StoryEditorOCM
DalmacijaNA BRAČU SE NAJAVLJUJU NOVI SADRŽAJI

Nerežišća: u novoj zoni posla za 60 radnika

Piše PSD.
30. prosinca 2008. - 10:15

Radi proširenja poslovne zone nerežiška općina je otkupila 35.000 metara četvornih zemljišta, a podignute su i dvije trafostanice

U Nerežišćima se podiže servisno-poslovna zona na površini od 20 hektara, što će ujedno biti i najveća poslovna zona na Braču. Smještena je na istočnoj strani Nerežišća, na potezu Balun–Vrpovje, a kroz prostorni plan legalizirani su svi objekti u kojima je sada zaposleno 60 radnika.

Sagrađeni pogoni bili su brži od prostornih planova, ali je u konačnici pronađeno rješenje koje je zadovoljilo – sve.

Radi proširenja poslovne zone nerežiška općina je otkupila 35.000 metara četvornih zemljišta, a podignute su i dvije trafostanice.

Do sada je, potvrdio je Lovre Kuščević, nerežiški općinski načelnik, 13 potencijalnih investitora, najviše s Brača, poslalo pismo namjere na koje je Općina pozitivno odgovorila.

Tako se planira izgraditi pogon za proizvodnju i preradu ribe, sirana, radionice za kovačke i staklarske usluge, kamenarske radionice, te prodavaonica poljoprivrednim alatima, a i više drugih sadržaja koji nedostaju i deficitarni su na otoku.

U svojoj režiji, najavio je načelnik Kuščević, općina će sagraditi stočni centar s modernom klaonicom i pratećim rashladnim uređajima.

Taj je objekt Braču prijeko potreban, jer po otočnim proplancima i vrletima pase više od 20.000 grla ovaca koji godišnje ojanje još najmanje toliko janjaca. Sve to treba držati pod nadzorom, pa će nadohvat stočarskog centra biti podignuta i veterinarska ambulanta.

U sklopu poslovne zone sagradit će se Županijski boćarski centar i polivalentna sportska dvorana s 3600 metara zatvorenog prostora. Idejni projekt toga športskog centra besplatno je izradio i poklonio nerežiškoj općini splitski arhitekt Jerko Rošin.

Sistem grijanja i hlađenja temeljit će se na plinu, i to će biti prvi ozbiljniji projekt plinofikacije na hrvatskim otocima. Tu će se nalaziti i glavni distributivni centar plina za čitav otok Brač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 12:48