StoryEditorOCM
DalmacijaZAKON I RED

Kaštelanski komunalci lovili pse bez nadzora: Lutaš ti, Smoki? Platit će gazda tvoju điradu!

8. studenog 2016. - 23:23
komunalci_kastela3-041116

Kako bi izbjegao masnu kaznu, koja se kreće od 700 pa do čak 1500 kuna, vlasnik sivo-crnog mješanca Smokija – psa koji je u Đardinu u Kaštel Starom u akciji komunalnog redarstva uhvaćen kako luta bez nadzora – na licu mjesta platio je kaznu od 350 kuna.

I pritom priznao svoju pogrešku jer nije, sukladno pravilima i propisima, vodio računa o svom ljubimcu.
Komunalno redarstvo Kaštela, u suradnji sa Sandrom Didović, voditeljicom skloništa za napuštene životinje u Kaštelima, provelo je na području grada akciju hvatanja pasa koji se ulicama i parkovima šetaju bez nadzora i vlasnika. Nakon što su Smokija zatekli u prekršaju, četveronožac je uhvaćen i stavljen na povodac.

– Naš zadatak je očitati čip životinje i utvrditi vlasnika. Ovaj pas je cijepljen, ima vlasnika, a uvidom u računalni sustav "Lysacan", otkrili smo i vlasnikovo ime i sve druge podatke. Nakon toga, komunalni redari došli su do vlasnika kojemu smo vratili psa, a on je, sukladno Odluci o komunalnom redu u Kaštelima, uz prekršajni nalog platio kaznu.

Da pas nije bio čipiran, mi bismo ga o trošku Grada smjestili u naše sklonište i pokušali mu pronaći udomitelja. Ako u tome ne bismo uspjeli, mi bismo se o psu brinuli do njegove prirodne smrti. U Kaštelima je veliki problem sa psima koji se nekontrolirano šetaju ulicama, posebno štencima. Kako bi se spriječilo nekontrolirano gomilanje pasa, potrebno je provoditi sterilizaciju – kazala nam je Sandra Didović.

Cilj akcije je, kako nam je rekla kaštelanska pročelnica za komunalu Marija Pelivan, uvesti reda na ulice i sve ostale javne površine.

– Zbog učestalog puštanja pasa lutalica ukazala se potreba za akcijom komunalnog redarstva i njihovim uklanjanjem s kaštelanskih ulica. Nije nam cilj skupljati životinje, nego skrenuti pozornost na odgovornost i sigurnost ljudi, a posebno djece, te pse lutalice smjestiti u sklonište. Ova akcija se provodi s ciljem da se upozori vlasnike da životinje ne puštaju bez nadzora. Vlasnički psi (čipirani) vraćeni su vlasniku, a psi nepoznatih vlasnika smješteni su u sklonište – kazala je Pelivan.

Od 1. siječnja do 30. lipnja prošle godine sklonište je, u suradnji s komunalnim redarima, prihvatilo 32 psa nepoznatih vlasnika. Najveći je problem neprovođenje zakona, odnosno nečipiranje, pa je vlasnika nemoguće pronaći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 12:09