stdClass Object ( [id] => 1150146 [title] => Čak i nakon prosvjeda, Vlada je sanaciju šljake u Dugom Ratu dodijelila tvrtki koja je to trebala odavno učiniti. Kome će i po kojoj cijeni na kraju pripasti kvadrati oko nekadašnje tvornice? [alias] => ima-li-sluha-za-dugoracane-cak-i-nakon-prosvjeda-vlada-je-sanaciju-sljake-dodijelila-projekt-uvali-koja-je-to-trebala-odavno-uciniti-strani-investitor-kvadrate-oko-nekadasnje-tvornice-kupit-ce-za-sicu [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Priča koja slijedi ima preokret na kraju, no da biste pohvatali sve njezine niti - a ima u njoj svega, i zakon se, vidjet ćete, krši - treba je čitati od početka. A kraj, obećajemo, neće razočarati.

Vlada je odbila rezervirati 15 milijuna kuna u proračunu za sanaciju kruga bivše tvornice ferolegura u Dugom Ratu uz obrazloženje kako je sanacijski plan već odobren, no o tom planu nitko pojma nema, čak ni Vlada.

U redu, možda malo pretjerujemo, možda netko u Vladi Republike Hrvatske i zna kakav je sanacijski plan njezino Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja donijelo, no o tom (sa)znanju nema zapisa. Pokušavali smo mu ući u trag, zvali smo, pitali, slali mejlove, poruke, surfali, ali bez uspjeha. Nitko nam nije znao reći kome je, kada, na osnovu kakvog i čijeg plana odobrena nova sanacija niti do kada će ona trajati.

Prva adresa, naravno, bila nam je ona najmjerodavnija, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, ali iz te kuće, unatoč čvrstom obećanju, nikako nismo dobijali odgovor. A upit smo poslali čim smo ovoga tjedna čuli da Mario Šiljeg, državni tajnik u tom Ministarstvu, sa saborske govornice poručuje kako je sanacijski plan odobren i kako nema nikakve potrebe državni proračun opterećivati još i s tom stavkom.

Marijana Puljak, zastupnica Centra i podnositeljica amandmana, pokušala je iz svoje zadnje klupe kontrirati Šiljegu, pokušala je objasniti da je država jednom već bila izigrana i da bi ovaj put sanacija trebala biti njezina obaveza, no državni tajnik nije ni podigao pogled. Tek je mrk i sav usukan, poput čovjeka koji je izvukao najkraću šibicu na partijskom sastanku, nastavio odbijati i preostale oporbene amandmane trudeći se da mu vrijeme što brže i bezbolnije prođe.

Marijana Puljak inzistirala je pak da se o njezinu prijedlogu glasa znajući da je i poraz katkad dobro razglasiti.

- Obrazloženje kojim je Vlada odbila rezervirati 15 milijuna kuna za prvu ratu sanacije šljake na prostoru bivše tvornice "Dalmacija Dugi Rat" je skandalozan! - tvrdi saborska zastupnica rodom upravo iz dugoratskog kraja.

---

image
Marijana Puljak ovo je pitanje potegnulau Saboru
Damjan Tadić/Cropix
---

Upozoravala ministra

Ne miri se s odbijenicom, a nije joj jasno ni o kojem sanacijskom planu Mario Šiljeg govori.

- Državni tajnik je potpuno nesvjestan situacije da je po programu investitor trebao sanirati prostor do kraja 2019. godine te da je nakon toga, prema Zakonu o zaštiti okoliša, to postala obaveza države, odnosno Ministarstva - kaže Marijana Puljak.

Otkriva i kako je prije nekoliko dana u saborskom hodniku zaustavila i resornog ministra Tomislava Ćorića, kako ga je pokušala upozoriti na kršenje zakona i kako on nije bio previše zainteresiran za njezino, vidjelo mu se na faci, naklapanje.

- Pitala sam ga konkretno, hoće li Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja krenuti u sanaciju. A iz njegove reakcije bilo je očito da neće - kaže Marijana Puljak.

Pokušala je, dodaje, saznati o kakvoj se novoj sanaciji radi, kome je odobrena i na osnovu kakvoga plana, no i ona se provela poput novinara.

