StoryEditorOCM
ObalaANALIZA SLUČAJA

Preokret u Strožancu: učiteljice nisu ‘nedužne‘? Imamo dokument: ‘Struka sumnja da su razrednice zlostavljale učenika‘

Piše Marijana Cvrtila
1. lipnja 2023. - 16:51

Stanje u Osnovnoj školi "Strožanac" u Podstrani, u kojoj su dvije učiteljice kažnjene, jedna izvanrednim otkazom a druga opomenom pred otkaz, daleko je od idealnog, a u javnost izlaze sve mučniji detalji koji dodatno zamućuju ionako nelijepu sliku u događanjima u školi koja je posljednjih dana zasula medijski prostor.

Iako se u javnosti plasira informacija kako su problemi eskalirali zbog vršnjačkog nasilja i problematičnog dječaka petog razreda (inače djeteta s teškoćama i s dijagnosticiranim ADHD-om) – zbog čega danima prosvjeduju roditelji te ne šalju djecu na nastavu, najprije učenike iz razreda u koji je dječak premješten u ožujku ove godine, a ovih dana i iz bivšeg razreda koji je dječak pohađao – mnogo je neodgovorenih pitanja na koji odgovor moraju dati mjerodavne institucije.

Podsjetimo ukratko, novoj razrednici dječaka Jeleni Vrdoljak ravnateljica škole Žana Prižmić izrekla je mjeru opomene pred otkaz, jer je prije nekoliko dana u školu pozvala policiju nakon saznanja da je taj dječak na nastavu donio željezni predmet i prijetio drugoj djeci. Nastavnici Vrdoljak spočitava se da je policiju pozvala bez konzultacija sa stručnom službom škole i ravnateljicom.

Bojkot roditelja

Zrinka Perković Dodig, prethodna dječakova razrednica, izvanredni je otkaz dobila iz službeno nejasnih razloga, izuzev što je ravnateljica Prižmić izjavila kako je "dotična učiteljica dobila otkaz jer je učinila sedam stvari, strašnih povreda iz radnih odnosa i jedan od tih razloga je upravo njezino neprijavljivanje nasilničkog ponašanja". Podsjetimo i kako je prosvjetna inspekcija poništila pedagoške mjere koje je Zrinka Perković Dodig izrekla spomenutom dječaku, koji je u ožujku premješten u razred Jelene Vrdoljak.

Roditelji daju potporu učiteljicama i bojkotiraju nastavu te traže povratak omiljene učiteljice Zrinke Perković Dodig na posao, a ona je trenutačno na bolovanju. Kako je potvrđeno u školi, djeca iz njezina sada već bivšeg, 5.e, razreda ni u četvrtak nisu došla na nastavu.

Sada je, pak, u javnost procurila informacija, o kojoj je pisao Jutarnji list, prema kojoj je Hrvatski zavod za socijalni rad – Područni ured Split još 22. svibnja na četiri adrese – Ministarstva znanosti i obrazovanja, Policijske uprave splitsko-dalmatinske, Ureda pravobranitelja za djecu u Zagrebu i Splitu te Područne službe prosvjetne inspekcije Split – odaslao dopis u kojem od njih traže "hitno postupanje u svrhu zaštite malodobnog dječaka", to jest dječaka s teškoćama iz te škole koji se u medijima spominje kao "problematičan".

Ne ulazeći u detalje iscrpnog dopisa Zavoda, koji posjedujemo, a prije svega u cilju zaštite malodobnog djeteta, istaknut ćemo kako se u njemu spominju sumnje u vezi postupanja učiteljica Zrinke Perković Dodig i Jelene Vrdoljak, koje dodatno kompliciraju ovu ionako tešku priču.

Naime, stručne službe splitskog zavoda u dopisu navode kako "prema saznanjima ove službe postoji sumnja kako je malodobno dijete već mjesecima žrtva sustavnog zlostavljanja od strane njegovih dviju školskih razrednica, gospođe Zrinke Perković Dodig i gospođe Jelene Vrdoljak, a čije ponašanje stručna služba škole do sada, unatoč stalnim naporima, ne uspijeva sankcionirati".

Primjerice, spominje se kako je učiteljica Zrinka Perković Dodig "od samog početka nastavne godine izdvajala malodobnog... na neprimjeren način te otvoreno izražavala namjeru da se dijete premjesti iz navedene osnovne škole". Uz ostalo, navodi se i kako se "prilikom jednog sastanka stručnog tima ove službe sa stručnom službom škole, putem telefona javila i razrednica Zrinka Perković Dodig navodeći ovom stručnom timu da je djetetovo ponašanje užasno… da ga je potrebno premjestiti u dječji dom, iako to uopće nije bila tema razgovora, niti ista ima kompetencije i vještine, kao što i ne obavlja stručne procjene, poslove ove službe, a da bi isto mogla predlagati".

Zaštita maloljetnika

I nakon što je premješten u razred Jelene Vrdoljak, "stručna služba škole opetovano izvještava ovu službu kako i prethodna i sadašnja razrednica dijete tretiraju na vrlo nekorektan način, svaki njegov pokret karakteriziraju kao agresiju"… Tu je i rečenica kako ove i niz drugih tvrdnji koje navode "ostavlja dojam sumnje na sustavno zlostavljanje učenika jedne škole od strane njegovih razrednica koje imaju za cilj izbaciti dijete iz škole, što otvoreno i navode stručnoj službi škole".

Stručne službe zavoda, koliko se može iščitati iz dopisa, konzultirale su dječakova oca, kao i stručne službe OŠ "Strožanac", a postupke učiteljica ocijenile su neprimjerenim. Kontaktirali smo "splitsko socijalno".

