StoryEditorOCM
Dalmacijadugotrajna suša i slabe oborine ‘popile’ jezero

Modro jezero bez kapi vode već - 85 dana

Piše PSD.
31. prosinca 2011. - 22:23

U imotskom Modrom jezeru nema ni kapi vode već 85 dana, što je vrlo rijedak fenomen. Uzrok tome je i dugotrajna suša, ali i posljednje vrlo slabe oborine, posebno u susjednoj Bosni i Hercegovini, odakle i dolaze najveće količine vode u jezerske izvore. Imoćani već pomalo i nervozni, jer što će ti jezero bez vode, a i što će ti Imotski bez Modrog jezera, govore.

Mi smo usporedili jedan vremenski razmak od punih 25 godina, baš u Modrom jezeru. Naime, 23. prosinca 1986. godine razina vode u Modrom jezeru bila je na koti od nekih stotinjak metara.

Čak je, a kako je bio uistinu prekrasan zimski dan, nekolicina zaljubljenika u jezero predvođena Josipom Bracom Zenom malo i prošla jezerom u gumenom čamcu, diveći se ljepotama modrog bisera iz neke druge perspektive. I evo, 25 godina poslije, jezero je bez vode.

Suho dno još uvijek podsjeća na Mjesečev pejsaž. Dobar poznavatelj Modrog jezera Ivan Mustapić, koji živi uza same istočne obronke jezera, svakodnevno baci pogled u jezero i razočara se, jer još nisu provreli izvori.

- Ovo mi je čudno. Kako god su se prominili ljudi, prominila se i priroda. Moje jezero bez vode, to ti je čovik bez duše. Eto, nadam se dobrom jugu i dobroj kiši, pa da se aktiviraju izvori - kaže Ivan.

braco ćosić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 08:33