- Nadam se samo da nisu još jednom dali šansu zagađivaču, da on sam sanira, istom onom koji je sanaciju odavno trebao završiti, ali to, bez ikakvih sankcija i uz nevjerojatnu benevolentnost državnih institucija, nije učinio - zaključuje dalmatinska parlamentarka.

"Zagađivač" kojega Marijana Puljak spominje je tvrtka "Projekt uvala d.o.o.". U Ćorićevu ministarstvu zovu je operater. I upravo tom operateru je još u svibnju 2015. godine odobreno da obavi sanaciju negdašnjeg tvorničkog kruga u Dugom Ratu. U odobrenju, a potpisao ga je ondašnji ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović, pisalo je da sanacija mora biti gotova u roku od četiri godine, dakle do svibnja 2019. A o tome što će se dogoditi ukoliko operater ne obavi sanaciju do tog roka, nije pisalo ništa. Nije ni trebalo. Zakon se, naime, time bavi, a u njemu piše "ukoliko operater ne izvrši sanaciju štete u okolišu u skladu s odobrenim sanacijskim programom, odnosno u određenom roku, Ministarstvo će putem treće osobe na trošak i odgovornost operatera provesti sanacijski program".

Citirali smo Zakon o zaštiti okoliša, članak 198, stavak 1. A što se tiče obavljene sanacije prema izdanoj suglasnosti, ne trebamo citirati nikoga. Razlog je jednostavan: sanacije nema, a tvornički krug crn je danas jednako kao što je bio crn i prvoga dana kada su "operateri" iz "Projekt uvale" stupili na njegovo tlo. A od tada je prošlo više od petnaest ljeta. Stoga se nije čuditi skepticima. A u Dugome Ratu, kada je "tvornica" posrijedi, takvi su svi.

Mještani prosvjedovali

Opširno smo izvještavali o nedavnim prosvjedima mještana i nastojanjima lokalne vlasti da se sanacija napokon privede kraju. Slušali smo ih kako maštaju što bi se sve moglo izgraditi na prostoru od kojega teško da na obali vrjednijega ima. Svjedočili smo i verbalnim nasrtajima na odvjetnika Krunu Peronju koji zastupa "Projekt uvalu" - tvrtku u vlasništvu tvrtke "Topaz Limited" sa sjedištem na Malti - i njegovim nastojanjima da smiri Dugoraćane uvjeravajući ih kako njegovi poslodavci dolaze u miru i kako će svima donijeti blagostanje.

---

image
Dugoraćani su ustali na noge
Joško Šupić/Cropix
---

Pisali smo i o sudskim nagodbama Državnog odvjetništva i "Projekt uvale" iz kojih je bilo jasno kako Dugoraćane nitko neće pitati što će biti s tisućama tvorničkih kvadrata jer ionako nisu njihovi, pisali smo i o peticiji mještana, i odlasku u Zagreb, u Sabor, i u svim tim tekstovima spominjali kako sanacija nije obavljena iako je davno morala biti i kako bi netko konačno morao dati odgovor zašto država po tom pitanju ništa nije poduzela. Jer, morala je.

A odgovor je napokon stigao. U četvrtak 9. prosinca, u 15 sati i 19 minuta, vaš izvjestitelj dobio je mail sljedećeg sadržaja:

"Poštovani gospodine Vuković, operateru Projekt uvala d.o.o. odobrena je sanacija prostora bivše tvornice ferolegura u Dugom Ratu davanjem suglasnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja (tada Ministarstvo zaštite okoliša i prirode) na sanacijski program 2015. Sanacijski program izradila je pravna osoba ovlaštena za obavljanje stručnih poslovca zaštite okoliša, Dvokut Ecro d.o.o. iz Zagreba. Sanacija štete u okolišu trebala se provesti u roku od četiri godine od dana dostave suglasnosti."

To je, dakle, taj sanacijski program o kojemu je govorio državni tajnik Mario Šiljeg.

- To je kriminal! - govori Marijana Puljak.

Nije mogla vjerovati kad smo je nazvali da joj kažemo kakav smo odgovor od Ministarstva dobili.