– Postupanjem ove Službe nije procijenjena potreba daljnjeg postupanja iz djelokruga obiteljsko-pravne zaštite. Saznanja koja dobije tijekom službenog postupanja, ova Služba je dužna prijaviti nadležnim institucijama radi utvrđivanja činjeničnog stanja i eventualnog poduzimanja daljnjih radnji iz njihove nadležnosti, kao i uspostaviti suradnju i razmjenu informacija sa svim nadležnim tijelima koja sudjeluju u zaštiti prava i interesa malodobne djece – stoji u pismenom odgovoru Hrvatskog zavoda za socijalni rad – Područni ured Split.

Obratili smo se i prozvanim učiteljicama. Zrinka Perković Dodig rekla nam je kako do daljnjega, prema savjetu odvjetnice, ne istupa u javnost. Jelena Vrdoljak kaže kako nije upoznata s dopisom zavoda za socijalni rad te ne može ništa komentirati dok ne dobije službeni dokument od institucije, iako ovo što smo joj predočili "nema veze s istinom". Što se tiče izrečene joj opomene pred otkaz, kratko je rekla:

– Postupila sam prema Smjernicama za postupanje školskih ustanova u slučajevima ugroze s neželjenim posljedicama koje je svim školama 16. svibnja poslao ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Nisam ja ta koja je širila paniku i psihozu, nego su roditelji učenika došli k meni – pojašnjava učiteljica Jelena Vrdoljak, koja će i pravno osporavati opomenu pred otkaz.

Došli smo i do ravnateljice OŠ "Strožanac" Žane Prižmić, koja je potvrdila kako na nastavu u četvrtak nisu došla djeca 5.e razreda.

– Ako sam nešto krivo uradila, odgovarat ću za to. Do tada neka institucije odrade svoj posao – poručila je Žana Prižmić.

POLICIJSKA UPRAVA

Obavljamo sve potrebne radnje

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske našoj su novini dostavili odgovor u kojemu, uz ostalo stoji kako su od ožujka ove godine aktivno uključeni u događaje u obrazovnoj ustanovi OŠ "Strožanac". Ističu kako su se nakon zaprimanja informacija odmah uključili, poduzeli sve potrebne radnje iz svoje nadležnosti, i to obavljanje većeg broja razgovora, prikupljanje dokumentacije te obavljanje provjera.

– O svemu što smo utvrdili obavijestili smo nadležno Općinsko državno odvjetništvo u Splitu – ističu u odgovoru, dodajući kako su i nakon zaprimanja informacije o događaju u svibnju, odmah započeli postupak obavljanja provjera i poduzimanja radnji kako bi utvrdili što se točno dogodilo.

– Postupak koji je u ovom trenutku u tijeku zahtijeva poduzimanje još nekih radnji koje će biti obavljene u najkraćem mogućem roku, nakon čega će nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu biti upućena nadopuna ranije podnesenog posebnog izvješća – stoji u odgovoru.

– Zaštita djece i mladih zadaća je koja svakako zaslužuje prioritet kada govorimo o policijskim poslovima i uvjeravamo vas da ćemo u svakom slučaju poduzeti sve mjere iz naše nadležnosti – ističe se u odgovoru.

Pravobraniteljica za djecu

Utvrditi činjenice i poduzeti mjere!

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević poručila je kako načelno sva djeca imaju pravo na obrazovanje sukladno svojim potrebama te pravo na zaštitu od svih oblika nasilja, a škola je dužna osigurati ostvarivanje ovih i svih drugih prava djece, što većina škola u Hrvatskoj odgovorno i čini.

– Ured pravobraniteljice za djecu postupa u konkretnom slučaju, sukladno svojim ovlastima, te smo do sada zaprimili više izvješća dok druga još uvijek očekujemo. Prema zaprimljenim izvješćima, uočili smo da je riječ o različitim i suprotnim informacijama o događajima u školi. Očekujemo da će tijela koja nadziru zakonitost i stručnost postupanja škole utvrditi činjenice i poduzeti potrebne mjere u interesu djece te nas o tome obavijestiti – stoji u odgovoru. Također, kaže kako očekuje da će i druge institucije poduzeti mjere za zaštitu prava i interesa sve uključene djece.

Više o cijelom slučaju pročitajte na ovim linkovima: 

Učiteljica iz OŠ Strožanac koja je ukazala na nasilnog učenika dobila otkaz! Unatoč upozorenjima iz Županije

Što se događa u OŠ ‘Strožanac‘? Neke optužbe protiv nagrađivane učiteljice zvuče nevjerojatno; Umiješala se i politika

Javila se ravnateljica OŠ Strožanac, komentira otkaz učiteljici Perković Dodig: ‘Počinila je čak 7 teških povreda‘

Nastavnici masovno podržavaju kolegicu iz Strožanca koju je Školski odbor bacio na ulicu: ‘Samo je slijedila upute...‘

Zbog otkaza omiljenoj učiteljici, učenici OŠ ‘Strožanac‘ ni danas nisu došli na nastavu: ‘Tražimo objašnjenja!‘

‘Dosta je bilo zataškavanja!‘: burno je bilo u Strožancu, Vijeće roditelja imalo sastanak, djeca neće ni sutra u školu

Pobuna u Podstrani, roditelji na nogama: ‘Moje dijete je žrtva teškog nasilja, ima strah od škole, sve su zataškali!‘

Drama u školi u splitskom predgrađu: ‘Djeca su nam žrtve vršnjačkog nasilja, nismo ih danas pustili na nastavu!‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 08:29