StoryEditorOCM
DalmacijaMINISTAR PROMIJENIO PRAVILNIK I DOPUSTIO OTVARANJE SINJSKOG RODILIŠTA

Milinovićevi trudovi u predizborne svrhe

Piše PSD.
4. kolovoza 2011. - 13:43

Rodilište u Sinju opet je otvoreno, rođena je prva beba, dvije rodilje s terminima za porod već čekaju na prijam, a nove trudnice staju u red. Sinjani su zadovoljni jer će se alkari i ubuduće rađati u alkarskom gradu.

Sinjani se, međutim, s ogorčenjem pitaju zašto su im zdravstvene vlasti na čelu s ministrom Darkom Milinovićem onemogućile da u svom gradu imaju otvoreno rodilište i u proteklih 15 mjeseci.

‘Ja sam legalist’

Milinović je za posjeta ponovno otvorenom rodilištu u Sinju na pitanje zašto se zatvaralo, odgovorio kako onaj tko to pita zagovara kršenje zakona, te da je on legalist. Pritom je zaboravio napomenuti još nešto. Rodilište u Sinju od početka je imalo minimalne kadrovske i tehničke uvjete.

A onda se Milinović dosjetio i donio novi pravilnik o minimalnim kadrovskim i tehničkim uvjetima za izvanbolnička rodilišta. Po tome pravilniku i rodilište u Sinju trebalo je imati operacijsku dvoranu, a uz trojicu ginekologa i trojicu pedijatara, tri anesteziologa, tehničare i drugo osoblje.

Nakon što je donio pravilnik, ministar je u rodilištu u Sinju, Imotskom, Makarskoj i Đakovu uputio inspekciju da provjere imaju li propisane uvjete. Rezultat je poznat. U Sinju je 10. svibnja prošle godine rodilište zatvoreno kao i ostala tri. Sinjani se s odlukom nisu mirili, a na prošlogodišnjoj Alci dobili su obećanje premijerke Kosor, da će rodilište ponovno biti otvoreno.

U Ministarstvu zdravstva raspodijeljeni su poslovi, formirana povjerenstva. Pokazalo se da su premjeravanja prostora, projektiranja i pretprojektiranja, javna oglašavanja i priče kako operacijske dvorane samo što nisu osposobljene, a da će se potrebni kadar osigurati u suradnji s najbližom bolnicom, bile bacanje prašine u oči.

No, kako su izbori na pragu, trebalo je taj neuspjeh politički kapitalizirati, pa je tako Milinović donio novi pravilnik. Njime su, bez da je u rodilištu u Sinju obavljen bilo kakav zahvat ili osiguran novi kadar, ponovno “stvoreni” minimalni kadrovski i tehnički uvjeti da rodilište može opet raditi.

Nezavisni vijećnik Miro Bulj tvrdi kako su Sinjani kroz proteklih 15 mjeseci bili poniženi od lokalne, županijske i državne vlasti.

- Umjesto da nam se svima ispričaju, glavni krivci za zatvaranje rodilišta danas rade predizborni igrokaz i izruguju se s nama kao da smo maloumnici - veli Bulj.

Reagirali su i iz sinjskog SDP-a. “Ministar kaže da mu je bilo ‘vrlo teško potpisati zatvaranje rodilišta u Sinju, jer se radi o njegovoj izbornoj jedinici’, iz čega zaključujemo da ga je sada otvorio isključivo radi predizborne promidžbe. Upotrebljavati zdravlje rodilja, njihove djece i zdravlje općenito u predizborne svrhe, krajnje je neprihvatljivo”, navode iz Gradskog odbora SDP-a Sinj.

TONI PAŠTAR

U Makarskoj bez pomaka

Najave o tome kako će rodilište u Makarskoj uskoro početi s radom neosnovane su sve dok se ne nađu najmanje dva ginekologa koji će u njemu raditi i sa županijskim Domom zdravlja postići dogovor oko visine plaćanja noćne priprave.

Za sada rješenja nema. Prije zatvaranja rodilišta prošle godine ugovor o stalnom dežurstvu s Domom zdravlja imao je makarski ginekolog dr. Ivo Visković. Njemu je i sada ponuđen novi ugovor o danonoćnoj pripravnosti, kojega dr. Visković nije htio potpisati.

A. DrAgičević

Gradonačelnik Đuzel: Našao sam dva ginekologa

Prošao je 1. kolovoza, a imotsko rodilište, unatoč najavama, nije otvoreno. Slobodna Dalmacija jučerašnjom je naslovnicom i tekstom o zatvorenom imotskom rodilištu potaknula niz reakcija odgovornih. Ministarstvo zdravstva dalo je nalog Županijskom domu zdravlja da preuzmu obveze oko osiguranja uvjeta rada. U imotskom rodilištu bi se trebao preurediti prostor, mora se osigurati ginekolog, te nabaviti novi uređaji i oprema.

- Mi ćemo odraditi svoj posao, ali moram istaknuti da je kratki spoj nastao u Zagrebu. No, sada je važno da hitno poduzmemo radnje oko uređenja interijera, prilagođavanja prostora, a posebno će nam težak zadatak biti pronaći potrebno osoblje. Učinit ćemo to, ali sve će potrajati, jer ćemo se i ja kao ravnatelj i Županijski dom zdravlja strogo držati zakona. Vjerujem da bi krajem godine Imotski mogao opet imati otvoreno rodilište - kazao nam je  u srijedu dr. Dragomir Petric, ravnatelj Županijskog Doma zdravlja.

- Ni u kom slučaju nećemo dopustiti tako dugi rok. Bilo je vremena, osobno sam pričao s ministrom i obećao je brzo rješenje, jer su i u Ministarstvu shvatili da se u Imotskom nije napravilo ono što je obećano. Razgovarao sam i sa dva ginekologa u Imotskom. Ljudi hoće raditi, neka Županijski dom zdravlja obavi svoj posao, jer i oni su sastavni dio Ministarstva i trebali su više učiniti da se ne dogodi ovo što se dogodilo - rekao nam je imotski gradonačelnik Ante Đuzel.

B. Ćosić

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. srpanj 2024 04:55