- Mi smo sumnjali da su oni 'Projekt uvali' odobrili neki novi sanacijski program, a oni su se poslužili onim starim, koji više ne vrijedi jer u odobrenju jasno stoji da je sanacija prema njemu trebala biti gotova do 2019. godine. Ne mogu vjerovati, uistinu, pa ovo je potpuna ludost, umjesto da država, jer tako kaže zakon, obavi sanaciju i naplati je 'Projekt uvali', ona im omogućuje da nastave po starom. Ako ovo nije pogodovanje, onda ne znam što je - kaže Marijana Puljak.

---

image
Dugoraćani su ustali na noge
Joško Šupić/Cropix
---

I nama je sada jasnije zašto nitko nije imao pojma za novi sanacijski plan. Kako će, kad ga nije ni bilo. I Kruno Peronja nam je rekao da ne zna ništa o sanacijskom programu. Mi smo naivci mislili na novi, a on je lukavo šutio znajući za stari. Koji je očito dio nagodbe.

Kvadrati za 'siću'

"Projekt uvala" postat će vlasnik nešto više od 100.000 četvornih metara zlatnoga rta, država će im za 115 eura po četvornome metru prodati preostalih 34.000 kvadrata, a zauzvrat će platiti kaznu od 25 milijuna kuna što svojevremeno teren nije sanirala, nego ga je eksploatirala.

