StoryEditorOCM
Dalmacijaapel građanske inicijative

'Milanoviću, dajte kao u Sisku i hitni nalog za istragu oko kule Cipicco!'

Piše PSD.
24. travnja 2014. - 11:59
Građanska inicija protiv rušenja kule Cipicco izišla je s novim priopćnjem za javnost i posebnim apelom premijeru Zoranu MIlanoviću.

- Rušenje obnovljene kule Cipicco, kojim se u pitanje dovodi i cjelokupan, koncepcijski zaokružen projekt, predstavlja neshvatljiv barbarski čin i upućuje na visokopozicionirane i korumpirane pojedince koji zlorabe državne institucije (Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, te Ministarstvo kulture) radi osobnih interesa. Zanimljivo je istaknuti da su ministarstva započela rušiti obnovljeni dio kule Cipicco tek kad je obnova potpuno dovršena.

Takvo nakaradno postupanje izvršne vlasti, dalo bi se zaključiti, protivno je zdravom rasuđivanju, međutim, ipak, po svemu sudeći posrijedi je samo "reket", što su i poneki mediji, u više navrata, prenijeli kao udarnu informaciju. Nažalost, ovo nije i jedni slučaj da se visokorangirani dužnosnici Ministarstva kulture prozivaju za takve radnje.

Kako do danas na gradilištu, ali ni na stranicama Vlade RH i nadležnih ministarstava, nisu objavljeni niti objašnjeni razlozi rušenja, projekt rušenja i sanacije, te konačan izgled nakon rušenja obnovljene kule, “Građanska inicijativa PROTIV rušenja KULE CIPICCO – Kaštela“ i Facebook grupa „Kaštela ZA Cipicco“ od nadležnih su ministarstava u više navrata zatražili detaljno pojašnjenje vezano uz postupanja državnih tijela.

Određen i jasan odgovor na postavljena pitanja nikada nije dobiven. Kaštelanska javnost s pravom traži da se javno predoči dokumentacija koja se odnosi na rušenje, kao i da se navedena ministarstva jasno očituju o konačnom izgledu kule Cipicco, te okolnih građevina, a sve kako bi se zainteresirani građani upoznali s konačnim rješenjem i razmjerima rušenja obnovljene kule, jer je upravo ta građevina simbol Kaštela.

Građani grada Kaštela osjećaju duboku nepravdu koja se nanosi projektu Cipicco, a time i gradu Kaštela, prije svega suludim i nakaradnim postupanjem navedenih ministarstva. U posljednjih se 20 godina gotovo ništa značajnije nije dogodilo u investicijskom pogledu za razvoj turizma i gospodarstva na području grada. Ovim činom nije nanesena šteta samo investitoru, već i lokalnom stanovništvu, koje godinama čeka da se nešto konkretno i pozitivno u ovoj sredini dogodi.

Ističem važnim napomenuti da se u kuloarima priča kako će troškovi rušenja, a potom sanacija, ukupno iznositi 20 milijuna kuna. Postavljam pitanje: zašto navedena ministarstva toliki novac suludo rasipaju, rušeći višekratno stručno verificiran projekt, i to u vremenu velike recesije, kada svakodnevno slušamo o rezovima i uštedama, a pogotovo u resoru kulture.

Poštovani gospodine Milanoviću, osobno apeliram da naložite detaljnu provjeru postupanja nadležnih ministarstava, s ciljem da se utvrde činjenice i okolnosti koje su projekt Cipicco dovele na rub propasti, a državu u potpuno besmislen i nikome koristan trošak.

Pri tome se pozivam na aktualni slučaj Zavoda za hitnu medicinu u Sisačko–moslavačkoj županiji, kada ste naredili provođenje istrage radi utvrđivanja, je li bilo propusta u postupanju državnih tijela, a sve s ciljem da se obrani vjerodostojnost Vlade RH i očuva povjerenje građana u cjelokupan sustav.

U slučaju projekta Cipicco povjerenje građana grada Kaštela u rad nadležnih ministarstava, a time i Vlade u cjelini, narušeno je postupcima visokopozicioniranih pojedinaca u tim institucijama. Sami ste istaknuli kako je Vaša odgovornost prema građanima, da se takvi pojedinci čim prije trebaju ukloniti iz sustava, jer takvim postupanjem čine nemjerljivu štetu - navodi se u priopćenju koje potpisuje Branko Radačić.

PSD

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2024 09:32