pozornicu na otvorenom. Odlukom makarskoga Gradskog vijeća, objektima kulturno-povijesne baštine u Kotišini upravlja Gradski muzej Makarska. Završetak radova, uključujući i instaliranje vrijedne multimedijalne opreme na Interpretacijskom centru Veliki kaštel, obilježen je u studenome prošle godine, no zbog korona-krize centar još uvijek nije otvoren za posjetitelje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2021 15:33