A da se to opet ne dogodi trebalo bi brinuti Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja koje je, bez imalo sluha za zakone zemlje koju predstavlja, odredilo da se sanacija obavi po programu koji je davno trebao biti zgotovljen. I za čiju neprovedbu nitko nije odgovarao. Dapače, još je i nagrađen.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je, bez imalo sluha za zakone zemlje koju predstavlja, odredilo da se sanacija obavi po programu koji je davno trebao biti zgotovljen. I za čiju neprovedbu nitko nije odgovarao [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => probili sve rokove [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je, bez imalo sluha za zakone zemlje koju predstavlja, odredilo da se sanacija obavi po programu koji je davno trebao biti zgotovljen. I za čiju neprovedbu nitko nije odgovarao probili sve rokove 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-12-09 16:28:13 [created_by] => 3226 [created_by_alias] => Vinko Vuković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-12-10 11:37:00 [modified_by] => 3226 [publish_up] => 2021-12-10 11:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 89 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/12\/09\/19352994.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/09\/20282724.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/09\/19353014.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/09\/19353004.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/09\/19460500.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/09\/19460490.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/ Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Tvornica 'Dalmacija Dugi Rat'","Marijana Puljak ovo je pitanje potegnulau Saboru","\u0160ljaka na prostoru nekada\u0161nje tvornice","\u0160ljaka","Prosvjed u Dugom Ratu","Dugora\u0107ani su ustali na noge"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1069","hd_19352994_1920.jpg":"1920x1080","k_19352994_1280.jpg":"1280x1280","k_19352994_1024.jpg":"1024x1024","k_19352994_640.jpg":"640x640","k_19352994_480.jpg":"480x480","k_19352994_340.jpg":"340x340","k_19352994_220.jpg":"220x220","o_19352994_1280.jpg":"1280x712","o_19352994_1024.jpg":"1024x570","o_19352994_640.jpg":"640x356","o_19352994_480.jpg":"480x267","o_19352994_340.jpg":"340x189","o_19352994_220.jpg":"220x122","h_19352994_1280.jpg":"1280x854","h_19352994_1024.jpg":"1024x683","h_19352994_640.jpg":"640x427","h_19352994_480.jpg":"480x320","h_19352994_340.jpg":"340x227","h_19352994_220.jpg":"220x147","pp_19352994_1280.jpg":"1006x1280","pp_19352994_1024.jpg":"805x1024","pp_19352994_640.jpg":"503x640","pp_19352994_480.jpg":"377x480","pp_19352994_340.jpg":"267x340","pp_19352994_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1200","hd_20282724_1920.jpg":"1920x1080","k_20282724_1280.jpg":"1280x1280","k_20282724_1024.jpg":"1024x1024","k_20282724_640.jpg":"640x640","k_20282724_480.jpg":"480x480","k_20282724_340.jpg":"340x340","k_20282724_220.jpg":"220x220","o_20282724_1280.jpg":"1280x800","o_20282724_1024.jpg":"1024x640","o_20282724_640.jpg":"640x400","o_20282724_480.jpg":"480x300","o_20282724_340.jpg":"340x212","o_20282724_220.jpg":"220x137","h_20282724_1280.jpg":"1280x854","h_20282724_1024.jpg":"1024x683","h_20282724_640.jpg":"640x427","h_20282724_480.jpg":"480x320","h_20282724_340.jpg":"340x227","h_20282724_220.jpg":"220x147","pp_20282724_1280.jpg":"1006x1280","pp_20282724_1024.jpg":"805x1024","pp_20282724_640.jpg":"503x640","pp_20282724_480.jpg":"377x480","pp_20282724_340.jpg":"267x340","pp_20282724_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x869","hd_19353014_1920.jpg":"1920x1080","k_19353014_1280.jpg":"1280x1280","k_19353014_1024.jpg":"1024x1024","k_19353014_640.jpg":"640x640","k_19353014_480.jpg":"480x480","k_19353014_340.jpg":"340x340","k_19353014_220.jpg":"220x220","o_19353014_1280.jpg":"1280x579","o_19353014_1024.jpg":"1024x463","o_19353014_640.jpg":"640x289","o_19353014_480.jpg":"480x217","o_19353014_340.jpg":"340x153","o_19353014_220.jpg":"220x99","h_19353014_1280.jpg":"1280x854","h_19353014_1024.jpg":"1024x683","h_19353014_640.jpg":"640x427","h_19353014_480.jpg":"480x320","h_19353014_340.jpg":"340x227","h_19353014_220.jpg":"220x147","pp_19353014_1280.jpg":"1006x1280","pp_19353014_1024.jpg":"805x1024","pp_19353014_640.jpg":"503x640","pp_19353014_480.jpg":"377x480","pp_19353014_340.jpg":"267x340","pp_19353014_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x948","hd_19353004_1920.jpg":"1920x1080","k_19353004_1280.jpg":"1280x1280","k_19353004_1024.jpg":"1024x1024","k_19353004_640.jpg":"640x640","k_19353004_480.jpg":"480x480","k_19353004_340.jpg":"340x340","k_19353004_220.jpg":"220x220","o_19353004_1280.jpg":"1280x632","o_19353004_1024.jpg":"1024x505","o_19353004_640.jpg":"640x316","o_19353004_480.jpg":"480x237","o_19353004_340.jpg":"340x167","o_19353004_220.jpg":"220x108","h_19353004_1280.jpg":"1280x854","h_19353004_1024.jpg":"1024x683","h_19353004_640.jpg":"640x427","h_19353004_480.jpg":"480x320","h_19353004_340.jpg":"340x227","h_19353004_220.jpg":"220x147","pp_19353004_1280.jpg":"1006x1280","pp_19353004_1024.jpg":"805x1024","pp_19