StoryEditorOCM
Obalagreška u prijevodu

Stigla isprika iz dalmatinskog hotela koji je agresiju na Hrvatsku pretvorio u ‘građanski rat‘: ‘Nije bilo namjerno...‘

Piše Dubrovački vjesnik
7. kolovoza 2023. - 21:09

Nakon što je dr. Jure Burić ispričao što je njegov kum doživio na Lopudu točnije u hotelu Lafodia tijekom godišnjeg odmora kada je ostao nemalo iznenađen jer je na panou i u hotelskom prospektu pročitao da je Hrvatska od 1991. do 1995. vodila građanski rat,  novinari Dubrovačkog vjesnika komentar su zatražili u hotelu Lafodia.

- U svezi spornog teksta o Domovinskom ratu 1991-95, koji je objavljen tijekom jučerašnjeg dana na više novinskih portala, navodimo kako je nažalost isti nastao zbog nespretnog i nepreciznog prijevoda na engleski jezik bez namjere da se na bilo koji način dovede u pitanje karakter Domovinskog rata kao agresorskog prema Republici Hrvatskoj niti da se dovede u pitanje uloga Hrvatske vojske i njenih pripadnika kao i njihove žrtve u oslobođenju okupiranih i napadnutih dijelova Republike Hrvatske. Potpuno svjesni navedenog, sporni tekst smo uklonili obzirom da nam ni u jednom trenutku nije bila namjera pogrešno informirati naše goste te ćemo istog zamijeniti primjernim prijevodom s engleskog jezika sve u cilju točnog informiranja naših posjetitelja vodeći računa o značenju koji Domovinski rat za oslobođenje i neovisnost ima za sve građanke i građane Republike Hrvatske, posebno za one s ovog područja gdje smo i sami prisutni dugi niz godina poštujući značenje Domovinskog rata. Slijedom navedenog, iskreno se ispričavamo svima koje smo nenamjerno uvrijedili i čije osjećaje smo povrijedili – navodi se u priopćenju koje potpisuju vlasnici i Uprava društva Anker grupa d.o.o.

Podsjetimo, jučer je za Feniks magazin dr. Jure Burić, među ostalim, kazao:

- Nigdje ni riječi spomena kako je to bila čista jugo-srpska agresija na Dubrovnik i Hrvatsku. U takvom hotelu kum Romano nije htio dalje odsjesti. Prekinuo je boravak obavijestivši o tome upravu i osoblje na recepciji Lafodije navodeći im razlog napuštanja hotela. Uz to im je rekao kako će o toj sramoti i iskrivljavanju povijesti na štetu države Hrvatske i njezinih stanovnika obavijestiti Ministarstvo hrvatskih branitelja i Ministarstvo turizma RH – kazao je dr. Jure Burić te još dodao:

- Da mi je netko one davne 1991. godine, kad su me pripadnici Odreda naoružanih brodova, ti heroji rata, iz Dubrovnika preko Lopuda noću vozili kako bi od predsjednika dr. Franje Tuđmana tražio pomoć za opkoljeni Grad (Dubrovnik), rekao da će naš obrambeni rat biti proglašen "građanskim ratom" ne bih mu vjerovao. Sigurno u to ne bi mogao povjerovati kao što ni sada ne mogu vjerovati, a niti se mogu načuditi da netko u svom hotelu u Hrvatskoj može takvo što napisati. Kakvu tek zbrku u glavi stranih ili manje obavještenih turista može izazvati takva informacija kad on s Lopuda doplovi do Dubrovnika i na ulazu u stari Grad vidi kartu sa ucrtanim srpsko-crnogorskim projektilima koji su razarali dubrovačku staru gradsku jezgru 1991. i 1992. godine...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 04:09