StoryEditorOCM
Obaladokad ovako?

Posjetili smo dalmatinsku ulicu straha: ‘Ne izlazimo iz stana, turisti nam bježe, strepimo za živote...‘

Piše Vinko Paić
5. srpnja 2023. - 23:26

Ako vas put nanese u Trogir, a niste iz tih krajeva i još se k tome služite navigacijom, lako je moguće da ćete u jednom trenutku vašim limenim ljubimcem dospjeti u ulicu Put Balana, dugačku 450 metara i široku oko dva metra.

‘Ulica žrtava GPS-a‘ kako je zovu stanari koji u njoj obitavaju često se zna naći u medijima zbog automobila koje najčešće voze turisti i pogađate – baš u njoj zaglave. Ali nisu samo furešti i njihovi luksuzni veliki automobili problem uske trogirske uličice u blizini starog mosta.

Upravo je ova dalmatinska kaleta već godinama jedna od najprometnijih i najbučnijih u cijelom Trogiru i to zbog enormne količine motora i skutera koji njome svakodnevno prometuju, premda u ulici postoje dva prometna znaka o zabrani prometa (osim za stanare).

image

Stanovnike ulice Put Balana na čiovskoj strani Trogira već dugo uznemiravaju motociklisti.

Josko Supic /Cropix

Najgore je, kažu nam oni, za vrijeme noćnih sati, i sva je sreća, da se još nije dogodila neka nesreća s težim posljedicama. Ljeti u vremenskom razdoblju od 8:30 do 11:00 i popodne od 18:00 do ponoći ovdje u prosjeku svaku minutu projuri jedan motor.

Mario Juranović, vijećnik Mjesnog odbora Čiovo već godinama sa stanarima upozorava policijsku postaju Trogir s problemima i frustracijama stanara ‘ulice žrtava GPS-a‘.

- Problem je što u ulici ne postoje dvorišta nego stanari direktno iz dnevnog boravka izlaze na ulicu što predstavlja ogroman rizik posebno za djecu. Nažalost, svi dosadašnji apeli prema policijskoj postaji Trogir nisu urodili plodom, čak štoviše šokirani smo neredom i nebrigom ljudi kojima je posao sigurnost i povjerenje građana - kaže nam Juranović, baš u trenutku dok je ulicom na motoru prolazio jedan mladić.

image

Stanovnike ulice Put Balana na čiovskoj strani Trogira već dugo uznemiravaju motociklisti.

Josko Supic /Cropix

U znak protesta stanari okolnih kuća u srijedu poslijepodne blokirali su ulicu koja im zadaje toliko briga i problema i zbog koje svaki put kad moraju izaći vani strepe hoće li ih pregaziti motor. Još 2016. godine njih stotinu i jedan potpisalo je peticiju kojom su zahtjevali i apelirali da barem dva puta tjedno u vrijeme kad je promet motorima ulicom najgušći, djelatnici policijske postaje Trogir reguliraju promet na primjeren način kad već prometni znakovi ni postavljeni ležeći policajci i kamere vozačima motora ne znače ništa.

- Mi vam ne možemo ni danju ni noću živjeti od pustih motora koji krate put ovom ulicom. Masu nas direktno izlazi na tu ulicu iz dnevnog boravka. To je doslovno postala rally staza, bojimo se mi, boje nam se i djeca. Iz godine u godinu je sve luđe - kaže Nina Gruić.

image

Stanovnike ulice Put Balana na čiovskoj strani Trogira već dugo uznemiravaju motociklisti.

Josko Supic /Cropix

Inače, samo u ljetnim mjesecima u ‘ulici Žrtava GPS-a‘ bude evidentirano preko 115 prekršaja, veliki broj sudionika u tim prekršajima pobjegne s mjesta nesreće. Posljednji incident dogodio se prije dva tjedna kad je gospođa Mira jedva izvukla živu glavu.

- Sama sam bila u ulici, vozio je jedan Poljak, dobro sam prošla, gledala sam kako pada s motora, udario je glavom u zid, ‘bacio‘ je krv na usta, kasnije su došli Hitna i policija. Čula sam kasnije da je bio pijan. Ja sam se vraćala na štapu iz trgovine - prisjeća se gospođa Mira Papić.

- Prije toga sudarila su se četiri motora, ali svi su pobjegli, policija se uopće nije zvala. Ovdje je to, nažalost postalo uobičajeno. Djeca nam tuku glavom o zid od silnog stresa kad se žele maknuti. Problem nisu samo motori, nego i bicikli i romobili - dodaje Nina.

image

Stanovnike ulice Put Balana na čiovskoj strani Trogira već dugo uznemiravaju motociklisti.

Josko Supic /Cropix

- To što rade je divljaštvo, to više nema veze s kulturom, turisti nam bježe. Dnevno prolazi preko tisuću motora. Veliki su kao tenkovi! Oko dva ujutro jure 80 kilometara na sat - ističe Antun Zajc.

- Meni je brata udario motor prije nekoliko godina. Ovdje je više problema, a osim motora tu je taj nesretni GPS koji krivo navodi ljude u ulicu. Mi u Trogiru imamo goste visoke platežene moći, sad zamislite kad netko dođe s autom od 50-60 tisuća eura i uđe u ovu usku ulicu, pa ne može ni naprijed ni nazad i cijelog ga izgrebe. Trebala bi se napraviti fizička prepreka na vrhu ulice, odnosno rampa i da stanari imaju ključ, svi se s time slažemo - kaže Ante Škrobica, vijećnik Mjesnog odbora Čiova koji je prije dvije godine na sjednici Gradskog vijeća uputio pitanje o ovom problemu.

image

Stanovnike ulice Put Balana na čiovskoj strani Trogira već dugo uznemiravaju motociklisti.

Josko Supic /Cropix

Odgovoreno mu je od strane pročelnika Meštrovića da nije jasno koja je to volja građana.

- Krajem lipnja uputili smo mail Mjesnom odboru da se riješi ovaj problem, međutim reakcija Grada uopće ne postoji nego se čekalo da dođete vi, ekipa Slobodne Dalmacije. Naime, kad se pročulo da danas stižete, poslana je policija da naplaćuje kazne. Dugoročno rješenje od strane Grada Trogira ovdje ne postoji i pitamo se dokad ovako? Dok netko ne pogine? - pitaju se razočarani stanari ‘ulice Žrtava GPS-a‘, dok motori njome i dalje neumorno prolaze…

Što kažu u MUP-u?

Policijska postaja Trogir je u mjesecu lipnju ove godine zaprimila ukupno 3 dojave o prometovanju vozila Putom Balana u Trogiru unatoč zabrani istaknutoj prometnim znakovima.

S ciljem otklanjanja navedenog problema policijski službenici ove policijske postaje, svakodnevno, sukladno zadaćama naloženim radnim nalogom kao i mogućnostima uzimajući u obzir obujam posla za vrijeme turističke sezone, obavljaju nadzor prometa u navedenoj ulici.

Do danas su sankcionirana četiri vozača zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 14:02