353004_640.jpg":"503x640","pp_19353004_480.jpg":"377x480","pp_19353004_340.jpg":"267x340","pp_19353004_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1873","hd_19460500_1920.jpg":"1920x1080","k_19460500_1280.jpg":"1280x1280","k_19460500_1024.jpg":"1024x1024","k_19460500_640.jpg":"640x640","k_19460500_480.jpg":"480x480","k_19460500_340.jpg":"340x340","k_19460500_220.jpg":"220x220","o_19460500_1280.jpg":"1280x1248","o_19460500_1024.jpg":"1024x998","o_19460500_640.jpg":"640x624","o_19460500_480.jpg":"480x468","o_19460500_340.jpg":"340x331","o_19460500_220.jpg":"220x214","h_19460500_1280.jpg":"1280x854","h_19460500_1024.jpg":"1024x683","h_19460500_640.jpg":"640x427","h_19460500_480.jpg":"480x320","h_19460500_340.jpg":"340x227","h_19460500_220.jpg":"220x147","pp_19460500_1280.jpg":"1006x1280","pp_19460500_1024.jpg":"805x1024","pp_19460500_640.jpg":"503x640","pp_19460500_480.jpg":"377x480","pp_19460500_340.jpg":"267x340","pp_19460500_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1148","hd_19460490_1920.jpg":"1920x1080","k_19460490_1280.jpg":"1280x1280","k_19460490_1024.jpg":"1024x1024","k_19460490_640.jpg":"640x640","k_19460490_480.jpg":"480x480","k_19460490_340.jpg":"340x340","k_19460490_220.jpg":"220x220","o_19460490_1280.jpg":"1280x765","o_19460490_1024.jpg":"1024x612","o_19460490_640.jpg":"640x382","o_19460490_480.jpg":"480x287","o_19460490_340.jpg":"340x203","o_19460490_220.jpg":"220x131","h_19460490_1280.jpg":"1280x854","h_19460490_1024.jpg":"1024x683","h_19460490_640.jpg":"640x427","h_19460490_480.jpg":"480x320","h_19460490_340.jpg":"340x227","h_19460490_220.jpg":"220x147","pp_19460490_1280.jpg":"1006x1280","pp_19460490_1024.jpg":"805x1024","pp_19460490_640.jpg":"503x640","pp_19460490_480.jpg":"377x480","pp_19460490_340.jpg":"267x340","pp_19460490_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38682504 Threads: 3 Questions: 7116934877 Slow queries: 3306687 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608850712 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/ima-li-sluha-za-dugoracane-cak-i-nakon-prosvjeda-vlada-je-sanaciju-sljake-dodijelila-projekt-uvali-koja-je-to-trebala-odavno-uciniti-strani-investitor-kvadrate-oko-nekadasnje-tvornice-kupit-ce-za-sicu-1150146 [printLink] => /dalmacija/obala/ima-li-sluha-za-dugoracane-cak-i-nakon-prosvjeda-vlada-je-sanaciju-sljake-dodijelila-projekt-uvali-koja-je-to-trebala-odavno-uciniti-strani-investitor-kvadrate-oko-nekadasnje-tvornice-kupit-ce-za-sicu-1150146?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241405 [name] => dugi rat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dugi-rat [link] => /tag/dugi-rat ) [1] => stdClass Object ( [id] => 526715 [name] => tvornica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tvornica [link] => /tag/tvornica ) [2] => stdClass Object ( [id] => 650867 [name] => Dalmacija Dugi Rat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-27 10:04:51 [main_article_id] => 0 [alias] => dalmacija-dugi-rat [link] => /tag/dalmacija-dugi-rat ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je, bez imalo sluha za zakone zemlje koju predstavlja, odredilo da se sanacija obavi po programu koji je davno trebao biti zgotovljen. I za čiju neprovedbu nitko nije odgovarao [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => probili sve rokove [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Čak i nakon prosvjeda, Vlada je sanaciju šljake u Dugom Ratu dodijelila tvrtki koja je to trebala odavno učiniti. Kome će i po kojoj cijeni na kraju pripasti kvadrati oko nekadašnje tvornice? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3226 [name] => Vinko Vuković [username] => vinko-vukovi [email] => vinko-vukovi@sd.hr [password] => $2y$10$YO25wAxyFtorM2joNX.2NOXZftdmUYZoNQomCJcy/gPHsWRdTtcde [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vinko-vukovic-3226 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1744 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c5809996ece13595660a096152f26ee?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/09/19352994.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/ Cropix [mainImageDesc] => Tvornica 'Dalmacija Dugi Rat' [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/09/19352994.jpg [title] => Tvornica 'Dalmacija Dugi Rat' Tom Dubravec/ Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/09/20282724.jpg [title] => Marijana Puljak ovo je pitanje potegnulau Saboru Damjan Tadić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/09/19353014.jpg [title] => Šljaka na prostoru nekadašnje tvornice Tom Dubravec/ Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/09/19353004.jpg [title] => Šljaka Tom Dubravec/ Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/09/19460500.jpg [title] => Prosvjed u Dugom Ratu Joško Šupić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/09/19460490.jpg [title] => Dugoraćani su ustali na noge Joško Šupić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Priča koja slijedi ima preokret na kraju, no da biste pohvatali sve njezine niti - a ima u njoj svega, i zakon se, vidjet ćete, krši - treba je čitati od početka. A kraj, obećajemo, neće razočarati.

