StoryEditorOCM
DalmacijaVeliki promašaj

Kukuzovac je Sinjanima progutao 70 milijuna kuna, a njih 2.700 i dalje bez posla

Piše PSD.
1. srpnja 2015. - 00:03

Uprava za građansko pravo Ministarstva pravosuđa ocijenila je nezakonitom odluku Gradskog vijeća Sinja kojom je u travnju ove godine odlučilo solinskoj tvrtki “Posada” prodati 16.841 četvorni metar zemljišta na području Gospodarske zone Kukuzovac po cijeni od jedne kune, jer je toliki iznos u pismu namjere uvjetovao investitor.

Gradskim vijećnicima, kojima je potencijalni investitor prezentirao da će najduže za dvije godine na Kukuzovcu zaposliti 25 novih radnika uz daljnje širenje, a obuka i certificiranje pomoraca iz gravitirajućeg dijela Europe taj bi broj multiplicirala, administracija je pripremila prijedlog, uvjerila ih da je to od strateške važnosti za Sinj i Sinjane i oni su uredno glasovali za.

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, održanoj prije nekoliko dana, doznali su da su donijeli nezakonitu odluku. Koja, na sreću, u ovom slučaju nije proizvela neželjene posljedice. Pa su, ponovno na prijedlog gradske administracije, na “popravnom ispitu” vijećnici donijeli novu odluku. Opet su uvažili postavljeni uvjet potencijalnog investitora o cijeni od jedne kune po metru četvornome zemljišta, ali obilaznim putem.

Rješenje je pronađeno u uredbi Europske komisije o potporama malih vrijednosti koje se pojedinom investitoru mogu dodijeliti do iznosa od 200 tisuća eura kroz tri fiskalne godine. Pritom su Sinjani ovaj put propisali i uvjete koje potencijalni investitor mora ispuniti da bi na Kukuzovcu dobio u potpunosti komunalno opremljeno zemljište za kunu po kvadratu.

Ulaganja moraju biti veća od 20 milijuna eura, moraju se ostvariti u roku od tri godine od potpisivanja kupoprodajnog ugovora i mora zaposliti najmanje sto novih radnika, od kojih najmanje 70 posto s prebivalištem na području grada Sinja, ako radnika s potrebnim kvalifikacijama ima u Sinju.

Poučeni gorkim iskustvima Sinjani su pridodali još jedan uvjet. Takav investitor ne može prodati, založiti ni na bilo koji drugi način opteretiti kupljeno zemljište bez posebne suglasnosti Gradskog vijeća, kako se ne bi dogodilo da uzimanjem hipotekarnog kredita na zemljište za realizaciju projekta, u slučaju neuspjeha, Sinj ostane bez novca i zemljišta koje bi u tom slučaju pripalo banci.

Sinjani su, čini se, izvukli pouke iz dosadašnje prakse sa zemljištem na Kukuzovcu. U komunalno opremanje prve faze od 60 hektara, odnosno 42 hektara neto površine, Sinj je uložio oko 65 milijuna kuna, a s troškovima tvrtke Gospodarske zone Kukuzovac iznos se od osnivanja zone prije deset godina penje i na više od 70 milijuna.

Kao tržišnu cijenu Gradsko vijeće odredilo je iznos od 35 kuna po metru četvornome. Kada se onih 70 milijuna podijeli s 42 hektara neto površine, dobije se podatak da je za komunalno opremanje jednog metra kvadratnog na Kukuzovcu Sinj uložio 167 kuna. Prodaja za 35 kuna ne bi bila sporna da je Gospodarska zona Kukuzovac istinski zaživjela, postala sinjska gospodarska i socijalna žila kucavica, da je dala efekte. U prvom redu kroz zapošljavanje. Pa se Sinj, u isto vrijeme dok je trošio novac svojih poreznih obveznika na Kukuzovcu, plasirao među rekordere nezaposlenosti u zemlji.

I da apsurd bude potpun, Grad Sinj više ne raspolaže najvećim dijelom komunalno opremljenog zemljišta na Kukuzovcu. Prodao ga je potencijalnim investitorima za male novce i njihova velika, ali neostvarena obećanja.

A kupoprodajni ugovori su takvi da Sinjani kupcima mogu staviti soli da rep. Nema raskidnih klauzula. Samo s nekima uglavili su odredbu da im, u slučaju nerealizacije projekta, u roku od idućih deset godina mogu svake godine uzeti po 10 posto ugovorene vrijednosti zemljišta. Što se, koliko je poznato, u praksi ne ostvaruje.

Pa se tako dogodilo da je sinjska vlast u proteklih deset godina, od kojih se posljednih šest odnosi na sadašnje vladare, umjesto obećanih multinacionalnih kompanija i toliko novih radnih mjesta da se najavljivalo zatvaranje sinjske Ispostave Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kao nepotrebne, na slatkorječiva obećanja potencijalnih poduzetnika spiskala najveći dio od onih 70 uloženih milijuna u Kukuzovac, ostajući bez novih radnih mjesta, novca i zemljišta. Na burzi rada u Sinju je 2700 ljudi. U posljednjih deset godina, paralelno s milijunskim ulaganjima u Kukuzovac, broj nezaposlenih se gotovo udvostručio!

TONI PAŠTAR

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 21:51