StoryEditorOCM
Dalmacijanajavljuju blokadu prometa

Mještani Planog u strahu: Pitanje je dana kada će netko poginuti! Svi jure k'o luđaci, pa to nema nigdje na svijetu!

2. srpnja 2017. - 10:20

- Ovo se više ne može podnositi. Pitanje je dana kada će netko nastradati. Ovakve ulice i jurnjave kamiona, autobusa i automobila, motore da i ne spominjemo, nema nigdje na svijetu. Otkako je otvoren izlaz na autocestu u Prgometu, promet u našemu mistu enormno se povećao. Pomozite nam, pitanje je dana kada će netko izgubiti glavu.

Zavapili su tako mještani Planog, njih oko pedesetak koliko ih se okupilo u mjestu kako bi izrazili revolt prema Županijskim cestama, odakle su prije dva mjeseca obećali da će zabraniti prometovanje teretnim kamionima kroz ovo kaštelansko-trogirsko mjesto u kojemu živi oko dvije tisuće građana.

- Unatoč najavama i obećanjima nadležnih u Županijskoj upravi za ceste, na području Planog nije došlo do ograničenja prometa teških vozila, naprotiv, iz nama nepoznatih razloga broj teških vozila koji prometuju kroz naselje u porastu je, a ništa nije učinjeno ni radi dodatne sigurnosti, zbog čega su građani nezadovoljni i ogorčeni – kazala nam je Nives Karanušić, predsjednica Mjesnog odbora Plano.

- Već duže vremena ističemo i upozoravamo kako cesta kroz Plano ne može podnijeti veliki broj teških vozila, cesta nema nogostupa, pješaci, a posebno djeca, svaki su dan ugroženi u prometu. Građani su djecu na putu do škole primorani voditi za ruku, kako bi bili sigurni da im se ništa nije dogodilo. Otkako je otvoren izlaz na autocestu u Prgometu, mi proživljavamo noćne more. Ovome mora doći kraj, a ako nadležni ne reagiraju, za točno tjedan, 8. srpnja, blokirat ćemo cestu za promet. Valjda će nas tada netko shvatiti ozbiljno – upozorava predsjednica Mjesnog odbora.

Problem prometovanja vozila kroz Plano, naselje koje se administrativno dijelom nalazi u gradu Trogiru, a dijelom u Kaštelima, bila je jedna od tema radnog sastanka u veljači ove godine, kada su za isti stol sjeli predstavnici Županijske uprave za ceste, na čelu sa Željkom Sikiricom, Grada Trogira i okolnih općina, Policijske uprave Splitsko-dalmatinske, Hrvatskih cesta, trogirskog Prometnog redarstva i tvrtke "Promet".

Među zaključcima i obećanjima s tog sastanka, na kojemu se raspravljalo o prometu na području Trogira, našli su se i oni koje se odnose na Plano, odnosno obećano je realizirati projekt svjetlosno-dinamičke signalizacije i mjerača brzine zbog nekontroliranih brzina i ugroze pješaka te provesti zabranu prometovanja vozilima čija masa prelazi 7,5 tona, osim za autobuse i preusmjeravanje tog prometa na cestu DC58, Prapatnica – Seget.

- Prema dogovoru, navedeno je trebalo biti realizirano do početka sezone, odnosno 1. lipnja. Evo nas na kraju mjeseca, a od realizacije nema ništa, stanje ne da je isto, nego je i gore nego prije, a broj teških vozila koji svaki dan prometuju kroz naselje veći je za 200 posto. Očita je nebriga nadležnih, koji će u slučaju da se nešto loše dogodi biti glavni krivci – poručuje Karanušić.

Nezadovoljni građani, među kojima i Marijana, majka malene Rite, smatraju da su ugroženi jer pješačke prijelaze nitko ne obadaje.

- Ovo je strašno, prepušteni smo sami sebi. Pogledajte promet, pa svi jure ko luđaci. Ja s malenim djetetom s kolicima moram šetati uz sami rub ceste. Pomozite nam - jada se majka Marijana.

I Tihomir Pušnik, otac dvoje malene djece, strahuje za njihovu sigurnost.

- Nikako djecu ne puštamo bez nadzora. Ograničenja se ne poštuju, a kad prolaze dva kamiona iz suprotnih smjerova, voze čak po makadamu koji je, nažalost, jedino mjesto gdje mi građani hodamo. Ja vozim bicikl, ali ne u Planom jer nemam gdje. Zapostavljeni smo u brojnim pogledima - žali se Tihomir Pušnik.

Ostaje nejasno kako je do dandanas cesta kroz Plano pod ingerencijom Županijske uprave, to više što vodi prema izlazu na autocestu. A sve ceste koje vode prema autocesti zapravo su pod upravljanjem Hrvatskih cesta. Zbog čega nije ova, nikome nije poznato.

Preko predstavnika u Mjesnom odboru građani su ovih dana poslali pisani zahtjev Županijskoj upravi za ceste, u kojem traže što hitniju realizaciju dogovorenog. U protivnom, kao što smo već spomenuli, najavili su da će biti prisiljeni krenuti u zaštitu svojih prava na sigurnost na nepopularan način te će blokirati promet kroz cijelo naselje.

Željko Sikirica (ŽUC): Idućeg tjedna uređujemo nogostup

- Brza vožnja kroz Plano očito je navika vozačima koju donose sa autoceste. Od svih zaključaka koje smo donijeli na radnom sastankui ne odustajemo, pa će tako već idućeg tjedna krenuti radovi na uređenju i asfaltiranju postojećih nogostupa. Za izgradnju nogostupa kroz cijelo naselje problem su imovinsko-pravni odnosi. Kroz desetak dana, nakon izrade projekta krećemo, i sa zabranom vožnje teretnim kamionima, te realizacijom dinamčke signalizacije i mjerača brzine. Problemi vezani uz kašnjenje odnose se na izmjene i dopune financijskog plana i plana nabave, a odobrava ga Upravno vijeće naše ustanove. Vjerujem kako će se vijeće ubrzo sastati i usvojiti dopune financijskog plana-kazao nam je Željko Sikirica-stručni suradnik za sigurnost i zaštitu lokalnih i županijskih cesta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 02:05