Vlada je odbila rezervirati 15 milijuna kuna u proračunu za sanaciju kruga bivše tvornice ferolegura u Dugom Ratu uz obrazloženje kako je sanacijski plan već odobren, no o tom planu nitko pojma nema, čak ni Vlada.

U redu, možda malo pretjerujemo, možda netko u Vladi Republike Hrvatske i zna kakav je sanacijski plan njezino Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja donijelo, no o tom (sa)znanju nema zapisa. Pokušavali smo mu ući u trag, zvali smo, pitali, slali mejlove, poruke, surfali, ali bez uspjeha. Nitko nam nije znao reći kome je, kada, na osnovu kakvog i čijeg plana odobrena nova sanacija niti do kada će ona trajati.

Prva adresa, naravno, bila nam je ona najmjerodavnija, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, ali iz te kuće, unatoč čvrstom obećanju, nikako nismo dobijali odgovor. A upit smo poslali čim smo ovoga tjedna čuli da Mario Šiljeg, državni tajnik u tom Ministarstvu, sa saborske govornice poručuje kako je sanacijski plan odobren i kako nema nikakve potrebe državni proračun opterećivati još i s tom stavkom.

Marijana Puljak, zastupnica Centra i podnositeljica amandmana, pokušala je iz svoje zadnje klupe kontrirati Šiljegu, pokušala je objasniti da je država jednom već bila izigrana i da bi ovaj put sanacija trebala biti njezina obaveza, no državni tajnik nije ni podigao pogled. Tek je mrk i sav usukan, poput čovjeka koji je izvukao najkraću šibicu na partijskom sastanku, nastavio odbijati i preostale oporbene amandmane trudeći se da mu vrijeme što brže i bezbolnije prođe.

Marijana Puljak inzistirala je pak da se o njezinu prijedlogu glasa znajući da je i poraz katkad dobro razglasiti.

- Obrazloženje kojim je Vlada odbila rezervirati 15 milijuna kuna za prvu ratu sanacije šljake na prostoru bivše tvornice "Dalmacija Dugi Rat" je skandalozan! - tvrdi saborska zastupnica rodom upravo iz dugoratskog kraja.

---

image
Marijana Puljak ovo je pitanje potegnulau Saboru
Damjan Tadić/Cropix
---

Upozoravala ministra

Ne miri se s odbijenicom, a nije joj jasno ni o kojem sanacijskom planu Mario Šiljeg govori.

- Državni tajnik je potpuno nesvjestan situacije da je po programu investitor trebao sanirati prostor do kraja 2019. godine te da je nakon toga, prema Zakonu o zaštiti okoliša, to postala obaveza države, odnosno Ministarstva - kaže Marijana Puljak.

Otkriva i kako je prije nekoliko dana u saborskom hodniku zaustavila i resornog ministra Tomislava Ćorića, kako ga je pokušala upozoriti na kršenje zakona i kako on nije bio previše zainteresiran za njezino, vidjelo mu se na faci, naklapanje.

- Pitala sam ga konkretno, hoće li Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja krenuti u sanaciju. A iz njegove reakcije bilo je očito da neće - kaže Marijana Puljak.

Pokušala je, dodaje, saznati o kakvoj se novoj sanaciji radi, kome je odobrena i na osnovu kakvoga plana, no i ona se provela poput novinara.

- Nadam se samo da nisu još jednom dali šansu zagađivaču, da on sam sanira, istom onom koji je sanaciju odavno trebao završiti, ali to, bez ikakvih sankcija i uz nevjerojatnu benevolentnost državnih institucija, nije učinio - zaključuje dalmatinska parlamentarka.

"Zagađivač" kojega Marijana Puljak spominje je tvrtka "Projekt uvala d.o.o.". U Ćorićevu ministarstvu zovu je operater. I upravo tom operateru je još u svibnju 2015. godine odobreno da obavi sanaciju negdašnjeg tvorničkog kruga u Dugom Ratu. U odobrenju, a potpisao ga je ondašnji ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović, pisalo je da sanacija mora biti gotova u roku od četiri godine, dakle do svibnja 2019. A o tome što će se dogoditi ukoliko operater ne obavi sanaciju do tog roka, nije pisalo ništa. Nije ni trebalo. Zakon se, naime, time bavi, a u njemu piše "ukoliko operater ne izvrši sanaciju štete u okolišu u skladu s odobrenim sanacijskim programom, odnosno u određenom roku, Ministarstvo će putem treće osobe na trošak i odgovornost operatera provesti sanacijski program".

Citirali smo Zakon o zaštiti okoliša, članak 198, stavak 1. A što se tiče obavljene sanacije prema izdanoj suglasnosti, ne trebamo citirati nikoga. Razlog je jednostavan: sanacije nema, a tvornički krug crn je danas jednako kao što je bio crn i prvoga dana kada su "operateri" iz "Projekt uvale" stupili na njegovo tlo. A od tada je prošlo više od petnaest ljeta. Stoga se nije čuditi skepticima. A u Dugome Ratu, kada je "tvornica" posrijedi, takvi su svi.

Mještani prosvjedovali

Opširno smo izvještavali o nedavnim prosvjedima mještana i nastojanjima lokalne vlasti da se sanacija napokon privede kraju. Slušali smo ih kako maštaju što bi se sve moglo izgraditi na prostoru od kojega teško da na obali vrjednijega ima. Svjedočili smo i verbalnim nasrtajima na odvjetnika Krunu Peronju koji zastupa "Projekt uvalu" - tvrtku u vlasništvu tvrtke "Topaz Limited" sa sjedištem na Malti - i njegovim nastojanjima da smiri Dugoraćane uvjeravajući ih kako njegovi poslodavci dolaze u miru i kako će svima donijeti blagostanje.

---

image
Dugoraćani su ustali na noge
Joško Šupić/Cropix
---

Pisali smo i o sudskim nagodbama Državnog odvjetništva i "Projekt uvale" iz kojih je bilo jasno kako Dugoraćane nitko neće pitati što će biti s tisućama tvorničkih kvadrata jer ionako nisu njihovi, pisali smo i o peticiji mještana, i odlasku u Zagreb, u Sabor, i u svim tim tekstovima spominjali kako sanacija nije obavljena iako je davno morala biti i kako bi netko konačno morao dati odgovor zašto država po tom pitanju ništa nije poduzela. Jer, morala je.

A odgovor je napokon stigao. U četvrtak 9. prosinca, u 15 sati i 19 minuta, vaš izvjestitelj dobio je mail sljedećeg sadržaja:

"Poštovani gospodine Vuković, operateru Projekt uvala d.o.o. odobrena je sanacija prostora bivše tvornice ferolegura u Dugom Ratu davanjem suglasnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja (tada Ministarstvo zaštite okoliša i prirode) na sanacijski program 2015. Sanacijski program izradila je pravna osoba ovlaštena za obavljanje stručnih poslovca zaštite okoliša, Dvokut Ecro d.o.o. iz Zagreba. Sanacija štete u okolišu trebala se provesti u roku od četiri godine od dana dostave suglasnosti."

To je, dakle, taj sanacijski program o kojemu je govorio državni tajnik Mario Šiljeg.

- To je kriminal! - govori Marijana Puljak.

Nije mogla vjerovati kad smo je nazvali da joj kažemo kakav smo odgovor od Ministarstva dobili.

- Mi smo sumnjali da su oni 'Projekt uvali' odobrili neki novi sanacijski program, a oni su se poslužili onim starim, koji više ne vrijedi jer u odobrenju jasno stoji da je sanacija prema njemu trebala biti gotova do 2019. godine. Ne mogu vjerovati, uistinu, pa ovo je potpuna ludost, umjesto da država, jer tako kaže zakon, obavi sanaciju i naplati je 'Projekt uvali', ona im omogućuje da nastave po starom. Ako ovo nije pogodovanje, onda ne znam što je - kaže Marijana Puljak.

---

image
Dugoraćani su ustali na noge
Joško Šupić/Cropix
---

I nama je sada jasnije zašto nitko nije imao pojma za novi sanacijski plan. Kako će, kad ga nije ni bilo. I Kruno Peronja nam je rekao da ne zna ništa o sanacijskom programu. Mi smo naivci mislili na novi, a on je lukavo šutio znajući za stari. Koji je očito dio nagodbe.

Kvadrati za 'siću'

"Projekt uvala" postat će vlasnik nešto više od 100.000 četvornih metara zlatnoga rta, država će im za 115 eura po četvornome metru prodati preostalih 34.000 kvadrata, a zauzvrat će platiti kaznu od 25 milijuna kuna što svojevremeno teren nije sanirala, nego ga je eksploatirala.

A da se to opet ne dogodi trebalo bi brinuti Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja koje je, bez imalo sluha za zakone zemlje koju predstavlja, odredilo da se sanacija obavi po programu koji je davno trebao biti zgotovljen. I za čiju neprovedbu nitko nije odgovarao. Dapače, još je i nagrađen.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/ Cropix Damjan Tadić/Cropix Tom Dubravec/ Cropix Tom Dubravec/ Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix
Tom Dubravec/ Cropix
Tvornica 'Dalmacija Dugi Rat'
Damjan Tadić/Cropix
Marijana Puljak ovo je pitanje potegnulau Saboru
Tom Dubravec/ Cropix
Šljaka na prostoru nekadašnje tvornice
Joško Šupić/Cropix
Prosvjed u Dugom Ratu
Joško Šupić/Cropix
Dugoraćani su ustali na noge
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/ima-li-sluha-za-dugoracane-cak-i-nakon-prosvjeda-vlada-je-sanaciju-sljake-dodijelila-projekt-uvali-koja-je-to-trebala-odavno-uciniti-strani-investitor-kvadrate-oko-nekadasnje-tvornice-kupit-ce-za-sicu-1150146 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=da1cf8e9bfc55bfc35a3d438794549b69dc87258 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C4%8Cak+i+nakon+prosvjeda%2C+Vlada+je+sanaciju+%C5%A1ljake+u+Dugom+Ratu+dodijelila+tvrtki+koja+je+to+trebala+odavno+u%C4%8Diniti.+Kome+%C4%87e+i+po+kojoj+cijeni+na+kraju+pripasti+kvadrati+oko+nekada%C5%A1nje+tvornice%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fima-li-sluha-za-dugoracane-cak-i-nakon-prosvjeda-vlada-je-sanaciju-sljake-dodijelila-projekt-uvali-koja-je-to-trebala-odavno-uciniti-strani-investitor-kvadrate-oko-nekadasnje-tvornice-kupit-ce-za-sicu-1150146 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fima-li-sluha-za-dugoracane-cak-i-nakon-prosvjeda-vlada-je-sanaciju-sljake-dodijelila-projekt-uvali-koja-je-to-trebala-odavno-uciniti-strani-investitor-kvadrate-oko-nekadasnje-tvornice-kupit-ce-za-sicu-1150146 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je, bez imalo sluha za zakone zemlje koju predstavlja, odredilo da se sanacija obavi po programu koji je davno trebao biti zgotovljen. I za čiju neprovedbu nitko nije odgovarao [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => probili sve rokove [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Obalaprobili sve rokove

Čak i nakon prosvjeda, Vlada je sanaciju šljake u Dugom Ratu dodijelila tvrtki koja je to trebala odavno učiniti. Kome će i po kojoj cijeni na kraju pripasti kvadrati oko nekadašnje tvornice?

Piše Vinko Vuković
10. prosinca 2021. - 12:05

Priča koja slijedi ima preokret na kraju, no da biste pohvatali sve njezine niti - a ima u njoj svega, i zakon se, vidjet ćete, krši - treba je čitati od početka. A kraj, obećajemo, neće razočarati.

Vlada je odbila rezervirati 15 milijuna kuna u proračunu za sanaciju kruga bivše tvornice ferolegura u Dugom Ratu uz obrazloženje kako je sanacijski plan već odobren, no o tom planu nitko pojma nema, čak ni Vlada.

U redu, možda malo pretjerujemo, možda netko u Vladi Republike Hrvatske i zna kakav je sanacijski plan njezino Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja donijelo, no o tom (sa)znanju nema zapisa. Pokušavali smo mu ući u trag, zvali smo, pitali, slali mejlove, poruke, surfali, ali bez uspjeha. Nitko nam nije znao reći kome je, kada, na osnovu kakvog i čijeg plana odobr...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 06:40